Holowanie w stylu brytyjskim |
Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 11 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 474/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-03-03, 23:51
|
|
|
mgF3 napisał/a: | Czy widzieliście dużo holowanych samochodów na trójkącie w sposób "brytyjski" podczas swoich wypadów? |
Kampera ciągnącego za sobą jakąś obrazę samochodu to pewnie ze 3,4 razy , ale czy robili to po brytyjsku to ciężko stwierdzić bo przy wyprzedzaniu za duża różnica prędkości.
Jednego pamiętam dobrze , bo moja żona zwróciła na niego uwagę, a konkretnie na to, że gość jedzie czterokołowym kamperem ..... a zużywa 6 opon
Wyprzedzaliśmy go w Słowenii w drodze na Istrię. Dojechał potem na ten sam kemping . Smarta odpiął i postawił sobie obok markizy ..... ale nie widziałem aby nim jeździł. |
|
|
|
|
bert
weteran
Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2023-03-03, 23:54
|
|
|
Cyryl napisał/a: | przytoczyłem przepisy jakie obowiązują w Polsce aktualnie.
jeżeli ktoś chce holować w ten sposób - jego sprawa, jego wybór, ale dobrze byłoby, aby był świadomy przepisów.
jestem ciekaw jak wygląda sprawa takiego holowania, nie w czasie kontroli, ale gdy dojdzie do wypadku, bo wtedy można przekonać się jak to jest rzeczywiście, gdy ubezpieczyciel spuści ze smyczy prawników, aby uniknąć lub zminimalizować wypłatę odszkodowania.
w przyszłym tygodniu zapytam o to kolegów z ITD i dam znać (jak nie zapomnę). |
a jaka jest różnica prawna pomiędzy kontrolą a kontrolą oceną wypadku?
Albo coś jest zgodne z przepisami i zgodnie z nimi użytkowane albo nie jest.
No chyba, że przyjmujesz, że kontrolujący albo nie wiedzą co kontrolują albo przyjmują "nochybazeprezent"
Przepisy określają i tu zostały przytoczone czym jest holowanie, jak można holować i z jakimi ograniczeniami.
Ale oczywiście spytaj, mądrych zawsze warto posłuchać.
Przy okazji spytaj ich jak to jest z pojazdami specjalnymi i obowiązkowym dla nich ograniczeniem prędkości - max do 80 km/h na wszystkich drogach - wynikającym z zapisów o tychże (spec), może coś niecoś niewsołego dotrze do użytkowników poj spec. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
|
|
|
|
|
joko
Kombatant
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 11 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 474/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-03-04, 00:01
|
|
|
bert napisał/a: |
Przy okazji spytaj ich jak to jest z pojazdami specjalnymi i obowiązkowym dla nich ograniczeniem prędkości - max do 80 km/h na wszystkich drogach - wynikającym z zapisów o tychże (spec), może coś niecoś niewsołego dotrze do użytkowników poj spec. |
Może lepiej niech nie pyta ...... jeszcze się im jakaś lampa zapali.
Jest taki typ połączeń neuronowych, których lepiej jak krokodyl nie posiada |
|
|
|
|
Cyryl
Kombatant
Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 303/15 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2023-03-04, 08:57
|
|
|
bert napisał/a: | ...a jaka jest różnica prawna pomiędzy kontrolą a kontrolą oceną wypadku?... |
przepisy prawa są takie same w obu przypadkach, ale podczas kontroli, jak masz jakieś uchybienia w pojeździe nie zawsze zwracają na nie uwagę, natomiast w razie wypadku ten który ma wypłacać pieniądze, zwykle sprawdza dokładnie wszystko. szczególnie jak idzie o większe pieniądze.
w przypadku gdy na skutek wypadku są ranni lub nie daj Bóg zabici, to sprawdzane wszystko sprawdzane jest drobiazgowo. |
|
|
bert
weteran
|
Wysłany: 2023-03-04, 09:26
|
|
|
Cyryl napisał/a: | bert napisał/a: | ...a jaka jest różnica prawna pomiędzy kontrolą a kontrolą oceną wypadku?... |
przepisy prawa są takie same w obu przypadkach, ale podczas kontroli, jak masz jakieś uchybienia w pojeździe nie zawsze zwracają na nie uwagę, natomiast w razie wypadku ten który ma wypłacać pieniądze, zwykle sprawdza dokładnie wszystko. szczególnie jak idzie o większe pieniądze.
w przypadku gdy na skutek wypadku są ranni lub nie daj Bóg zabici, to sprawdzane wszystko sprawdzane jest drobiazgowo. |
ale rzecz w tym, że: albo w zgodzie z przepisem albo w niezgodzie. W obu przypadkach od strony prawnej jest to zerojedynkowe.
rób tak byś był w zgodzie z przepisami wówczas ni kontrola drogowa ni kontrola/ocena powypadkowa nic ci nie zarzuci. To dotyczy również holowania w dopuszczanych sposobach i sytuacjach. |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
|
|
|
|
|
Cyryl
Kombatant
|
Wysłany: 2023-03-04, 10:22
|
|
|
kompletnie nie zrozumieliśmy się.
zauważyłem wypowiedzi: "przejechałem tak ileś tam kilometrów, kontrolowali mnie i był OK".
nie twierdzę, że jest to nie prawdą, ale nie jest też świadectwem, że było to zgodne z przepisami.
chcesz, aby być w zgodzie z przepisami, ale jak sam widzisz, nie mamy przekonania w 100%, że holowanie w stylu brytyjskim jest jak ciągnięcie przyczepy zgodne z prawem w krajach do których jedziemy. |
|
|
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler
Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 27 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 219/497 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2023-03-04, 11:58
|
|
|
bert napisał/a: | Przy okazji spytaj ich jak to jest z pojazdami specjalnymi i obowiązkowym dla nich ograniczeniem prędkości - max do 80 km/h na wszystkich drogach - wynikającym z zapisów o tychże (spec), może coś niecoś niewsołego dotrze do użytkowników poj spec. |
Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4) taki sprzęt to ile V max wyciągnie? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
|
|
|
|
|
Cyryl
Kombatant
|
Wysłany: 2023-03-04, 12:50
|
|
|
jak zrzucić z pałacu kultury to nawet ponad 200 km/h. |
|
|
bert
weteran
|
Wysłany: 2023-03-04, 17:36
|
|
|
Cyryl napisał/a: | kompletnie nie zrozumieliśmy się.
zauważyłem wypowiedzi: "przejechałem tak ileś tam kilometrów, kontrolowali mnie i był OK".
nie twierdzę, że jest to nie prawdą, ale nie jest też świadectwem, że było to zgodne z przepisami.
chcesz, aby być w zgodzie z przepisami, ale jak sam widzisz, nie mamy przekonania w 100%, że holowanie w stylu brytyjskim jest jak ciągnięcie przyczepy zgodne z prawem w krajach do których jedziemy. |
jeżu kolczasty, czego znów "stękasz" - kto nie mamy?
W najjaśniejszej można holować na trójkącie, nie na zasadzie domyślnej, a na zasadzie: przepis określa i pozwala.
Zupełnie inaczej niż z jazdą powyżej 80 km/h specjalnym kempingowym, czym zdecydowana większość się nie turbuje. Skąd ten turbunek akurat o holowanie i domniemane skutki katastrofy jakiejś z tego wynikłej?
Jedyna techniczna wada tego holowania to przyspieszone zużycie przednich opon w pojeździe holowanym. Poza techniczna, to te 60 km / h
Zawsze to mniej niż kamperem solo o 20 km / h
Nb. to holowanie nie jest w stylu brytyjskim, to militarny "patent" wszystkich armii świata od kiedy korzystają z pojazdów mechanicznych. Wcześniej wystarczał dyszel |
|
|
|
|
|
Matheus
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Renault Carrier
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sty 2013 Otrzymał 18 piw(a) Skąd: Bielsko-Biała
|
|
|
|
|
bert
weteran
|
Wysłany: 2023-03-11, 10:15
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | bert napisał/a: | Przy okazji spytaj ich jak to jest z pojazdami specjalnymi i obowiązkowym dla nich ograniczeniem prędkości - max do 80 km/h na wszystkich drogach - wynikającym z zapisów o tychże (spec), może coś niecoś niewsołego dotrze do użytkowników poj spec. |
Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4) taki sprzęt to ile V max wyciągnie? |
adekwatnie do kolejności pytania
110/ 110/ 90/
i nie ma potrzeby by "ciągnął wincy", na wakacjach i w podróży trzeba mieć czas by widzieć
mam też kilka szybszych aut, ale i nimi najczęściej jeżdżę w przedziale 90-100
A teraz moje pytanie. Jaki Twoje pytanie miało związek z tym co mówią o poj specjalnych przepisy? |
|
|
|
|
|
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler
Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 27 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 219/497 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2023-03-11, 10:33
|
|
|
bert napisał/a: | A teraz moje pytanie. Jaki Twoje pytanie miało związek z tym co mówią o poj specjalnych przepisy? |
Proste pytanie, prosta odpowiedź- bez żadnego związku- chyba, że będziesz się doszukiwał jakiejś teorii spiskowej w moim pytaniu |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
|
|
|
|
|
Cyryl
Kombatant
|
Wysłany: 2023-03-11, 10:54
|
|
|
Matheus napisał/a: | https://40ton.net/navara-holowala-vivaro-przez-pol-europy-ta-kontrola-mogla-zaskoczyc-obie-strony/ |
byłem dzisiaj na okręgowej stacji diagnostycznej i zapytałem o takie urządzenie do holowania.
w tej chwili nie ma żadnych wytycznych i nie stacja nie wydaje żadnych zaświadczeń, certyfikatów itp.
jeszcze nie pytałem w ITD jak oni to widzą. |
|
|
bert
weteran
|
Wysłany: 2023-03-11, 16:31
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | bert napisał/a: | A teraz moje pytanie. Jaki Twoje pytanie miało związek z tym co mówią o poj specjalnych przepisy? |
Proste pytanie, prosta odpowiedź- bez żadnego związku- chyba, że będziesz się doszukiwał jakiejś teorii spiskowej w moim pytaniu |
skoro pytasz pod cytatą
to sugerujesz jak można sądzić, że ma to ze sobą jakiś związek.
Ale mniejsza o logikę. OK sprawa jasna.
Cytat sobie, pytanie sobie. |
|
|
|
|
|
bert
weteran
|
Wysłany: 2023-03-11, 16:33
|
|
|
Cyryl napisał/a: | Matheus napisał/a: | https://40ton.net/navara-holowala-vivaro-przez-pol-europy-ta-kontrola-mogla-zaskoczyc-obie-strony/ |
byłem dzisiaj na okręgowej stacji diagnostycznej i zapytałem o takie urządzenie do holowania.
w tej chwili nie ma żadnych wytycznych i nie stacja nie wydaje żadnych zaświadczeń, certyfikatów itp.
jeszcze nie pytałem w ITD jak oni to widzą. |
a od kiedy i niby dlaczego jakakolwiek stacja miała by wydawać na to ceryfikat czy zaświadczenie (jakie/o czym?) |
|
|
|
|
|
|