Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Złomek 2 - całoroczny kamper idealny?
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-12-20, 12:26   

1. BAZA - cd

No i masz. Rozmawiałem z kilkoma osobami n/t jeżdżenia i parkowania kamperkami na bazie L3 i L4 + moje własne przemyślenia po roku jeżdżenia starszym <06 L3. I L3 w wersji >07 jest bez sensu. A wręcz najbardziej bezsensowną bazą. Cały czas nastawiałem się, że jednak jakoś te 40cm dłuższy to będzie. Bo więcej miejsca w środku. Teraz wyjaśniam czemu jest bez sensu.

Aktualny Jumper to L3H2 i ma odpowiednio 336cm paki + kabina, a wymiar zewnętrzny to 559,9cm. Nie było jeszcze parkingu, gdzie nie stanąłbym na miejscu osobówki. Pod każdym sklepem, w każde możliwe miejsce czy to w ciasnych uliczkach w IT czy FR. Parking pod zamkiem tylko dla osobówek? Wjeżdżamy. Jedyne ograniczenie to wysokość, ale poza Anglią to przyznam, że pomijalne. Angole mają nasrane z tymi belkami, pewnie nawet w kiblach w domu je zamontowali.

Ale do rzeczy, tak przeciętnie wygląda złomek na parkingu:

Teraz wyobraźmy sobie +40cm w nowszym L3 i gdzie kończy się złomek? Nie zaparkuję już w wielu miejscach, gdzie obecnie sobie stajemy.
L3 w modelu >07 daje mi kosztem tych 40cm 34cm dłuższą przestrzeń dla domku. To jest ok, ale czy warto?
Doszedłem do wniosku, że jeśli i tak już muszę stanąć dalej, albo zająć dwa miejsca to jedyną sensowną opcją jest L4H3. Półśrodek w tym wypadku nie ma sensu.
Aby nadal jeździć jak osobówką musiałbym w nowszym modelu zakupić L2, ten jest odrobinę krótszy od obecnego i byłby idealną bazą gdyby istniała wersja L2H3. Wtedy łóżko poleciałoby pod sufit i cała przestrzeń na dole byłaby do wykorzystania na salon, kuchnię i łazienkę.

Czyli jeśli chodzi o moje wymogi L3 wylatuje z listy, a jej miejsce zajmuje L4H2 a najlepiej L4H3 :szeroki_usmiech

Jeśli ma nie mieścić się i tak na przeciętnym miejscu parkingowym, to Złomek 2 jako kamper idealny musi być maksymalnie duży. :-P
Budowa domka ze złomka

Postaw piwo autorowi tego posta

Mirekl61 
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote
Nazwa załogi: 3M
Piwa: 54/38
Wysłany: 2015-12-20, 13:15   

Ile waży L4H3 ?

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-12-20, 13:21   

:niewiem:

Może ktoś wie. :-P

Frólik chyba teraz na takim buduje i jeszcze kilka osób. Może napiszą.
Budowa domka ze złomka

bart.ek 
zaawansowany

Twój sprzęt: E86
Piwa: 6/6
Wysłany: 2015-12-20, 14:22   

Moje ducato L4H3 w następującej specyfikacji: 2.3mjet, furgon bez szyb, z istotniejszych dodatków klima i webasto (suche), dość gruba sklejka na podłodze ładowni (teoretycznie waży jakieś 50-70kg) i ze zdejmowanym hakiem holowniczym (~20kg z belką) waży na pusto z pełnym zbiornikiem paliwa i bez kierowcy mniej więcej 2.35-2.4t. To waga z jakimiś klamotami typu pasy do mocowania ładunków, solidny klucz do kół etc.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-12-20, 14:40   

Tu podają jakieś masy własne, ale który jest który. 13-ta strona. Nie mam czasu teraz się zagłębić, bo zaraz jedziemy.

ducato pdf

http://katalogi.fiat.pl/k...alog_ogolny.pdf
Budowa domka ze złomka

bart.ek 
zaawansowany

Wysłany: 2015-12-20, 15:30   

Producent swoje, waga swoje ;)

Wszystkie dostawczaki w katalogach mają pozaniżane masy własne (= pozawyżane ładowności).

frólik 
zaawansowany

Twój sprzęt: Frólikowóz
Piwa: 28/30
Wysłany: 2015-12-20, 17:56   

Nowy Boxer L4H3 silnik 2,2 150KM w dowodzie ma wpisaną masę własną 2090 kg., a w rzeczywistości na wadze 2200 kg bez ściany grodziowej, 3/4 paliwa.
Nowe Ducato (klienta) L4H3 2,3 130KM na wadze bez ściany grodziowej 2260 kg. z paliwem na rezerwie.
Więc na dzień dobry przy wykonaniu zabudowy jesteśmy "w plecy" w okolicach 150 kg., a to przyznacie nie mało :gwm
Knaus Sun Traveller 2005
Bavaria i71 2008

www.campervan.pl
https://www.facebook.com/budowakamperow/

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-12-20, 22:09   

Czyli znów makarony oszukują, jak na wszystkim. Oni i cała trójca. No ale wiemy już jakiej wagi bazy się spodziewać. Powiem tak, lekka sklejka, a pewnie znów zrobię konstrukcję szkieletową i moim patentem, bo to jednak lekkie rozwiązanie.

Jak dobrze pamiętam, to Złomek ważył, wraz z...
...wodą na full,
- paliwo nie pamiętam, ale nie mniej niż pół baku,
- butla z gazem ok. 20kg,
no wszystkim co zapakowaliśmy na wyjazd, czyli
- cała kuchnia z garami i z całym AGD, w tym nawet elektryczna maszynka do mięsa,
- moje 4 skrzynki z narzędziami,
- wielkie pudło z rzeczami do kampera (to co zostało, a przyda się, np. gniazdo, grzybki, z 200m kabli itp. To wszystko wożę cały czas :haha: )
- 3 wiertarki,
- spawarka i milion klamotów, szlifierka oscylacyjna, kątówka Boscha.... itd.
- wszystkie ciuchy, buty,
- trochę części na zapas (mam drugi alternator, pompę wody do silnika itd),
- wina ze 40 litrów,
- żarcia pełna lodówka,
- komputery, 2 drukarki jeszcze wtedy,
- odkurzacz (już go nie ma)
- piekarnik (też nie ma)
- i oczywiście cała złomkowa elektrownia, czyli ze 30kg paneli na dachu, 3 akumulatory, przetwornica itd. itp. i sam nie wiem co jeszcze mieliśmy, ale na pewno wszystko do wielomiesięcznego wyjazdu po Europie
- no i szkielety foteli tył, przód...
z tym wszystkim ważył 3220kg.

Czyli ni cholery nie wiem czy to dobry wynik czy nie i ile waży pusty kamper. :haha:
Tak załadowany ważył j.w.
A ważenie było ważne, bo jechaliśmy w Europę nawet nie wiedząc przez jakie kraje.

Staliśmy kiedyś przy jakiejś wyspie ekologicznej na obiadek, i jechał gość ze złomem. Dałem mu ramę górnego łóżka, bo i tak nie używaliśmy, a waliłem się ciągle w głowę, więc wkur..em się i postanowiłem wywalić. Nową ramę mogę sobie przecież pospawać w dowolnym kraju, jak tylko będzie potrzebna. Złomiarz ucieszony, a my przy okazji gadając tam dostaliśmy zgodę, żeby wjechać i się zważyć za darmo. przyznam, że wjeżdżałem ze strachem, bo pewnie DMC przekroczone dawno ilością naszych gratów, a tu taka niespodzianka. :mrgreen:

Kiedyś gdy już gdzieś dojedziemy i wyładujemy wszystkie graty do zera, to wjadę na wagę i dowiem się ile dobytku ze sobą woziliśmy po Europie. :haha:
Budowa domka ze złomka
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2015-12-20, 22:51, w całości zmieniany 1 raz  

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2015-12-20, 22:29   

Mój ważyłem po zakupie na pusto, 3/4 zbiornika paliwa ze ścianą grodziową - 2260 kg. Na początku grudnia miałem przegląd techniczny i po drodze z ciekawości podjechałem na wagę (pełen zbiornik paliwa) - 2800 kg :-/ :-/ Brakuje mi jeszcze całego aneksu kuchennego oraz łóżka i szafek nad łóżkiem, ponadto 2 akumulatory, solary (muszą być elastyczne), przetwornica, wymiana fotela na obrotowy od Alhambry (jeden już zamontowałem) itp., itd. Tak na oko dojdzie jakieś 250 kg + woda do zbiornika 100 l + różne duperele + na końcu my tzn. ja z żoną. Wychodzi na to, że może dołożę jeszcze dwa rowery i osiągnę pewnie moje 3490 kg DMC :!: Nadmienię, że cała zabudowa na lekkiej sklejce 12mm.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-12-20, 22:42   

No to zaskoczony jestem tą sklejką 12mm. Fakt, ja nawet na podłodze mam 8mm. :-P
12mm uważam za przerost formy nad treścią. Kupę kasy pewnie a jak widać waga leci. Aha, po roku jeżdżenia zaczęły skrzypieć tylko 2 zawiasy. Jeden od barku i drugi szafki kuchennej. Dokręciłem śrubki i cisza jak w kościele. A mówili, że będzie wszystko trzeszczeć w kamperze jak pojeżdżę ze 2 tys km. :shock:
Przejechaliśmy ponad 20 tys i tylko zawiecha rozje....na i to już drugi raz. Widać konstrukcja szkieletowa się sprawdza. :mrgreen:
Z2 też będzie podobnie budowany, ale o tym napiszę w podpunkcie "ZABUDOWA". :bigok
Budowa domka ze złomka

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2015-12-20, 23:52   

toscaner napisał/a:
No to zaskoczony jestem tą sklejką 12mm. Fakt, ja nawet na podłodze mam 8mm. :-P
12mm uważam za przerost formy nad treścią. Kupę kasy pewnie a jak widać waga leci. Aha, po roku jeżdżenia zaczęły skrzypieć tylko 2 zawiasy. Jeden od barku i drugi szafki kuchennej. Dokręciłem śrubki i cisza jak w kościele. A mówili, że będzie wszystko trzeszczeć w kamperze jak pojeżdżę ze 2 tys km. :shock:
Przejechaliśmy ponad 20 tys i tylko zawiecha rozje....na i to już drugi raz. Widać konstrukcja szkieletowa się sprawdza. :mrgreen:
Z2 też będzie podobnie budowany, ale o tym napiszę w podpunkcie "ZABUDOWA". :bigok

Z ciekawości ważyłem poszczególne - oczywiście nie wszystkie ale główne elementy i tak:
- 12 mm niby lekka a waży 16,4kg (2,44x1,22) - 10 szt. (bez przesady nie jest strasznie droga)
- 10 mm ceiba na podłogę oraz na boki bagażnika - 10,8 kg (2,44x1,22) w sumie 4 szt
- markiza 4 m z uchwytami - 30 kg
- okno 1000x500 - 10 kg x 2 szt
- okno dachowe 800x500 - 10 kg
- okno dachowe 400x400 - 5 kg
- okno łazienki i kuchni - razem 10 kg
- butla gazowa ze stelażem + instalacja gazowa (25 m rurki fi 8mm) - 28 kg
- wykładzina podłogowa - 19,5 kg
- stelaż foteli drugiego rzędu - 30 kg
Nie ważyłem lodówki, bojlera, ogrzewania trumy, zbiornika wody, ścieków, listew montażowych i wielu, wielu różnych rzeczy. I tak się uzbiera tonaż :-/
Konstrukcja mebli skręcana solidnie na listwach narożnych drewnianych i tez mam nadzieję, że nie będzie skrzypiało i nie poluzuje się wszystko, zobaczymy po jakimś czasie. :spoko

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-12-21, 00:00   

Po prostu w bazie która waży więcej trzeba bardziej uważać na to co wkładamy. W Z2 dla oszczędności 30kg, no 20, na pewno zastosuję elastyczne panele i dam sobie spokój z podnoszeniem ich. Fajny przyrost mocy, ale po przygodzie z huraganem na Skye chyba nie chcę takich opcji. Fakt huragan taki był, że pewnie by i elastyczne z niejednego kampera zerwał, jak ktoś oszczędził na kleju. :haha:

Jakby nie było będzie to oszczędność min 20kg. A to tylko panele. :mrgreen:
Budowa domka ze złomka

bart.ek 
zaawansowany

Wysłany: 2015-12-21, 08:36   

toscaner napisał/a:
Czyli znów makarony oszukują, jak na wszystkim. Oni i cała trójca.

Wszyscy producenci dostawczaków oszukują. Wszystkie dostawczaki, które miałem (a było ich sporo) miały pozaniżane masy własne i pozawyżane ładowności.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2015-12-21, 09:04   

toscaner napisał/a:

To identycznie tyle co mój z podwójna podłogą przygotowany na 2 miesięczny wyjazd. Jeszcze miał 2 skrzynki piwa butelkowego.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-12-21, 09:14   

zbyszekwoj napisał/a:
toscaner napisał/a:

To identycznie tyle co mój z podwójna podłogą przygotowany na 2 miesięczny wyjazd. Jeszcze miał 2 skrzynki piwa butelkowego.

No ty pijesz piwo, a ja wino. :mrgreen:
Ale spawarki mam nadzieję nie woziłeś. :-P
Budowa domka ze złomka

Odpowiedz do tematu