Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa domka ze Złomka. Relacje z budów kamper +poradnik ABC
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2014-02-17, 15:30   

Nie dodało zdjęcia z upchaną paczuszką w profil. I nadal nie chce dodać. Rozmiar zdjęcia mu nie pasuje? Grrrrr. :?

A przy okazji pytanie...
Jeśli będę lub nie będę montował okna, to pomimo to może i tak wstawiłbym ramkę tak na wszelki wypadek. Na tym etapie prac jest to na pewno łatwiejsze niż później.

Co o tym myślicie? Wstawianie wiąże się z ... pojeżdżeniem po sklepach i szukaniem akurat takiego wymiaru drewnianej belki jaki potrzebuję. Hmmm. Na razie zostawiam ren rejon. Bo chyba lepiej wstawić tą ramkę. Jaki wymiar pod okno 40x40? Idealnie 40cm x 40cm ma być ewentualny otwór? Na razie blachy bym nie wycinał i przykleił izolację. Później tylko ciach i jest dziura na okienko :)

przyszłe okno?

przyszle okno.JPG
Plik ściągnięto 5269 raz(y) 100,2 KB

Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-02-17, 15:37   

I jeszcze pytanie do znawców...
Widzicie tą belkę? Nazwałem ją belka gilotyna, bo jest dokładnie na wysokości mojej szyi.

Kiedyś była tam półka, ale nie będzie. Albo będzie dużo mniejsza w przedniej części.

Czy można bezstresowo tą belkę wyciąć? Czy ona ma jakieś duże znaczenie w utrzymaniu konstrukcji "paki"?
Jestem przeciwny wycinaniu jakichkolwiek belek w konstrukcji. Nawet musiałem plan łazienki zmienić, bo kot wychodził mi w profilu. No ale ta na zdjęciu jest chyba bardziej dla mnie niebezpieczna jak jest niż jak jej nie będzie.

Ostatnia opcja, to przeciąłbym ją w połowie i jakoś uformował na takie skosy do górnej belki i z nią połączył. Po bokach i tak będą jakieś szafki.

Wiem, że stracę miejsce na szafkę, ale wolę nie mieć szafki niż głowy :haha:

belka gilotyna.JPG
Plik ściągnięto 5265 raz(y) 96,91 KB

Budowa domka ze złomka

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-02-17, 16:24   

Wywaliłbym.
Wzmocnił ta górną razem z bokami tak by zachodziły poniżej obecnie wychodzącej ile się da w dół od poziomu "gilotyny" .
Wykorzystał bym ten wycięty profil . Spawając lub nitując.

dyha
zaawansowany

Piwa: 16/14
Wysłany: 2014-02-17, 19:05   

Toscaner ja bym tej belki nie wywalał ,nic w tym miejscu rozsądnego nie wykombinujesz jak tylko szafkę. wykorzystując orginalną półkę robisz tylko front i masz szafeczkę że hej !! Mając 3,3m to walka o każdy centymetr-wiem coś o tym

P1050097 (Medium).JPG
Plik ściągnięto 61 raz(y) 58,26 KB

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-02-17, 19:15   

Pisał, że woli mieć całą głowe niż szafkę.
Racja ,że i tak w miejscu foteli się nie pochodzi .
A po paru guzach , wszyscy naucza się schylać.
Obie opcje do wyboru .

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-02-17, 19:37   

dyha - śliczne masz kolory tych foteli. Ja nadal się zastanawiam, czy biały z np. pomaranczem, czy biel z szarym. A może coś innego. Pomarańcz z szarym. Albo czarne wstawki z czymś.
U mnie szafka odpada w takim pełnym wymiarze. Jak była półka to chodziłem tam jak w okopie.
W małych trojaczkach też podobnie się chodziło, więc dla mnie nie tędy droga. Ta część musi być również w miarę wymiarowa dla mnie.

Na dziś prac koniec, zdjęć nie wrzucę, bo mnie noc zastała. To pakowanie paczuszek się ciągnie niczym ... a nie napiszę niczym co.

Skończyłem przód i wziąłem się za upychanie w te wszystkie zakamarki gdzie nie widać.
I zastała mnie ciemnica. A nawiasem mówiąc tu robi się szybciej ciemno jakoś.

Jutro muszę wrócić do tych odsuwanych drzwi, bo same się nie wyregulują. Na razie jest 2:0 drzwi - ja.
A i wzięło mnie na przemyślenia.... Tak chodziłem i mierzyłem, mierzyłem, liczyłem i... może jednak zrobię kampera na 6 osób :bajer
Budowa domka ze złomka

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2014-02-17, 19:45   

Szafka nad głową jest ok :lol: :spoko

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-02-17, 19:50   

Albo może takie coś.... jest jeszcze czas - świetnie opancerzony, rodzinny wóz kempingowy:

Autko robi brum brum...

1.jpg
Plik ściągnięto 5166 raz(y) 77,27 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 5166 raz(y) 103,76 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 5165 raz(y) 67,22 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 5165 raz(y) 101,48 KB

Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-02-17, 20:08   

Nie no szafeczka albo półka by była na 100%, ale coś takiego jak wykreskowałem strzałkami na szybko. Mniej więcej taka. Ciut mniejsza lub większa. Chodzi mi o to, że jak fotele będą już obrócone (ten kierowcy dziś stał odwrócony na testy), to zaczynałaby się mniej więcej nad zagłówkiem. Wtedy komfortowe mogę usiąść bez składania się jak do ziemianki.
Dziś mając belkę gilotynę nadal na miejscu siadanie na tym fotelu było baaardzo dalekie od komfortu.

Jak już bardzo będę odczuwał stratę miejsca wynikłego ze zmniejszenia tej szafeczki, lub zamiany jej na półeczkę, to ostatecznie sprzedam zbiornik białej, który miał być pod 2 rzędem i po prostu kupię drugi zbiornik, który wejdzie mi elegancko pod auto. Zyskam wielką szafkę pod całym 2 rzędem. To też jeszcze rozważam oczywiście - dwa zbiorniki poza częścią mieszkalną. :bajer
Bo na 3,3m to walka o przestrzeń ze wszystkim.

szafeczka.JPG
Plik ściągnięto 5162 raz(y) 103,18 KB

Budowa domka ze złomka

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2014-02-17, 20:23   

Pamiętaj, że masz zamiar jeżdzić w zimie, lepiej mieć wodę w domku.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2014-02-17, 20:53   

toscaner napisał/a:
Dziś mając belkę gilotynę nadal na miejscu siadanie na tym fotelu było baaardzo dalekie od komfortu.

Do tego profilu była mocowana podsufitka nad głową kierowcy a od góry zapewne była plastikowa półka. Miałem takie miejsce w blaszaku Jumperze i było bardzo wygodne.
Cała paka zawalona towarem - a tam miejsce na ściągacze, ciuchy śpiwór i ... francuskie winko w kartonikach 5l. :mrgreen:
NIe mam tego w LT i bardzo żałuję - i mam ideę to kiedys zmienić bo tego miejsca pod dacham na nic innego jak na półkę na graty lub po rogach na jakieś panele sterujące - nie da się wykorzystać.
NIE WYCINAJ, zabuduj - wstaw swoją szafkę, boki wykorzystaj jako schowki albo jako miejsce na sterowanie oświetleniem, elektroniką itp itd.
Od dołu kupujesz podsufitkę na niską wersję (o ile w Iveco taka była) od góry dajesz płytę (materiał dowolny) , kombinujesz tylko jak przymocowac z przodu przy słoneczkach ... i hajda. Schowki to zawsze rzecz kórej jest za mało w samochodzie. Motto przemytników psiakrew z tego wyszło :lol:

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-02-17, 21:29   

maszakow - właśnie mam wszystko, półka plastikowa, podsufitka, no cały komplet. Pierwszego dnia to wywalałem razem z przegrodą i fotelami i leży gdzieś na ogródku. Jutro przemierzę to jeszcze raz. Ile dałoby się odrąbać tej półki, żeby szafeczka była a i zębów na niej nie stracić.
Szafki jeszcze będą na ścianie nad oknem przy 2 rzędzie no i na tym "słupku" przed odsuwanymi drzwiami od samego dołu aż do góry. No i w miejscach, w których jeszcze nie widziałem, żeby ktoś robił. No może jedna osoba częściowo... :lol:

Cholerka z szafkami masz rację, a najgorsze, że ja to dobrze wiem i znam z autopsji :-P
Teraz będę myślał pół nocy jak znaleźć kompromis z ta gilotyną.

A do okna zdecydowałem, że wstawiam ramę i sobie będzie czekała oklejona izolacjami :mrgreen:
Budowa domka ze złomka

HarryLey4x4 
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
Piwa: 29/24
Wysłany: 2014-02-17, 21:35   

Po pierwsze poszukaj czy były wersje bez tej belki i czy przypadkiem nie miały innych w zamian wzmocnień. Jeśli nie było takich wersji to zapomnij o wycinaniu. Inna sprawa ,że nie zrobisz z tego auta salonu a kabina ma służyć do jazdy , a nie do wygodnego wsiadania. Blaszak jako kamper to już pewne kompromisy. Nie wiem ile masz wzrostu , ale jak nie jest to 1,90 to nie rozumiem tematu. Jak wszystko wstawisz do środka , to na pewno zabraknie Ci takiego pojemnego schowka jak ten, który możesz dzięki tej belce wygospodarować. Byłbym wielce zdziwiony gdybyś tę belkę wycinał. :kawka:

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-02-17, 22:03   

Ooo i tak można budować. Podajecie za i przeciw. Teraz na serio nie będę spał pół nocy :haha:

Jutro wrzucę to podsufitkę na testy z odwróconym fotelem jeszcze raz i powsiadam sobie kilka razy.
No "manie" takiej wielkiej szafki to jest wiadomo no duży plus. Fakt, ciężkich rzeczy tam nie nawrzucam. Toż to prawie wysokość przy dachu. trochę tej przestrzeni będzie na lżejsze graty.

A teraz mam jeszcze pytanie do osób, które tu mają okienko w tych wersjach i modelach trojaczków - zdjęcie.
Jaki ono ma wymiar, lub jaki powinno mieć. Szukam takiego okna. Szersze nie wchodzi w grę, bo belki pionowej nie ruszę, a belki w oknie też nie chcę mieć. Szerokość całej blachy w tym miejscu jest ok 50 cm, czyli okno będzie miało trochę mniej.

okno.JPG
Plik ściągnięto 5048 raz(y) 54,86 KB

Budowa domka ze złomka

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2014-02-17, 22:50   

toscaner napisał/a:
Nie no szafeczka albo półka by była na 100%, ale coś takiego jak wykreskowałem strzałkami na szybko. Mniej więcej taka. Ciut mniejsza lub większa. Chodzi mi o to, że jak fotele będą już obrócone (ten kierowcy dziś stał odwrócony na testy), to zaczynałaby się mniej więcej nad zagłówkiem. Wtedy komfortowe mogę usiąść bez składania się jak do ziemianki.

Jak już bardzo będę odczuwał stratę miejsca wynikłego ze zmniejszenia tej szafeczki, lub zamiany jej na półeczkę, to ostatecznie sprzedam zbiornik białej, który miał być pod 2 rzędem i po prostu kupię drugi zbiornik, który wejdzie mi elegancko pod auto. Zyskam wielką szafkę pod całym 2 rzędem. To też jeszcze rozważam oczywiście - dwa zbiorniki poza częścią mieszkalną. :bajer
Bo na 3,3m to walka o przestrzeń ze wszystkim.

A może tak jak ja zrobiłem :spoko

100_7469.JPG
Plik ściągnięto 53 raz(y) 109,52 KB

Odpowiedz do tematu