Webasto |
Autor |
Wiadomość |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2009-01-10, 21:36 Webasto
|
|
|
może ktoś ma schemat jak uruchomic takie cudo zasilanie na olej napędowy i 12 V
P1050098.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 9273 raz(y) 47,68 KB |
P1050094.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 166 raz(y) 78,22 KB |
P1050096.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 197 raz(y) 83,89 KB |
P1050097.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 190 raz(y) 86,13 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez Kamperfan 2009-01-10, 22:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2009-01-10, 21:44
|
|
|
To jest chyba od VW jeśli tak to zobacz na forum VW napewno pomogą |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-01-10, 22:11
|
|
|
produkt VEB to nie VW tylko IFA itd itp..co tam jeszcze w NRD bylo robione.. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2009-01-10, 22:28
|
|
|
Może jakiś traktor |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-01-10, 22:32
|
|
|
Spróbuj odczytać model (typ) Webasto i wprowadź w google - może uda Ci się znaleźć instrukcję obsługi lub informację jak uruchomić, np. http://ogrzewania-hary.pl/downloads.php?cat_id=2 albo http://szukaj.elektroda.pl/tag,webasto.html .
Ja mam Webasto na olej napędowy (było kiedyś montowane jako ogrzewanie postojowe/rozruchowe w autobusach) ale inaczej wygląda, niż pokazane na Twoich zdjęciach. To jest raczej z busa - spotkałem takie na benzynę. |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2009-01-10, 23:16
|
|
|
Kiedyś montowano coś takiego w pierwszych Jelczach ciężarowych ,
miałem coś takiego ale na benzynę jak byłem w wojsku ,(1970)
grzało to raczej kiepsko i śmierdziało w kabinie szczególnie kiedy się zalało to trzeba
było się z auta ewakuować strasznie dymiło , raczej mało używałem bo bolała głowa ,
wolałem mieć chłodniej w kabinie .Było to przewidziane jako dodatkowe , postojowe ogrzewanie, ale kiepskie .
To jest moje zdanie ,może ktoś z kolegów ma inne doświadczenie . |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2009-01-10, 23:59
|
|
|
trochę poczytałem na stronie o webasto i mam wyrobione zdanie POZOSTJĘ PRZY GAZIE
dziękuje za zainteresownie tematem
zdjęcia przenoszę do swojego archiwum a urządzenie na złom . |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2008 Piwa: 15/43 Skąd: Bad Driburg
|
Wysłany: 2009-01-11, 20:08
|
|
|
no i masz racje to jest tylko zlom kiedys byly montowane w Roburach ale nigdy nie pracowaly jak powinny.Pozdrawiam |
_________________ Nadszedl czas .
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-01-16, 20:45
|
|
|
A ja mam bardzo podobne cudeńko w swojej Ifce i działało jeszcze w zeszłym roku zadziwiająco poprawnie . |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

|
Wysłany: 2009-01-23, 11:59 WEBASTO
|
|
|
Proszę o radę mędrców CamperTeam'u.
W mojej chatce zainstalowane jest ogrzewanie zasilane olejem napędowym f-my WEBASTO.
Przed kupnem autka zawsze byłem bardziej skłonny ku takiemu rozwiązaniu- jednak już po fakcie zakupu i przejrzeniu dokładnie instalacji mam duże wątpliwości.
Porównując system gazowy np trumy i moje webasto stwierdzam co następuje (jeśli piszę coś nie tak, to oczywiście proszę bez ogródek prostować):
Ogrzewanie gazowe powietrze do ogrzania wnętrza zaciąga z pod pojazdu. Wylot spalin odbywa się kominkiem, który wyprowadzony jest na dach kamperka (?)
Natomiast Webasto powietrze do ogrzania zasysa z wnętrza pojazdu, natomiast wylot spalin wyprowadzony jest pod samochód, jakieś 1,5m za kierowcą.
I teraz- po przetestowaniu mam wrażenie, że jednak będzie czuć spaliny mojej nagrzewnicy wewnątrz pojazdu, co więcej prawdopodobnie stojąc na kempingu spaliny będą też dokuczać stojącym w pobliżu kamperowiczom(kom).
Ponadto również odnoszę wrażenie, że wydajność Webasto olejowego jest dużo mniejsza niż gazowej trumy.
Czy jest sens przeróbki (oczywiście decyzja będzie i tak podjęta po przetestowaniu) - wyprowadzenia spalin na dach i wlotu powietrza z zewnątrz kamperka, lub pozostawienia wylotu spalin na dole a doprowadzenie wlotu z górnych partii pojazdu?
Cały czas noszę się z przeświadczeniem, że powietrze które zostaje ogrzane powinno być 'świeże' z zewnątrz, a nie z wnętrza pojazdu...
Co szanowne gremium myśli na ten temat?
Scaliłem tematy: "Webasto" i "WEBASTO" w jeden wątek poczynając od tego postu - Kamperfan |
Ostatnio zmieniony przez Kamperfan 2009-01-23, 23:16, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-01-23, 12:29
|
|
|
Ja spotkałem dwa rodzaje ogrzewania Trumy. Piecyk z ewentualnym wentylatorkiem. Spaliny rzeczywiście na dach. Powietrze do spalania paliwa z pod spodu samochodu. Ogrzewanie powietrza w samochodzie podobnie jak z piecem kaflowym. Spala się gaz w środku a grzeje powierzchnia pieca. (konwekcja) Wentylator ewentualnie zwiększa obieg powietrza. Ogrzewane jest to powietrze które jest w samochodzie , nie pobierane z zewnątrz.
Drugi typ jaki znam to tak zwane Combo. Dwa w jednym. Bojler na ciepłą wodę i ogrzewanie. Wylot spalin tego ustrojstwa znajduje się przeważnie na boku pojazdu. Takie okrągłe coś. Tamtędy pobierane jest jednocześnie powietrze do spalania. W takim ogrzewaniu ciepłe powietrze nadmuchiwane jest przez wentylator, na wymiennik ciepła zamontowany we wnętrzu ogrzewania. Powietrze to pobierane jest z tego miejsca gdzie jest zamontowane. U mnie w samochodzie jest w bagażniku i z bagażnika jest pobierane. Jeśli jest zamontowane w części mieszkalnej np pod kuchnią albo szafo to z stamtąd jest pobierane. Nie z zewnątrz pojazdu. Mają jeszcze niektórzy ogrzewania takie jak centralne ogrzewanie w domu, takie z kaloryferami albo nagrzewnicami. Mają ogrzewane podłogi. Wszystkie jednak ogrzewają to powietrze, które jest wewnatrz pojazdu. Nie pobierają świeżego z zewnątrz. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2009-01-23, 12:38
|
|
|
Pawcio, podejrzewam, że mylisz powietrze do ogrzania z powietrzem pobieranym do spalania, albo źle Cię zrozumiałem |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-01-23, 13:19 Re: WEBASTO
|
|
|
Pawcio napisał/a: |
W mojej chatce zainstalowane jest ogrzewanie zasilane olejem napędowym f-my WEBASTO...
... I teraz- po przetestowaniu mam wrażenie, że jednak będzie czuć spaliny mojej nagrzewnicy wewnątrz pojazdu, co więcej prawdopodobnie stojąc na kempingu spaliny będą też dokuczać stojącym w pobliżu kamperowiczom(kom).
Ponadto również odnoszę wrażenie, że wydajność Webasto olejowego jest dużo mniejsza niż gazowej trumy.
Czy jest sens przeróbki (oczywiście decyzja będzie i tak podjęta po przetestowaniu) - wyprowadzenia spalin na dach i wlotu powietrza z zewnątrz kamperka, lub pozostawienia wylotu spalin na dole a doprowadzenie wlotu z górnych partii pojazdu?
Cały czas noszę się z przeświadczeniem, że powietrze które zostaje ogrzane powinno być 'świeże' z zewnątrz, a nie z wnętrza pojazdu...
Co szanowne gremium myśli na ten temat? |
Nie zaliczam siebie do mędrców CamperTeam'u ale spróbuję podzielić się wiedzą w tym temacie (nb. temat "Webasto" jest już na forum).
Eksploatuję WEBASTO wodne o dużej mocy (25 kW) na olej napędowy do awaryjnego ogrzewania domu. Spaliny wyprowadzone są przewodem kominowym - a i tak wyczuwa się lekki "zapach" w podziemiu, gdzie ustrojstwo jest zamontowane. Spaliny można wyprowadzić na dach, ale najgorszy jest hałas - chyba ponad 100 decybeli. Być może przy mniejszej mocy hałas jest mniejszy, ale niewątpliwie będzie uciążliwy dla śpiących w kamperze i w sąsiedztwie na kempingu. Obawiam się, że nie jest to najlepszy wynalazek na ogrzewanie kampera. Sprawdź może najpierw parametry tego WEBASTO i porównaj z ogrzewaniem gazowym TRUMA (moc nawet do 6 kW): http://www.truma.com.pl/?1,1,2,0,5 |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2009-01-23, 14:53
|
|
|
Zgadzam się z @Kamperfan . Najgorszy jest hałas. O ile w czasie dnia zginie wsród innych hałsaów o tyle w nocy bedzie już wyraźnie słyszalny.
Posiadam w swojej osobówce webasto wodne o mocy 5 kW i halasuje zarówno wydech jak i zassysane powietrze.
W osobówce sprawdza się znakomicie bo po przyjsciu do auta mam nagrzany silnik i wnętrze oraz odmrożone szyby i nie przeszkadza mi hałas bo mnie przy tym nie ma, w kamperze to raczej jako ogrzewanie awaryjne lepiej niech bedzie głośno niz ma być zimno. |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

|
Wysłany: 2009-01-23, 16:28
|
|
|
Tak myślałem, że będziecie mieli jakiś problem ze zrozumieniem mojego wywodów.
Rozważam, że wyprowadzając spaliny np. na dach nie będą wyczuwalne, lub wyczuwalne będą mniej. A i na kempingu jeżeli będą wyprowadzone wysoko, to szybciej się 'rozrzedzą' niż miałyby się snuć z dołu pomiędzy kamperami.
Idąc dalej wydaje mi się, że świeże powietrze z zewnątrz będzie 'zdrowsze' niż któryś tam raz podgrzewane ze środka kamperka. Tylko tutaj jest jedna sprawa- powietrze zaciągnięte ze środka osiągnie wyższą temperaturę, przy wylocie niż powietrze z zewnątrz zaciągnięte przy temperaturze np -5 st. c. Natomiast obojętne jest skąd sobie weźmie webasto powietrze do spalnia (aby nie prosto z wylotu spalin).
Jeśli chodzi o hałas, to różnica między trumą kombi (którą kiedyś użytkowałem) a webastem w moim kamperku jest niewielka- w trumie hałasuje wentylator rozprowadzający ciepłe powietrze z piecyka a webasto pomimo że jest głośniejsze zamocowane jest całkowicie na zewnątrz pojazdu. Tak więc dla znajdujących się wewnątrz pojazdu można powiedzieć jest 1:1. |
|
|
|
 |
|