|
|
|
Długotrwałe podróżowanie kamperem poza PL, a problem OC |
| Autor |
Wiadomość |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 484/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2016-06-20, 08:19 Długotrwałe podróżowanie kamperem poza PL, a problem OC
|
|
|
| W przypadku podróżowania ponad 12 miesięcy poza granicami Polski autem starszym niż 5 lat, dogania nas problem przeglądy technicznego. W przypadku jego braku mamy problem z ubezpieczeniem OC które z automatu przestaje działać. Jak sobie z tym problemem poradzić? |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
| Ostatnio zmieniony przez Świstak 2016-06-20, 22:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2016-06-20, 08:52
|
|
|
tego nasi mędrcy inaczej z wiejskiej nie byli w stanie przewidzieć. To jest od nich tak dalekie, że aż abstrakcyjne.
Nie wiem, czy to skuteczne ale, wydaje się mi, ze ważny jest fakt posiadania aktualnego, pozytywnego przeglądu a nie pieczątki w dowodzie rejestracyjnym. Zatem w takim przypadku prawdopodobnie problem rozwiązuje wykonanie takiego przeglądu w jakiejś "tamtejszej" instytucji do tego upoważnionej i pozyskanie stosownego kwitka.
Spytaj najlepiej swojego ubezpieczyciela, jeśli się zgadza na takie rozwiązanie niech da Ci to na piśmie, albo niech wskaże takie które będzie akceptował |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-06-20, 11:04
|
|
|
Arek...podaj jakiś przepis ,że jeśli na drodze kończy mi się przegląd to i z automatu OC traci ważność/MOC
cos mi tu nie gra ... |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2016-06-20, 12:06
|
|
|
Przeczytaj warunki umowy OC. Pewnie małym druczkiem, lekko wypłowiałym na 26 stronie. Ale to nie przepis, a warunek ubezpieczenia. A jazda bez OC to już podpada pod jakiś przepis o ile dobrze pamiętam.
Może będzie to wymagać jakiejś dodatkowej umowy, albo innej gwiazdki w umowie. Problem może się pojawić albo w krajach które nie mają z naszym jakiejś tam umowy, albo w krajach gdzie instytucja przeglądu nie istnieje (choćby Egipt) |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
 |
| |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2016-06-20, 12:11
|
|
|
Tu chodzi o pokrycie szkód wyrządzonych przez dany pojazd , przy braku przeglądu wypną się ,
a składkę wezmą nawet gdy nie ma przeglądu bo to nasz obowiązek , przegląd nie jest obowiązkowy dopóki nie ruszysz autem na drogę publiczną. |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2016-06-20, 12:19
|
|
|
| Słusznie. Czyli jazda bez opłaconego OC to problem. To czy OC działa czy nie - to już mniejszy problem, ale wciąż nasz problem... |
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-06-20, 21:21
|
|
|
Ubezpieczyciel zapewne skorzysta z furtki i powie tylko to co jemu jest sprzyjające, tego nie wolno im dawać.
Już niekoniecznie tych co od roku w kraju nie byli, ale zwykły dwumiesięczny wypad w świat i w tym czasie wyleci termin badania a gorzej jak do tego dojdzie szkoda.
.
WK przy rejestrowaniu aut sprowadzonych, honorują np Niemiecki TUV pod warunkiem że termin jego ważności jest dłuższy niż rok i 1 dzień ale jest adnotacja w DR.
Zrobienie badania za granicą to kwit w ręku z którym można po EU jeździć, ale ubezpieczyciel w PL by nie wypłacić grosza, tyłek sobie podetrze. Bardziej tu chodzi o regulacje odpowiednimi przepisami, jeśli nie ma obowiązku honorować takich badań, to tego nie zrobi bo bata na siebie ukręci. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-06-20, 22:02
|
|
|
| U mnie w WK honorują nawet i jeden miesiąc pozostałego niemieckiego przeglądu ... nie honorują za to nowego niemieckiego przeglądu , tam na 2 lata ... tylko pozostały czas od przeglądu do pełnego roku ./ dotyczy aut powyżej 5 lat / |
| Ostatnio zmieniony przez CORONAVIRUS 2016-06-20, 22:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2016-06-20, 22:09
|
|
|
Taka gmina. W Oleśnicy nie wymagają tłumaczeń dokumentów na polski. A śmiałem się że w Niemczech czy w USA co stan czy land to inne prawo. U nas każda gmina ma własne. Nie koniecznie dobre czy sprawiedliwe, ale własne!
No tośmy się pochwalili i ponarzekali. Jaka konkluzja? Tuż przed wyjazdem można zrobić przegląd i mieć rok z głowy, skłądkę OC można opłacić zdalnie więc też tragedii nie ma, ale co dalej? |
 |
| |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-06-20, 22:37
|
|
|
Arek, dodaj/zmień w tytule że chodzi o badanie techniczne kampera za granicą, może ktoś bliżej tego problemu coś mądrego dopisze.
.
Adam, być może mnie sprostowałeś. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2016-06-20, 22:49
|
|
|
| Zmieniłem, dzięki. |
 |
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 200/354 Skąd: Kolumna
|
Wysłany: 2016-06-24, 11:32
|
|
|
Myślę, że konkretnej odpowiedzi w tej sprawie powinno udzielić Polskie Biuro Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.: http://pbuk.pl/pl/
Sporo ciekawych informacji na ich stronach. |
_________________ Moje miescówki w Grecji »»» https://bonvoyage-travel.eu/maps/
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|