|
|
Zdradliwe radia z pilotami |
Autor |
Wiadomość |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-08-18, 09:45 Zdradliwe radia z pilotami
|
|
|
Temat ten może pasować zarówno do działu zabudowy jak i do silnikowego, zależy gdzie kto podłączy radio.
Zauważyłem, że coś mi ciągnie prąd mimo, że wszystko jest wyłączone.
Winowajcą okazało się radio samochodowe, które można wyłączyć tylko pozornie, gdyż nawet w stanie wyłączenia przewidzianym do tego wyłącznikiem i tak pozostaje w stanie standby i czeka na sygnał z pilota używając do tego prądu. Aby je całkowicie wyłączyć należy zdjąć panel, lub odciąć zasilanie.
Problem ten dotyczy też radyjek bez pilotów, gdyż w wielu przypadkach model bez pilota rożni się od tego z pilotem jedynie brakiem pilota. Pilot opisany może być wtedy (aczkolwiek nie musi) w instrukcji jako wyposażenie opcjonalne. |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-08-18, 09:55
|
|
|
Moje też tak ma. Czuwa oczekując na sygnał z innych urządzeń po bluetooth. Jest lekko ciepłe. Na dłuższy postój pewnie powinienem podłączyć kampera do 230V lub zdjąć klemy z akumulatorów. Na razie nie jest to problemem.
Zrób sobie wyłącznik, jeśli to problem. |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2014-09-02, 08:11
|
|
|
Przyszła do mnie wczoraj cęgówka halotronowa, więc robiłem trochę pomiarów.
Radio NS411BT w stanie czuwania pobiera 0.02A (20mA). Przy włączonym ekranie w stanie czuwania (wyświetla zegar) już niestety 0.27A (270mA). HTH. |
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-09-02, 11:00
|
|
|
mi radio LG ciągnie 0,04 A (zmierzone amperomierzem podłączonym w szereg między aku, a klemą,
czyli przy akumulatorze zabudowy 40Ah całkowite rozładowanie nastąpi teoretycznie po 1000 h czyli 41 dniach, praktyka jest jednak nieco inna, gdyż akumulator rozładowany do 70 % już się raczej nie nadaje.
Wiele samochodów ma radia z pilotami, BT i innymi cudami, a akumulatory standardowe ok 40 Ah.
Wystarczy taki samochód odstawić na 3 tygodnie, a już się go nie zapali. Jak radio nie ma zdejmowanego panela, to często jedynym rozwiązaniem na czas takiego postoju jest wyjęcie bezpiecznika, ale można wtedy stracić zaprogramowane stacje.
Czasami właściciel nie zdaje sobie sprawy, że ma radio dostosowane do pilota, bo je kupił bez i wtedy tylko przez przypadek (lub czytając to forum) może się dowiedzieć, że radio tak naprawdę nie jest wyłączone i ciągnie prąd w standby |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2014-09-02, 11:33
|
|
|
Ja sobie panel zdejmuję, ale ze względów bezpieczeństwa. A na campingu to nie ma problemu, bo zawsze w razie wtopy jest prąd + prostownik pod ręką. A zwykle solar daje więcej, niż auto ciągnie.
PS. Grające normalnie radio bierze ~2A. |
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2014-09-03, 22:32
|
|
|
Słuchajcie, czy jak mam szczękowy amperomierz i wezmę w cęgi kilka przewodów, to powinienem uzyskać odczyt sumy pobieranych amperów na wszystkich przewodach razem ? |
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-09-06, 15:04
|
|
|
Harry , bez problemu maly pobor pradu zmierzysz zwyklym miernikiem do 10 A. Tylko na male pobory pradu ale o to chodzi zeby wykryc niepotrzebny uplyw energi |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|