Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż podwyższonego dachu na blaszaku
Autor Wiadomość
koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2014-10-20, 10:58   

75cm to bardzo dużo. Najwyższy jaki widziałem ma 45cm. Typowa alkowa ma 50cm w najwyższym miejscu, przy krawędzi ~30cm. 75cm będzie powodowało duże problemy z jadzą - nie tylko mosty, ale też podmuchy boczne robią się groźne.

Jeżeli potrzebujesz tyle miejsca do wykorzystania, to chyba jedynym praktycznym wyjściem wydaje się dach podnoszony. Nie koniecznie namiotowy - widziałem podnoszone dachy sztywne:

inhalt 
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Piwa: 9/3
Wysłany: 2014-10-20, 11:40   

Naprawdę typowa alkowa ma 50 cm? Zbiłeś mnie tym z tropu!
Nie miałem nigdy alkowy, ale byłem w takie w dość starym Burstnerze i miałem wrażenie, że jednak jest tam wyżej. Przecież 50 cm po odjęciu grubości materaca pozostawia 40 cm na człowieka. Ja się obrócę, bo nie urosłem zbytnio, ale w alkowie przecież moze spać duży facet i te 40 m mu wystarczy?
Ja też bym wolał nie dolepiać aż 75 cm, ale gdy odejmę od tego wypukłość dachu blaszanego (spod spodu), którą trzeba zniwelować i izolację od góry oraz grubość materava to z tych 75 cm zostanie max 60 cm. Wydaje mi się, że do spania mniej to już nie może być, ale jesli jestem w błędzie to prosze o poprawienie mnie.
Postaw piwo autorowi tego posta

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2014-10-20, 11:56   

Siadając na krześle mam do czubka głowy około 100 cm
Nie wyobrażam sobie spać w tak klaustrofobicznej przestrzeni.
O wentylacji i higienie snu nie wspomnę.
Oddychasz czymś, co zawiera podwyższona zawartość C02.
Wstajesz zmęczony.
I tutaj żadne okna nie pomogą.
Latem tam jest katastrofa.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2014-10-20, 12:27   

Oglądałem wczoraj na żywo kampera z rodziny. Przez "oglądałem" mam na myśli "siedziałem 2h w środku z aparatem i metrem i mierzyłem wszystko, co do głowy przyszło". Od szczytu materaca do sufitu w najwyższym punkcie alkowy jest 50cm, od tego łukiem spada do 30cm. Owszem, dla mnie klaustrofobicznie tam jest.

Obrazek poglądowy:

inhalt 
zaawansowany

Wysłany: 2014-10-20, 13:45   

Fajnie się Ciebie czyta bo po raz kolejny piszesz konkrety. Thx.

Ok - obniżam w planach mój dach z 75 cm do 68 cm. Przekonała mnie wysokość alkowy oryginalnej.
Co do komfortu spania to głowy będą tuż przy otworze w dachu wiec cięższy od powietrza ditlenek węgla powinien opadać do wnętrza auta i nie gromadzić się w alkowie. Poza tym wstępnie myślałem nad doprowadzeniem wentylacji wymuszonej małym i cichym wentylatorkiem z wylotem "w nogach" alkowy (obu alkow). Wówczas powietrze z samochodu cyrkulowało by przez alkowę. Oczywiście lekki zefirek, a nie huragan nad głową. Niezależnie od tego okno nad głowani powinno dać kolejną porcję powietrza.

Z dużych aut są na rynku zasadniczo Ducato (i siostrzane) oraz Sprinter/Crafter. O największe Ducato jest bardzo trudno. Niższe są bardziej dostępne.
Ducato o wysokości H2 ma 252 cm (193 cm wewnątrz). Jeśli dodam do niego podwyższony dach to będzie miał 320 cm, czyli niewiele więcej niż przeciętna alkowa.
Ze Sprinterem jest gorzej, bo przez tylny napęd jest wyższy bazowo i ma około 265 cm (198 cm wewnątrz). Odpowiednio po dodaniu dachu będzie miał powiedzmy 333 cm. Przy czym jest węższy od Ducato i subiektywnie podczas jazdy bardziej buja na boki więc dołożenie dachu może bardziej pogorszyć mu trakcję niż w przypadku Fiata.

Zastanawiam się czy jest sens kombinować z tym dachem, czy szukać w Niemczech Ducato z dachem H3 i wysokością całkowitą 276,5 cm (217 wewnątrz). Niestety jest on krótszy od Sprintera więc dla 4-sosbowej rodziny będzie dość ciasno.

A jeszcze pytanie - jaką wysokość mają Ducato czy Sprintery z wysoką plandeką? Może te 3,20 albo 3,30 metra w górę to nie jest jednak dramat?

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2014-10-20, 13:55   

W orginalnych alkowach jest inaczej problem rozwiazany.Tam gdzie w dostawczaku masz schowek nad kabina,tam juz jest alkowa.A u nas trzeba by dokladac ponad orginalny dach i stad rodzi sie ta wysokosc.No i budujac jedmak tak wysoko straciz jedyna zalete kamperka na blaszaczku nad alkowa:predkosc podrozna,bo tak wysokim autem juz 140 nie polecisz,trzeba by jezdzic jakmalkowa do 100km/h

donald 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Piwa: 32/46
Wysłany: 2014-10-20, 15:50   

U mnie alkowa ma dokladnie 60 cm..i jest to najwygodniejsze miejsce do spania. Wentylacja to okienko przy głowach i szyberdach .Poza tym materace to jedna całość a to ważne gdyż na łączeniach komfort spania znacznie się obniża. .no i nikt nie skacze po tobie jak przebija sie do wc. Nie wspominając o atrakcji dla dzieci że spią w dziupli..
Niestety nie mam porownania jak się śpi w podnoszonym dachu..mysle ze jak w namiocie :spoko wiec w wietrzne dni może być eks tremalnie..ale jako powiekszenie powierzchni użytkowej to jest dobry pomysł.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2014-10-20, 16:39   

donald napisał/a:
Niestety nie mam porownania jak się śpi w podnoszonym dachu..mysle ze jak w namiocie

To chyba zależy, czy w namiotowym, czy stałym. Choć nie mam od ręki pomysłu, jak mogła by wyglądać stała konstrukcja na blaszance. Na kontenerze się da, vide fotka z tego posta.

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2014-10-20, 17:57   

donald napisał/a:
Niestety nie mam porownania jak się śpi w podnoszonym dachu..mysle ze jak w namiocie :spoko wiec w wietrzne dni może być eks tremalnie..ale jako powiekszenie powierzchni użytkowej to jest dobry pomysł.

dokładnie jak w namiocie , tylko może być cieplej jak się da podwójne ściany i trochę ciepłego powietrza idzie z dołu

a dla koder'a

może coś w ten deseń wymyślić - spanie rozkładane tylko jak potrzeba spać

któraś z małych przyczep ma fajny patent na podnoszenie dachu na czas postoju (Eriba ma to od lat ale za szmacianymi bokami) - widziałem gdzieś na kempie w tym roku - najpierw podnosisz dach a potem rozkładasz boczne ścianki

inhalt 
zaawansowany

Wysłany: 2014-10-20, 18:17   

donald napisał/a:
U mnie alkowa ma dokladnie 60 cm.
(...)
Niestety nie mam porownania jak się śpi w podnoszonym dachu..mysle ze jak w namiocie

Czy masz 60 cm od powierzchni materaca do dachu czy od spodu alkowy do dachu? Jeśli od spodu to materac zabiera 10 cm i od materaca by wychodziło 50 cm - to wyraźna różnica.

Co do dachu to ja nie biorę pod rozwagę dachu składanego. Albo stały z laminatu, izolowany termicznie i dolepiony na dach oryginalny (podwyższenie samochodu), albo wcale. Namiot mnie nie interesuje. Nie chcę też części ruchomych. Jeśli mam rozkładać jakieś graty po przyjeździe na miejsce to nie potrzebuję kampera i zostaję przy swojej przyczepie - też muszę się rozstawić. Ja chcę mieć wszystko w jednym kawałku - staję, wyłączam silnik i ... jestem gotów.

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2014-10-20, 19:22   

Wyrko możesz sobie zrobić opuszczane.

http://youtu.be/vhE5VG0FgdE?t=1m9s

Ale nie w garbie.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2014-10-20, 20:42   

Łóżko opuszczane daje bardzo fajne możliwości, tylko wymaga jakiejś rozsądnej wysokości auta. Widziałem model, gdzie łóżko było opuszczane nad "salonem" na wysokość taką, że w dolnej pozycji zostawiało pod spodem miejsce analogiczne do osobówki - jakieś 130cm. Można było zatem z "salonu" korzystać przy opuszczonym łóżku. Doliczając 10cm grubości łóżka i te 50 nad nim - potrzebujemy do tego co najmniej 190cm wzrostu samochodu. Ale im więcej tym lepiej.

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2014-10-20, 21:01   

http://www.carthago.com/r...ine/highlights/

:spoko

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2014-10-20, 21:03   

Tom-cio - ta doklejka wyglądająca jak narośl na wielorybie :) - to fabryczny produkt Westfalii. tego na złomie raczej nie znajdziesz - to jak 6tka w totku.
możliwa ale prawdopodobieństwo małe :)
U siebie w blaszaku planowałem DWA ŁÓŻKA, - dolne z przestrzenią 76cm nad głową, górne dla dzieci z przestrzenią 57 nad głową. w praktyce przestrzeń była redukowana przez materace dmuchane.
w sumie nawet nie pamiętam jak mi wyszło :-P zmierzę to potwierdze. ale spanie na dole to pełen komfort, żadnej klaustrofobii, siadając co prawda muszę schylić głowę ale ... łbem nie walę. Dzieciaki mniejsze które spały u góry też nie waliły głową...no ale one miały po 120-130 cm wzrostu...
mimo wszystko uważam że trochą wybrzydzacie. przestrzeń łóżka ma zapewnić wypoczynek i spokojny sen w wersji horyzontalnej w której przez większość czasu będziecie mieli zamknięte oczy - a jak wam przeszkadza bliskość dachu lu ożebrowanie to walnąć "podsufitkę" fototapetę w ciekawe malunki np star wars i się przestrzeń optycznie powiększy:).
Możliwości auta są w tym zakresie przestrzeni ograniczone więc trzeba iść na jakiś kompromis.
Alkowa jest de best dla dzieciaków - dorośli fakt mogą kręcić nosem jeśłi nie są specjalnie wysportowani.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2014-10-20, 22:11   

Czasami kilka centymetrów robi dramatyczną różnicę. Przed chwilą przymierzałem się, jakby wyglądało 50cm (dramat, ciasno, nie ma się jak przewrócić), a jak 60cm (do przyjęcia). 76cm to już luksusowo chyba.

Odpowiedz do tematu