Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak sensownie zabezpieczyć się przed kradzieżą.
Autor Wiadomość
KOCZORKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Piwa: 21/22
Wysłany: 2009-10-12, 00:29   

BiG Team napisał/a:
Jak już tak o tych Włoszech, to ilość włamań do samochodow osobowych i ich kradzieży jest dużo większa niż kamperów.

BiG Team napisał/a:
Nie demonizujmy zagrozeń naszych kamperów, bo chyba trzeba by było przestać nimi jeździć :evil:

Osobówkami też. :szeroki_usmiech
Jak do tej pory wybijano mi szyby tylko w osobówkach. :-/
I dalej blaszaczkiem jeżdżę po mieście.
Odkąd mam kamperka nie wyobrażam sobie wyjazdu w dalszą trasę osobówką.
Gdzie ja bym bidusia spała w drodze? :shock:

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 341/86
Wysłany: 2009-10-30, 13:41   

Witam,

Mnie okradziono we Włoszech pod Wenecją.
Konkretnie to samochód zrabowano na niezłą kwotę , ja z rodziną spaliśmy w przyczepie przy otwartych oknach (nic nie słyszeliśmy).
W czasie naszego urlopu opowiadano nam historie jak dwoje ludzi spali na jakiejś stacji benzynowej w kamperze i wpuszczono im gaz usypiający do środka . Złodzieje weszli do kampera zabrali co mogli , ale widocznie było im mało więc ...........poderżnęli gardła posiadaczom kampera.
Znajoma która mieszka we Włoszech mówiła że pisali o tym w gazetach.
Ja obecnie w kamperze mam zamontowany Sopo Alarm i zawsze go włączam na noc jak idziemy spać.

Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta

KOCZOR 
weteran

Piwa: 17/5
Wysłany: 2009-10-31, 02:04   

Andrzej 73 napisał/a:
Sopo Alarm

A co to takiego, bo po wpisaniu w google hasła sopo - wyskoczył mi tylko jeden wynik:
Projekt SOPO - System Osłony Przeciwosuwiskowej - Jego podstawowym celem jest rozpoznanie, udokumentowanie i zaznaczenie na mapie w skali 1 : 10 000 wszystkich osuwisk oraz terenów potencjalnie zagrożonych ruchami masowymi w Polsce oraz założenie systemu monitoringu wgłębnego i powierzchniowego na 100 wybranych osuwiskach...
ale to chyba nie o to chodzi... :roll:

radecki1972 
zaawansowany
Klub Budujących Powoli

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 31/8
Wysłany: 2009-10-31, 11:49   

Ponieważ nasze pojazdy to domki na kółkach, to można rozważyć możliwość zastosowania elementów od domowych systemów alarmowych. Po uzupełnieniu o czujniki gazów usypiających powinien wyjść całkiem funkcjonalny system zabezpieczający.

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2009-10-31, 14:17   

KURCZAKI napisał/a:
ja to sobie myślę , ze lepszy jest mały piesek w środku...albo wszystko razem :lol:

Już lepiej po prostu pozbyć się kłopotu - wtedy nikt nie uśpi w aucie i nie okradnie. :roll:

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 367/234
Wysłany: 2009-10-31, 17:13   

KURCZAKI napisał/a:
ja to sobie myślę , ze lepszy jest mały piesek w środku...albo wszystko razem

Trzeba tylko pamiętać, że piesek też oddycha. A może coś takiego dla całej załogi :lol:

maska.jpg
Plik ściągnięto 8090 raz(y) 226,55 KB

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Wysłany: 2009-11-01, 21:17   

KOCZOR napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
Sopo Alarm

A co to takiego, bo po wpisaniu w google hasła sopo - wyskoczył mi tylko jeden wynik:
Projekt SOPO - System Osłony Przeciwosuwiskowej - Jego podstawowym celem jest rozpoznanie, udokumentowanie i zaznaczenie na mapie w skali 1 : 10 000 wszystkich osuwisk oraz terenów potencjalnie zagrożonych ruchami masowymi w Polsce oraz założenie systemu monitoringu wgłębnego i powierzchniowego na 100 wybranych osuwiskach...
ale to chyba nie o to chodzi... :roll:

Witam ,

Kolego Koczor podaję link do strony.

http://www.fritz-berger.d...2500/detail.jsf

Pozdrawiam

KOCZOR 
weteran

Piwa: 17/5
Wysłany: 2009-11-04, 12:26   

Dzięki za namiar, który zaspokoił moją żądzę wiedzy.
Bardzo ciekawy modułowy system, ale jednak w moich poszukiwaniach skupiam się raczej na peryferiach do tego typu urządzeń, a nie na samym jego sercu. Jednostkę centralną modułową już mam, a jestem w trakcie rozpracowywania właśnie peryferiów, czyli niedrogiej, ale stabilnej, niezawodnej, skutecznej i co również ważne - nieupierdliwej w obsłudze ochrony zewnętrznej kampera.
Mam już wstępnego "pomysła", ale czeka mnie jeszcze rozpracowanie szczegółowe i konsultacje z elektronikiem, który mógłby wyrazić opinię, skompletować, dostosować oraz zamontować ustrojstwo... bez zdzierania ze mnie ostatniej skóry.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Wysłany: 2009-11-05, 22:53   

KOCZOR napisał/a:
Mam już wstępnego "pomysła", ale czeka mnie jeszcze rozpracowanie szczegółowe i konsultacje z elektronikiem, który mógłby wyrazić opinię, skompletować, dostosować oraz zamontować ustrojstwo... bez zdzierania ze mnie ostatniej skóry.

Witam ,

Jeżeli kolega ma znajomego elektronika , to z tego co wiem taki "sopo alarm" można wykonać we własnym zakresie , generalnie chodzi tu o czujnik gazu , ja się na tym nie znam . Wiem tylko jak rozmawiałem ze swoim kolegom elektronikiem to stwierdził , że wykonanie takiego urządzenia to "pestka" :)

Pozdrawiam

Pierre94 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson Alegro 89 na Citroenie HDI 2,8l
Nazwa załogi: Piotr i Beata
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2009-12-04, 19:41   Nie ze wszystkim sie zgadzam.

Wszyscy mowia ze najniebezpieczniejsze sa Wlochy , Francja i Hiszpania. To sa kraje w ktorych jezdzi najwiecej kamperow i dlatego ciagle sie o tym slyszy. Jezdze juz 39 lat kamperem. Okradziono mnie 2 razy w Polsce w bialy dzien. I ostatnio 3 razy w Hiszpani w tym roku. Nie wiele biedacy ukradli bo nic nie znalezli. Co do gazu to czytalem duzo na ten temat no forum francuzkim i hiszpanskim. Podobno usypianie gazem to tylko bajka. zarabiaja natym producenci dedektorow gazu. Osobiscie mam cos takiego i czasami uzywam. Spytajcie sie lekarzy anasteziologow co mysla o tym usypianiu. na pewno beda sie smiali. Uwazam ze jesli ktos naprawde bedzie sie chcial wlamac to zadne zabezpieczenie nie pomoze. Ale to nie powod zeby im ulatwiac zycie. Zlodzieje na ogol maja malo czasu i kradna tam gdzie jest latwiej.
Poniewaz, jak piszecie, kradna glownie we Wloszech Francji i Hiszpani, mozecie smialo pisac o zabezpieczeniach na polskim forum. Smialo pisze o moim.
1 sztaba zelazna ktora blokuje przednie dzwi zamykana na zamek. Od kilku lat nikt nie probowal tamtedy wejsc a poniewaz jest to widoczne, nik nie rozwalil mi zamkow ani nie wybil szyb kabiny.
2 alarm Cobra
3 Zamek przy dzwiach bocznych nie jest na klucz (wszystkie 3 zamki na pilota z alarmem)
nikt tam nie grzebie bo nie ma o co zachaczyc.
4 poniewarz wlamano sie do mnie podwazajac okna plastykowe (raz na wiosne w Walencji i dwa razy w lato w Llomar de Mar) skonczylem wczoraj zabezpieczenia na okna, a jest ich 6.
Ni mam juz czasu na zdjecia bo wyjezdzamy w niedziele rano a jutro jestem caly dzien w Paryzu. Ale zrobie to pozniej.
5 jak wychodzimy to nie zostawiam nic na wierzchu. Wszystko co wartosciowe jest dobrze schowane.
W niedziele wyjezdzamy na miesiac na Sycylie, i troche do Neapolu i Sorrento. Zobaczymy.
Prawie nigdy nie spimy w terenach kampingowych chyba ze w duzych miastach.
Pozdrawiam Piotr

IMG_5784.JPG
zabazpieczenie dzwi kabiny.
Plik ściągnięto 8247 raz(y) 83,18 KB

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2009-12-04, 21:54   

z tym gazem to bzdura moze jest taki gaz ale ile trzeba by było wpompować w kamperka 2-3 butle no i jeszcze potencjalny osobnik usypiany ile czasu musiałby wdychać gaz zeby działało
a po całej akcji "panowie misie " musieliby wejść do środka w maskach
bo jak bez posmeli by np na alkowie obok właciciela
co najwyżej metoda "na śpiocha" tak to sie chyba nazywa

Pierre94 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson Alegro 89 na Citroenie HDI 2,8l
Nazwa załogi: Piotr i Beata
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2009-12-05, 09:52   Kurczaki

To Wasze zabezpieczenie jest fajne, proste i latwe do wykonania. Wedlug mnie ma tylko jedna mala wade ze go nie widac. Ewentualny zlodziej najpierw rozwali zamek i widzac ze sie nie otwiera pojdzie dalej. Szkoda zamka.
Co do gazu to sa rozne zdania na ten temat. osobiscie mysle ze zlodzieje moga wejsc po cichu do Kampera i dopiero wtedy kogos uspic chlorofoemem albo nawet tylko eterem.
Pozdrawiam Piotr

ROBRE 
zaawansowany
Robert, ale nick byl zajety ;-)

Twój sprzęt: Fiat 290 Burstner A 550
Piwa: 6/2
Wysłany: 2010-03-22, 12:33   

a ja,glupi, sobie spalem frywolnie przy otwartych drzwiach i oknach na kempingu bo byl taki gorac ze strach i nic mi sie nie stalo.....
i tez mnie nigdy nie okradli we Wloszech... pewnie fuks... albo odstraszam ;-)))))

a tu mam taki alarmik... ponoc nowosc.... zabezpiecza pojazd juz na zewnatrz wiec mozna spac przy otwartych oknach.....ponoc ;-)))))))))))))))))

zabezpiecza wiazkami podczerwieni na zewnatrz... moze w sumie mądre....

nazywa sie " camper no touch"... kosztuje zdaje sie cos kolo 650 €

pewnie to zainteresuje paru kolegow instalatorow przedewszystkim....no chyba ze juz to maja ;-))

pozdrawiam

ps. ja w swoim camperze nie mam totalnie zadnego zabezpieczenia..... :gwm :pad: :pad: :pad: :pad: :pad:

antifurto.jpg
Plik ściągnięto 248 raz(y) 102,97 KB

przemek_aro 
trochę już popisał
i Aska_aro

Twój sprzęt: fiat ducato knaus( Klausik)
Nazwa załogi: pechowcy :-(
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2010-03-22, 17:04   

Jeśli ktoś zna dobrego " magika " od alarmów w okolicach Łodzi poproszę o wiadomość na priv :zastrzelic

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2010-03-22, 18:52   

przemek_aro napisał/a:
Jeśli ktoś zna dobrego " magika " od alarmów w okolicach Łodzi poproszę o wiadomość na priv :zastrzelic

Poszukaj lepiej dobrego hodowcy psów w swojej okolicy.
Złodziej rozpracuje każdy alarm i zabezpieczenie. :gwm
Psa nie rozpracuje nikt...
Miska wody, trochę żarcia...wiem, problem powiesz... z tym psem na codzień.
Sika gdzie chce, robi kupy, śmierdzi, puszcza smrodliwe bąki i.... podatek trza zapłacić za jego posiadanie, ale...
będziesz spał spokojnie. Żaden złodziej nie podejdzie na dwa kroki do twojego kampera widząc psa w środku.
Gwarantuję.

Jeśli nie pies (nie lubisz, kłopot itp) Pomyśl o najprostszym rozwiązaniu zabezpieczenia.
I tak:
- jeśli masz kampera zsilnikiem gażnikowym (benzyna)...odepnij kopułkę aparatu zapłonowego i wyjmij palec rozdzielacza. Schowaj do kieszeni i śpij spokojnie. Nikt kampera nie zapali. Choćby bardzo chciał. :-P
- jeśli masz kampera z silnikiem "na wtrysku" - wyjmij stycznik sterowania instalacją
- jeśli masz kampera diesla (jaki? bez znaczenia) wyjmij bezpiecznik odcinający paliwo.
- jeśli masz "wszystko w jednym" - zrób sobie w wiadomym tylko tobie miejscu "klameczkę" odcinajacą prąd od silnika.

PS.Ta "klameczka" to poza psem najlepsze rozwiązanie. Klamka nie sika nie pierdzi nie woła jeść i pić a jest tylko...klameczką. Nie kocha i nie wita ogonkiem ale jest ...w 100% pewna.

zuzia.jpeg
Plik ściągnięto 7795 raz(y) 43,53 KB

Ostatnio zmieniony przez kazbar 2010-03-22, 19:26, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu