Przesunięty przez: gino 2015-01-19, 13:37 |
Ivo - budowa kampera na bazie Iveco Maxi |
Autor |
Wiadomość |
kodi
weteran
Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Piwa: 35/9 Skąd: Miszewko, k. 3city
|
Wysłany: 2013-10-07, 18:52
|
|
|
Witam.
Temat lodówki ciąg dalszy. A dokładniej obrabiałem cały ten słupek. A zatem co mamy.
Truma, lodówka, następnie taka 17cm ścianka - pomyślałem sobie, że tam fajnie by się komponowały wszystkie wskaźniki i inne pokazywaczki. Co tam będzie dokładnie to nie wiem, ale jeden już mam. Wskaźnik od ładowania aku przez solara. Na górze jest kolejna szafeczka i tam dzisiaj zrobiłem przejście przez dach i obsadziłem kominek do trumy. Kurcze gdybym miał 0,5m komina więcej to już by wszystko ładnie siedziało.
Zacząłem też robić instalację gazową. Lodówka podłączona, stojak na zawory zrobione, podejście do butlo także. Jutro wygnę rurkę do kuchenki gazowej i do trumy. Instalację mam poprowadzoną wewnątrz auta, a tylko do trumy będzie pod bo i tam jest podejście gazu.
Zawory są tak zamontowane, że jak zrobię ścianę od łóżka to w środku tej ściany będą drzwiczki rewizyjne, poprzez które będzie łatwy dostęp do zaworów gazowych, zaworów spustowych wodnych oraz bezpieczników elektrycznych. Tak to sobie obmyśliłem.
ach - i muszę nabyć inną okleinę na drzwi lodówki, bo ta brązowa nie pasuje mi do koncepcji.
PA073937a.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 45 raz(y) 59,26 KB |
PA073938a.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 37 raz(y) 82,35 KB |
PA073939a.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 50 raz(y) 64,82 KB |
PA073941a.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 43 raz(y) 42,75 KB |
|
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2013-10-07, 18:57
|
|
|
No witaj, a ten przewód giętki do butli ,to od czego ,napiszesz |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
kodi
weteran
|
Wysłany: 2013-10-07, 19:01
|
|
|
Ten przewód wbrew pozorom jest gazowy. Zarobili mi go w specjalistycznej firmie HansaFlex. Tam kupowałem rurkę gazową oraz złączki. Problem z tym wężem jest taki, iż nie mam złączki na reduktor i obawiam się że cały ten wąż i tak pójdzie w diabły. Zobaczymy jeszcze.
Pozdr |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
|
Wysłany: 2013-10-07, 19:04
|
|
|
kodi napisał/a: | Ten przewód wbrew pozorom jest gazowy. Zarobili mi go w specjalistycznej firmie HansaFlex. Tam kupowałem rurkę gazową oraz złączki. Problem z tym wężem jest taki, iż nie mam złączki na reduktor i obawiam się że cały ten wąż i tak pójdzie w diabły. Zobaczymy jeszcze.
Pozdr |
No ,nie podważam profesjonalizmu Firmy ,,,,,,,,,,,ale faktycznie wymień ten przewód,na taki jaki powinien być |
|
|
|
 |
kodi
weteran
|
Wysłany: 2013-10-07, 19:12
|
|
|
A jaki powinien być? Pomarańczowy.? |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
|
Wysłany: 2013-10-07, 20:09
|
|
|
kodi napisał/a: | A jaki powinien być? Pomarańczowy.? |
Kolorystycznie ,określiłeś super ,,,,,,,,,czyli W 40 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-10-07, 23:07
|
|
|
kodi napisał/a: | Tak byłem już patrzeć, kiedyś przy okazji. Widziałem węże 10mm tylko nie wiem czy nadają się do ciepłej - gorącej wody. Koleś coś mówił o jakiś ograniczeniach.
Podjadę do poszukam.
Dzięki |
Kodi - do ciepłej wody możesz zastosować uniwersalne węże do układów chłodzenia. W Metalmocie w Oliwie mogą takie mieć - tzw sklep na rampie niedaleko salonu Mercedesa. Ogólnie w tym sklepie jest tyle motorowego dobra że ja mam zawsze problem żeby go opuścić :P.
a w rezerwie zawsze pozostaną ci wężyki hydrauliczne 3/8 cala... |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
kodi
weteran
|
Wysłany: 2013-10-08, 06:47
|
|
|
maszakow napisał/a: | kodi napisał/a: | Tak byłem już patrzeć, kiedyś przy okazji. Widziałem węże 10mm tylko nie wiem czy nadają się do ciepłej - gorącej wody. Koleś coś mówił o jakiś ograniczeniach.
Podjadę do poszukam.
Dzięki |
Kodi - do ciepłej wody możesz zastosować uniwersalne węże do układów chłodzenia. W Metalmocie w Oliwie mogą takie mieć - tzw sklep na rampie niedaleko salonu Mercedesa. Ogólnie w tym sklepie jest tyle motorowego dobra że ja mam zawsze problem żeby go opuścić :P.
a w rezerwie zawsze pozostaną ci wężyki hydrauliczne 3/8 cala... |
Maszakow kojarzę ten sklep. Tam są chyba 2. W jednym jakiś czas temu kupowałem olej do auta - mieli fajną cenę a w drugim takim dużym kupowałem wszystkie wpinki, zapinki do mocowania plastików w Iveco. Potrzebowałem chyba z 8 różnych rodzajów i wszystko mi Pani ładnie dobrała. Inna sprawa że za woreczek wielkości paczki papierosów zapłaciłem lekką ręką stówkę.
A ta na marginesie - kiedy nas odwiedzicie? |
|
|
|
 |
Szelma
trochę już popisał

Twój sprzęt: Iveco Daily under construction
|
Wysłany: 2013-10-08, 06:59
|
|
|
Taki jak na zdjęciu do ciepłej wody 10x3. Jak myślicie, czy można go zastosować również do zimnej wody ? Jeżeli 4 metry Cię Kodi urządzają mogę odstąpić, kupiłem za dużo.
IMG-20131007-00101_640x480.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3196 raz(y) 35,49 KB |
|
|
|
|
 |
kodi
weteran
|
Wysłany: 2013-10-08, 07:11
|
|
|
Według mnie nie ma przeciwwskazań. Jak nadaję się do ciepłej to do zimnej tym bardziej. W drugą stronę już gorzej.
Szelma zobaczymy. Dzisiaj spróbuję coś poszukać. 4m może trochę braknąć. Jeszcze nie liczyłem. Jak coś to odezwę się wieczorkiem. Dzięki i pozdr |
|
|
|
 |
kodi
weteran
|
Wysłany: 2013-10-08, 18:41
|
|
|
Dobra Panowie, mam konkretne pytanie.
Jestem laikiem jeśli chodzi o elektrykę, więc wybaczcie głupie pytania. Odpowiedzi też proszę w formie przystępnej.
Jeśli chodzi o elektrykę, to póki co ma tylko kable wystające ze ścian. Są one zblokowane i będą schodziły się w jedno miejsce. Mam również założone gniazdko 230V i również pociągnięty kabel. To wszystko.
Tak sobie wymyśliłem, że całe oświetlenie będzie 12V a prąd w gniazdkach popłynie już 230V. Mam również solara na dachu i kabel pociągnięty w to samo miejsce gdzie reszta kabli. Do solara jest regulator na 2 aku i wyświetlacz.
Z tego co się orientuje to potrzebuję na pewno przetwornicy. Kiedyś trochę czytałem i lepsza choć droższa jest z pełnym sinusem. Jak coś polecacie to walcie śmiało.
Niezbędny będzie akumulator - pewne zwykły kwasowy - jakiej pojemności przy solarze 130W.
Co jeszcze potrzebuję by robić takie myki jak automatyczne ładowane aku jeśli jest 230V - jeśli nie ma to przełączanie na solar. Jakieś zabezpieczenie przed rozładowaniem aku rozruchowego.
I te wszystkie kable powinny pójść przez bezpieczniki. Ma być jakaś rozdzielnia czy co.
Będę wdzięczny za rzeczowe aczkolwiek proste wytłumaczenie mi tej kwestii.
Pozdr |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2013-10-08, 19:38
|
|
|
Ja zamontowałem akumulator 120 Ah. |
|
|
|
 |
Szelma
trochę już popisał

|
Wysłany: 2013-10-08, 19:42
|
|
|
Kodi to banalne, wpinasz wszystkie kabelki tutaj i musi działać
A tak poważnie mam ten sam problem /tzn. nie mam jeszcze solara/, i nie mam pojęcia jak to ugryźć żeby nie kosztowało tysiaka i przy okazji żeby nie przełączać wszystkiego ręcznie w zależności od okoliczności przyrody. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2013-10-08, 20:19
|
|
|
ale cena zaporowa, wątku o milce jest ładnie opisana instalacja elektryczna, którą można wykonać znacznie niższym kosztem |
Ostatnio zmieniony przez krimar 2013-10-09, 10:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Szelma
trochę już popisał

|
Wysłany: 2013-10-09, 07:27
|
|
|
Nie znam się, ale wyczytałem w czeluściach internetu że do kampera lepiej nadawałby się akumulator głębokiego rozładowania tzw. trakcyjny, taki jak do melexów, wózków elektrycznych czy maszyn sprzątających.
Piszą że wytrzymują do 1500 cykli ładowanie - rozładowanie i występują nawet do 1550Ah.
Z takim bydlakiem można by było chyba nawet pokusić się o ogrzewanie elektryczne. |
|
|
|
 |
|