komary itp bestie... |
Autor |
Wiadomość |
yannoo
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter
Nazwa załogi: Jola & Jano
|
Wysłany: 2010-04-19, 16:32 komary itp bestie...
|
|
|
Witam,
jakie Drodzy Kamperowicze mają sprawdzone środki przeciwko komarom? Oczywiście poza środkiem czółka...
Pozdrowienia! |
_________________ Jola & Janusz
"Podróże kształcą - ale wykształconych..."
 |
|
|
|
 |
Roza
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Eura Mobil 770 HB
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Mar 2010 Piwa: 103/18 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2010-04-19, 18:58
|
|
|
Anty Bzzz firmy Ziaja- dziala. Uzywamy od 2-3 lat my i dzieci. Odstrasza tez meszki i kleszcze. |
_________________ "...wszyscy jesteśmy Grekami na wygnaniu..." |
|
|
|
 |
tomekp
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs Integra 2003 na Ducato 2.8
|
Wysłany: 2010-04-20, 09:56
|
|
|
Witam,
mam do polecenia super skuteczny środek na komary i inne latające jest to
Trebon mega 10 sc, środek ten był stosowany do oprysków na komary po wielkiej powodzi w 1997 roku.
link do sklepu
http://sklepddd.ii.pl/sho...arge.php?id=126
Ja rozpylam środek po rozcieńczeniu zgodnie z instrukcją za pomocą opryskiwacza 1,5 l. firmy Kwazar z pompką na wyjazdach, a w ogrodzie za pomocą opryskiwacza 15 l. plecakowego firmy Kwazar.
Stosuję środek do zwalczania komarów i meszek w ogrodzie już od 8 lat skuteczność prawie 100%. Oprysk należy wykonać wieczorem w czasie dużej aktywności owadów.
Jest również bardzo skuteczny do zwalczania mrówek. Zapewnia pełną ochronę na około
2 tygodnie. Po oprysku niema potrzeby stosowania innych Offów i tym podobnych środków, ponieważ już niema co nas kąsać
W tamtym roku środek został zabrany na wyjazd do Chorwacji i do Grecji
" działa również na tamtejsze gatunki"
Wieczorem jak mieliśmy w danym miejscu zostać dłużej niż na jedną noc, opryskiwaliśmy w miarę dokładnie okolicę kampera i przez następne wieczorki spokojnie można było biesiadować przy stoliczkach na powietrzu. Środek można stosować również wewnątrz pomieszczeń.
Nie należy jednak zapominać pozasłaniać wszystkie dostepne moskitiery w oknach
|
|
|
|
 |
ML
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
|
Wysłany: 2010-04-20, 10:17
|
|
|
Ciekawe czy jest to szkodliwe dla naszych czworonogów, z którymi często podróżujemy ?
Pozdrowienia. |
_________________ To tylko MATRIX ...
 |
|
|
|
 |
tomekp
trochę już popisał

|
Wysłany: 2010-04-20, 10:24
|
|
|
Nie jest szkodliwy dla zwierząt domowych. Trzeba tylko uważać ,aby nie przebywały w czasie wykonywania oprysku. Stosowałem w pomieszczeniach zamkniętych również w kamperze . |
|
|
|
 |
tomekp
trochę już popisał

|
Wysłany: 2010-04-20, 12:29
|
|
|
Adi, komary spotykaliśmy na wszystkich miejscach pobytu, w jednych miejscach mniej w drugich więcej ale po wykonaniu zabiegów anty komarowych mieliśmy spokój.
|
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2010-04-22, 00:19
|
|
|
tomekp napisał/a: | . Stosowałem w pomieszczeniach zamkniętych również w kamperze . |
Ja mam też pytanko, bo jestem zainteresowana tym środkiem.
Po jakim czasie po oprysku w kamperku, możemy do niego spokojnie wejść? |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-22, 19:06
|
|
|
Rockers napisał/a: | wg tej ulotki wygląda to strasznie |
Faktycznie strasznie!!!!
Raz widzę ciemność, raz jasność. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-22, 19:07
|
|
|
A na poważnie, to mi się to nie otwiera. |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-04-22, 21:12
|
|
|
KOCZORKA napisał/a: | A na poważnie, to mi się to nie otwiera. |
Fragment
Przestrzegać ogólnie obowiązujące przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy (rozp. MPiPS, Dz.U. Nr 129, poz. 844 z 1997r., Dz.U. Nr 91, poz. 811 z 2002r.)
Przestrzegać ogólnie obowiązujące przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy (rozp. MPiPS, Dz.U. Nr 129, poz. 844 z 1997r., Dz.U. Nr 91, poz. 811 z 2002r.)
Postępowanie
Nie palić, nie jeść, nie pić na stanowisku pracy. Nie wdychać par/mgły cieczy użytkowej. Każdorazowo przed jedzeniem, piciem, paleniem oraz po zakończeniu pracy myć ręce i odsłonięte partie skóry wodą z mydłem.
Nie używać zanieczyszczonej odzieży ochronnej.
Zalecenia higieniczne
Unikać skażenia skóry i oczu produktem. Unikać zanieczyszczenia ubrania. Unikać wdychania par/mgły. Przestrzegać podstawowych zasad higieny: nie jeść, nie pić na stanowisku pracy, każdorazowo po zakończeniu pracy myć ręce wodą z mydłem, nie używać zanieczyszczonej odzieży ochronnej. Ograniczyć kontakt z środkiem do niezbędnego minimum.
Należy nosić odzież ochronną, rękawice i okulary ochronne. Zabezpieczyć przed skażeniem źródeł i cieków wodnych. Jeżeli skażenie źródeł wody lub cieków wodnych nastąpiło, wezwać lokalne władze.
W przypadku rozlania przysypać piaskiem lub ziemią, zgarnąć łopatą i przenieść do specjalnych
zbiorników. |
|
 |
jury
zaawansowany

Twój sprzęt: N-126 za Lancia Ypsilon
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2009 Piwa: 3/2 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-22, 21:21
|
|
|
Jeżeli ktoś nie jest uczulony na zapach goździków to proponuje olejek goździkowy.
Ja od lat stosuje ten olejek. W różnych miejscach przyczepy rozmieszczam chusteczki jednorazowe nasączone tym olejkiem i co jakiś czas (codziennie po południu) dokładam kilka kropelek.
Niema żadnego brzęczącego bydlaka przez cały wieczór i noc. |
|
|
|
 |
Alek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-04-22, 22:48
|
|
|
Mam super środek na komary, muchy, pszczoły itp. insekty fruwające.
To nie jest żadna trucizna, ani jakaś ostra chemia.
Jest to spray oparty na naturalnych olejkach i naturalnych składnikach. Ma swoją delikatną nutę zapachową.
Możemy przebywać w kamperku z pieskami, kotkami, dziećmi i nie obawiać się, że komuś ten spray zaszkodzi. W pomieszczeniu mogą przebywać art. spożywcze.
Środek ten nie zabija insekta tylko działa na jego błędnik i system nerwowy.
Jeśli trafimy bezpośrednio szerszenia, osę, komara, mgiełką ze spraya to w 5-7 sekund insekt pada na grzbiet i jest bezsilny, ale ciągle żyje. Można wówczas łatwo się go pozbyć np. wypuścić na wolność, lub walnąć go laczkiem.
Jeśli w pomieszczeniu ten spray co jakiś czas jest obecny wówczas insekty wyczuwają go i omijają to miejsce. Można go psikać ręcznie lub może to robić za nas elektroniczny dozownik.
To tyle informacji. |
|
|
|
 |
ekosmak.dabrowska
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Piwa: 26/115 Skąd: toruń
|
Wysłany: 2010-04-22, 22:56
|
|
|
Cytat: | To tyle informacji. |
A jak brzmi zaklęcie by, dowiedzieć się co to i gdzie to. |
_________________ Jak chcesz rozśmieszyć Pana Boga to opowiedz Mu
o swoich planach |
|
|
|
 |
tomekp
trochę już popisał

|
Wysłany: 2010-04-23, 00:20
|
|
|
Witam,
nikogo nie namawiam do stosowania środka Trebon mega 10 sc, jak pisałem wcześniej używam go już od 8 lat. Kilkukrotnie był używany w pomieszczeniach zamkniętych i nigdy nie mieliśmy, żadnych problemów zdrowotnych. Praktycznie z pomieszczenia możemy od razu korzystać, nie ma dziwnego zapachu jak na przykład po muchozolu .Używam go również kiedy wybieram się na popołudniowe wyprawy wędkarskie i po jego użyciu mogę się skupić na wędkowaniu a nie na odganianiu komarów.
Rockers napisał : wg tej ulotki wygląda to strasznie
a to jest karta charakterystyki ,którą każdy środek chemiczny dopuszczony do obrotu musi posiadać. To jest tak jak z instrukcjami obsługi na rynek amerykański jest wszystko i jeszcze więcej.
Jeżeli przestrzega się podstawowych zasad bezpieczeństwa przy wykonywaniu oprysków nic się nie może stać. Należy postępować zgodnie instrukcją użycia. Chyba, że ktoś chce roztwór wypić , lub przepłukać sobie nim oczy to na pewno będzie miał problemy na własne życzenie.
KOCZORKA napisała :
Ja mam też pytanko, bo jestem zainteresowana tym środkiem.
Po jakim czasie po oprysku w kamperku, możemy do niego spokojnie wejść?
Podczas ubiegłorocznych wyjazdów stosowaliśmy go dwukrotnie w kamperze i z wnętrza korzystaliśmy po 15, 20 minutach i nic nam się nie działo. Oczywiście wszystka, żywność musi być schowana do szafek.
JESZCZE RAZ NIKOGO NIE NAMAWIAM DO JEGO STOSOWANIA,
ale polecałem go już znajomym i każdy jest z niego bardzo zadowolony.
Również próbowałem to zrobić na forum, ale widzę że chyba niepotrzebnie bo rozmowy kierują się pomału w złym kierunku. |
|
|
|
 |
|