Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Działanie pieca gazowego
Autor Wiadomość
AUTOJUR 
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Piwa: 9/1
Wysłany: 2007-09-20, 10:08   Działanie pieca gazowego

Czy to prawidłowość osłona pieca nagrzewa się mocno prawie parzy ?
Jak powinna działać regulacja ?
Ostatnio zmieniony przez janusz 2007-11-11, 13:35, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-09-20, 10:11   

Powinien być wentylatorek z tyłu pieca który rozprowadza ciepło po pojeździe i zasysa zimne przez osłonę pieca chłodząc ją.

AUTOJUR 
Kombatant

Wysłany: 2007-09-20, 10:14   

Wentylatorek działa jak szalony na każdym biegu. Powietrze jest dobrze rozprowadzane leci gorące

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 90/8
Wysłany: 2007-09-20, 13:19   

AUTOJUR napisał/a:
Wentylatorek działa jak szalony na każdym biegu. Powietrze jest dobrze rozprowadzane leci gorące

Może masz kampera w wersji arktycznej? :haha:
A tak na serio to chyby coś jest nie w porządku z termoregulacją - po nagrzaniu się pieca powinna być ograniczana moc grzania przez przygaszanie palników. Lepiej się temu przyjrzeć bo moim zdaniem to może być niebezpieczne.

AUTOJUR 
Kombatant

Wysłany: 2007-09-20, 13:52   

Czy jest możliwe że ma gdzieś czujnik ? Wczoraj wieczorem / ok + 14/ grzał słabiej
Dziś rano / ok 4 +/ tak mocno grzał . Do góry jest oczywiście pokrętło mechaniczne

Paweł P. 
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Piwa: 1/2
Wysłany: 2007-09-20, 15:59   

AUTOJUR, w tych piecach jest czujnik temperatury otoczenia, jak zdejmiesz obudowę jest termopara na podłodze. Jak nagrzeje pomieszczenie to pozostaje zapalona tylko "świeczka" na palniku.

AUTOJUR 
Kombatant

Wysłany: 2007-09-20, 16:07   

Spróbuje zobacze co się będzie działo.

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2007-09-20, 22:32   

Paweł P. napisał/a:
jak zdejmiesz obudowę jest termopara na podłodze

Termopara to jest zupełnie inne ustrojstwo i nie ma nic wspólnego z regulacją temperatury. Termopara służy do zamknięcia dopływu gazu w przypadku kiedy zgaśnie płomień podtrzymujący (tzw świeczka). Termopara jest także w kuchence gazowej - dlatego po zapaleniu palnika musimy przez chwilę trzymać pokrętło wciśnięte. Gdyby palnik został zdmuchnięty po kilku sekundach termopara odskoczy i zamknie dopływ gazu. A tak na marginesie - może ktoś wie na jakiej zasadzie działa to ustrojstwo, kilka razy wyciągałem to z kotła gazowego oglądałem ze wszystkich stron i nie mam pojęcia.
Wracając do sprawy pieca to czunik temperatury widać po zdjęciu osłony takie metalowe cygarko.
Tak czy owak u mnie kiedy działa dmuchawa to w zasadzie osłona pieca nie nagrzewa się specjalnie i coś tu chyba jest nie tak - może układ nawiewu działa za słabo jest gdzieś przytkany albo co?

Paweł P. 
Kombatant

Wysłany: 2007-09-20, 22:40   

Kazik II napisał/a:
Termopara to jest zupełnie inne ustrojstwo i nie ma nic wspólnego z regulacją temperatury. Termopara służy do zamknięcia dopływu gazu w przypadku kiedy zgaśnie płomień podtrzymujący (tzw świeczka). Termopara jest także w kuchence gazowej - dlatego po zapaleniu palnika musimy przez chwilę trzymać pokrętło wciśnięte.
Kolego KazkuII za nim zanegujesz kogoś opinię to przynajmniej poczytaj Wikipedię

(termoogniwo, termoelement, ogniwo termoelektryczne) to czujnik temperatury wykorzystujący zjawisko Seebecka, będący połączeniem dwóch różnych metali .

Składa się z dwóch różnych metali (drucików), spojonych na jednym końcu (strona pomiarowa). Pod wpływem różnicy temperatury powstaje siła elektromotoryczna zwana w tym przypadku siłą termoelektryczną na końcach niepołączonych (zimnych) proporcjonalna do różnicy temperatur pomiędzy temperaturą spoiny pomiarowej, a temperaturą spoin odniesienia (zimnych, wolnych końców). Spoina pomiarowa może znajdować się w obudowie, którą następnie instalujemy w miejscu pomiaru temperatury. Termopary odznaczają się dużą niezawodnością, dokładnością i elastycznością konstrukcji, co pozwala na ich zastosowanie w różnych warunkach.
Ostatnio zmieniony przez Paweł P. 2007-09-20, 22:41, w całości zmieniany 1 raz  

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2007-09-20, 22:40   

Kazik II napisał/a:
A tak na marginesie - może ktoś wie na jakiej zasadzie działa to ustrojstwo

Kiedyś rozebrałem taki zawór z zabezpieczeniem. Jest tam w środku elektromagnes i ma rdzeń który normalnie zatyka wypływ gazu. a gdy dochodzi prąd to gaz może płynąć. Sterowane jest to właśnie termoparą. http://pl.wikipedia.org/wiki/Termopara.
Przy kuchence jest taki szpindelek wystający podgrzewany płomieniem to jest termopara.

AUTOJUR 
Kombatant

Wysłany: 2007-09-20, 22:43   

Sprawdzałem wieczorem ciepło ok +12 działał normalnie zobacze jutro rano
Chyba Paweł ma racje

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2007-09-20, 23:41   

Paweł P. napisał/a:
Kolego KazkuII za nim zanegujesz kogoś opinię to przynajmniej poczytaj Wikipedię

(termoogniwo, termoelement, ogniwo termoelektryczne) to czujnik temperatury wykorzystujący zjawisko Seebecka, będący połączeniem dwóch różnych metali .

Owszem jest to czujnik temperatury, ale wcale nie służy do utrzymywania jej poziomu ani do czegokolwiek związanego z regulacją temperatury. Służy wyłącznie do utrzymania otwartego przepływu gazu kiedy jest zapalony płomień i odłączenia kiedy płomień zgaśnie. O to mi właśnie chodziło że problem nadmiernej temperatury na piecu nie ma nic wspólnego z termoparą bo i nie ma. Od tego jest termostat. A więc kolego Pawle P. nie besztaj mnie niesłusznie, choćby z tego powodu aby nie mącić mojego szczęścia z okazji awansu na doświadczonego pisarza.

Paweł P. 
Kombatant

Wysłany: 2007-09-20, 23:46   

Kazik II napisał/a:
A więc kolego Pawle P. nie besztaj mnie niesłusznie

Kolego mój sympatyczny, termopara to czujnik temperatury używany np w pomiarach pola temperatur strumienia silnika odrzutowego. Nie koniecznie służy do regulacji, ale do pomiaru. Można jeszcze dołożyć urządzenia wykonawcze które tą temperatura regulują, np zawór o którym Ty piszesz, zamykający gaz pod palnikiem.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2007-09-20, 23:53   

Koledzy aby uspokoić trochę temat to w takim piecu jest i termopara (do odcinania dopływu gazu gdy piec zgaśnie) i termostat (do zabezpieczenia przed nadmiernym rozgrzaniem).
Więc obaj macie rację.
Termopara jest przy samym palniku w środku piecyka a termostat obok korpusu, na rysunku nr 7.

truma.jpg
Plik ściągnięto 11977 raz(y) 68,53 KB

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2007-09-20, 23:59   

Paweł P. napisał/a:
Kolego mój sympatyczny, termopara to czujnik temperatury używany np w pomiarach pola temperatur strumienia silnika odrzutowego.

Znawstwo w zakresie technologii silników odrzutowych zaprawdę imponujące - ale w tym przypadku do niczego się niestety nie przyda. Termopara w piecach Thrumy jest umieszczona pod spodem całej konstrukcji tam gdzie wchodzi wysięgnik pokrętła regulacji i w ogóle nie jest widoczna a służy wyłącznie do tego o czym piszę. Po zapaleniu świeczki utrzymujemy przez chwilę pokrętło wciśnięte aby właśnie termopara załapała i na tym jej rola się kończy. Dalej regulacją temperatury steruje termostat. Oj trochę mniej pychy kolego mój miły.

Odpowiedz do tematu