|
|
T4 Minikamper wyprawowy. |
Autor |
Wiadomość |
majsterus
zaawansowany
Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2012-02-15, 20:36
|
|
|
Twoja T4 to przeróbka chyba caravwelle z siedzeniami mutlivana generation, jest dłuższy niż standardowy multivan.
T4 to fajne auto, ale jak dla mnie to tylko na 2 osoby, bo jest wąskie i niskie, natomiast praktycznie wszędzie wjedzie, nie trzeba uważać na alkowe i to jest duży plus, ale niestety stanąć w nim wyprostowanym nie idzie :D
kamper znów to już inna bajka ale wjechać tym do miasta...np. do Dubrownika nie da rady,
a T4 nawet sobie zaparkowałem :D. |
|
|
|
|
jacenty
trochę już popisał
Twój sprzęt: VW T4 Syncro -wyprawowy
|
Wysłany: 2012-02-15, 21:38
|
|
|
Oko masz wprawne.
To na początku był caravelle long w pełnej tapicerce z klimą i ogrzewaniem mokrym + tylna nagrzewnica w podłodze i bez tylnej klimy i nawiewów w suficie . Nie był nawet syncro , bo kupienie takiej opcji z tym wyposarzeniem jest nierealne . W Polsce i najbliższej okolicy jest problem kupic Caravelle long syncro w sensownym stanie , a z tym wyposarzeniem to cud byłby .
I tak po 8 m-cach poszukiwań kupiłem taka caravelkę bez syncro i przerobiłem , przełożyłem środek od multivana , ze spora dawką przeróbek i osągnołem pewne optimum , choć jeszcze pewne zmiany jeszcze nastąpią .
A co do wielkości to właśnie jak zauważyłeś taki ma być coby wjechał w terenie w ciasne zakamarki i w mieście coby z partyzanta wbić się i przenocować w interesującym miejscu.
Wiecie sami jaki problemy sa z wjazdem kamperów do niektórych miast (zakazy szczególnie na bałkanach) i zakazy biwakowania w wielu ciekawych miejscach.
Z uwagi na pracę nie przewiduję możliwości dłuższych podróży jak 3 tygodnie jednorazowo to i pewne niewygody da sie przeżyć .
A i tak w Rumuni to w stosunku do kolegów w terenówkach to miałem mega komfort. |
|
|
|
|
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...
Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 78/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2012-02-15, 22:14
|
|
|
heh ... stawiam na kukurydzę. Namiot to on szybko rozłoży ale co dalej ? Do namiotu trzeba wstawić kibelek, trzeba uzupełnić w nim wodę i płyn ... a jeśli jest pełny to jeszcze gorzej, bo wysiłek w takim stanie wiesz jak się może skończyć |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
|
|
|
|
|
marekD
trochę już popisał
Twój sprzęt: Peugeot J5 Autostar/Multivan T4
|
Wysłany: 2012-02-16, 11:46
|
|
|
Mój trochę krótszy ale wyższy.
|
|
|
|
|
marekD
trochę już popisał
Twój sprzęt: Peugeot J5 Autostar/Multivan T4
|
Wysłany: 2012-02-16, 12:32
|
|
|
|
|
|
|
|
jacenty
trochę już popisał
Twój sprzęt: VW T4 Syncro -wyprawowy
|
Wysłany: 2012-08-29, 12:47
|
|
|
No minęło trochę czasu i mój T4 przeszedł kilka usprawnień . Najważniejsze na potrzeby wypadu na Krym to pojawił sie na pokładzie kibelek . Wożony na miniplatformie na haku .
Do tego namiot prysznic i w 30sek mozna mieć własny kibelek gotowy do akcji.
Bez niego na Krymie byłoby ciężko, szczególnie dla mojej małżonki.
Ponadto na wyjazd w tamten rejon widze potrzebę posiadania dużego dodatkowego zbiornika na wodę .
Jak mi się uda ,to dokleję zdjęcie .Chyba się udało.
DSCN1790 (Kopiowanie).JPG
|
|
Plik ściągnięto 10461 raz(y) 104,79 KB |
DSCN1820 (Kopiowanie).JPG
|
|
Plik ściągnięto 10461 raz(y) 94,37 KB |
|
|
|
|
|
gregu
zaawansowany
Twój sprzęt: CaliforniaExclusive'03
Nazwa załogi: Hotel California
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Paź 2010 Piwa: 8/16 Skąd: B-Mitte
|
Wysłany: 2012-08-31, 10:21
|
|
|
jacenty, super wozidlo.
wreszcie suuuper watek o podrozach T4.
i ja sie zakochalem w T4, jego super rozmiarach i praktycznosci.. zaczelo sie od Multivana z 1999 roku, potem nasz syn urosl i zabraklo miejsca.. kupilem VW California w wersji zimowej - ze sztywnym dachem, oske z silnikiem benzynowym (plakietki ekologiczne..) oraz zamonotwalem LPG.
dla mnie temat kibelka nie istnieje, moze dlatego, ze nadal jezdzimy w cywilizowane rejony.. natomiast brakowalo mi porysznica przy aucie np na festivalu opener...
a ze california ma wlasny zbiornik 55l oraz sluchawke ze zlewu ktora przeciaga sie przez okno - zabraklo tylko kabiny. rozwiazanie znalazlem rownolegle do Was - quechua wprowadzila swoja kabine na rynek - zamierzam zakupic przed pazdziernikowym wyjazdem. wczesnie kozystalem bez kabiny, zrobilem magnetyczny uchwyt na bazie magnesu neodymowego.
generalnie polecam takie magnesy - jest np. na czym worek ze smieciami na zew. auta powiesic.. poza tym moja kreatywnosc ograniczyla sie do doprowadzenia wszystkeigo w mojej CALI do porzadku technicznego, auto ma 20 lat i wymagalo kilku drobnych napraw (elektronika lodowki i ogrzewania postojowego, tempomat itp)
Obecnie przymierzam sie do tematu platformy na tyl, min do przewozenia skutera lub dodatkowego bagazu.
A dzis po pracy na kolejny weekend, tym razem kamping nad morzem baltyckim do niedzieli.
|
_________________ pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez gregu 2012-08-31, 10:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gregu
zaawansowany
|
Wysłany: 2012-08-31, 10:25
|
|
|
opowiedz co wozisz na dachu? jezdzicie z psiakiem? my z kotem aka airbag - tak ja nazwal niemiecki policjant przy rutynowej kontroli
photo.JPG
|
|
Plik ściągnięto 10370 raz(y) 74,88 KB |
|
|
|
|
|
gregu
zaawansowany
|
Wysłany: 2012-08-31, 10:39
|
|
|
Yekater napisał/a: | Bardzo podobny projekt, tutaj na ostatnim odcinku trasy w drodze do domu.
Obrazek
Obrazek |
yetaker, wow, masz gdzies opis wyprawy? chetnie poczytam...
piekna kuznia doswiadczenia |
|
|
|
|
gregu
zaawansowany
|
Wysłany: 2012-09-02, 22:05
|
|
|
Przypomnialo mi sie: polecam patent do tylnej klapy - mozna bezpiecznie wietrzyc auto zostawiajac je zamkniete:
Brandrup AIR-SAFE |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|