Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper a mienie przesiedlenia
Autor Wiadomość
Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2012-04-09, 08:10   Kamper a mienie przesiedlenia

Kamper a mienie przesiedlenia, hipotetyczne rozważania
Zakup kampera 50 000e
Tablice wyjazdowe roczne 300e
Ubezpieczenie ADAC ? 300-500e
Pobyt 7 miesięcy na Campingu w Hiszpani 2 osoby 20e x 200 dni =4000e http://www.campingcabopin...s/tarifas12.pdf
Pobyt należy zgłosić na Policji lub innym Urzędzie
Należało by odjąć 50% za Camping i potraktować jako wycieczkę, paliwa nie liczę.
Koszty całkowite samochodu z dużym hakiem wyniosą 55000e.
Przyjazd do Polski i zgłoszenie sam do mienia przesiedlenia (informacje uzyskane UC)
Urząd Celny, Akcyza, AKC-U :
Zwolnienie z akcyzy na mienie przesiedleńcze przysługuje każdej osobie fizycznej przybywającej na terytorium kraju na pobyt staly lub powracającej z czasowego pobytu z terytorium państwa członkowskiego na terytorium kraju jeżeli spełnione są następujące warunki: 1.samochód osobowy jest przeznaczony do użytku osobistego osoby fizycznej,
2.samochód osobowy służył do użytku osobistego tej osoby w miejscu poprzedniego jej pobytu w innym państwie członkowskim przez okres, co najmniej 6 miesięcy przed zmianą miejsca pobytu,
3.osoba fizyczna przedstawi właściwemu naczelnikowi urzędu celnego dowód potwierdzający spełnienie warunku, o którym mowa w pkt. 2,
4.samochód osobowy nie zostanie sprzedany, wynajęty lub wypożyczony przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia jego przywozu na terytorium kraju.
5.Samochód osobowy jest zwolniony z akcyzy, jeżeli został przywieziony przed upływem 12 miesięcy od dnia osiedlenia się osoby fizycznej na terytorium kraju.
Koszt w Polsce kampera który chcę kupić to 75000e, koszt w Niemczech z tablicami wyjazdowymi rocznymi i ubezpieczeniem ADAC 51000e.
Co o tym sądzicie?
Postaw piwo autorowi tego posta

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2012-04-09, 08:14   

Masz rację

DAKOTA 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Piwa: 12/20
Wysłany: 2012-04-09, 19:28   

koko napisał/a:
Masz rację

nie calkiem

Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie

Argo 
weteran

Wysłany: 2012-04-09, 19:33   

DAKOTA napisał/a:
koko napisał/a:
Masz rację

nie calkiem

Napisz gdzie w/g. Ciebie tkwi błąd

DAKOTA 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Piwa: 12/20
Wysłany: 2012-04-09, 19:54   

AiR napisał/a:
DAKOTA napisał/a:
koko napisał/a:
Masz rację

nie calkiem

Napisz gdzie w/g. Ciebie tkwi błąd

kolego nie bede Ci pisal gdzie co i jak , jezli chcesz to mam skypa i mozmy pogadac.

zwroce Ci tylko uwage iz, po wszystkich forach szlajaja sie rozni ludziska ,mam na mysli starszych camperowcow od 30 lat jezdzacych przyczepami lub kamperkami (jeszcze za komuny zaczeli z ta przygoda),byli sa lub maja czlonkow rodzinki w UB Milicja ,Policja CBS i te inne prestizowe organizacje pozarzadowe, to co masz zamiar zrobic jest dobrym pomyslem ,ale lekka przewalka, a wiec nie chwal sie bo po przyjezdzie z tego wojazu doplacisz wszystko co chciales zaoszczedzic.

Ps

Kolego kogo bylo stac na taki luxus przed 30 laty ,Biznesmena , Badylarza i Ubeka.
a niektorzy starsi userzy jezdza juz po 30- 40 lat

Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2012-04-09, 20:14   

Chyba trudno będzie Ci uzyskać meldunek w Hiszpanii na kempingu w kamperze :spoko
Jeśli naszemu celnikowi przedstawisz kwit z kempingu i nazwiesz to powrotem do kraju z emigracji to może się gościu rozpęc ze śmiechu. :haha: :haha: :haha:

Argo 
weteran

Wysłany: 2012-04-09, 20:16   

Ja nie łamię żadnego prawa, mało nie wykorzystuję żadnej luki w prawie. Prawo tzw. mienia przesiedlenia zgodnie z nowelą z roku 2008r (nie mylić z prawem wcześniejszym) posiada każda osoba fizyczna bez względu na narodowość, od niemowlaka do emeryta. W/g nowych przepisów nie trzeba być rezydentem zagranicą, ani pracować. Trzeba tyko przebywać a zakupiony sprzęt użytkować. Przesiedlałem się na początku lat 90 z USA i wtedy potrzeba było tonę załączników, a w obecnej chwili jest nowela zgodna z dyrektywą EU.

Argo 
weteran

Wysłany: 2012-04-09, 20:28   

janusz napisał/a:
Chyba trudno będzie Ci uzyskać meldunek w Hiszpanii na kempingu w kamperze :spoko
Jeśli naszemu celnikowi przedstawisz kwit z kempingu i nazwiesz to powrotem do kraju z emigracji to może się gościu rozpęc ze śmiechu. :haha: :haha: :haha:

To nie jest powrót z emigracji. przeczytajcie mój pierwszy post i odpowiedż jaką dostałem z UC.Prawo nie mówi o meldunku, ale o przebywaniu, a kamper służy jako miejsce mieszkania. Najwięcej w UE z tego prawa korzystają obywatele Anglii i Irlandii zresztą na tamtych forach wyczytałem o tym patencie, oni nawet nie przebywają w jednym miejscu tylko zbierają kwity z podróży. Zresztą zamykam temat i proszę moderatora o wykasowanie mojego tematu.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2012-04-09, 20:40   

DAKOTA napisał/a:
zwroce Ci tylko uwage iz, po wszystkich forach szlajaja sie rozni ludziska ,mam na mysli starszych camperowcow od 30 lat jezdzacych przyczepami lub kamperkami (jeszcze za komuny zaczeli z ta przygoda),byli sa lub maja czlonkow rodzinki w UB Milicja ,Policja CBS i te inne prestizowe organizacje pozarzadowe

Święta świętami,ale myślę Kolego,że wypiłeś o jednego za dużo,

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 578/312
Wysłany: 2012-04-09, 21:02   

Cytat:
Ps

Kolego kogo bylo stac na taki luxus przed 30 laty ,Biznesmena , Badylarza i Ubeka.
a niektorzy starsi userzy jezdza juz po 30- 40 lat

Troszkę przesadziłeś :diabelski_usmiech Moi teściowie jeździli z przyczepą 40 lat temu, są cały czas członkami sekcji caravaningu Automobilklubu, a żadne z nich nie należało do wymienionej przez Ciebie grupy. Znam jeszcze wiele takich osób i żadna z nich nie podchodzi :roll:

Masz chyba lekką skłonność do doszukiwania się wszędzie spisków :spoko

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2012-04-09, 21:06   

AiR napisał/a:
To nie jest powrót z emigracji.

AiR napisał/a:
proszę moderatora o wykasowanie mojego tematu.
DAKOTA napisał/a:
po wszystkich forach szlajaja sie rozni ludziska

AiR nie przejmuj się tak tym co DAKOTA napisał, nawet jak tu przeczytają to i tak Ameryki nie odkryłeś, ONI (czytaj funkcjonariusze celni) to wiedzą i maja wyrobione zdanie na większość tematów. Trudno ich przekonać, że nie mają racji nawet jak wiedzą, że jej nie mają. :haha: :haha: :haha:
Głośno jest mowa, że kamper to nie samochód osobowy i co z tego? Tak samo z "Twoim" pomysłem.
5 punkt cytowanego aktu prawnego mówi :
5) samochód osobowy został nabyty lub wprowadzony do obrotu zgodnie z przepisami dotyczącymi opodatkowania obowiązującymi w państwie członkowskim, w którym osoba fizyczna ma miejsce zamieszkania, a przy wywozie nie stosuje się zwolnienia lub zwrotu podatku z zastrzeżeniem ust. 2.

Będziesz musiał udowodnić, że miałeś tam miejsce zamieszkania. Gdy zapytasz jak masz to udowodnić? Dostaniesz wyczerpującą odpowiedź, że to Ty masz wiedzieć. A oni tylko mogą zaakceptować lub NIE. :spoko
Na samym starcie jesteś na spalonej pozycji. Gdyby dało się załatwić sprawy przesiedleńcze a potem kupić kampera to co innego. W odwrotnej sytuacji to ONI są górą bo to ty masz samochód i kłopot z nim i mają cię w garści. Najpierw zapłać akcyzę a potem do sądu z pozwem o zwrot. :bajer

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 578/312
Wysłany: 2012-04-09, 21:11   

To chyba święta, ale w 100% podzielam Twoją GŁĘBOKĄ WIARĘ w urzędników skarbowych :-/

Argo 
weteran

Wysłany: 2012-04-09, 21:14   

Ja nie przejmuję się żadnymi służbami nawet mosad mam w głębokim poważaniu. Tylko atmosfera zrobiła się gorąca. W Hiszpanii nie ma meldunku i dlatego napisałem, że zgłoszę pobyt na Policji. W w Polsce też nie będzie obowiązku meldunku. Kampera trzeba posiadać minimum 6 miesięcy przed zjazdem do kraju, musi być zarejestrowany, z obowiązku posiadania przez 6 miesięcy jest zjeżdżający z kraju o ruch lewostronnym. Drążę temat już od pół roku.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2012-04-09, 21:33   

AiR napisał/a:
Drążę temat już od pół roku.

Życzą powodzenia, jak wydrążysz to pochwal się. :spoko

A, i jeszcze jedno znalazłem, ma być zarejestrowany na stałych tablicach.

Warunek określony w ust. 1 pkt 5 uważa się za spełniony, jeżeli samochód osobowy posiada urzędowy znak rejestracyjny państwa członkowskiego, w któym został zarejestrowany, z wyłączeniem tymczasowych znaków rejestracyjnych.

Spróbuj u nas zarejestrować auto na stałe, nie posiadając jakiegoś meldunku, a przecież to jedna Unia Europejska.

AiR napisał/a:
w Polsce też nie będzie obowiązku meldunku.
tylko nikt nie zauważa, że należy dodać drobny wyraz ale jak wiele zmieniający, "stałego" :lol:

Argo 
weteran

Wysłany: 2012-04-09, 21:54   

Kamper nie będzie użytkowany jak pojazd samochodowy, ale jako dom i tyko Koko z czytających załapał, na tym dyskusję uważam za zakończoną. Przestrzegam chcących skorzystać że bez wyraźnej interpretacji przez kierownika UC mogą być kłopoty, ale do pokonania. Nie mylić przepisów mienia przesiedlenia z krajów trzecich (poza UE trzeba być rezydentem 12 miesięcy, meldunki itp) z mieniem wewnątrz wspólnoty.

Odpowiedz do tematu