Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa domka ze Złomka. Relacje z budów kamper +poradnik ABC
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-08-26, 15:31   

Kodi bierz, chyba, że chcesz w większym rozmiarze. Mam jeszcze inne. Na tym parkingu Coop. Jak stały równo i porównanie ile "tyłka" w Iveco wystaje. :mrgreen:
Niebawem wrzucę w relacji, bo już blisko spotkania i jego opisania, więc musisz zaglądać. :bigok

Danyxm, no jeśli korepetycje przy whisky i do tego szkockiej, to w takim razie przeprojektuje trasę i postaramy się tam szybciej dojechać. Szacuję, że za miesiąc, max trzy już powinniśmy gdzieś tam się kręcić. Barek u mnie też zaopatrzony. :pifko :
Chociaż z 35 litrów wina zostało już tylko 10 :(
Eh te imprezy. Francuskie mi tak nie smakuje, ale coś do tankujemy, bo beczułki puste. :shock:
Na razie Francja, jeszcze Luxemburg, Belgia, Holandia.
Na razie powoli w kierunku Paryża, bo upały wracają i wiejemy z południa, chociaż w Alpach trochę nas orzeźwiło. Nocami i po +5C na wysokości prawie 2 tys km. :shock:

Jakby co my cały czas :kamp2
Budowa domka ze złomka

Postaw piwo autorowi tego posta

Danyxm 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 1991 Knaus Traveller
Piwa: 5/8
Wysłany: 2015-08-27, 01:14   

Profesorze toscaner - dobra whisky wkupie sie w laski by moc byc oprowadzonym po autku i podotykac rozwiazan, naocznie zerknac jak w takim autku sie zycie.
Wpadajcie kiedy wam pasuje - bo pogoda jest wiadomo jaka, wiec pora roku bez roznicy.. Choc powiem Wam ze zwiedzanie szkockich plaz (uwazam ze jednych z ladniejszych w europie) podczas deszczu - to ciekawe i inspirujace zajecie :)

Takze zapraszam, ja tez sie troche krece po Uk i europie busikiem - moze sie kiedys spotkamy :)

TomekM 
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Piwa: 25/24
Wysłany: 2015-08-27, 10:29   

Toscaner, albo emotkę dobrałeś przyszłościową albo trzeba ci pogratulować owocnego kamperowania. ;)
:kamp2

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-28, 16:11   

TomekM kliknij w stopkę w link. My od stycznia. :spoko
Relacja ma opóźnienie ok. 2 mies, bo my niedaleko Nantes we Francji. :spoko
Budowa domka ze złomka

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-08-28, 16:31   

Myślę, że chodzi bardziej o skład w animowanym kamperze :P

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-28, 16:34   

Co ja poradzę, że bida w ikonkach forumowych. Powinna być taka z 2 osobami i psem, ale nie ma :niewiem:
To może ta będzie lepsza :-P
:pilot
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-10-28, 21:53   

Za tydzień mija 10 miesięcy podróży w zbudowanym przeze mnie kamperze. :-P
Dzień za dniem. Odkąd wsiedliśmy tak do dziś stał się naszym domem, hotelem i środkiem transportu.

Kamper przeszedł już test zimowy przy -5C i śniegach. Odkopywanie paneli i drogi, żeby przejechać, aż po upały pod +46C w cieniu. Był nad morzem, oceanem, w górach na ok. 2 tys. m.n.pm. Czy słońce czy śnieg nie zawiódł nas. Praktycznie wszystko co zaprojektowałem do dziś funkcjonuje bezawaryjnie.
Było kilka drobnych awarii samochodu, ale o tym pisałem w mojej relacji. Z kamperowych sprzętów była awaria webasta, ale z tym też na szczęście sobie poradziłem.

Co mogę powiedzieć o zabudowie? Każdy mnie ostrzegał, że za chwilę wszytko będzie skrzypieć i zgrzytać. Hmmm, wymieniłem już w zawieszeniu sworznie i łożysko, które rozleciały się od dziurawych włoskich dróg. Po kolejnych tysiącach km i przejechaniu całej Europy niemal po północną Szkocję padł kolejny sworzeń i łącznik stabilizatora, więc przez ten ostatni rok złomka nieźle wytrzęsło, a zabudowa... no cóż nadal czekam na pierwsze skrzypnięcie. :bigok

Izolacja? Ideał, nawet z zepsutym webasto nie zamarzliśmy, pomimo, że bywało i +2C w nocy. Po prostu nagrzanie silnikiem wieczór załatwiło temat i rano nadał było akceptowalnie ciepło. Czyli np. +17 do +18C. Nie tak ciepło, gdy webasto działa i jest ustawione na termostacie.

Przemyślenia? Co bym zmienił? Czy kolejnego kampera zbudowałbym podobnie?

O tym niebawem również napiszę. :spoko
Budowa domka ze złomka

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2015-10-28, 23:17   

Cytat:
O tym niebawem również napiszę.

Widzę,że gonienie następnego króliczka już b.mocno ci spać nie daje.
I b.dobrze,człowiek powinien mieć marzenia i cel.
Możesz już pisać o swoich przemyśleniach,bo z niecierpliwości pousychamy. :-P
Buduje dziś wielu,może coś innego uda się zastosować dzięki tobie :shock:

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-10-29, 00:54   

Nie powiem, że nie rozmyślam, no ale to na razie niewykonalne. Realizacja budowy drugiego oznaczałby przerwę w podróży. :-P
Chociaż może to być i pewien rodzaj odpoczynku od ...wakacji. :haha:
Co ja poradzę, że takie dłubanie, to coś co też lubię. Przyznam, że jak coś się zepsuje, to się cieszę, bo mogę sobie podłubać gdzieś w dziczy. Narzędzia i elektronarzędzia wożę ze sobą, więc nie problem nawet czasem coś dorobić. :)
No ale coby było gdyby...
No jest na pewno "delikatna" różnica między tym co 2 lata temu, a teraz. :-P
9,5 mies. budowy (z przerwami) i teraz 10 miesięcy kamperowania. No nie powiem, ale coś tam bym pewnie zmienił. :mrgreen:

Wtedy projektowałem na czuja, co się sprawdzi w kilku miesięcznym kamperowaniu. Liczyła się wygoda, komfort cieplny, ekonomia (finansowa) i poczucie jak w małym ale jednak domu. Stąd np. te tapety a'la cegła, czy podłoga a'la drewno, a sufit celowo pomalowany emulsją jak w domu (podkradłem pomysła od Kodi'ego) :spoko

Tak na szybko. Uważam, że wiele rzeczy dobrze przewidziałem, co muszę przyznać i gdyby nie to, że zrobiłem tak, a nie inaczej, to pewnie już byśmy zakończyli kamperowanie dawno temu. A gdybym kupił starego "styropianowca", to pewnie bym znienawidził kamperowanie. No chyba, że trafiłbym na niezgniłego.
Jedynie latem mieliśmy dość, bo zepsuta klima, a tu gorąc i nie było czym pomimo porządnej izolacji wypompować tego gorąca. No ale lato za nami, a następne planuję w Skandynawii. :)
Po za tym to były ok 2 tyg męki, bo uciekliśmy wysoko w góry i plus taki, że pomimo sezonu widywaliśmy 1 kampera na 3 dni. :)
Nie cierpię gorąca i nie zrobię więcej tego błędu, żeby pchać się w najgorsze upały w letnim okresie. Ale klimę sprawną i tak będę już miał przed następnym sezonem. :)

No ale wracając, to na szybko lista, bez czego ja bym nie kamperował tyle czasu:
- ogrzewanie podłogowe - wiadomy komfort
- pełnowymiarowa kabina prysznicowa (wycieranie ścian i inne imitacje łazienki to nie dla mnie) My lubimy czystość.
- prąd niemal jak w domu (duże aku + przetwornica) - można suszyć włosy, używać sprzętów AGD itd. A czasem gdy trzeba to i jakiejś piły, kątówki itp.
- cały elektroniczny złom (laptopy, drukarka, router itd.)
podobno można bez, ale to pewnie gdy się jedzie na 2-3 tyg. wakacje, a nie planuje pomieszkać w kamperze np. ileś miesięcy czy rok. W takiej opcji trzeba mieć jak w domu. Kontakt ze światem, stały dostęp do internetu to wygoda, bo mamy 21 wiek. Poza tym nie da się codziennie latać z lustrzanką, czasem chce się posiedzieć "na necie".
- pełnowymiarowa (w pewnym sensie) kuchnia. Dobre żarełko to podstawa. Żarcie na mieście mam dawno za sobą, tak jak czasy studenckie. :haha: Generalnie po rozłożeniu blatów więcej miejsca niż w niektórych włoskich kuchniach. Czyli rewelacja. + oczywiście wyciąg kuchenny to podstawa, inaczej pewnie wali jak z murzyńskiej chaty. Można gotować jak w domu, a nie się pier.. z kartonową kuchnią na zewnątrz, jak jakiś menel.
- podwójne łóżko tzw (tzw. double) niestety "tylko" 193cm x 130cm (193cm - tyle udało mi się wycisnąć po szerokości i absolutne minimum dla mnie, chociaż w nowszym modelu >07 dałbym radę wycisnąć 197cm x 140cm, ale rozważam zrobić tzw. king size, czyli 210-120cm x 150cm, tyle, że na długość. A kto mi zabroni. :)

Podsumowując wygodne łóżko, komfortowe miejsce do robienia żarcia i porządna łazienka to podstawa długoterminowego kamperowania. To oczywiście moje zdanie, bo niektórzy mają większy staż ode mnie, chodzą w krzaki, zamiast się myć używają husteczek i gotują na jakiś kartonach itp.
To nie dla mnie. :?

To na szybko.
A co by się jeszcze przydało? Co bym zmienił? No tu też mam listę ale w głowie i kiedyś spiszę. Ale nie w tym poście, bo już jest za długi. :haha:
Budowa domka ze złomka

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2015-10-29, 09:08   

Cytat:
A co by się jeszcze przydało

Jak znajdziesz czas to pisz,ja dopiero okna wstawiam,więc może coś dołożę do swojego projektu :shock:

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-10-31, 21:46   

Dziś dokonałem małej modyfikacji. No może nie małej. Powiedzmy średniej. Przebudowałem kawałek deski rozdzielczej. Chciałem mieć wbudowaną nawigację ok. 7 cali na stałe w deskę.
Wiem, można wsadzić radio z dużym wyświetlaczem.
Problem taki, że takich gówniany chińczyk z dużym ekranem tylko raniłby moje uszy. Od 20 lat uznaję tylko dwie marki: Pioneer i Alpine. Czyli radio, które u mnie gra zostaje na zawsze.

Opcja była jedna: zrobić coś z tą paskudną klapą na chyba notes. No i zrobiłem. Klapka podnosi się w drugą stronę, czyli od kabiny, a nie szyby i wbudowałem tam tableta 7 cali z androidem. :-P
Teraz już nie będzie mi się wieczorem odbijała nawigacja w szybie, a w dzień słońce w nawigacji. Pomimo, że HUD w Sygicu to fajna opcja, to jednak nawigację wolę mieć wbudowaną elegancko w deskę. :mrgreen:

No i chyba z gównianą automapą pożegnam się wreszcie na zawsze. Po używaniu Sygica, automapa wydaje się być zrobiona z drewna. :haha:

Tak to wygląda po zakończeniu prac. :bajer
Klapę można oczywiście złożyć, gdyby się np. zostawiało kamperka. Po co ma kusić.
Niestety ciemno już, a z lampą wychodzi gówniano. Odbija się od tabletu. :-P
Jutro mogę wstawić jeszcze fotki zrobione za dnia. :wyszczerzony:

Na razie muszą te wystarczyć:

Budowa domka ze złomka

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2015-10-31, 22:14   

Ładnie wyszło... :spoko

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2015-11-13, 09:08   

Już jutro. Kilka razy... Gdzie dzienne zdjęcia?

Milka - może ją spotkacie?

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-11-13, 09:21   

No tak. Chyba jeszcze w aparacie, bo zrobiłem kilka dni temu. :haha:
Zaraz naprawię. :pad:
Budowa domka ze złomka