|
|
Przesunięty przez: janusz 2012-08-09, 11:35 |
Toscania - PLAN :) |
Autor |
Wiadomość |
NNINA
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-03-31, 22:36 Toscania - PLAN :)
|
|
|
Witam Wszystkich CamperManów i CamperWomanki
Czas jakiś temu rozpaczliwie poszukiwałam kompanów podróży do Włoch.
Ekipa się znalazła (bardzo skromny acz konkretny skład)
Trasa zatwierdzona. Przygotowania w toku.
Planujemy nadłożyc odrobinę drogi by zaglądnąc do bliskich w Niemczech...a potem już prosto w dół przez Insbruck, Bolzano do Toscanii. Tam Florencja, region Chianti, Asyż, Montepulciano, Grosseto,Livorno,Pisa, Lucca, Montecatini. Jeśli czasu starczy w drodze powrotnej może Wenecja.
Taki jest zarys i plan. Ogólny i bez "parcia" na zwiedzenie absolutnie wszystkiego. Co z niego uda się zrealizowac...trudno przewidziec.
Jak damy sobie radę...w naszej pierwszej Camperowej wyprawie?
Chcemy się cieszyc podróżą, okolicznościami przyrody i odpoczywac (jak się da;) ).
W najbliższy poniedziałek wyruszamy.
Trzymajcie za nas kciuki. Bardzo mocno Pewnie się przyda
Bezwzględnie odezwę się po powrocie, żeby podzielic się wrażeniami, radościami, smutkami i fotograficzną opowieścią tej wyprawy.
Moc pozdrowień z Rybnika.
NNina
P.S. A może ktoś był w tamtych okolicach....i zobaczył lub odwiedził urokliwe miejsce o których nie piszą w przewodnikach? Może zechce się podzielic informacją
P.S.2. A może wytrawni Campermaniacy, napiszą, niepoprawnemu optymiście-żółtodziobowi kilka słów na drogę? Może w ramach wsparcia...porady...albo ostrzeżenia? |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-03-31, 22:39
|
|
|
NNINA napisał/a: | napiszą, niepoprawnemu optymiście-żółtodziobowi kilka słów na drogę |
POWODZENIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2011-03-31, 23:20
|
|
|
Mamy nadzieję, że wszystko sie powiedzie i wrócicie szczęśliwie z wielką ilością wrażeń i wspomnień!!! No i dołączycie do grona zapalonych kamperowców- czekamy na relację i trzymamy kciuki za powodzenie dziewiczej wyprawy!!!! |
|
 |
andreas p
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2008 Piwa: 15/43 Skąd: Bad Driburg
|
Wysłany: 2011-04-01, 05:56
|
|
|
Zycze Wam wspanialej wyprawy i szerokiej drogi |
_________________ Nadszedl czas .
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
Marzenka
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Burstner Nexxo 728G
|
Wysłany: 2011-04-01, 07:59
|
|
|
udanego urlopu i wracajcie szczesliwie do domu |
_________________ Marzena i Peter
 |
|
|
|
 |
Bogusław i Ewa
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato HYMER PREMIUM 678 TRAMP
Nazwa załogi: EB
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Kwi 2010 Piwa: 75/27 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2011-04-01, 08:18
|
|
|
Życzymy wielu wspaniałych wrażeń |
|
|
|
 |
MAZUREK
stary wyga gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Lip 2007 Piwa: 21/165 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2011-04-01, 10:03
|
|
|
NNINA napisał/a: | A może ktoś był w tamtych okolicach....i zobaczył lub odwiedził urokliwe miejsce |
Polecam lekturę mojej podróży z 2009r umieszczoną w dziale "Włochy" , zdecydowanie zalecam zmniejszenie "parcia" na ilość - i tak nie dacie rady zwiedzić wszystkiego. Po 10 dniach ciągłego zwiedzania zaczęło nas to już nużyć, zapragnęliśmy zwykłego nic nierobienia i znaleźliśmy takie miejsce w m. Saturnia z wodami siarkowymi i pięknym camper parkiem (patrz moja relacja z 2009r.)
Doradzam również sporządzenie przed wyjazdem "szkieletu" punktów noclegowych( z namiarami GPS) - w tym rejonie Włoch nie tak łatwo znaleźć miejsce do zaparkowania na noc, drogi są zazwyczaj bez poboczy a stacje benzynowe nie posiadają dużych parkingów jak u nas. Pamiętam moje problemy ze znalezieniem miejsca na nocleg jeśli zaczynałem się rozglądać zbyt późno wieczorem, raz nawet zeszło mi do północy.
Zyczę powodzenia
Leszek M. |
|
 |
RODOS
zaawansowany
Twój sprzęt: Knaus Sport Traveller Renault 2,5 dCi 2007
Nazwa załogi: JASKÓŁKI
|
Wysłany: 2011-04-01, 10:33
|
|
|
Życzymy udanej podróży i dużo miłych wrażeń. Może jedyna rada - nie warto forsować tempa, bo można po drodze nie zauważyć wspaniałych krajobrazów i ominąć ładne miejsca. Będziemy trzymać kciuki za udaną wyprawę. |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/204 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2011-04-01, 14:44
|
|
|
I ja radzę skorzystać z bardzo ciekawej relacji MAZURKA z pobytu w Toskanii. Przed naszym ubiegłorocznym wyjazdem do Włoch zapisałem sobie koordynaty niektórych miejsc postojowych zamieszczonych przez niego i przyznaję, że bardzo mi się przydały! Jeszcze raz dziękuję Ci Leszku
Z miejsc, które dzięki tej relacji zwiedziliśmy, a do których pewnie byśmy nie zajechali ze względu na "nadłożenie" drogi, szczególnie polecam CIVITA di BAGNOREGIO - "miasto- widmo", czy jak nazywają to inni - "umierające miasto". Jest to ewenement na skalę światową i naprawdę warto je zobaczyć!
W Montepulciano do którego się wybieracie polecam miejsce postojowe dla kamperów tuż obok dworca autobusowego w cenie 10 euro za dobę z możliwością obsługi kampera.
Polecam też książki o Toskanii autorstwa Ferenca Mate, którego udało nam się odwiedzić na jego winnicy w Montalcino.
Zatem: szerokości i wysokości!!!
d53.JPG Civita di Bagnoregio |
 |
Plik ściągnięto 44 raz(y) 197,4 KB |
d49.JPG Miejsce kamperowe w Montepulciano |
 |
Plik ściągnięto 48 raz(y) 173,01 KB |
img253.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 53 raz(y) 241,67 KB |
img255.jpg książki Ferenca Mate |
 |
Plik ściągnięto 48 raz(y) 243,11 KB |
img254.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 49 raz(y) 229,54 KB |
d50.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 48 raz(y) 219,33 KB |
d52.JPG Z autorem książek w Montalcino |
 |
Plik ściągnięto 49 raz(y) 240,51 KB |
|
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
NNINA
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-04-02, 12:24
|
|
|
Ogromnie dziękuję za wszelkie wskazówki....miłe słowa....pozdrowienia i trzymanie kciuków.
To moje ostatnie logowanie przed wyjazdem...
Więc...DO ZOBACZENIA
NN. |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: FENDT 510
Nazwa załogi: Campmarki
|
Wysłany: 2011-04-02, 14:13
|
|
|
Powodzenia!Byliśmy tam rok temu i jeszcze nie raz wrócimy. |
_________________ Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|