|
Przekręt z ubezpieczeniem |
| Autor |
Wiadomość |
ccsrally
zaawansowany

Twój sprzęt: Był FENDT 640 , vw T4multivan teraz szukamy
Nazwa załogi: Kotek i Słoneczko
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2008 Piwa: 3/5 Skąd: wroclaw
|
Wysłany: 2013-05-12, 11:08 Przekręt z ubezpieczeniem
|
|
|
Witam
Jako ze zbliża mi się koniec ubezpieczenia OC na samochód osobowy marki VW T4 multivan zacząłem się rozglądać za ubezpieczeniem i jakie było moje zdumienie że w każdej ubezpieczalni mój samochód widnieje jako samochód ciężarowy, choć w dowodzie mam osobowy i z fabryki wyjechał jako osobowy. Zadzwoniłem sobie do którejś z ubezpieczalni i spytałem się dlaczego tak jest a pani mi powiedziała że auto jest w budzie ciezarówki dlatego tak jest zakwalifikowane a na pytanie co z autami ciężarowymi z kratką to one idą jako osobówki. Paranoja !!! Dzwoniąc na policje pan policjant powiedział mi że w takiej sytuacji mam nieważne ubezpieczenie bo się nie zgadza przeznaczenie pojazdu osobowy-ciężarowy.
Czy wy też się z czymś takim spotkaliście i co zrobić w takim wypadku?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2013-05-12, 11:17
|
|
|
Mam cc vana i jest ciężarówką Płacę OC jak za osobowy wersja" young " ... na kwicie nie ma adnotacji jaki to rodzaj cieniasa |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2013-05-12, 18:16
|
|
|
| ccsrally napisał/a: | | Jako ze zbliża mi się koniec ubezpieczenia OC na samochód osobowy marki VW T4 multivan zacząłem się rozglądać za ubezpieczeniem i jakie było moje zdumienie że w każdej ubezpieczalni mój samochód widnieje jako samochód ciężarowy, choć w dowodzie mam osobowy |
jak miałem multivana ubezpieczonego w MTU wpisany był jako ciężarowo-osobowy. odkąd mam w Link4 i Allianz nawet nie wiem jaki wpis, bo na przysyłanych papierach nic o tym nie ma.
| ccsrally napisał/a: | | Dzwoniąc na policje pan policjant powiedział mi że w takiej sytuacji mam nieważne ubezpieczenie bo się nie zgadza przeznaczenie pojazdu |
myślę, że jeżeli tylko podaliśmy prawdziwe dane to problem jest po stronie ubezpieczalni, bo my obowiązek ustawowy spełniamy |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
marekoliva
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Wrz 2009 Piwa: 40/19 Skąd: Gdańsk - Oliwa
|
Wysłany: 2013-05-12, 21:42
|
|
|
| ccsrally napisał/a: | | Dzwoniąc na policje pan policjant powiedział mi że w takiej sytuacji mam nieważne ubezpieczenie |
Skąd wziąłeś takiego Policjanta? Bzdury Ci opowiada. |
_________________ Marek
"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2013-05-12, 21:54
|
|
|
| Policja sprawdza nr rej na polisie , datę i wszycho.... TU bierze na siebie odpowiedzialność za treść na polisie jaką wystawia .... |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2013-05-12, 22:11
|
|
|
| No name napisał/a: | | Policja sprawdza nr rej na polisie , datę i wszycho.... TU bierze na siebie odpowiedzialność za treść na polisie jaką wystawia .... |
No może nie do końca. Jeżeli pojazd jest innego rodzaju niż w dowodzie rejestracyjnym - czyli policjant widzi, że to kamper (specjalny) a w dowodzie jest np. holownik, ciężarowy itp. to Policja będzie dążyła do wyjaśnienia tego dziwnego zjawiska tj. ponowne badanie techniczne - określenie kategorii faktycznej pojazdu, ekspertyza biegłego, podejrzenie fałszowania dokumentów. Policja może zabrać dowód rej. do wyjaśnienia sprawy ew. pojazd - ale to rzadkość. Znam taki przypadek osobiście jak blaszak stał się busem do przewozu osób, nie było zmiany kategorii, puki co właściciel jest bez dowodu rej. i pojazdu - do wyjasnieni sprawy.
O odnośnie OC no przecież jest na inna kategorie pojazdu - ktoś się pomylił? Ciekawe kto przecież właściciel wie co podpisał przy zawieraniu umowy - poświadczenie nieprawdy=polisa nieważna. Czytajcie umowy |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
marekoliva
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Wrz 2009 Piwa: 40/19 Skąd: Gdańsk - Oliwa
|
Wysłany: 2013-05-12, 22:26
|
|
|
| dziwaczek napisał/a: | | No może nie do końca. Jeżeli ubezpieczenie jest na inny rodzaj pojazdu niż w dowodzie rejestracyjnym |
No właśnie może nie do końca tak jak piszesz, VW T4 i wiele innych dostawczych występują w ubezpieczalniach w kategorii ciężarowe a składki liczone są z kategorii osobowych, kategoria wpisana jest we wniosku ubezpieczeniowym, w potwierdzeniu zawarcia ubezpieczenia już nie. Wniosku nie wozimy tylko potwierdzenie zawarcia ubezpieczenia. Nie szukajcie problemu tam gdzie go nie ma. |
_________________ Marek
"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "
 |
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2013-05-13, 00:10
|
|
|
Mam to samo ja się tym nie przejmuję, stawka jest niższa na ciężarowy. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2013-05-13, 17:53
|
|
|
| majsterus napisał/a: | Mam to samo ja się tym nie przejmuję, stawka jest niższa na ciężarowy. |
Róbcie jak chcecie - a w przypadku kolizji i potrzeby wypłaty odszkodowania się okaże kto miał rację. |
 |
|
|
|
 |
ccsrally
zaawansowany

Twój sprzęt: Był FENDT 640 , vw T4multivan teraz szukamy
Nazwa załogi: Kotek i Słoneczko
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2008 Piwa: 3/5 Skąd: wroclaw
|
Wysłany: 2013-05-13, 21:22
|
|
|
no własnie o to mi chodzi.
Co będzie jak ktoś zacznie kopać że auto osobowe a tu ubezpieczenie na cieżarowe.
No a druga sprawa dlaczego ubezpieczalnie robią mas w konia. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2013-05-13, 21:46
|
|
|
| Nawet jakby się odnieść do definicji "Pojazd ciężarowy" to ja jeszcze nie widziałem T4 na które wymagałoby się PJ kat C . |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2013-05-13, 21:49
|
|
|
| A czy ktoś nam każe się zgodzić na "niezgodne z rzeczywistością" warunki ubezpieczenia. Podpisując umowę zgadzasz się na to co podpisałeś. |
 |
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2013-05-13, 23:23
|
|
|
| a jak mam skrzynie peugeota J5 do 3,5t i tam jest ciężarowy na kat. B, bo osobowy to nie jest..ani specjalny... |
|
|
|
 |
Richie1971
początkujący forumowicz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lip 2013 Postawił 1 piw(a) Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-07-24, 19:08
|
|
|
| Zaraz zaraz, skoro masz ciężarowy według ubezpieczalni to spytaj panią w okienku czy również nie masz uprawnień do jego kierowania. I jak była ich wykładnia przy poprzednim ubezpieczeniu skoro miałeś opłatę na osobowy. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2013-07-25, 10:26
|
|
|
| ccsrally napisał/a: | | Czy wy też się z czymś takim spotkaliście i co zrobić w takim wypadku? |
To jest tylko i wyłącznie nieudolność Twojego agenta, który wypisując polisę, bierze dane ze "słownika".
Jeżeli danego typu pojazdu brak jest w słowniku, powinien wpisać "ręcznie" dane pojazdu z dowodu rejestracyjnego!
Dane na polisie, muszą się zgadzać z danymi w dowodzie rejestracyjnym i nie ma od tego odstępstwa, tak jak pisze Dziwaczek - polisa będzie nieważna!
Co do pojazdu ciężarowego - ciężarowy, nie oznacza pojazdu powyżej 3,5T - przykład Adama
| No name napisał/a: | | Mam cc vana i jest ciężarówką |
Wszystko się zgadza |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
|
|