|
|
Budowa domka ze Złomka. Relacje z budów kamper +poradnik ABC |
Autor |
Wiadomość |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 26/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2017-01-30, 18:10
|
|
|
Jaki ten świat jest mały...niegdyś sie w Twoich tekstach zaczytywałem Teraz się poczułem jakbym spotkał starego znajomego, mimo że chyba nawet jednego maila nie wymieniliśmy |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2017-02-07, 15:24
|
|
|
Czas coś zrobić z moim chyba padniętym regulatorem do paneli Tracer MPPT 2210RN kupionym w ModernHome.
Sprawa wygląda tak, że kupiłem go 1,5 roku temu wymieniając poprzedni pseudo MPPT.
Model Tracer MPPT 2210RN kupiłem wraz z wyświetlaczem MT-5.
Kilka miesięcy temu (listopad?) padł wyświetlacz, znaczy tak mi się wydawało, bo pokazywał wszystko co tylko może pokazywać.
Koszt wyświetlacza do przełknięcia i kupiłem drugi bo chciałem widzieć co tam z ładowaniem.
Okazało się, że nowy wyświetlacz pokazuje te same bzdury, więc to nie wyświetlacz, a ostatnie możliwe ogniwo: Regulator Tracer.
Co dalej. Przegląd w mailach, sprawdzam, gwarancja 24 miesiące. Klikam w dane sprzedawcy, 3 numery telefonów. Hura!
I tyle, lipa, bo dzwoniłem na każdy i nikt nie odbiera. Czy w ModernHome ktoś pracuje? Wiem, można mailem, ale wolę kontakt człowiek-człowiek.
Plan taki, że chcę mieć sprawny regulator, bo wiosna idzie i zaczną się darmowe ampery ze słońca. Ktoś ma jakieś sprawdzone namiary do ModernHome?
Na tą chwilę mam 2 sprawne wyświetlacze MT-5 i jeden niesprawny regulator.
Ale co mam zrobić? Wysłać i żyć miesiąc bez regulatora? Kupić drugi? Czy co?
Gdybym był w Polsce, a kamper pod plandeką, to nie problem, ale jestem na krańcu Europy i kampera używam.
Pomysły? |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
docent1773
trochę już popisał

|
Wysłany: 2017-02-07, 16:03
|
|
|
Jeśli się nie dodzwonisz, to zerknij do instrukcji obsługi - powinna być tam część poświęcona usterkom. Możliwe, że da się to samemu naprawić (bo np. jest to standardowy problem występujący po jakimś czasie, albo w wyniku błędu oprogramowania i trzeba je np. zrestartować). Oprócz tego, że wyświetlacz wyświetla wszystko, to są jakieś inne problemy (czy działa poprawnie i tylko źle wyświetla)?
Poszukaj też w google czy ktoś już nie miał takiego problemu.
Jak sam powiedziałeś, jesteś daleko, więc nawet jak się dodzwonisz, to i tak sam musisz coś wykombinować, zanim wrócisz do PL. Ostatecznie możesz kupić jakiś w miare tani (nie MPPT) regulator 20A "na przeczekanie i na zapas" żebyś miał na czas do powrotu do PL.
Oczywiście najważniejsze będzie i tak to co sprzedawca Ci powie, bo oni się znają na tym modelu dokładnie (ja mam Morningstary). |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2017-02-07, 16:18
|
|
|
Do Polski wrócę, pewnie jak się już gwarancja skończy.
Ekran pokazuje to co poniżej. Czy to stary czy aktualnie kupiony, więc taką lipę musi wysyłąć na ekran regulator. Niemożliwe, że dwa ekrany nagle są padnięte. Jeden jeszcze z folią.
Poza tym regulator objawia prawidłowe funkcjonowanie jeśli chodzi o ładowanie czy pracę odbiorników. Sprawdzone cęgówką i dodatkowymi woltomierzami, które mam od zawsze wbudowane.
Gdyby mi nie zależało na wyświetlaczu i pokazywaniu parametrów ładowania, no i już mam dziurę w ścianie, to bym pewnie olał to, ale skoro mam już miejsce na ekranik i jest na gwarancji...
ekran.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 12 raz(y) 178,34 KB |
|
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
docent1773
trochę już popisał

|
Wysłany: 2017-02-07, 17:18
|
|
|
Wygląda jakby regulator wyświetlał kontrolny ekran. Może styki ekranu na regulatorze? Poszukaj w instrukcji obsługi i w google czy jest opisany taki problem. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2017-02-07, 17:35
|
|
|
Tak wygląda, ale wszystko wymieniłem i ekranik bo kupiłem nowy i kable, zostało tylko otworzyć regulator i zobaczyć co w nim piszczy, ale jak otworzę to stracę gwarancję zapewne.
Gdyby to był regulator za 15£ to bym wywalił i kupił drugi. Pewnie i tak kupię drugi, tylko rozważam czy tani PWM czy Tracera i po prostu zostanie do kolejnego kampera jak ten mi wymienią.
Dobra dzwonię jeszcze raz. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2017-02-07, 17:41
|
|
|
Przepraszamy, wybrany numer w tej chwili nie odpowiada.
Dzwonię oczywiście pod te, które znalazłem u nich:
29 764 56 28
796 20 17 20
Ciekawe czy na maile też są głusi? Chyba trzeba będzie w końcu napisać, bo telefony widać tylko na pokaz. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
wirefree
stary wyga
Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2016 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: internet
|
Wysłany: 2017-02-07, 19:17
|
|
|
Sprawdz przewód łączacy wyświetlacz i ewentualnie gniazdko tego przewodu w regulatorze. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-02-07, 20:22
|
|
|
wirefree napisał/a: | Sprawdz przewód łączacy wyświetlacz i ewentualnie gniazdko |
Toć napisał:
toscaner napisał/a: | wszystko wymieniłem i ekranik bo kupiłem nowy i kable, zostało tylko otworzyć regulator |
|
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-02-07, 20:28
|
|
|
przetabialiśmy. |
|
|
|
 |
toscaner

|
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2017-02-07, 20:50
|
|
|
A przy okazji, wie ktoś jak tu się na CT ogłoszenia wystawia?
Mam do sprzedania lampę przednią, stan bardzo dobry. Wszystkie zaczepy w całości. Z reguły na allegro sprzedają z urwanymi lub nic nie wspominają, że to z anglika.
Lampa Ducato Boxer Jumper FL 02-06 lewa. Zdemontowana z mojego auta, bo wymieniałem lampy na anglosaskie w tamtym roku w celu rejestracji auta na blachy GB. No i tak sobie leży już od miesięcy. Prawa już poszła, została lewa
Jedyne co zabrałem z lampy, to moje niebieskie żarówki, a do tej przełożyłem z tej na którą wymieniłem.
Jako, że już tu dałem ogłoszenie to cena 200 zł.
Gdyby coś, to lampa jest u Grzegorza w domu już. Więcej fotek wstawię jak wystawię to ogłoszenie. Ale nie mogę znaleźć katalogu z nimi
Jak znajdę, to prze edytuję tego posta i wszystko wyleci tam.
IMG_9977.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 309,57 KB |
IMG_9978.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 309,77 KB |
IMG_9979.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 250,33 KB |
|
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
wirefree
stary wyga
Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2016 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: internet
|
Wysłany: 2017-02-07, 21:02
|
|
|
Z tego co napisałeś to regulator jest OK , problemem jest zdalny wyświetlacz. Z tego co wyczytałem bo mam podobny to komunikuje sie on po USB czyli pewnie cos się zjarało w porcie wyjsciowym do komunikacji w regulatorze. Wyjscie z sytuacji to podłączyc osobny miernik na wejscie i wyjscie. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2017-02-07, 21:09
|
|
|
Nie po USB tylko RJ45.
No i najważniejsze jest nadal na gwarancji, więc nie rozumiem czemu mam podłączać dodatkowe mierniki? Jakie mierniki? Woltomierze? Amperomierz?
Sprzęt ma funkcjonować tak jak fabryka przewidziała czyli w miarę ładny płaski wyświetlacz wmontowany w dziurę w ścianie, pokazujący to co ma pokazywać. Jeśli coś nawala, to znaczy, że do wymiany/naprawy. Gdyby był po gwarancji, to pewnie bym go już rozebrał na jesieni, tak jak z reguły robię to ze sprzętami gdy nawalą po okresie gwarancji
Zweryfikowałem wszystko co mogłem. Została jedyna opcja: naprawa gwarancyjna, to nie rozumiem po co mam coś kombinować? |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-02-07, 21:18
|
|
|
toscaner, jakiś Ty czepialski i nie dasz sobie pomóc. Kolega wirefree stara się jak może, doradza, kombinuje że z tej prędkości w niesieniu pomocy nawet ma trudności z czytaniem wcześniejszych postów z należytym zrozumieniem a Ty nic zrozumienia - wstyd A ja mu za te starania pierwsze stawiam niech ma na ochłodę, a co |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
Ostatnio zmieniony przez mrsulki 2017-02-07, 21:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|