Rejestrowany jako specjalny czy cięzarowy ? |
Autor |
Wiadomość |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-04-06, 11:51
|
|
|
AiR napisał/a: | OC AC i tak trzeba zapłacić za cały rok |
"12 lutego 2010 r. dokonana została nowelizacja m.in. ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK w ramach której do art. 8 dodano ust 4-7. Przewiduje ona, że jeżeli pojazd zostanie czasowo wycofany z ruchu, składka za obowiązkowe ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych musi zostać obniżona nie mniej niż o 95% za okres gdy pojazd jest wycofany z ruchu. "
Jeżeli kamperek jest dość stary to można wyrobić opinie o pojezdzie historycznym i wtedy oc opłaca się tak jak w przypadku żółtych tablic czyli nie trzeba ciągłości OC a okres minimalny składki to 1 miesiąc. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2012-04-06, 12:11
|
|
|
Gdzieś czytałem wykładnię do przepisów o OC. Pojazd nie wykreślony ewidencji musi posiadać OC, lub jego właściciel. Uzasadnienie było krótkie, jak stoi i wybuchnie lub spłonie to kto pokryje szkody osób trzecich. |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-04-06, 12:45
|
|
|
Zgadza sie. Dlatego płacisz OC ale w rabatem minimalnym 95%. Po drugie : jeżeli pojazd jest wyrejestrowany to musi stać poza drogami czyli w garażu , na działce itp. A tam jeżeli spłonie i narobi szkody to raczej odpowiada włascicel garażu. Więc to OC jest raczej proforma podobnie jak to jest w przypadku OC na przyczepy. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2012-04-20, 21:55
|
|
|
makdrajwer napisał/a: | Sprzedam mojego Mercedesa "kaczke" za 7.900 zł |
Kolego, proszę usunąć tę informację (jako komercyjną) z podpisu. Od tego jest specjalny dział, o czym dobrze wiesz. Wystarczy link w podpisie... informacja o sprzedaży w podpisie, to już przesada. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2012-05-07, 13:24
|
|
|
Obiecałem zakończenie relacji z procesu przerejstrowywania z osobowego na specjalny - przeznaczenie kempingowy. Zatem:
w U.Komunikacji nie wykazująca poczucia humoru Pani Urzędnik poprosiła:
- badanie z Okręgówki (diagnosta miał doświadczenie w temacie i wpisał magiczne jedno zdanie: "w pojeździe zamontowano wyposażenie odpowiadające klasyfikacji samochodu specjalnego przeznaczenie kempingowy". Ma to rzekomo zapobiegać ewentualnym dodatkowym trudnym pytaniom typu "a czy montowane pasy były nowe i gdzie jest na nie faktura ?"
- faktura z warsztatu z łudząco podobnym opisem: "zabudowa wyposażenia odpowiadające klasyfikacji samochodu specjalnego przeznaczenie kempingowy". Jeżeli faktura imienna, ma być nr rejestracyjny samochodu i pełny adres właściciela. Pogoniła mnie bo brakowało numeru mieszkania W Urzędzie wciąż jesteśmy petentami więc nie pyskowałem...Pana Mietka we warstatcie chwycił nerw bo korektę musiał wystawić. Podobno pierwszy raz w życiu. A troche juz pożył...
- wyciąg z KRS warsztatu z kodem 45.20.Z
- Karta Pojazdu
- Dowód Rejestracyjny
- Dowód Osobisty
- opłata 81 PLN
- tablice (na chwilę, celem przyklejenia nowego hologramu)
Hologramy przykleili, D.Rejestracyjny zabrali, wydali tymczasowy, fakturę skserowali, poczynili wpis w karcie Pojazdu.
Za miesiąc odbiór stałego rejestracyjnego. Uff.... |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
erikson
stary wyga Przyjaciel Billa W
Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2008 Piwa: 11/1 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2012-05-08, 12:31
|
|
|
U mnie to przebiegło bezboleśnie, kiedy bylem rejestrować busikaw WK po kupnie ,kierownik zasugerowal mi czy nie bylo by lepiej aby zamiast auta osobowego-kempingowego mial specjalny,zgodziłem sie co do propozycji,wypisali mi pisemko o zmianę przeznaczenia i odesłali na przegląd,podjechałem do diagnosty,wystawił odpowiednie pismo z przeglądu(nie potrzeba bylo żadnych dokumentów co do przeróbki) ,z kwitem spowrotem do Wk i juz po sprawie(oprócz pisma od diagnosty nie chcieli nic), miesiąc czasu i twardy dowód z wpisem specialny-kempingowy. Obecnie posiadam samoróbkę z rejestracja na ciezarowy-uniwersalny dla 3 osob,bardziej mi to pasuje bo jeżdżę często na dziko i gdy sie ktoś czepia to zawsze mogę pokazać dowod ze to taki sam dostawczy jak każdy inny zaparkowany na tej ulicy,a gdy miałem specjalny to juz tak nie moglem ściemniać |
|
|
|
 |
Suburban
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Hobby 550
|
Wysłany: 2014-10-28, 01:46
|
|
|
Hm, a z autobusu na specjalny kempingowy albo z ciężarowego na spec.kemp ? Czy ktoś przerabiał ? |
_________________ Brum Brum Brum,
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1602/2335 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2014-10-28, 01:55
|
|
|
Suburban napisał/a: | Hm, a z autobusu na specjalny kempingowy albo z ciężarowego na spec.kemp ? Czy ktoś przerabiał ? |
Ha! Jesteś na forum od 14 września i do tej pory nie zajrzałeś na tę stronę:
http://www.camperteam.pl/...?t=4842&start=0
Gdybyś to uczynił, znałbyś historię "Milki".
|
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Suburban
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Hobby 550
|
Wysłany: 2014-10-28, 18:12
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Suburban napisał/a: | Hm, a z autobusu na specjalny kempingowy albo z ciężarowego na spec.kemp ? Czy ktoś przerabiał ? |
Ha! Jesteś na forum od 14 września i do tej pory nie zajrzałeś na tę stronę:
http://www.camperteam.pl/...?t=4842&start=0
Gdybyś to uczynił, znałbyś historię "Milki".
|
Kolego czytałem ten wątek oczywiście! Jeden z moich ulubionych! Ale nie doszukałem się w nim procesu zmieniania wpisu i homologacji. Może bardziej skupiałem się na zdjeciach i ich opisie a nie na długich merytorycznych wypowiedziach. Pamiętasz może która to mniej więcej strona? Bym nie musiał czytać ponownie prawie 250 :D |
_________________ Brum Brum Brum,
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2014-10-28, 18:42
|
|
|
Suburban napisał/a: | Pamiętasz może która to mniej więcej strona? Bym nie musiał czytać ponownie prawie 250 :D |
Oczywiście nie pamiętam i również nie bardzo mam czas i ochotę tego szukać, a napisz PW do Świstaka, a on, jako człek niezwykle życzliwy, odpowie wyczerpująco. Ręczę za to.
Przy okazji luknij na fotkę z naszej niedawnej wyprawy po wschodniej granicy naszego kraju. Najkrótszy kamper z alkową, mój Kucyk i najdłuższy - Milka.
 |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2014-10-28, 22:14
|
|
|
toscaner napisał/a: | Tak z ciekawości, ile ma długości Twój kamperek? |
Od zderzaka do zderzaka ma 462 cm.
Wnętrze od tylnej ściany do kabiny ma długość równą szerokości łóżka w milce.
Pytanie, czy mój kamper taki mały, czy Arek przesadził z tym łóżkiem? |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Krystian
weteran
Twój sprzęt: SEA na Peugeot Boxer
Nazwa załogi: Krystian i Helena
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Sty 2008 Piwa: 13/21 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2014-10-28, 22:17
|
|
|
toscaner napisał/a: |
Tak z ciekawości, ile ma długości Twój kamperek? |
Z tego co wiem to mniej niż 5m, bardzo fajny kamperek.
Dokładnie odpowie Ci Tadeusz. |
_________________ Krystian |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-10-28, 23:33
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Najkrótszy kamper z alkową, mój Kucyk i najdłuższy - Milka. |
najkrótszy kamper z alkową to jest chyba mój - od zderzaka do zderzaka 450 cm |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
|