Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Spoiler dachowy gwiżdze
Autor Wiadomość
HENRYCZEK 
weteran

Piwa: 81/131
Wysłany: 2014-08-04, 14:01   Spoiler dachowy gwiżdze

Założyłem na dachu spoiler celem zmniejszenia poziomu hałasu jaki emituje okno dachowe,zwłaszcza przy prędkościach autostradowych.Szum okna ustał jak ręką odją,ale pojawił się głośny gwizd jak z czajnika i to już od 70km/h.Zrobiłem test przesuwając spoiler o kilka cm w przód i tył w stosunku do okna,dodatkowo uszczelniłem( okleiłem) taśmą wszystkie szczeliny pomiędzy spoilerem a dachem,boki też i dalej gwizda.

Macie jakiś pomusł na wyłączenie gwizdka?

spoiler.JPG
Plik ściągnięto 3508 raz(y) 119,68 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-08-04, 14:22   

Stopery :spoko
Ad rem :
Skoro w każdej pozycji gwiżdże to może boki spojlera .. Plastelina i próby .... Bo pewnie na innym samochodzie bedzie cisza.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2014-08-04, 21:17   

Nie przylega ci dokładnie do dachu...na zdjęciu szczeliny z lewej i prawej strony. BOki też odstają nieźle.... Spróbuj dokładnie zidentyfikować czy to spojler czy okno znajdujące się za nim.
Za duży chyba ten spojler :)

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-08-04, 22:00   

Te spojlery za jakieś tam pieniądze dedykowane itd ..... to taki krem na górna powiekę po godz 16.00 .z formułą norweską . ....... działają na zasadzie placebo. :mikolaj

Poprawiają .......samopoczucie.

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2014-08-04, 22:42   

Bronek napisał/a:
Te spojlery za jakieś tam pieniądze dedykowane itd ..... to taki krem na górna powiekę po godz 16.00 .z formułą norweską . ....... działają na zasadzie placebo. :mikolaj

Poprawiają .......samopoczucie.
Z tym się nie zgodzę u mnie na alkowie zdał egzamin i nic nie słychać aby świstało

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-08-04, 22:58   

:spoko Ok to się ciesze , a świstało wcześniej ???

PB Cie lubi

1:1 remis.

Dziwi mnie ,że robią okna dachowe ..... które potem trzeba "ospojlerować". Dlaczego od razu nie nadaje sie właściwego kształtu pow natarcia ??? Pewnie nie wymagaja spojlera , ale jak można zarobić ??/ to dlaczego nie zrobić kawałka plastiku w kształcie przypominającym owiewkę z ladnym logo którego nikt nie widzi .. Blachę można sobie wygiąć .... :ok

Moje okna nie gwiżdżą , ..........to po kiego dla 0,0001 l paliwa , czy 1 km/h wiecej .
Chyba ,że kogoś PB nie lubi i ma orginalny gwizdek, to rozumiem ,że szuka ulgi ..

HENRYCZEK 
weteran

Wysłany: 2014-08-05, 09:54   

Kolejny test,spoiler bez oryginalnych zaslepek bocznych.
Jak gwizdał tak gwiżdże. :(

Nic,szukam "gwizdka"dalej,brak szumu okna bezcenny,a autostrad przybywa :)

image.jpg
Plik ściągnięto 3387 raz(y) 90,25 KB

Ostatnio zmieniony przez HENRYCZEK 2014-08-05, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2014-08-05, 10:38   

Markiza lub antena CB.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2014-08-05, 10:43   

Ten gwizdek ma swoją zaletę. Na postoju odczuwamy ulgę :haha:

HENRYCZEK 
weteran

Wysłany: 2014-08-05, 11:48   

Cd.
Skupiłem się nad oknem jak sugerował maszakow.
Uchyliłem go w czasie jazdy 1 cm i gwizdanie ustało.Zatem spoiler wytwarza zawirowania i oddziaływuje w tym przypadku negatywnie na okno.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-08-05, 14:08   

Ale ładny ten spojler ..............lepsze bywa wrogiem dobrego . :roll:

Ad: uczucia ulgi..... To bodajże w "Szwejku " było pewnym żołnierzu , który nie dawał sobie ropnia usunąć ...... bo wielką przyjemność sprawiało mu uczucie ulgi jak ból na chwilę ustępował. Po operacji juz by tej przyjemności nie miał ... :mrgreen:
...

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2014-08-05, 21:32   

Bronek zlituj się ... 4ty post w temacie i tylko jeden do rzeczy, co zresztą sam podkreśliłeś. nie przeraża cię to? Czy ty "MUSISZ, inaczej się udusisz" ? jak musisz to mamy Hyde Park.
Jak nie musisz to pls odpuść trochę omnibusie :)

Henryczek - Rozumiem że szum dotyczył zamkniętego okna ? Spróbuj postawić ten wynalazek przy samym oknie tak by nie krępować jego otwierania/zamykania. Inna opcja - sam początek dachu czyli przedłużasz niejako linię skosu dachowego....
Moim skromnym zdaniem spojler jest trochę za wysoki i ma za duży kąt natarcia - ale to dość subiektywne odczucie.
Bajką by było teraz wsadzić auto do komory aerodynamicznej i sprawdzać dymkiem co się dzieje. Niestety nie ma tak dobrze... alternatywa - jazda z teściową palaczką na przedniej szybie też się nie sprawdzi - pet nie wyrobi z dymem przy takich prędkościach... :bajer

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-08-05, 21:43   

Maszakow nie czepiaj sie , sam piszesz oczywistości .
Pisałem
Bronek napisał/a:
Skoro w każdej pozycji gwiżdże to może boki spojlera .. Plastelina i próby

Ja sugeruje by dać sobie spokój i pytam czy bez spojlera gwizdało??? . Bo jesśi nie to dla samego "mania" nie ma sensu i zysk na opływowości jest znikomy.

Bliżej, dalej itp.... , oczywista oczywistość - metoda prób i błędów innej nie ma. , o petach i dymku możesz wspominać a innym takich sugestii bronisz . Tunel to powaga ... ??? To dopiero dowcip.
Cytat:
Bajką by było teraz wsadzić auto do komory aerodynamicznej i sprawdzać dymkiem co się dzieje. Niestety nie ma tak dobrze... alternatywa - jazda z teściową palaczką na przedniej szybie też się nie sprawdzi - pet nie wyrobi z dymem przy takich prędkościach... :bajer

A omnibusem pewnie ze chciałbym byc.. Nie lubisz mnie ??? Popłacze się :zimno . A jak zazdrościsz to współczuje . :szeroki_usmiech

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2014-08-05, 22:56   

:offtopic: Nie lubię trollowania. Co do twojej osoby - się spotkamy, se pogadamy, okaże się :-P :offtopic:

Tunel to powaga bo tak się sprawdza aerodynamikę kształtów. Nierealne bo niedostępne, choć nie można nie doceniać forumowiczów.
O pecie i teściowej to czysta perwersja z mojej strony - test. Wiedziałem że zareagujesz i niewłaściwie zareagujesz. Podpowiem - doradź jak zastąpić tunel lub teściową tak by kolega nie musiał szaleć na autostradzie.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-08-06, 08:48   

Ok. Dajmy spokój ..

Ja sugeruje by po kilku próbach ( tasma dwystronna , pastelina itd ... demontowalne) gdy nie ma akustycznej poprawy .... ODPUŚCIĆ>

Zysk aerodynamiczny przy jeździe camperowej, to nie wart zachodu .
Jedynie gdy szumy , piski samego okna są upierdliwe , to gra warta świeczki .

Kupujemy rózne dedykowane gaddżety bo je produkuja .. Lecz ich przydatność bywa czasem wątpliwa.

A to ,że of ... to co to za forum bez tego .
Forum smutasów?? Testy robisz , to już któryś raz z rzędu '
Cytat:
Przygadal kocioł garnkowi
:spoko

Autor wątku dobrze wie co ma robić :idea , pisze by podzielić sie tym ,że się zawiódł . jak sam przymontował, to i sam będzie kombinował . nasze rady to raczej po to by pogadać .... A Ty się podniecasz :szeroki_usmiech :wyszczerzony:

Odpowiedz do tematu