Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o RADĘ co gzie i za ile ???
Autor Wiadomość
Dempsey
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-05-22, 11:54   

Dzięki bardzo jeszcze raz.
Odwiedziłem wczoraj ArkaDarkę gdzie dostałem od przemiłej Gosi praktyczną lekcję co jest co i czym to się różni od siebie teraz sobie to wszystko poukładam zrobię jeszcze jazdę próbną i pewnie będę gotów podjąć decyzje co chcemy i za ile pieniędzy.
Mam pytanie do kogoś kto jeździł samochodem z lub bez alkowy jakie są plusu i minusy tych rozwiązań czy widok przez wielką przednią szybę jest wart grzechu ?
Postaw piwo autorowi tego posta

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2014-05-22, 13:23   

Myślę że istotą rzeczy nie jest widok przez większą lub mniejszą przednią szybę :) Wielka szyba w integrałce to zazwyczaj nietypowa szyba czyli większy problem w razie pęknięcia.

Alkowa to gorsza aerodynamika i zazwyczaj większe spalanie ale z drugiej strony - masz podwójne łóżko zawsze gotowe do użycia (a możesz tam też wrzucić coś gabarytowego co nie zmieściło się gdzie indziej). Ja zwracałem uwagę na układ wnętrza i jego funkcjonalność, nie na rozmiar szyby.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2014-05-22, 13:41   

Dla mnie :
1Prysznic i kibelek w miarę oddzielne.
2Garaż
3. Długość ok 6mm by był mobilny i łatwy do parkowania w różnych szczególnie zurbanizowanych miejscach.
4. młody wiekiem

. To sie udało

Co nie wyszło

a. silnik -chciałem 3 litry mam dwa
b. automatyczna skrzynia , ale mam tempomat i całkiem jest OK.
c. regulowane wyrko nad garażem.

To tak jak znaleźć najlepszy telewizor lub komputer, o zonie nie wspomnę..................Takich nie ma i nie robią.
Kompromisy nieuniknione.

krzysieks 
weteran

Twój sprzęt: Globe Traveller - Voyager
Nazwa załogi: MOKS
Piwa: 157/51
Wysłany: 2014-05-22, 14:01   

Kolego jeżeli jeszcze nie wiesz czego chcesz to zapraszam na sobotni zlot do Bałtowa. Będzie ok 150 camperów. Pooglądasz , porozmawiasz z ludzmi ,nabierzesz przekonania czego naprawdę chcesz. Ja w takiej konfiguracji rodzinnej wybrał bym alkowę , ale decyzja należy do Ciebie. Mówiłeś ,że szukasz samochodu zadbanego. Chyba taki zobaczyłeś , jeszcze z gwarancją na szczelność. Pogadaj z Tośkiem ,ustal dobrą cenę ,no i w drogę... Pozdrawiam Krzysiek. :spoko :spoko

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2014-05-22, 17:30   

Bronek, a gdzie Ty masz garaż?

http://www.mclouis.com/20...rofile/van-1/21

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-22, 18:08   

Fux napisał/a:
Bronek, a gdzie Ty masz garaż?

http://www.mclouis.com/20...rofile/van-1/21

:ok
to taki tylko z 2012r https://www.youtube.com/w...e&v=jCL-dY6tdPo

Nomenklarura sie chyba zmieniła .

Zmienili nazwy typy i w ogóle. Van1 to nie McVan1 . A zresztą wiem co mam i co kupilem jak zwał tak zwał ale garaż i to całkiem spory jest :ok

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-22, 18:12   

Wszystko jasne.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 553/45

Wysłany: 2014-05-24, 23:12   

Ale numer , dzisiaj do kolegi u którego prawie byłem , podjechał sąsiad zza południowej granicy identycznym biało-niebieskim kamperkiem , jak ten na fotce powyżej.
Pierwsze co się nam rzuciło w oczy jak tylko wjechał na plac to szeroko rozstawione względem zabudowy tylne koła , prawie równo ze sporej grubości dostawkami nadkoli . Widok o tyle rzadki , że zazwyczaj kamperki mają odwrotnie :szeroki_usmiech
Wyglądało to tak jakby miał tuleje dystansowe. Zaglądnęliśmy pod spód a tam standardowe zawieszenie a nie poszerzona tylna oś AL-KO jakiej się spodziewaliśmy.
Dopiero po chwili wszystko okazało się jasne, zabudowa jest wąska i tylko minimalnie wystaje poza szerokość kabiny, dlatego tylne koła wydają się być mocno odstawione.
Dodatkowo miał felgi aluminiowe z wiekszym ET co jeszcze dodało mu trochę szerokości.
Wyglądał na prawdę zgrabnie i proporcjonalnie jak .... nie-kamper :szeroki_usmiech
Takie proporcje zabudowy dają super efekt wizualny i ułatwiają manewrowanie , jednak dosyć dużym kosztem ograniczenia przestrzeni w środku. Szerokość zabudowy jest taka jak w blaszakach co dla mnie dyskwalifikuje takie rozwiązanie, ale z drugiej strony na pewno łatwiej taki pojazd prowadzić i znaleźć dla niego miejsce parkingowe . Tak jak piszesz Bronku, kompromisy nieuniknione i trzeba wybrać dla siebie takie rozwiązanie , które ma więcej zalet jak wad (oczywiście zgodnie z preferencjami właściciela, co nie zawsze i nie dla każdego oznacza to samo).

Cytat:
ale garaż i to całkiem spory jest

No właśnie Bronku to idealny przykład , dla Ciebie spory , a dla mnie odwrotnie, bo u mnie jest dokładnie trzy razy większy :spoko , ale sam kamper z kolei 1,5m dłuższy . Ty wjedziesz na normalne miejsce parkingowe , ja muszę mieć dwa wzdłuż , albo wystawiać dupkę poza krawężnik jak się da :gwm

bart.ek 
zaawansowany

Twój sprzęt: E86
Piwa: 6/6
Wysłany: 2014-05-25, 09:48   

joko napisał/a:
Dodatkowo miał felgi aluminiowe z wiekszym ET co jeszcze dodało mu trochę szerokości.

z mniejszym ET ;)

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2014-05-25, 13:28   

garaze w tych nowinkach sa superasne , kto byl na targach poznanskich to wie .

zagladalem do praktycznie kazdego ale jeden , nie pomne ktory poprostu zbil mnie z nog bo mial garaz na doslownie dwa pelnowymiarowe motocykle albo z 5 luzno postawionych rowerowale najlepsze bylo to ze wszedlem do srodka a tam kolejne drzwiczki i po otwarciu pokazala sie nastepna przestrzen z pod tylnego lozka wielka jak nie wiem co.

piekna sprawa

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-25, 15:39   

A jak z ładownością?
:szeroki_usmiech

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-25, 17:30   

Kompromisy , preferencje, przypadek , szczęście itp.
Każdy ma plusy dodatnie i ,minusy ujemne , czy odwrotnie.

Ale ta szeroka tylna oś to extra. Świetnie sie prowadzi , nie zauważam bujania . Chciałem stabilizować jak się tu i tam naczytałem i n ie widzę powodu.

Szerokość zabudowy jest jednak normalna . poszerza się

Na dwie osoby z klima , zbiornikiem transportowym na 40 l wody , agregatem , krzesłami stołem , Torba narzędzi , Klinami podnośnikami elektrycznymi , kablami ........... i jeszcze wiele dupereli . 2x buta (1 x BP 1x stalowa) , 110 l wody, pełna lodówka z paliwem , markiza, Antena sat solar ( antena 6 kg solar tez z 5 kg - elastyczny . ). Ważę 3187 kg. W papierach 2800 kg własna i 3300 DMC.
Czyli mogę jeszcze dopakować .

Ps . Wracając to szerokiej tylnej osi . Parę tygodni temu przez przypadek spotkałem Hymerka integre na podnośniku - wymieniał opony na letnie . Ja po nim miałem dwie dziury w oponie . Przy wjeździe prowadzony przez pracownika , o mały włos bym nie spadł z w/w podnośnika . Gość nie brał poprawki na tył . Rozstaw tylny o niemal 1/2 opony szerszy od standardowego najazdu.

Gdzie on waski ???

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-25, 17:56   

Bagażnik dla mnie kicha.
Skuter h=~130 cm

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-25, 18:38   

I tak wysoki metr. wyżej to i wyrko wyżej . Łatwiej skuter przerobić . . Pewnie najwyższa jest kierownica . To jaki problem . ???
:spoko

Szersze spotkałem fakt , ale 130 cm wysoki??? . Chyba trudno w wzgl krótkich zabudowach do 7 mm i wagi do 3,5 DMC.
Nie chce mi się drążyć tematu , ale gdy będę zmieniał .... to warto zwrócić uwagę.

Wracając do skutera .... skoro w motocyklach nie takie rzeczy sie robiło to jakiż to problem , zastosować kierownicę , niższą , łamaną , składaną lub wyjmowaną. ????.
Bo jeśli to lusterka lub szyba ????? To wybacz...........

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-25, 19:03   

„Moduł" kierownicy jest dość mocno zintegrowany :szeroki_usmiech . Demontaż lusterek to raptem około 10 cm
Absolutne minimum to 120 cm z kombinacjami. Piaggio Energy.
Nawet demontaż koła niewiele daje, gdyż tarcza hamulcowa jest znaczna.
To i tak duży mankament z takimi zabiegami co chwilę.
Sporo skuterów patrząc po necie, ma taką wysokość.
O sprzęcie 125-250 ccm nawet nie wspominam.

Odpowiedz do tematu