|
|
Klimatyzacja części mieszkalnej |
Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-06-12, 00:48
|
|
|
Bronek, bo każdy inaczej używa. Ty masz jakiś super hiper aku i masz w dupie, ma działać, a jak nie będzie to sklep i kupisz nowy.
Johny liczy każdy Amper i cykl, bo chce, żeby mu starczył na tyle na ile kamper.
Ja dla odmiany kupiłem najtańsze, bo nastawiłem się na dużą eksploatację z opcją, że nawet po roku kamperowania wywalę i kupię nowe. Na razie po niemal pół nie ma potrzeby. Po dobrym naładowaniu bez obciążenia trzymają 13,1V. To też bez znaczenia, po mimo, że lubię wiedzieć jakie napięcie gdzie, co ile prądu i jakie temperatury nie tylko wewn i zewn, ale w lodówce, spiżarni, czy akumulatorów. Dlatego do samych parametrów napięć i prądów mam 5 wyświetlaczy i ewent. miernikiki w szafce.
To ma pracować, po to jest. Oczy cieszy, gdy ekranik pokazuje tyle ile ma być.
W osobówce (od salonu) mam akumulator nowy prosto z fabryki i ma już 11 lat. Wydawało mi się, że nie dbałem szczególnie, bo kilka razy padł do spodu, jak wyjechałem innym na dłużej, ale podładuję, albo kablami, później już altek.
Ale jak nie chce zdechnąć, to nie kupuję nowego.
Apple dla odmiany obiecywał 1000 cykli, a bat zdechła po 304-tym, w starszym bateria miało wytrzymać 300, spuchła przy 670. Nadal trzymała, ale wywaliłem jak przestała się mieścić w lapie.
Dlatego mam w dupie dbanie o akumulatory. Kupię nowe, czy to baterie do fona, laptopa czy kampera, gdy przyjdzie ich czas.
Na razie wnioski - im mniej dbam, tym franca dłużej się trzyma. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2015-06-12, 10:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-06-12, 06:33
|
|
|
Jak to w życiu bywa,.....
"Bo ja Was Macieju nie lubię"..... rzekł PB.
A mnie lubi, na podobnej zasadzie, o której Toscaner napisał " im mniej......ty bardziej"
Jak z babą - im bardziej wredna, tym... bardziej kochana
Akumulator mam jakiś z Allegro za ok? 1000, nie pamiętam?
Samcze spory zamiast czego?
Pogoda... pozwala wleźć na Twierdzę w Naplio Palamidi czy cuś.... z 1000 schodów.
Warto, cudne widoki o zachodzie słońca
W Europie....... nie do pomyślenia by takie coś dopuszczono do ruchu turystycznego.
Kasa na górze, jak ci język wisi do pasa, i tracisz świadomość.... wtedy zapłacisz każde pieniądze (4 euro)
Ta pora to pewne ryzyko, chłodniejsza woda, wiaterek, bardziej dla zwiedzania niż byczenia się. |
|
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2015-06-12, 07:23
|
|
|
Bronek napisał/a: | Pogoda... pozwala wleźć na Twierdzę w Naplio Palamidi czy cuś.... z 1000 schodów.
Warto, cudne widoki o zachodzie słońca | warto
SAM_0629 (Large).JPG Nafplio widok z Palamidi o zachodzie słońca |
 |
Plik ściągnięto 23 raz(y) 231,36 KB |
|
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-06-12, 08:15
|
|
|
No chyba dzisiaj będziemy w końcu zdychać 9.00 czasu a już gorąco.
Płetwy sobie kupiłem,
Klimatyzacja startuje, do znudzenia... ale ludzie pytają po za forum.
Cena właściwa dla tego typu urządzenia.
Chcę być w miarę wiarygodny z jak najmniejszą dawką subiektywizmu. Ale dane jak temperatura nie oddają skuteczności.
Co z tego np. że termometr w kamperze pokazuje 27st c skoro poczucie chłodu jest..
Np tera w cieniu 24 ale w słońcu można zdechnąć
..... |
|
|
|
 |
toscaner

|
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-06-12, 09:48
|
|
|
Nie oszczędzam mojego akumulatora. Nie mogę się doczekać kiedy zdechnie. Zamontuję sobie LiFePO. Regulator solarny już jest przystosowany do ładowania litowych. Oszczędzę 10-15 kg na wadze albo dorzucę więcej pojemności i... zamontuję klimatyzację. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-06-12, 12:10
|
|
|
Panowie...... działa to budżetowe coś.
Pies nie chce wychodzić.
Johny idź tą drogą a ja podążę za tobą.
I pomyś jak by takie coś zamontować na stałe.
Cena ceną ale pobór mocy atrakcyjny. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-06-12, 12:13
|
|
|
toscaner napisał/a: | Oj Bronek, narzekasz. Za gorąco, za zimno. Za długo w jednym miejscu siedzisz. |
Mnie tu dobrze, wieczorami oblatujemy okolicę
Wszędzie lepiej gdzie nas nie ma.... z tym sobie poradziliśmy już
To nie jest prawda
Lepsze wrogiem dobrego. |
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
|
|
|
 |
Samirus
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit MkIII
Nazwa załogi: Elwood
|
Wysłany: 2015-07-02, 12:51
|
|
|
kalinin napisał/a: | Ciekawe, że żaden z producentów klimatyzatorów nie wpadł na takie rozwiązanie. Może "rynek" za mały na masowa produkcje? a może dlatego, że każdy kamper ma inne mozliwości optymalnego zainstalowania. |
Wygląda na to, że ktoś wpadł. To urządzenie działa chyba na podobnej zasadzie.zobacz
.
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-07-02, 13:12
|
|
|
Przerabialiśmy ten temat. Rawicki, ja, itd. Nawet jest taki klimatyzator do ustWienia na zew.
Ale to wszystko żre energię.
Niemniej to też dobry pomysł. O wiele tańszy |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-07-03, 00:44
|
|
|
Przy obecnych upałach, gdzie nawet nasz Diesel (pies) ledwo zipie każda klima byłaby zbawieniem. W cieniu po 38C, a zapowiadają po 45-46C.
Tymczasowo że tak napiszę spie... przed upałami w góry. Im wyżej tym lepiej. Tam przynajmniej teraz miejscami nie przekracza 29C.
Dodatkowo kupiłem dziś okno dachowe i hiperturbo wentylator do okna. Turbowent przy nim to zabawka dobra do drona. Dziś to testowałem u sprzedawcy. Prawie kupiłem turbowenta. Cena dobra, bo nówka w foliach, ale chyba wyniesiona z fabryki. Kilka sztuk miał. Tylko to słabe, jak się mocniejszym podmuchało.
Ten drugi co kupiłem, chciał psa wydmuchać już na 2gim biegu. W tych górach jak nocami będzie po 21-23C będzie zimno prawie jak z klimy. A jak nie, to Bronek odezwę się po namiary na sprzedawcę tego pudła co Ty masz. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-07-03, 01:46
|
|
|
Szału nie ma ale w Grecji chodziła na okrągło. Teraz też bo u nas zaczyna grzać.
Link w poście wyżej na EBayu. Szybko przysłał, co chwila wystawia. Najtaniej poszła za 375 euro ja dałem 415
Turbowet góra do drugiego biegu potem kicha, lepiej monoblok taki sam hałas.
Najmniejsze monobloki biorą 700wat... cena ok 700 - 1500zł. Waga i gabaryty podobne do tej co mam.
Ale połowa ląduje za oknem. Hałasu też połowa i to szum powietrza . Sprężarki prawie nie słychać
Wada.... trzeba montować. 10min m/w |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2016-05-31, 07:47
|
|
|
Split wczoraj poszedł do ludzi z czepką. Trochę żałuję ale to powód by "badać" dalej..
Oprócz tej fajnej przenośnej klimy, przeżyłem dwa monobloki, zarówno umieszczone w cz. mieszkalnej jak i w garażu.
W środku monoblok, moim zdaniem jest za głośny.
W garażu, kształt, oraz przeróbki konieczne to minus, lecz z racji kasy zaoszczędzonej kwestia do przyjęcia. Warto mieć z pilotem radiowym który ma wyświetlacz lub zastosować tzw przedłużacz pilota. Ale tu wchodzimy w wyższą strefę cenową już mniej opłacalną
Jeden po jazdach naszymi drogami lekko popuszczał płyny.
Skłaniam się do Dometica podłogowego ze wzgl. na mniejsze średnice rur. 6 cm
Tylko nie wiem czy brać FreshWell 2000 czy 3000
Pierwszy lżejszy nieznacznie, ale o 1/3 słabszy BTU , mnie mocy potrzebuje i może agregacik go pociągnie ??
Drugi to nowość i mocny i z grzaniem ale bardziej prądożerny.
Cenowo różnica paru stówek dosłownie.
Dachowa odpada...... póki co. Ze wzgl. na mój brak przewidywania takiej opcji, gdy montowałem solary i antenę sat.
Mam miły dylemacik |
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2016-06-01, 23:33
|
|
|
Postanowiłem kupić Dometic Freshwell 3000 z pompą ciepła. Wypust tegoroczny. Z miękkim startem.
Będę się bawił w dziurawienie kampera, co by rurki rozprowadzić. Wstawię też tłumiki wywiewu z trumy.
Koszt całej zabawki m/w 6400 zł ( klima + rurki itd)
Cytat: |
Specyfikacja produktu
WAGA 21.00 kg
Wydajność chłodnicza 2700/9200 (waty / BTU / h)
POBÓR ENERGII:
Zużycie chłodzenie:: 990 watów Pompa ciepła: 1100 watów
WYMIARY:
Wymiary zewnętrzne 400 x 286 x 628 mm (szer x wys x gł)
Tryb chłodzenie: 4,3 (A) Pompa ciepła: 4,8 (A)
LICZBA PRĘDKOŚCI DMUCHAWY: 3
CHŁODZIWO: R410a
Najlepsze do długości pojazdu max 8 m.
Wymagane zabezpieczenie przeciwzwarciowe: Chłodzenie 5 (A) ogrzewanie 5 (A)
WYDAJNOŚĆ OGRZEWANIA
3000watt, max wydajność pompy ciepła oraz ogrzewania | [code]
Kurcze mam 10 dni... |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|