Działanie pieca gazowego |
Autor |
Wiadomość |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2007-09-20, 10:08 Działanie pieca gazowego
|
|
|
Czy to prawidłowość osłona pieca nagrzewa się mocno prawie parzy ?
Jak powinna działać regulacja ? |
Ostatnio zmieniony przez janusz 2007-11-11, 13:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-09-20, 10:11
|
|
|
Powinien być wentylatorek z tyłu pieca który rozprowadza ciepło po pojeździe i zasysa zimne przez osłonę pieca chłodząc ją. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

|
Wysłany: 2007-09-20, 10:14
|
|
|
Wentylatorek działa jak szalony na każdym biegu. Powietrze jest dobrze rozprowadzane leci gorące |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2007-09-20, 13:19
|
|
|
AUTOJUR napisał/a: | Wentylatorek działa jak szalony na każdym biegu. Powietrze jest dobrze rozprowadzane leci gorące |
Może masz kampera w wersji arktycznej?
A tak na serio to chyby coś jest nie w porządku z termoregulacją - po nagrzaniu się pieca powinna być ograniczana moc grzania przez przygaszanie palników. Lepiej się temu przyjrzeć bo moim zdaniem to może być niebezpieczne. |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

|
Wysłany: 2007-09-20, 13:52
|
|
|
Czy jest możliwe że ma gdzieś czujnik ? Wczoraj wieczorem / ok + 14/ grzał słabiej
Dziś rano / ok 4 +/ tak mocno grzał . Do góry jest oczywiście pokrętło mechaniczne |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 1/2 Skąd: Mała Karawana
|
Wysłany: 2007-09-20, 15:59
|
|
|
AUTOJUR, w tych piecach jest czujnik temperatury otoczenia, jak zdejmiesz obudowę jest termopara na podłodze. Jak nagrzeje pomieszczenie to pozostaje zapalona tylko "świeczka" na palniku. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku. Jak mi się uda
 |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

|
Wysłany: 2007-09-20, 16:07
|
|
|
Spróbuje zobacze co się będzie działo. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2007-09-20, 22:32
|
|
|
Paweł P. napisał/a: | jak zdejmiesz obudowę jest termopara na podłodze |
Termopara to jest zupełnie inne ustrojstwo i nie ma nic wspólnego z regulacją temperatury. Termopara służy do zamknięcia dopływu gazu w przypadku kiedy zgaśnie płomień podtrzymujący (tzw świeczka). Termopara jest także w kuchence gazowej - dlatego po zapaleniu palnika musimy przez chwilę trzymać pokrętło wciśnięte. Gdyby palnik został zdmuchnięty po kilku sekundach termopara odskoczy i zamknie dopływ gazu. A tak na marginesie - może ktoś wie na jakiej zasadzie działa to ustrojstwo, kilka razy wyciągałem to z kotła gazowego oglądałem ze wszystkich stron i nie mam pojęcia.
Wracając do sprawy pieca to czunik temperatury widać po zdjęciu osłony takie metalowe cygarko.
Tak czy owak u mnie kiedy działa dmuchawa to w zasadzie osłona pieca nie nagrzewa się specjalnie i coś tu chyba jest nie tak - może układ nawiewu działa za słabo jest gdzieś przytkany albo co? |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-09-20, 22:40
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Termopara to jest zupełnie inne ustrojstwo i nie ma nic wspólnego z regulacją temperatury. Termopara służy do zamknięcia dopływu gazu w przypadku kiedy zgaśnie płomień podtrzymujący (tzw świeczka). Termopara jest także w kuchence gazowej - dlatego po zapaleniu palnika musimy przez chwilę trzymać pokrętło wciśnięte. | Kolego KazkuII za nim zanegujesz kogoś opinię to przynajmniej poczytaj Wikipedię
(termoogniwo, termoelement, ogniwo termoelektryczne) to czujnik temperatury wykorzystujący zjawisko Seebecka, będący połączeniem dwóch różnych metali .
Składa się z dwóch różnych metali (drucików), spojonych na jednym końcu (strona pomiarowa). Pod wpływem różnicy temperatury powstaje siła elektromotoryczna zwana w tym przypadku siłą termoelektryczną na końcach niepołączonych (zimnych) proporcjonalna do różnicy temperatur pomiędzy temperaturą spoiny pomiarowej, a temperaturą spoin odniesienia (zimnych, wolnych końców). Spoina pomiarowa może znajdować się w obudowie, którą następnie instalujemy w miejscu pomiaru temperatury. Termopary odznaczają się dużą niezawodnością, dokładnością i elastycznością konstrukcji, co pozwala na ich zastosowanie w różnych warunkach. |
 |
Ostatnio zmieniony przez Paweł P. 2007-09-20, 22:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2007-09-20, 22:40
|
|
|
Kazik II napisał/a: | A tak na marginesie - może ktoś wie na jakiej zasadzie działa to ustrojstwo |
Kiedyś rozebrałem taki zawór z zabezpieczeniem. Jest tam w środku elektromagnes i ma rdzeń który normalnie zatyka wypływ gazu. a gdy dochodzi prąd to gaz może płynąć. Sterowane jest to właśnie termoparą. http://pl.wikipedia.org/wiki/Termopara.
Przy kuchence jest taki szpindelek wystający podgrzewany płomieniem to jest termopara. |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

|
Wysłany: 2007-09-20, 22:43
|
|
|
Sprawdzałem wieczorem ciepło ok +12 działał normalnie zobacze jutro rano
Chyba Paweł ma racje |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2007-09-20, 23:41
|
|
|
Paweł P. napisał/a: | Kolego KazkuII za nim zanegujesz kogoś opinię to przynajmniej poczytaj Wikipedię
(termoogniwo, termoelement, ogniwo termoelektryczne) to czujnik temperatury wykorzystujący zjawisko Seebecka, będący połączeniem dwóch różnych metali . |
Owszem jest to czujnik temperatury, ale wcale nie służy do utrzymywania jej poziomu ani do czegokolwiek związanego z regulacją temperatury. Służy wyłącznie do utrzymania otwartego przepływu gazu kiedy jest zapalony płomień i odłączenia kiedy płomień zgaśnie. O to mi właśnie chodziło że problem nadmiernej temperatury na piecu nie ma nic wspólnego z termoparą bo i nie ma. Od tego jest termostat. A więc kolego Pawle P. nie besztaj mnie niesłusznie, choćby z tego powodu aby nie mącić mojego szczęścia z okazji awansu na doświadczonego pisarza. |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-09-20, 23:46
|
|
|
Kazik II napisał/a: | A więc kolego Pawle P. nie besztaj mnie niesłusznie |
Kolego mój sympatyczny, termopara to czujnik temperatury używany np w pomiarach pola temperatur strumienia silnika odrzutowego. Nie koniecznie służy do regulacji, ale do pomiaru. Można jeszcze dołożyć urządzenia wykonawcze które tą temperatura regulują, np zawór o którym Ty piszesz, zamykający gaz pod palnikiem. |
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2007-09-20, 23:53
|
|
|
Koledzy aby uspokoić trochę temat to w takim piecu jest i termopara (do odcinania dopływu gazu gdy piec zgaśnie) i termostat (do zabezpieczenia przed nadmiernym rozgrzaniem).
Więc obaj macie rację.
Termopara jest przy samym palniku w środku piecyka a termostat obok korpusu, na rysunku nr 7.
truma.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11977 raz(y) 68,53 KB |
|
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2007-09-20, 23:59
|
|
|
Paweł P. napisał/a: | Kolego mój sympatyczny, termopara to czujnik temperatury używany np w pomiarach pola temperatur strumienia silnika odrzutowego. |
Znawstwo w zakresie technologii silników odrzutowych zaprawdę imponujące - ale w tym przypadku do niczego się niestety nie przyda. Termopara w piecach Thrumy jest umieszczona pod spodem całej konstrukcji tam gdzie wchodzi wysięgnik pokrętła regulacji i w ogóle nie jest widoczna a służy wyłącznie do tego o czym piszę. Po zapaleniu świeczki utrzymujemy przez chwilę pokrętło wciśnięte aby właśnie termopara załapała i na tym jej rola się kończy. Dalej regulacją temperatury steruje termostat. Oj trochę mniej pychy kolego mój miły. |
|
|
|
 |
|