|
|
|
Silnik zaburtowy w kamperze. Jak transportować? Pomóżcie! |
| Autor |
Wiadomość |
shadow
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs A6971DB na Ducato 2,8
|
Wysłany: 2008-04-05, 13:23 Silnik zaburtowy w kamperze. Jak transportować? Pomóżcie!
|
|
|
Witam koleżeństwo!
Nie bardzo wiedziałem w jakim dziale zadać pytanie, ale spróbuję najpierw TU.
Jestem szczęśliwym właścicielem pontonu z silnikiem zaburtowym YAMAHA 20PS
Jeszcze z nim nie podróżowałem i za bardzo nie wiem jak to zrobić?
Dziadostwo ciężkie jak jasna choinka(ok.70kg) i jakieś takie nieustawne, w dodatku powinno jechać na stojąco, czyli pionowo, no ewentualnie na boku rumplowym.
Może ktoś ma jakiś fajny patent na transport takiego cuda???
Mam w swoim kamperze duży luk bagażowy, z tyłu, pod łóżkiem,z wejściem z zewnątrz, na leżąco wejdzie bez problemów, ale potrzebne byłoby jakieś "łoże" do położenia silnika i za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać.
Czekam na jakieś ciekawe pomysły, i z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam serdecznie, w szczególności kamperowców motorowodniaków |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-04-05, 13:46
|
|
|
| Może skonstruować coś na kształt bagażnika dla motocykla, z tyłu samochodu. Niektóre kamperki wozą tam takie specjalne zewnętrze bagażniki. Myślę że 70 kg to nie tak wiele na taki bagażnik. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2008-04-05, 16:26
|
|
|
Czy ten silnik ma Ci służyć do ciągnięcia narciarza ? Jeśli nie, to do pontonu 4 KM spokojnie starczy i zamiast 70 kg, będziesz miał 15 kg. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
tadek
weteran

Twój sprzęt: Carthago C-line Ducato 3.0 4,5DMC
|
Wysłany: 2008-04-05, 22:27
|
|
|
| Kiedyś transportowałem Hondę 50. Położyłem ją na palecie euro. Przedtem odkręcając tzw ostrogę z dolną przekładnią i śrubą (naprawdę 3 minuty pracy). Może spróbuj skonstruować sobie łoże z palety dopasowując ją do wymiarów twojego garażu. Koszt niewielki a konstrukcja sprawdzona. Dla ułatwienia można zrobić uchwyty przeciągając taśmy spinające pod paletą. A swoją drogą JaWa ma rację. O ile nie masz pontonu hybrydowego z laminatowym półkadłubem, to obawiam się że masz niepotrzebnie za duży silnik. Chyba, że masz coś na kształt Gryfa6 produkowanego onegdaj przez Stomil w Grudziądzu. |
_________________ Jem polskie jabłka i piję grecką metaxę do popołudniowej kawy. |
|
|
|
 |
shadow
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2008-04-05, 23:29 silnik
|
|
|
| JaWa napisał/a: | Czy ten silnik ma Ci służyć do ciągnięcia narciarza ? Jeśli nie, to do pontonu 4 KM spokojnie starczy i zamiast 70 kg, będziesz miał 15 kg. |
Jak sie ma na 4 metrowym pokładzie 3 i pół osoby plus trochę bagażu i nie chce się wlec jak żółw (wodny) to 20 koni jest w sam raz
a o narciarzu to już też myślałem
bardziej teraz myślę jak to przetransportować na Sardynię, bo tam mój szlak w tym roku prowadzi???
[ Dodano: 2008-04-06, 00:31 ]
| tadek napisał/a: | | Kiedyś transportowałem Hondę 50. Położyłem ją na palecie euro. Przedtem odkręcając tzw ostrogę z dolną przekładnią i śrubą (naprawdę 3 minuty pracy). Może spróbuj skonstruować sobie łoże z palety dopasowując ją do wymiarów twojego garażu. Koszt niewielki a konstrukcja sprawdzona. Dla ułatwienia można zrobić uchwyty przeciągając taśmy spinające pod paletą. A swoją drogą JaWa ma rację. O ile nie masz pontonu hybrydowego z laminatowym półkadłubem, to obawiam się że masz niepotrzebnie za duży silnik. Chyba, że masz coś na kształt Gryfa6 produkowanego onegdaj przez Stomil w Grudziądzu. |
Nooo, paleta euro to może być dobry pomysł, dzięki za podpowiedź! |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2008-04-06, 13:05
|
|
|
| Na 7,3 m jachcie o wadze 1,2 T miałem silnik 4 KM, kolega na identycznym zastosował silnik 15 KM wydawało mu się chyba, że będzie wchodził w ślizg, a tak naprawdę ledwo był szybszy od mojego jachtu. Jest tzw. "konstrukcyjne ograniczenie szybkości" i choćbyś do pontonu który może iść na max. 10 węzłów wsadził silnik 200 KM, to że tak powiem, wyżej 10 nie podskoczysz. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
tadek
weteran

|
Wysłany: 2008-04-06, 16:11
|
|
|
| Mam podobne doświadczenia. Przy zbyt dużym silniku, o ile łódź nie wchodzi w ślizg, wzrasta opór falowy i nieprawdopodobnie wzrasta zużycie paliwa. Podróżowałem po rzekach jachtem o wadze tony z silnikkiem 2 kM. Zużycie paliwa 1l na 8-10 km. Póżniej z powodu awarii zmieniłem silnik na 10-cio konny. Prędkość wzrosła ok 50% zużycie paliwa 1l na 1km. Szybciutko zrezygnowałem. |
_________________ Jem polskie jabłka i piję grecką metaxę do popołudniowej kawy. |
|
|
|
 |
MirekM
weteran Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lis 2007 Piwa: 20/9 Skąd: Stettin
|
Wysłany: 2008-04-06, 17:21
|
|
|
| JaWa napisał/a: | | i choćbyś do pontonu który może iść na max. 10 węzłów wsadził silnik 200 KM, to że tak powiem, wyżej 10 nie podskoczysz. |
Wzrasta też ryzyko, iż silnik wyprzedzi łódź i odpłynie w siną dal |
_________________ Mirek ze Szczecina
I znowu jeden post więcej
Nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl
 |
|
|
|
 |
shadow
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2008-04-06, 17:37
|
|
|
Ludzie, co wy?
Dajcie spokój, lepiej poradźcie mi jak to transportować a nie czy mnie coś wyprzedzi czy nie i ile to będzie palić, to już na szczęście moje zmartwienie a trochę pali
Ma płynąć szybko i ...tyle, zresztą tak też płynie, w ślizgu oczywiście!
Wracając do tematu, jakby ktoś miał jakąś rozsądną poradę w kwesti transportu to chętnie posłucham.
Pozdrowienia dla wszystkich czytających! |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-06, 17:47
|
|
|
Według mnie pomysł Tadka jest najrozsądniejszy,po odkręceniu przekładni wraz z śrubą możesz zamontować silnik na odpowiednio zmniejszonej palecie... |
|
|
|
 |
shadow
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2008-04-06, 17:51
|
|
|
| bonusik napisał/a: | Według mnie pomysł Tadka jest najrozsądniejszy,po odkręceniu przekładni wraz z śrubą możesz zamontować silnik na odpowiednio zmniejszonej palecie... |
też mi się tak wydaje, myślę , że nawet zbudował bym na tej palecie jakieś "łoże" wyściełane filcem lub czymś podobnym, aby położyć korpus i żeby się nie porysował.
wystarczy przypiąć pasami i...gotowe
na razie ten pomysł jest "the best" ale może ktoś jeszcze podpowie coś ciekawego, czekam |
|
|
|
 |
tadek
weteran

|
Wysłany: 2008-04-06, 18:57
|
|
|
Najlepiej połóż na palecie zwykły, stary materac typu siennik, o ile coś takiego jest jeszcze osiągalne. W razie jak wycieknie trochę paliwa , wyrzucisz i nie będzie żal. A silnik będzie miał wygodniej niż Ty.
Zwróć tylko uwagę, na którą stronę położysz silnik. Nie jest to dla niego obojętne. Po stronie, na której ma leżeć ma wystające podpórki. Najlepiej doczytaj to w instrukcji, powinna taka informacja tam być. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2008-04-06, 20:09
|
|
|
a może lepiej jakąś przyczepkę na ponton i silnik w pionie |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
shadow
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2008-04-06, 20:38
|
|
|
| eler1 napisał/a: | a może lepiej jakąś przyczepkę na ponton i silnik w pionie |
no właśnie tego chce uniknąć, auto i tak jest długie a z przyczepką to jeszcze dodatkowe ze 3 metry, tak więc ta opcja niestety odpada |
|
|
|
 |
RiegeR
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Rotec 700g
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Mar 2008 Postawił 1 piw(a) Skąd: Jasło
|
Wysłany: 2008-04-07, 18:09
|
|
|
Witam, to mój pierwszy post, ale postaram się pomóc Posiadamy również silnik Yamahy z tym, ze 15KM, ale to nie ma większego znaczenia. Mamy do tego zrobiony taki podest w zasadzie z kilku desek, który sprawuje się rewelacyjnie. Do niego mocowany jest silnik pasami ze ściskami dzięki czemu całość można łatwo przenosić, a w planach jest jeszcze dołożenie kółeczek żeby można było gdzieś dalej przejechać. Zrobiłbym zdjęcia, ale niestety kończę studiowanie w Krakowie, a silnik jest w Jaśle zakopany gdzieś w garażu i nie wiem kiedy dam radę zrobić jakieś zdjęcia. Jeśli to nic pilnego to jak następnym razem będę w domu to spróbuję się jakoś do niego dostać. Póki co naszkicowałem mniej więcej jak to wygląda (przynajmniej z tego co pamiętam ) W razie pytań służę pomocą.
http://lh4.google.pl/luka.../Untitled-1.jpg |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|