|
Do Chorwacji 1-15 Sierpnia |
| Autor |
Wiadomość |
bart_f2
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-08, 00:05 Do Chorwacji 1-15 Sierpnia
|
|
|
Witam,
Jestem nowy na forum i zielony w kwestii wyjazdów kamperem. Mam kilka pytan i bylbym wdzieczny za rzeczowe rady i odpowiedzi.
Wybieram sie do Chorwacji w terminie 1-15 sierpnie, wyjazd z Nowego Sącza - planuje jazde przez Słowacje, Węgry i wjazd do Chorwacji, powrót przez Wenecje, Austrie i Słowacje.
- Czy kupowac winiety w Polsce w PZM czy przy granicach?
- na podróz brac Euro czy złotówki i wymieniac na miejscu?
- gdzie najlepiej tankowc po drodze ON?
- czy w Chorwacji trzeba miec jakies przejściówki do pradu?
To narazie tyle jakby co to bede jeszcze pytal:D
Pozdrawiam
Bartek |
|
|
|
 |
bart_f2
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-08, 00:27
|
|
|
Planowalem tez odpoczynek na wyspie Hvar. Czy ktos z forumowiczów tam zajechal?
Czytalem ze sa tam strasznie niebezpieczna drogi i tunel... Czy to prawda? Czy warto ryzykowac czy lepiej sobie odpuscic? |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak :( Aktualnie przyczepa
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lis 2010 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-07-08, 08:33
|
|
|
| bart_f2 napisał/a: | | - Czy kupowac winiety w Polsce w PZM czy przy granicach? |
Dużo tańsze są przy granicach - na stacjach beznynowych
| bart_f2 napisał/a: | | - na podróz brac Euro czy złotówki i wymieniac na miejscu? |
Gadałem z kilkoma znajomymi, i po pierwsze lepiej od razu zabrać kuny (bo to jest waluta chorwacji) niż tracić na przeliczniku dwa razy (raz w PL, raz w Cro)
| bart_f2 napisał/a: | | - gdzie najlepiej tankowc po drodze ON? |
http://www.pzmtravel.com.pl/paliwa-w-europie.html
| bart_f2 napisał/a: | | - czy w Chorwacji trzeba miec jakies przejściówki do pradu? |
Z tego co tu wszyscy piszą na forum, to zdecydowanie lepiej mieć. (sam takową zrobiłe m przed wyjazdem)
Pytania standardowe :D ja się dopiero wybieram pierwszy raz, ale powtórzyłem Ci po prostu odpowiedzi na pytania które sam zadawałem
Pozdro |
|
|
|
 |
pabloarmando
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Jeep
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lut 2011 Piwa: 6/6 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2011-07-08, 09:05
|
|
|
http://nafta.wnp.pl/ceny_paliw_europa/
Na tej stronie masz od razu przeliczone na PLN. Ale nie ma np. Albanii.
Ponieważ w Chorwacji byłem kilkakrotnie mam inne doświadczenia. Ja biorę na ogół troszkę euro i kartę bankomatową - przelicznik jest korzystny a przy okazji niektóre banki mają wypłaty bezprowizyjne. Są też takie które troszkę zdzierają. W takim przypadku należy jednorazowo wypłacic większą kwote, gdyz i tak prowizja jest stała np. 10 PLN no chyba że wypłacasz 50.000 kun
Co do winietek to oczywiście lepiej przy granicy (a czasem może się tez trafic ktoś kto "nielegalnie" odsprzedaje - zwłaszcza w Słowenii), są tańsze. Podstawa jednak jest dobre rozplanowanie trasy. Jadąc w ubiegłym roku do HR pojechałem przez Niemcy - Austrię - Włochy - Słowenię i w drodze z Triestu przez Słowenię drogą E61 / 7 przyoszczędziłem na winecie |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 242/614 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2011-07-08, 13:20
|
|
|
| bart_f2 napisał/a: | | - na podróz brac Euro czy złotówki i wymieniac na miejscu? |
Złotówki na miejscu też nieżle się wymienia, najgorsza opcja to zakup kun w Polsce. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2011-07-08, 15:15
|
|
|
Kuna w Polsce stoi tak wysoko , że za cholerę się nie opłaca zabierać jej z kraju.
Tam gdzie się da , to płać kartą , a na miejscu wymień euro na kuny. W czerwcu za 100 euro dawali 730 kun co daje kunę ok..55gr.
Winetę kup sobie na pierwszej stacji w danym kraju - najkorzystniej to wychodzi.
Paliwo w Chorwacji jest w cenie naszego , więc najlepiej zatankować w Polsce tyle żeby starczyło do pierwszej stacji w CRO.
Pytanie jeszcze którędy będziesz jechał i skąd. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
erikson
stary wyga Przyjaciel Billa W
Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2008 Piwa: 11/1 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2011-07-11, 14:16
|
|
|
Witaj,ja 29/30 lipca startuje na kolejny podbój Chorwacji i zahaczam o włochy wracając, tez lecę na 2 tygodnie. Jade juz kolejny raz ,jak masz chęć to możesz sie dołączyć.
Winiet nie kupuj u nas,najlepiej po drodze. |
| Ostatnio zmieniony przez erikson 2011-07-11, 17:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-07-11, 16:52
|
|
|
Przed wczoraj wróciliśmy z Chorwacji. Najlepiej płacić kartą - najlepszy przelicznik. Przejściówki no nie wiem? Byłem na czterech kempingach wszędzie były nasze gniazdka oraz gniazdka europejskie większe niebieskie. Tych naszego typu było z reguły 2xwiecej. Przejściówkę zabrałem i nie korzystałem.
Winiety oczywiście po drodze, a w Chorwacji płaci się za odcinki, winiet nie ma, kampery to II grupa. Zagrzeb ma darmowa obwodnicę. Odcinek od granicy węgierskiej do Karlovac ok 100kun tj ok 50zł. Głownie jeździłem drogami bocznymi. Byłem na Plitwickich Jeziorach, wyspie VIR, Primosten Senj. Jakby co służę informacjami.
Uwaga: Nie zjeździjcie na drogi białe (wg. mapy są naprawdę białe, ketę i pełne kamieni i ostrych zakrętów). Mi się to zdarzyło - nie polecam.
DSC02676.JPG Droga biała |
 |
| Plik ściągnięto 132 raz(y) 182,69 KB |
DSC02680.JPG most na drodze białej |
 |
| Plik ściągnięto 141 raz(y) 237,12 KB |
DSC02683.JPG mostek po którym przejechaliśmy - siła rozpędu |
 |
| Plik ściągnięto 140 raz(y) 217,39 KB |
|
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
bart_f2
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-18, 21:16
|
|
|
Ma ktos sprawdzone miejsca do nocowania po drodze do Chorwacji?
Pierwszy postoj planowalem na Wegrzech w okolicy miasta Miskolc, drugi w okolicy Pitwickich Jezior. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2011-07-19, 06:08
|
|
|
| Jeżeli chodzi o Plitwice to spałem na kempingu Korana http://www.e-camping.net/..._plitvice.html. Kemping duży zadbany, nawet internet jet darmowy (przy punkcie informacji turystycznej) - polecam. Za kamper + (2+2 dzieci) coś ok 280kun wyszło czyli ok 150zł. zaraz jak się wyjedzona z kempingu jest domek na górce gdzie Pani sprzedaje wino (widać straganik - ale nikt tam nie siedzi) należy podejść do domu i zadzwonić i porosic o wino domowe (domascije wino) pani sprzeda nam baniaczek 5 litrów za 120kun) polecam wyborny trunek. Pani tez ma kemping ale to tylko plac bez drzew - my spaliśmy na Koronie. |
 |
|
|
|
 |
bart_f2
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-20, 11:52
|
|
|
| A dasz mi wsakazowki jak tam trafic? Czy sa jakies tablice reklamowe? |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2011-07-20, 13:19
|
|
|
Spoko
Keming Korona jest ok 6km przed Plitwicami będziesz jechał zapewne drogą nr 1 w dól. Kemping będzie po lewej stronie drog, będzie taki duży Baner i w lewo w dół. zjazd jest kawałek za stacją benzynową.
Wpisz na stronie http://maps.google.pl/ "Bungalows Korana (Campsite Korana)" wyskoczy jako drugi. Jakbys miał pytania to chętnie odpowiem. |
 |
|
|
|
 |
bart_f2
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-24, 07:25
|
|
|
| A jak jest z kampingami w Chorwacji czy trzeba rezerwowac wczesniej? Ja nic nie rezerwowalem i zastanawiam sie czy wpuszcza nas i w dodatku na 4-5dni ( na wiekszosci kampingow pisza ze minimalnie 7dni.....) |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2011-07-24, 12:14
|
|
|
| bart_f2 napisał/a: | | zastanawiam sie czy wpuszcza nas i w dodatku na 4-5dni |
nie bój nic,
przyjmą Was z otwartymi ramionami (i kieszeniami)
nawet na jedną noc |
|
|
|
 |
bart_f2
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-07-28, 22:34
|
|
|
jeszcze pytanko: zna ktos dobre miejsce do noclegu w okolicy miasta Miskolc na Wegrzech? Startuje z Nowego Sącza ok 16 wiec nad Balatom raczej nie zajade...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|