Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie ubezpieczenie brać do Norwegii???
Autor Wiadomość
Bartek-Ayer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Pilote G740 r.prod 2013
Nazwa załogi: Slice of Life
Piwa: 1/1
Wysłany: 2008-05-28, 13:21   Jakie ubezpieczenie brać do Norwegii???

Witam wszystkich Miłośników Norwegii.

Ponieważ wybieram się tam 14 lipca po raz pierwszy pewnie jeszcze nie raz będę zasięgał pomocy u doświadczonych kolegów.

Obiecuję, że po powrocie, również będę dzielił się doświadczeniami z innymi :wyszczerzony:

Tym razem mam pytanie o ubezpieczenie.

Mam wykupione OC w PZU, czy muszę dodatkowo wyrabiać/zabierać ze sobą Zieloną Kartę i czy wykupowaliście jakieś Assistance na wypadek awarii samochodu i ile to powinno kosztować.

Pozdawiam

Bartek-Ayer
Postaw piwo autorowi tego posta

antwad 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Piwa: 17/68
Wysłany: 2008-05-28, 17:28   

Bartek-Ayer napisał/a:
Mam wykupione OC w PZU, czy muszę dodatkowo wyrabiać/zabierać ze sobą Zieloną Kartę

Nie musisz. Od 1 maja 2004 roku Polacy mogą wyjeżdżać samochodem do krajów Unii Europejskiej oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego bez Zielonej Karty. Wystarczy, że samochód posiada polskie tablice rejestracyjne. Na tej podstawie uznaje się, że posiadacz samochodu ma odpowiednie ubezpieczenie OC.

A co do assistance na samochód to moim zdaniem warto. Jakakolwiek, nawet drobna awaria w obcym kraju to ogromny stres dla kierowcy i współpodróżujących.
Ja korzystam z takiego ubezpieczenia, ale o trochę innej filozofii niż klasyczne assistance. Otóż w klasycznym assistance ubezpieczony jest samochód, a w tym o którym mówię ubezpieczony jestem ja. Nieważne jaki to jest samochód, ile ma lat, jakiej jest wartości i kto jest jego właścicielem. Istotne jest to, że incydent przytrafił się mnie w momencie kiedy tego samochodu używałem.
Takie ubezpieczenie wykupuję w PZMocie. Więcej informacji jest tutaj:
http://www.pzmot.pl/forum/portal.php?show=2
Za roczne ubezpieczenie, upoważniające do trzech bezpłatnych wezwań pomocy w kraju i dwóch za granicą płacę około 120 zł.
A tak naprawdę to płacę trochę mniej, bo karta którą otrzymuję upoważnia do rozlicznych rabatów. W Polsce jest tego niewiele, ale w krajach zachodnich już tak. W tym roku, podczas pobytu w Amsterdamie kupowałem bilety do muzeum Van Gogha z 10% zniżką i płaciłem 15% mniej za bilety na statki kursujące po kanałach.
Zatem jadąc do danego kraju warto sprawdzić gdzie i za co można takie rabaty dostać.
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu