|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:41 |
intercooler |
Autor |
Wiadomość |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-12-15, 19:37 intercooler
|
|
|
posiadam silnik 2.0 JTD który nie posiada chłodnicy intercoolera. Mam zamiar taką chłodnicę zainstalować tylko mam pytanie. Jak dobrać wielkość chłodnicy i ilość przepływającego przez nią powietrza czy sugerować się wielkościami wlotowymi przy chłodnicy i kolektorze ssącym czy powinny być podobnych wymiarów oraz czy można zainstalować intercooler od 2.5TD. http://www.allegro.pl/ite...ntercooler.html
Jeżeli już założę to czy muszę zmienić program sterujący silnikiem bo porametry dolotowe powietrza się zmienią na lepsze ale czy komputer nie będzie tego odczytywał za błąd? |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2007-12-15, 22:56
|
|
|
Konstrukcyjnie, średnice króćców do/wylotowego są liczone na przepustowość wewnętrzną chłodnicy-intercoolera, więc możesz kierować się średnicami. Może to być intercooler od 2.5 TD. Masłem kaszy nie zepsujesz...
Przepływomierz powietrza w układzie dolotowym mierzy jego masę a więc ilość z uwzględnieniem faktora temperatury. Sterownik-komputer na stopniu wejściowym odczytuje aktualną wartość z czujnika temperatury i uwzglęnia ją w procesie tworzenia mieszanki ...nie musisz nic kombinować z komputerem. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-12-16, 10:31
|
|
|
czy ma znaczenie jak podłączymy chłodnicę intercoolera, chodzi mi o wejście i wyjście? |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2007-12-16, 11:49
|
|
|
Są intercoolery, gdzie nie ma różnicy np. te projektowane do pracy w pozycji poziomej.
W niektórych jednak, kształty komory wejściowej i wyjściowej różnią się - w tym przypadku odpowiedni montaż ma znaczenie. Chodzi o poprawność przepływu powietrza w górnym zakresie pracy turbiny. |
|
|
|
 |
jelo71
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Duży, ciężki i kochany
|
Wysłany: 2007-12-16, 14:05
|
|
|
eler1,
uważaj na zakupy w allegro, ja kupiłem używkę - intercooler do 2.5 TD i był nieszczelny. A ciśnienie w chłodnicy sięga powyżej 1 bara. A jak już zamontujesz to upewnij się czy należy przeregulować ciśnienie turbiny ponieważ dojdą do bilansu nowe opory przepływu poważnie obniżające ciśnienie w kolektorze dolotowym co może zniweczyć cały sens doładowania.
pozdrawiam
jelo |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|