|
|
Lodowka chlodzi ale grzeje do okola zlew, i inne elementy;) |
Autor |
Wiadomość |
Pilka2020
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-10-28, 16:02 Lodowka chlodzi ale grzeje do okola zlew, i inne elementy;)
|
|
|
Koledzy czy ktos moze napisac cos w temacie tego jak przez lodowke w camperze(model Electrolux) nagrzewa sie wszystko dookola niej.
A mianowice wszystko co jest nad lodowka-zlew, szuflada ze sztuccami, metalowa listwa z pokretlami do gazu.
Sprawdzalem kratke na zewnatrz tez jest ciepla.
Czy to normalne ze tak sie dzieje?
Jestem akurat w Maroko gdzie jest goraco a to powoduje ze jest jeszcze gorecej bo te nagrzane metalowe elementy iddaja cieplo jak piecyk
Ktos?Cos?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2022-10-28, 16:59
|
|
|
Ściągnąć kratki i jak masz wiatraczek nawet komputerowy podłączyć i niech chodzi . |
|
|
|
|
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2022-10-28, 20:06
|
|
|
pewnie nie ma blachy oddzielającej część ciepłą od reszty zabudowy
nie potrafię wrzucić rysunku na tym g00wnianym sofcie forumowym czy kiedyś to się zmieni
element B
lodówka.PNG
|
|
Plik ściągnięto 1163 raz(y) 36,23 KB |
|
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
|
|
Rafał54
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato 2.8 Burstner 532-2 Active zimowy
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Cze 2012 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Jabłonna k/W-wy
|
Wysłany: 2022-10-29, 19:04
|
|
|
prawdopodobnie oprócz blachy brakuje izolacji termicznej.
Najprościej izolację wykonać ze zdemontowanej izolacji piekarnika elektrycznego z zepsutej kuchenki elektrycznej z piekarnikiem.
Trochę pracy, żadnych kosztów, a sukces gwarantowany.
Przerabiałem i pokonałem ten temat kilka lat temu. |
_________________ BYŁ Ducato 1.9 D 1990 r. Dethleffs
|
|
|
|
|
Skwarek
weteran
Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 306/109 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2022-10-29, 19:14
|
|
|
W poprzednim kamperku tak miałem, jak zostawiłem masło na blacie nad lodówką to mogłem je łyżką zbierać a w zimie wiało przez pokrętła lodówki. Postanowiłem odizolować szczelnie tył lodówki od kampera. Całą tylną komorę z wnętrznościami lodówki dookoła zabudowałem 3cm twardą wełną mineralną z warstwą aluminium (taka do obudów kominków), wszystkie łączenia uszczelniłem aluminiową taśmą samoprzylepną. Po tym zabiegu blat był chłodny i nie wiało do środka.
|
|
|
Socale
Kombatant
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-10-31, 19:52 Re: Lodowka chlodzi ale grzeje do okola zlew, i inne element
|
|
|
Pilka2020 napisał/a: | ...
nagrzewa sie wszystko dookola niej.
A mianowice wszystko co jest nad lodowka-zlew, szuflada ze sztuccami, metalowa listwa z pokretlami do gazu.
... |
Będąc z dala od domu, doraźnie zastosuj wywiew w górnej kratce, bez elektroniki, zdobądź same wiatraki, na pewno gdzieś tam są dostępne.
Zerknij tu, to Ci pomoże: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20072 |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|