Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:46 |
BOX BOXY DACHOWE MONTAŻ PORADY ITP... |
Autor |
Wiadomość |
JaroW
stary wyga JaroW

Twój sprzęt: FIAT Ducato CI Riviera 500
Nazwa załogi: JaroW+BaWa
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sie 2008 Piwa: 22/17 Skąd: Oświęcim
|
Wysłany: 2008-08-30, 15:37 BOX BOXY DACHOWE MONTAŻ PORADY ITP...
|
|
|
Jak w temacie
Proszę o porady jak bezpiecznie zamontowac boxa dachowego do CAMPERA.
taki omnistora lub fiammy
Reling FIXING-BAR PRO L
Reling aluminiowy długości 240 cm, w miarę potrzeby można skrócić do pożądanej długości.
Zestaw zawiera 1 belkę relingu oraz 2 zakończenia mocujące wykonane z wytrzymałego tworzywa w kolorze białym.
Zastosowanie jako reling dachowy przyczepy/kampera do mocowania dachowych bagażników-boksów, systemów solarnych itp.
Chciałbym takie dwa relingi FIAMMY na dachu +box Omnistora [ten średni] bo Fiammy nie dosc ze droższy to mniejszy .
czy taka belka podwojna wystarczy ? nie spadnie toto przy jezdzie stową?
i czy jak kupie boxa OMNISTORA TO BEDZIE PASOWALA BELKA OD KONKURENCJI FIAMMA?
Macie doswiadczenie w montażu? bo nie chcialbym zapachu mchu w srodku.
Wiem ze jest masa uszczelniająca ale czy to pod wplywem drgań karoserii nie zacznie lac.
a tu zamontowano bezposrednio do dachu ale ...czy to bezpieczne>??
Pozdrawiam i prosze o dobre rady. |
_________________ Nowy CamperoManiak -> to ja.
Nie piszę poprawnie po polsku.
 |
Ostatnio zmieniony przez JaroW 2008-08-31, 13:30, w całości zmieniany 9 razy |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2008-08-30, 16:10
|
|
|
Ja mam ten największy i zamontowany jest do orginalnych belek Knausa za pomocą 4-ech śrób 8 mm.Od środka boksu dałem duże podkładki.Najważniejszą sprawą jest usztywnienie
belek żebysię nie uginały i nie bujały razem z boksem.Belki wzmocniłem dodatkowymi profilami aluminiowymi |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
miras
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot J-5 EuraMobil
|
Wysłany: 2008-08-30, 18:27
|
|
|
Witam.
Jeśli chodzi o montaż boxa dachowego ( osobiście posiadam THULE ) to zdecydowanie odradzam (z autopsji) instalacje bezpośrednio do połaci dachowej.W moim sprzęcie poprzedni właściciel ,czyli "mądry" GutenTag przykręcił go (pewnie nie sam bo oni są na to za leniwi-ale w jakimś serwisie )wiercąc na wylot otwory w dachu - mając do dyspozycji ORYGINALNIE zamocowane przez producenta relingi.Przy montażu Box-a nawiasem mówiąc je zniszczyli.Co z tego,że zastosowali jakieś silikony i pasty.Wszystko na nic.Woda to woda i drogę sobie zawsze znajdzie.Sporo mnie kosztowało zachodu i czasu żeby się z tym uporać.I pięknie nie jest , ale przynajmniej już nie cieknie. |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

|
Wysłany: 2008-08-30, 20:43
|
|
|
kimtop napisał/a: | Ja mam ten największy i zamontowany jest do orginalnych belek Knausa za pomocą 4-ech śrób 8 mm.Od środka boksu dałem duże podkładki.Najważniejszą sprawą jest usztywnienie
belek żebysię nie uginały i nie bujały razem z boksem.Belki wzmocniłem dodatkowymi profilami aluminiowymi |
Jakies fotki mile widziane z montażu i wzmocnienia by sobie trzoszkę odgapic :-D |
 |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2008-08-30, 23:11
|
|
|
Prosze tylko dobrze przemyśleć czy warto zakładac na dachu i się wspinać ??? A może skrzynia z tyłu pojazdu |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2008-08-30, 23:29
|
|
|
Zgadzam się z przedmówcą. W poprzednim kamperze miałem box ale ani razu z niego nie skorzystałem. W tym niemam żadnej skrzyni na dachu i nie czuję braku. Wspinanie się po cokolwiek na dach jest bardzo męczące.
Też myslałem po boxie z tyłu na bagażniku rowerowym. Albo pod nim. |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-08-30, 23:37
|
|
|
Witam! sasquatch napisał/a: | Wspinanie się po cokolwiek na dach jest bardzo męczące.
| -bo tam sie wchodzi "przed uzyciem". sasquatch napisał/a: | myslałem po boxie z tyłu na bagażniku rowerowym. Albo pod nim. | -wariant drugi.... Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

|
Wysłany: 2008-08-31, 09:59
|
|
|
AUTOJUR napisał/a: | Prosze tylko dobrze przemyśleć czy warto zakładac na dachu i się wspinać ??? A może skrzynia z tyłu pojazdu |
Witam
Moj kamperek jest dosc mały posiada bagażnik na 3 rowery + motocyklowy
wiec odpada montaż z tyłu bo kce miec ze soba rowery. TYLKO GORA ZOSTAŁA.
Jestem na 100% zdecydowany na boxa dachowego i lubię się wspinac.
acha jeszcze drabinkę muszę miec by sie wspiąc JAKĄ POLECACIE ?
 |
 |
Ostatnio zmieniony przez JaroW 2008-08-31, 13:26, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2008-08-31, 10:52
|
|
|
JaroW
musisz chyba pomyśleć jeszcze o relingach dachowych coby do czegoś przytwierdzić ten box nie będziesz chyba wiercił bezpośredni w dachu
Ja pomyśłałbym o kufrze z tyłu pojazdu jak masz jusz zrobiony pomost na motocykl chyba nie wozisz z soba rowerów i skutera naraz a jeżeli tak to pomysl o przeróbce pomostu wyjdzie to napewno solidniej jak montowanie drabinki i relingów |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2008-08-31, 10:52
|
|
|
Mam też Riviere tylko na Fordzie Jak będziesz na zlocie to mam założony bagażnik na dachu i drabine |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

|
Wysłany: 2008-08-31, 11:02
|
|
|
Bim napisał/a: | JaroW
musisz chyba pomyśleć jeszcze o relingach dachowych coby do czegoś przytwierdzić ten box nie będziesz chyba wiercił bezpośredni w dachu
Ja pomyśłałbym o kufrze z tyłu pojazdu jak masz jusz zrobiony pomost na motocykl chyba nie wozisz z soba rowerów i skutera naraz a jeżeli tak to pomysl o przeróbce pomostu wyjdzie to napewno solidniej jak montowanie drabinki i relingów |
a relingi te co podalem na początku postu nie wystarczą ?
poza tym to chciałbym miec rowerki a moj syn motorek na camperze i jak to pogodzic ?
pizdzik >>> ale jesteśmy na kupnie motorka ..tzn moj syn.
ciekaw jestem jak by to wyglądało na camperze z tylu np: w CHORWACJI
I czy Niemcy by się nie zeszli z aparatami HEHE.
PANOWIE I PANIE WYJDZCIE NA TE SWOJE CACKA I FOTNIJCIE TE BOXY CO MACIE NA GRATY ... |
 |
Ostatnio zmieniony przez JaroW 2008-08-31, 11:36, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2008-08-31, 11:15
|
|
|
JaroW napisał/a: | poza tym to chciałbym miec rowerki a moj syn motorek na camperze i jak to pogodzic ? |
rozkładałeś już bagażnikna rowery i załadowałeś skuterek bo na moje oko to chyba nie wejdzie skuter po rozłożeniu bagażnika na rowery ale mogę się myslić
co do relingów to jak zakupisz w komplecie z mocowaniem boksu to będzie pasować.
musisz dobrze podpatrzeć sposób mocowania drabinki w takim samym typie co by na wzmocnienia trafić |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

|
Wysłany: 2008-08-31, 11:20
|
|
|
Bim napisał/a: | JaroW napisał/a: | poza tym to chciałbym miec rowerki a moj syn motorek na camperze i jak to pogodzic ? |
rozkładałeś już bagażnikna rowery i załadowałeś skuterek bo na moje oko to chyba nie wejdzie skuter po rozłożeniu bagażnika na rowery ale mogę się myslić
co do relingów to jak zakupisz w komplecie z mocowaniem boksu to będzie pasować.
musisz dobrze podpatrzeć sposób mocowania drabinki w takim samym typie co by na wzmocnienia trafić |
Tak rozkladalem i nie da sie rowerow razem z pizdzikiem.. a mocowanie to chcialem tak jak jest bagażnik na rowery w tych samych miejscach..acha po lewej stronie jest miejsce na drabinkę ale tam jest łazienka wiec odpada bo jest lustro i takie tam na tej ściance . Prawa strona na drabinkę została.
w sieci znalazlem tylko takie cus
ale to za mało
 |
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
|