Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Koszty zimowania kamperem z Webasto na dziko w Toskanii
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-05-13, 13:02   Koszty zimowania kamperem z Webasto na dziko w Toskanii

Nadszedł czas na podsumowanie kosztów zimowania na dziko w kamperze z Webasto.
Przy okazji szacunkowo porównuję z tym ile gazu potrzebuje Truma w podobnych warunkach.

Grzanie gazem Truma:
Zakładam do obliczeń grzania gazem jedną butlę na 4 dni. Jeśli ktoś ma inaczej to sobie przeliczy.
Przy cenie butli 26 euro mamy 6,5 euro na dobę. Nie wiem tylko jakie temperatury utrzymujecie w kamperze podczas takich zimnych dni, gdy na zewnątrz jest np. 0C? Jeśli 26-28C jak my to ok. Jeśli mniej, to spodziewałbym się, że dla 26-28C butla szybciej by się skończyła. Ale tego nie podaliście.

Czyli mamy 2 zimowe miesiące we Włoszech grzejąc gazem: 60 dni x 6,5 euro = 390 euro. I na 60 dni potrzebowalibyśmy 15 butli !! :shock:
Wychodzi mi, że trzeba by było zimować koło sklepu z butlami, albo doliczyć do tego jeszcze koszt jeżdżenia do niego. Czyli 390 euro + paliwo na drogę do sklepu. :-P

Teraz dla porównania instalacja na Webasto i co grzejemy:
- ogrzewanie wody w bojlerze,
- ogrzewanie kampera dwa grzejniki + dmuchawy + ogrzewanie podłogowe, temperatura wewnątrz za dnia 26 - 28C, a nocą 21 - 23C. Na noc zawsze wolimy chłodniej.
- i niestety w tym koszcie doładowanie akumulatorów, gdy nie było słońca. Agregatem na pochmurne dni jest u nas alternator pod maską. Innym razem opiszę jak się sprawdza taki agregat w naszej instalacji.

Niestety nie jestem w stanie rozdzielić w obliczeniach doładowywania akumulatorów, bo paliwko z jednego baku, ale też nie chcę rozdzielać, bo Webasto potrzebuje prądu i przy braku słońca, tego prądu w końcu by brakło. Czyli ładowanie przynajmniej w części to też "grzanie".

I tak 2 miesiące to ok. 90 litrów paliwa przy cenie przeciętnie 1,48€/l. daje nam 133 euro / 60 dni = 2,22 euro na dobę. !!
Oczywiście obliczone 90 litrów jest też szacunkowe, bo zatankowaliśmy przez ten okres dużo więcej paliwa i po prostu wyliczając ze średniej 10l/100km (cykl mieszany) odjąłem od całości ilość paliwa na przejechane kilometry.

Czyli mamy szacunkowy ranking: Webasto 2,22€/dobę - Truma 6,5€/dobę.

Wnioski po kilku miesięcznym użytkowaniu Webasto.
Przy dobrej izolacji Webasto wypada dużo lepiej niż Truma. Znaczenie zapewne ma też kubatura, ale u nas kubaturą jest cały kamper z kabiną włącznie aż po przednie szyby, bo nie używaliśmy żadnej kotary itp. Fotele zawsze odwrócone i stoliki rozłożone.
Webasto oczywiście zużywa poza paliwem prąd. Ale to wiedziałem i nie rzucałem się z motyką na księżyc czyli na Webasto z np. jednym akumulatorem 100Ah, tylko zaprojektowałem miejsce dla 240Ah akumulatorów w zabudowie. Taka ilość energii sprawdziła się jak widać absolutnie bez problemowo. Akumulatory poza Webasto zasilają lodówkę kompresorową i cały nasz telefoniczno-komputerowy szmelc.

Mam nadzieję, że takie techniczno - kosztowe wstawki są przydatne i będziecie chcieli więcej. :bigok

---------------------------------------------
Edit: Na moją prośbę, wydzielone z tematu "Na dziko po Europie" z tego miejsca:
http://www.camperteam.pl/...p=504148#504148
Budowa domka ze złomka
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2015-05-13, 16:34, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-05-13, 13:16   

toscaner napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
toscaner napisał/a:
Nie wziąłem w pytaniu pod uwagę jednej sprawy. Ok. gaz kończy się o 4-ej i nagle zimno?

DuoControl i się nie kończy tylko przełącza na drugą butlę.

Johny Ty nie zimowałeś przypadkiem gdzieś przez chociaż chwilę? Na ile Ci tego gazu z duo czy bez wystarczało?
.

Za krótko żeby oszacować. Większość gazu poszła na grzanie na postoju przed domem z powodu wadliwego zaworu spustowego.

Zaletą mojego zestawu jest to że nawet w zimie grzeję propanem-butanem bez ryzyka zatrzymania grzania.
Jako pierwszą ustawiam butlę alugas w której tankuję zwykłe LPG. Kiedy propan wyparował, a został sam butan to DuoControl przełączył na kompozyt. W ten sposób przez nieliczne zimowe wyjazdy zużyłem 1/3 butli kompozytowej propanu i ok. dwie butle LPG. Same oszczędności.
Kiedy było cieplej to butan też się spalił i alugas odparował do zera.

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-05-13, 13:25   

toscaner napisał/a:

Czyli mamy 2 zimowe miesiące we Włoszech grzejąc gazem: 60 dni x 6,5 euro = 390 euro. I na 60 dni potrzebowalibyśmy 15 butli !! :shock:

133 euro / 60 dni = 2,22 euro na dobę. !!
Oczywiście obliczone 90 litrów jest też szacunkowe, bo zatankowaliśmy przez ten okres

15x10 kg = 150 kg LPG dało tyle ciepła co 90*0,83= 74 kg ON?

74x43MJ = 3182 MJ z ON

150x47MJ = 7050 MJ z LPG

Taka ilość LPG da dwu i półkrotnie więcej energii.
Znaczy że coś Ci się pomyliło. :bajer :bajer :bajer

Teraz ceny.
7050 MJ za 390 EUR = 18 MJ/EUR
czy
3182MJ za 133 EUR. = 24 MJ/EUR

Również kosztowo energia z LPG wychodzi taniej.
:bajer :haha:

Można jeszcze porównać efektywność ile % ciepła uda się wykorzystać z Webasto a ile z Trumy. Na podstawie obejrzenia konstrukcji wydaje mi się że i tutaj Truma wygra.
Kolejną przesłanką jest to że Truma informuje o wydajności 90%, a Webasto milczy.

Przyjąłeś zbyt dużo niemierzalnych lub niezmierzonych zmiennych: subiektywna temperatura, temperatura zewnętrzna i wewnętrzna, fizjologiczne odczucie ciepła, różnice w aktywności fizycznej oraz różnice w prędkości jazdy wpływające na zużycie paliwa.

Nie da się w żaden inny sposób niż powyższymi błędami uzasadnić dwu i półkrotnej różnicy ilości energii do osiągnięcia rzekomo tego samego efektu.
Ostatnio zmieniony przez Johny_Walker 2015-05-13, 13:47, w całości zmieniany 2 razy  

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2015-05-13, 13:42   

Zadzwonił kolega niemal obrażony od Brustnera, zmiana opini , grzeje mu dobrze po testach dłuższych jest Ok.
O zapachu nie gadaliśmy, bo pracuję.
Wiadomo, tu tak jest..
Wg mnie tu w tym Campertemie wszyscy mamy najlepsze. wszystko.
Mam lekkie mdłości, od gazu lub gazów,.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2015-05-13, 13:43   

Dubel, wichura i gazy coś z serwerami lub siecią LT a zdycha
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2015-05-13, 14:05, w całości zmieniany 1 raz  

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-05-13, 13:55   

Johny_Walker napisał/a:
toscaner napisał/a:

Oczywiście obliczone 90 litrów jest też szacunkowe, bo zatankowaliśmy przez ten okres

74x43MJ = 3182 MJ z ON

150x47MJ = 7050 MJ z LPG

Taka ilość LPG da dwuipółkrotnie więcej energii.
Znaczy że coś Ci się pomyliło. :bajer :bajer :bajer

Teraz ceny.
7050 MJ za 390 EUR = 18 MJ/EUR
czy
3182MJ za 133 EUR. = 24 MJ/EUR

Również kosztowo LPG wychodzi taniej.
:bajer :haha:

No jest jeszcze szansa, że ktoś mi w nocy paliwo do baku dolewał jak spałem. :mrgreen:

Brałbym tu raczej pod uwagę:
- dużo lepszą izolację, niż mają firmowe kampery - na zasadzie robisz dla siebie sam, robisz lepiej.
- mniejszą kubaturę - Jumper II FL L3H2 to jednak mniej niż kamper z prostymi ścianami.
- zaletę ogrzewania podłogowego, czyli oddanie ciepła w meble, a nie powietrze - to mi wyjaśniał Koder.
- ostatnia rzecz, to niemal całe ciepło z mocy 5kW z Webasto jest oddawane w środek pojazdu. Standardowa Truma raczej wywala znaczną część ciepła przez komin, ale tu mogę się mylić. Znowu przydałby się ktoś, kto się na tym zna.
Webasto jest pod autem i węże mają ok. 20-30cm i już są w środku. Węże zaizolowane alufoxem. Całkowicie zimne w dotyku, więc straty pomijalne. Całe moc pieca w kampera.

Jeśli chodzi o "Ci się pomyliło.", to nie ma szans, bo prowadzę dziennik tankowania/ceny paliwa/przejechane km. A obliczenia takie to poziom podstawówki, gdy ja chodziłem do podstawówki, więc pomyłka odpada.

Jedynym błędem mogłoby być to, że nasz kamper w cyklu mieszanym spalił mniej niż założone 10l./100km wtedy analogicznie wypadłoby więcej na koszt grzania (nadal wyjdzie dużo mniej niż to co na gazie), ale bez szans, bo sprawdzałem kilka razy na trasie pustego Jumpera po Europie i miałem spalanie w okolicy 8-10l, czyli gotowy kamper w mieszanym te 10 jest raczej mocno realne, jeśli nie większe. Tyle, że wtedy wyliczenia na ogrzewanie wypadłyby jeszcze korzystniej dla Webasto. Pozostaję przy 10l/100km.
Budowa domka ze złomka

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2015-05-13, 14:20   

I tu jest pytanie na ile opłaca się zmienić obecne ogrzewanie? Chyba nie przy użytkowaniu okresowym, tak jak większość

Natomiast przy budowie warto rozważyć to źródło
Dorobienie Webasto, nigdy mi się by nie zwróciło zakłafając iż kamper zmienię za parę lat.

Dmuchanie ciepłym piwietrzem to najgorszy i najprostrzy najlżejszy sposób i chyba tyle
I są nawet kuchenki na ropę. Czyli dla budowniczych pokusa

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-05-13, 14:40   

Johny_Walker napisał/a:

Przyjąłeś zbyt dużo niemierzalnych lub niezmierzonych zmiennych: subiektywna temperatura, temperatura zewnętrzna i wewnętrzna, fizjologiczne odczucie ciepła, różnice w aktywności fizycznej oraz różnice w prędkości jazdy wpływające na zużycie paliwa.

Nie da się w żaden inny sposób niż powyższymi błędami uzasadnić dwu i półkrotnej różnicy ilości energii do osiągnięcia rzekomo tego samego efektu.

Johny, temepraturę mierzy termometr, który wisi na ścianie, Webasto włącza termostat - takie pokrętełko. :bigok
Więc nie rozmawiamy o odczuciach subiektywnych.

Dodałem do wcześniejszych, bo prze edytowałeś posta...

Nie wziąłeś pod uwagę, że podaję koszty we Włoszech?
Tu butla 23-29 euro za 10kg, czyli przelicz sobie na złotówki i masz ponad 100zł. Tu chyba z 2x drożej wychodzi?
ON to 1,48 średnio, teraz 1,43 - 1,56 euro, przy PL zgaduję, że tylko 1,2x drożej?
Analogicznie zimowanie w Polsce przy złotówkowych cenach i te różnice zapewne byłyby znacznie mniejsze. A tu ceny w ojro, tylko czy byłbyś w stanie załadować 15 butli w kampera i targać je z Polski na takie zimowanie we Włoszech?

A Ty Bronek jak zwykle musisz mieć rację. Co ja poradzę, że możliwe, że Hymery mają kiepską izolację? Jeśli tak by się okazało, to bym sprzedał Hymera i zrobił sobie kampera. :bigok
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-05-13, 14:43   

Bronek napisał/a:
Dubel, wichura i gazy coś z serwerami lub siecią LT a zdycha

Też myślałem, że to znowu ta dziadowska włoska sieć pada, ale tym razem jednak ktoś na kabel do serwera forum CT nadepnął. :mrgreen:
Budowa domka ze złomka

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-05-13, 15:24   

Johny_Walker napisał/a:
toscaner napisał/a:

74x43MJ = 3182 MJ z ON

150x47MJ = 7050 MJ z LPG

Nie no, podstawa szacunku jest OKDR. Porównujemy kampera T z jakąś izolacją grzanego Webasto we włoszech z kamperem X grzanym Trumą gdzie indziej. Nie znamy warunków pogodowych i izolacji. Stanowczo za dużo zmiennych.

Gdyby kamperki stały sobie koło siebie, to można by choćby izolację porównać. Gdyby były takie same, ale jeden z trumną, drugi z dewasto, to można wtedy powiedzieć, co jest efektywniejsze. A tak, to można powiedzieć, że Toscaner ma fajną izolację (a ma) i/lub cieplej we włoszech, niż w warunkach w których stał B.

No i jestem w 90% przekonany, że do zużycia gazu przez B jest doliczona lodówka.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-05-13, 16:31   

Na moją prośbę rozważania o naszych kosztach zimowania na dziko i próbach porównania ich z kamperem ogrzewanym gazem, zostały wydzielone.

Myślę, że jako osobny temat będzie łatwiejszy do namierzenia na forum, a relacja "na dziko po Europie" dzięki temu nie rozłazi się niepotrzebnie.
Budowa domka ze złomka

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2015-05-13, 16:59   

toscaner napisał/a:
Nie wiem tylko jakie temperatury utrzymujecie w kamperze podczas takich zimnych dni, gdy na zewnątrz jest np. 0C? Jeśli

Zobacz w tej tabeli do pobrania.
W górnym wierszu masz nastawy grzania w skali od 1 do 9. Dotyczy kampera Knaus Sport Traveller 500D, a więc nieduży. Pomiary doykonywane przez ponad miesiąc w grudniu 2008 w Irlandii. Więc zima nie była zbyt mroźna.
W tabeli masz temperatury wewnętrzne, zewnętrzne, różnice temperatur. Wszystko w zależności od nastawu mocy grzania.
Jeśli dobrze pamiętam, to butla starczała na ok. 4-5 dni. Z tym, że propan BP miałem tylko w 2-ch butlach. Naiwny myślałem, że na wyspie nie będzie problemu z wymianą butli BP. Nie spotkałem w całej Irlandii ani jednej stacji BP :gwm :gwm :gwm

Grzanie_w_kamperze.png
Plik ściągnięto 38 raz(y) 68,47 KB

Nasze kamperki

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-05-13, 17:45   

Tylko czy ja dobrze rozumiem tą tabelkę? Przy podobnych temperaturach zewnętrznych (bo tu nieznacznie wyższych) potrzeba było zużyć butlę w 4-5 dni aby mieć wewnątrz kampera ok. 16-18C?

Po 5 latach w IT takie 16C = zamarzamy. :shock:
Kilku osobom nawet chyba z CT (Koder, Grzegorz, ktoś jeszcze - nie pamiętam, bo to na GG było) wysyłałem parę razy fotki, ze śniegiem za oknem kampera i termometru w kamperze, który pokazywał np. 30C. :shock:
A temat założyłem, bo totalnie/kompletnie nie mam porównania i odniesienia do innego kampera niż ten co ja zrobiłem.

Teraz wychodzi, że mi ktoś w nocy paliwo do baku dolewał. :)

Wiem, że najdokładniejsze pomiary byłyby gdybym miał 2 zbiorniki. Ale... my kamperujemy na dziko, a nie prowadzimy badania naukowe. Dlatego wyliczenia są szacunkowe.
Wiem ile ojro wydaliśmy od 3 stycznia na paliwo, ile litrów wlaliśmy, ile km przejechaliśmy. Bo sobie to notowałem.
Bardziej, żeby wiedzieć ile nas wyjdzie takie np. pół roku kamperowania z podziałem: paliwo, żarcie, alkohol, inne. Jakie odległości po Europie przejedziemy.
Reszta to kalkulator.
Budowa domka ze złomka

jarek73 
weteran

Piwa: 72/95
Wysłany: 2015-05-13, 18:38   

Luty Skandynawia 9 dni temp -5 -10 , dwie butlę poszły ale grzalismy w dzień w trakcie jazdy bo z szoferki nie dolatywalo I z tyłu było zimno, z drugiej strony 4 czy 5 nocy farelka grzalismy dużo idzie tego ogrzewania camper to straszne gówno jeżeli chodzi o izolację ( przynajmniej mój )

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2015-05-13, 19:10   

Bo to jest tak, że jeden ma ścianę 24+15-20cm styropianu a inny pustak betonowy i koniec.

Odpowiedz do tematu