|
Budowa domka ze Złomka. Relacje z budów kamper +poradnik ABC |
| Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2014-02-15, 18:52
|
|
|
Z kablami to akurat mały problem. Zawsze opisuję sobie ważne kable, złącza, bezpieczniki itp. Oczywiście znanym tylko mi kodem
Do tego właśnie fotografuję. Jak mi zadzwoni jakiś dawny klient to tylko otwieram "jego" katalog i mówię jaki kolor kabelka i co z nim ma zrobić
Oczywiście do mojej instalacji schemat jakiś nabazgram i wrzucę gdzieś w aucie. Ale raczej dla następnych kiedyś tam właścicieli. Mi raczej nie będzie potrzebny. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
mwservice
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Piwa: 7/10 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-02-15, 20:13
|
|
|
| Fajna relacja! Jeśli masz możliwość to wyklej matami podłogę i gródź kabiny. Będziesz miał ciszej, a powietrze podczas jazdy nie będzie Ci wchodzić do kabiny (zimne lub gorące). Dobrze także wykleić drzwi. Jeśli masz maty samoprzylepne, to robota łatwa i przyjemna, o ile masz wszystko rozkręcone. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2014-02-15, 20:25
|
|
|
W kabinie na tą chwilę została cała kompletna deska rozdzielcza, której na razie nie ruszę, bo muszę pozbyć się części gratów leżących w przejściu w domu + plus dosłownie kawałek podłogi - ta przednia część z takimi wzorkami a'la romby.
Część cały pas pod fotelami + ta gdzie są schodki jest wydarta do gołej blachy.
Nie podoba mi się ten uformowany pas plastikowy, który był standardowo w kabinie pod fotelami. Jest podklejony jakąś firmową gąbką i nie jest płaski tylko dziwnie ukształtowany. Na 99% wyleci na zbity ...
Planuję przynajmniej teraz połowę kabiny wyłożyć tą sama pcv co część mieszkalna. No i byłaby wtedy płaska podłoga w kabinie. Oczywiście ocieplona. Schodki również będą ocieplone czymś lepszym niż oryginalna wełna. Możliwe, że dam np ze 3 warstwy maty al-pe-al w całej kabinie lub dokupię matę bitumiczną + 1 warstwa al-pe-al. Zobaczę co z tego wyjdzie.
W późniejszym etapie oczywiście wezmę się za nazwijmy to przednią część kabiny.
Chcę domyślnie mieć ją całą wygłuszoną matami bitumicznymi + izolacja w postaci tej maty alu...
Dodatkowo w późniejszym etapie mata wygłuszająca od strony silnika z folią alu i lepsze maty pod maską i na dolnej osłonie. Będzie cicho jak w S klasie
Drzwi oczywiście jak najbardziej. Głośniki muszą dobrze grać. Subwooferek już czeka na swoje miejsce w kampiórku
Jutro pstryknę fotkę, o którą cześć mi chodzi.
Przednią cześć raczej zostawię, jako, że jest to dość solidny materiał z tworzywa, a w czasie jazdy jednak buciorami się tam zdrowo depta. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2014-02-15, 21:58
|
|
|
Temat gazu - butla gazowa. U nas gaz tylko do gotowania. Butla 11kg starczała nam do przyrządzania potraw na 2,5 - 3 miesiące. To dłuugo chyba.
Planowałem taką butlę, ale.... jest duża, ciężka i zawali jedną szafkę. Całą
Jaka alternatywa?
Jakie są mniejsze?
W tym jestem zielony. Wiem, że chyba są jeszcze 3kg i inne. Ale taka to znowu za mała chyba.
Coś pośredniego?
Jakie wymiary?
W planie była j.w. umieszczona pod zlewem w osobnej szafce z wentylacją. Ale taka "bomba" zabierze oczywiście całą przestrzeń pod zlewem. Może zmieści się jakaś gąbka
Ale już np. połowę mniejsza butla oddałaby połowę miejsca na dodatkową szafeczkę w kuchni. Opcjonalnie zmieściłaby się nawet pod łóżkiem. I jakimiś rureczkami do kucheneczki, choć wolę jak najbliżej palników - im mniej gazu w rurkach czy przewodach, tym będę spokojniejszy |
Budowa domka ze złomka
 |
| Ostatnio zmieniony przez toscaner 2015-04-07, 11:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
artex1
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-02-15, 22:55
|
|
|
Czesc Toscaner, obserwuje pilnie Twoja przerobke, bo sam wlasnie zaczynam wiec swiezy temat bardzo mi sie przyda.
Widzialem, ze bedziesz docieplal folia aluminiowa i chcesz docieplic tym rowniez kabine. Nie jestem pewien czy dobrze zrozumialem, ze chcesz ja rowniez dac na podloge. Jezeli tak to mala rada- ta folia nie wytrzyma chodzenia po niej i straci swoje wlasciwosci. W folii sa miedzy innymi zamkniete pecherze powietrza ktore sa insulatorem termicznym. Jezeli bedziesz po tym chodzil bable popekaja i mata nie bedzie juz dociepleniowa.
Pozdrawiam i kibicuje
Artur |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-02-15, 23:08
|
|
|
| toscaner napisał/a: | Temat gazu - butla gazowa. U nas gaz tylko do gotowania. Butla 11kg starczała nam do przyrządzania potraw na 2,5 - 3 miesiące. To dłuugo chyba.
Planowałem taką butlę, ale.... jest duża, ciężka i zawali jedną szafkę. Całą
Jaka alternatywa?
Jakie są mniejsze?
W tym jestem zielony. Wiem, że chyba są jeszcze 3kg i inne. Ale taka to znowu za mała chyba. |
są 2,5kg to najpopularniejszy turystyczny rozmiar.
potem sa 3kg - to turystyczny powiększony.
no i widziałem niedawno w pkcie dystrybucji coś pośredniego między 3 a 11kg.
tylko że mówimy o Polsce a jak tu kupisz to gdzie tam wymienisz albo nabijesz?
Znakomita częśc ludzi ma 11stki i czasem im brakuje jak ogrzewają.
no i zawsze pozostaje alternatywa - stały zbiornik. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2014-02-16, 10:02
|
|
|
No to to mi trochę komplikuje sprawę. Myślałem, że są jakieś np 6kg. Ale z drugiej strony takie 6kg starczyłoby na 5-6 tyg gotowania, a jeżdżąc po Europie gdzie to później dobić, albo wymienić?
Rozumiem, że te 11kg to takie najuniwersalniejsze?
Pod autem najchętniej bym zamontował, żeby mieć spokój. No i gaz chyba taki tankowany jest tańszy? Tu butla wymiana ok 28-30Euro. Gaz GPL na litry na stacjach np 0,76Euro.
Nie wiem ile litrów gazu wchodzi do 11kg butli. Może jakieś przejściówki i samemu tankować?
Ale tu montaże instalacji to masakra cenowa, a to dopiero początek płacenia danin na następców Berlusconiego, poza kosztami montażu.
Montaż w Polsce może przy okazji kiedyś...
Idę zrobić fotkę sufitu i klejenia ciąg dalszy. Później coś powstawiam. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-02-16, 11:02
|
|
|
| Są typowe butle 5,4 kg, taką też nową dali mi do kampera w Niemczech. Tylko za gaz płacimy prawie tyle co za 11 kg. |
|
|
|
 |
jedrek49
weteran badz zawsze usmiechniety
Twój sprzęt: sprinter CDI 2,7 316
Nazwa załogi: jedrek49
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2009 Piwa: 52/3 Skąd: Rzeszow
|
Wysłany: 2014-02-16, 12:24
|
|
|
witam
Zbyszekwoj
czy sie przypadkiem nie pomyliles podajac oplate za gaz do 5.4kg butli?
do tej butli wchodzi 11l gazu - razy 2,6zl/l to daje okolo 28zl
a butla 11kg /wymiana /kosztuje 63 zl
kupilem koncowke na butle i tankuje na stacjach benzynowych
Moze sie myle
pozdrawiam jedrek49
|
|
|
|
 |
dyha
zaawansowany
|
Wysłany: 2014-02-16, 12:25
|
|
|
Z ciekawością śledzę zmagania Twe ,wytrwałości.... czasu.... i.... pieniędzy życzę
Co do butli gazowej też miałem podobny dylemat -3,3m i ni za cholerę nie wchodziła mi nigdzie ta 11kg.Sprawę rozwiązaliśmy kupując 3kg w rezerwie wozimy 2kg i to w zupełności wystarcza nam na miesiąc wojaży bez ogrzewania oczywiście.
Dzisiaj na Allegro znalazłem butlę 5 kg
http://allegro.pl/butla-g...3957261731.html
Może to pomoże?
Szkoda że niedawno się "zaznajomiliśmy" bo byliśmy w zeszłym roku w SAN GIMIGNANO a to chyba niedaleko od Ciebie ? |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2014-02-16, 12:48
|
|
|
| jedrek49 napisał/a: | witam
Zbyszekwoj
czy sie przypadkiem nie pomyliles podajac oplate za gaz do 5.4kg butli?
do tej butli wchodzi 11l gazu - razy 2,6zl/l to daje okolo 28zl
a butla 11kg /wymiana /kosztuje 63 zl
kupilem koncowke na butle i tankuje na stacjach benzynowych
Moze sie myle
pozdrawiam jedrek49
|
Przy tankowaniu na stacji może tak być, ja wymieniałem czerwoną na rozlewni dali mi nową,ale gaz wyszedł ok. 50zł w ub r. podobnie kosztowała duż butla.
Niemcy też dodali mi taką do kampera, może komuś potrzebna to odstąpię lub zamienię na większą. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2014-02-16, 14:01
|
|
|
Taka butła 3kg to chyba jest mała i na miesiąc może wystarczy. Ma ktoś może wymiary takiej?
Na zapas mam kuchenkę na kartusze jakby co
Gotuje jak oszalała.
Postęp prac dziś - powoli ale do przodu. Wróciłem do regulacji tych cholernych drzwi suwanych.
To jest jakaś klątwa. Mam serwisówkę, ale cierpliwości mniej.
Reguluje się to ze 30-40 śrubach. Ustawienie tego w kombinacji idealnej pewnie graniczy z wygraną w totka.
Chyba dam sobie z nimi spokój na dziś i wrócę do sufitu. Ale teraz obiadek i włoska kawka. Zdjęcia będą później.
Aha rozważam czy sklejkę na suficie montować na blachowkręty czy nitonakrętki....
Na blachowkręty niby szybciej, ale czy nie będą się luzować po jakimś czasie? |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
dyha
zaawansowany
|
Wysłany: 2014-02-16, 14:57
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | Na blachowkręty niby szybciej, ale czy nie będą się luzować po jakimś czasie? |
Ja mam całą sklejkę na blachowkrętach i trzyma się wszystko niczym......Maciarewicz teorii o zamachu |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2014-02-16, 16:18
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | Ma ktoś może wymiary takiej? |
3kg- 34cm do końca zaworu
5kg- 46cm " " |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2014-02-16, 19:13
|
|
|
Dziś dużo i nie dużo. Trochę powalczyłem z zamkami w tych cholernych odsuwanych drzwiach. No i... ukręciłem jedną śrubę na zamku. Jutro wiertara, gwintownik i będzie większa. Tej może nie ukręcę.
Postęp prac. Do południa jak widać nic nie odpadło. Wszystkie paczuszki trzymają się, że nawet nie oderwie. Żeby oderwać musiałbym rozerwać folię. Taka to super taśma.
Następnie mostki cieplne. Kupiłem piankę dwuskładnikową, ale... no właśnie... jaki sens pchać piankę wewnątrz profili jeśli metal tak dobrze przewodzi ciepło.
Rozwiązałem to jak widać na fotce. Profil wewnątrz jest oczywiście pusty. A co
Mata - zgadnijcie na czym się trzyma i do czego.
Jeszcze podzieliłem paczuszki tak aby ramka na ewentualne okno nie wytworzyła potrzeby rozwalania któregoś w przyszłości. Na środku będzie okienkowa paczuszka i gdy zdecydujemy, że jednak okno będzie to wycinam otwór pod okno 40x40 i wyłazi mi blacha z izolacją. A na ramkę zostanie piękne miejsce. Taki przewidujący jestem
Gorzej gdy nastąpi zmiana i będę montował szyberdach
Miała jeszcze dziś być sklejka i nawet już czeka na powieszenie, ale ... mieliśmy niespodziewanych gości Neapolitańczyków. Byli przejazdem bo wracali z Bolonii i "wpadli" na kawę.
Ponarzekali niemiłosiernie na Toskanię, że zimno, że żarcie mamy tu wstrętne, że drogo, ludzie są niemili. Normalnie jak my tu możemy żyć. No jakoś żyjemy. Też nie wiemy jak
Ale fakt, że toskańska kuchnia to porażka przy neapolitańskiej. Kto mieszkał tu i tu ma porównanie.
A teraz fotki z dziś:
nic nawet nie drgnelo.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 7387 raz(y) 80,74 KB |
mostki.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 7387 raz(y) 83,31 KB |
no i mata jest.JPG
|
 |