|
|
|
Spływ kajakowy Mierzęcinką (Struga Mierzęcińska) |
| Autor |
Wiadomość |
Karol Rosół
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hobby 535S Ducato
Nazwa załogi: Rosołki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2009 Piwa: 2/1 Skąd: Brzozowiec
|
Wysłany: 2011-03-20, 23:40 Spływ kajakowy Mierzęcinką (Struga Mierzęcińska)
|
|
|
Witam wszystkich klubowiczów.
Chciałbym Was zachęcić do odwiedzenia powiatu strzelecko-drezdeneckiego w woj. lubuskim a konkretnie nad przepiękną rzeczkę Mierzęcinkę. Jej dolny bieg od Dobiegniewa do Drawy (której jest dopływem) jest chyba jednym z niewielu miejsc Polski w którym człowiek nie zdążył jeszcze czegoś zmienić. Jest to struga o słabym prądzie, niegłęboka lecz bardzo kręta. Płynie poprzez łąki, trzęsawiska, skrajem moren czołowych o wysokości dochodzącej miejscami do 40 m. Nie ma na niej zbyt wielu przeszkód i zatorów więc płynie się nią bardzo relaksowo.
W okolicy można zwiedzić miasta Dobiegniew i Drezdenko, pałac w Mierzęcinie oraz ruiny fortyfikacji z okresu II wojny światowej. Jest to ciekawy teren dla rowerzystów i wędkarzy oraz zbieraczy grzybów i jagód.
Co roku rozpoczynamy sezon kajakowy (rodzinny) właśnie od spływu tą urokliwą rzeczką. Startujemy z miejscowości Mierzęcin a kończymy w Przeborowie nad Drawą. Czas spływu to około 8-9 godz (ok 1 godz to Drawa). Sprzęt wypożyczamy w Przeborowie w gospodarstwie agroturystycznym specjalizującym się w obsłudze spływów kajakowych. Właściciel wypożycza i dowozi sprzęt na miejsce (koszt kajaka to ok 25 zł a dowóz ok 100 zł za przewóz 8 kajaków i ludzi). Z miejscami noclegowymi nie ma kłopotów gdyż można skorzystać z pola namiotowego w gospodarstwie albo z miejsc biwakowych nad Drawą.
W tym roku popłyniemy w czasie długiego weekendu w czerwcu 23-26 - spływ jedno lub dwudniowy.
Zapraszamy do udziału w spływie.
W moim albumie zamieściłem parę zdjęć z zeszłorocznego spływu tą rzeczką.
Polecam - bo warto zboczyć parę kilometrów i spędzić kilka godzin w tym naprawdę pięknym miejscu.
DSC04815.JPG Mierzęcinka |
 |
| Plik ściągnięto 3117 raz(y) 42,36 KB |
DSC04762.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3117 raz(y) 47,61 KB |
DSC04771.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3117 raz(y) 82,55 KB |
DSC04743.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3117 raz(y) 44,01 KB |
|
_________________ Karol
 |
|
|
|
 |
Wito
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato 91 Dethleffs
Nazwa załogi: moczykije
|
Wysłany: 2011-03-21, 18:33
|
|
|
| Witaj. Twoje zdjęcia pokazują, że Mierzęcinka jest rzeczywiście piękna. Należy z pewnością do tych mniej znanych kajakarzom rzek a przez to jest mało uczęszczana. Dlatego warto byłoby ją poznać. Z przyjemnością obejrzałbym jeszcze inne zdjęcia o ile posiadasz. Okolice Strzelec Krajeńskich, Dobiegniewa i Tuczna na wschodzie są przepiękne. Miałem okazję poznać je w okresie mojej młodości. Pozdrawiam Cię serdecznie. Witold. |
|
|
|
 |
bbart
zaawansowany
Twój sprzęt: aurora
|
Wysłany: 2011-03-21, 19:55
|
|
|
| Witam, zawsze miałem chęć... Mamy tak blisko, że nie możemy przegapić. Odezwę się w czerwcu. |
|
|
|
 |
Karol Rosół
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hobby 535S Ducato
Nazwa załogi: Rosołki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2009 Piwa: 2/1 Skąd: Brzozowiec
|
Wysłany: 2011-03-22, 22:05
|
|
|
Zapraszamy - kontakt e-mailem.
W niedzielę chcemy się przejechać samochodem wzdłuż Mierzęcinki i poszukać ciekawych miejsc na noclegi - dostępnych dla kamperów. Pozdrawiam |
_________________ Karol
 |
|
|
|
 |
IwanDrago
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Opel Combo Tour
|
Wysłany: 2011-04-05, 09:27
|
|
|
Hej Karol,
Fajna sprawa, ode mnie to rzut kamieniem Mam pytanie czy jest tu mozliwosc dodowania tematow/postow do ulubionych?
Do czerwca jeszcze duzo czasu a szkoda by bylo przegapic.
Dawid |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|