Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Webasto
Autor Wiadomość
IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2009-01-10, 21:36   Webasto

może ktoś ma schemat jak uruchomic takie cudo zasilanie na olej napędowy i 12 V

P1050098.JPG
Plik ściągnięto 9273 raz(y) 47,68 KB

P1050094.JPG
Plik ściągnięto 166 raz(y) 78,22 KB

P1050096.JPG
Plik ściągnięto 197 raz(y) 83,89 KB

P1050097.JPG
Plik ściągnięto 190 raz(y) 86,13 KB

Ostatnio zmieniony przez Kamperfan 2009-01-10, 22:13, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

AUTOJUR 
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Piwa: 9/1
Wysłany: 2009-01-10, 21:44   

To jest chyba od VW jeśli tak to zobacz na forum VW napewno pomogą :spoko

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2009-01-10, 22:11   

produkt VEB to nie VW tylko IFA itd itp..co tam jeszcze w NRD bylo robione..

AUTOJUR 
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Piwa: 9/1
Wysłany: 2009-01-10, 22:28   

Może jakiś traktor

Kamperfan 
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Piwa: 8/3
Wysłany: 2009-01-10, 22:32   

Spróbuj odczytać model (typ) Webasto i wprowadź w google - może uda Ci się znaleźć instrukcję obsługi lub informację jak uruchomić, np. http://ogrzewania-hary.pl/downloads.php?cat_id=2 albo http://szukaj.elektroda.pl/tag,webasto.html .
Ja mam Webasto na olej napędowy (było kiedyś montowane jako ogrzewanie postojowe/rozruchowe w autobusach) ale inaczej wygląda, niż pokazane na Twoich zdjęciach. To jest raczej z busa - spotkałem takie na benzynę.

OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Piwa: 40/52
Wysłany: 2009-01-10, 23:16   

Kiedyś montowano coś takiego w pierwszych Jelczach ciężarowych ,
miałem coś takiego ale na benzynę jak byłem w wojsku ,(1970)
grzało to raczej kiepsko i śmierdziało w kabinie szczególnie kiedy się zalało to trzeba
było się z auta ewakuować strasznie dymiło , raczej mało używałem bo bolała głowa ,
wolałem mieć chłodniej w kabinie .Było to przewidziane jako dodatkowe , postojowe ogrzewanie, ale kiepskie .
To jest moje zdanie ,może ktoś z kolegów ma inne doświadczenie .

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2009-01-10, 23:59   

trochę poczytałem na stronie o webasto i mam wyrobione zdanie POZOSTJĘ PRZY GAZIE
dziękuje za zainteresownie tematem
zdjęcia przenoszę do swojego archiwum a urządzenie na złom .

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2009-01-11, 20:08   

no i masz racje to jest tylko zlom kiedys byly montowane w Roburach ale nigdy nie pracowaly jak powinny.Pozdrawiam

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/471
Wysłany: 2009-01-16, 20:45   

A ja mam bardzo podobne cudeńko w swojej Ifce i działało jeszcze w zeszłym roku zadziwiająco poprawnie :spoko .

Pawcio 
Kombatant

Wysłany: 2009-01-23, 11:59   WEBASTO

Proszę o radę mędrców CamperTeam'u.

W mojej chatce zainstalowane jest ogrzewanie zasilane olejem napędowym f-my WEBASTO.
Przed kupnem autka zawsze byłem bardziej skłonny ku takiemu rozwiązaniu- jednak już po fakcie zakupu i przejrzeniu dokładnie instalacji mam duże wątpliwości.
Porównując system gazowy np trumy i moje webasto stwierdzam co następuje (jeśli piszę coś nie tak, to oczywiście proszę bez ogródek prostować):

Ogrzewanie gazowe powietrze do ogrzania wnętrza zaciąga z pod pojazdu. Wylot spalin odbywa się kominkiem, który wyprowadzony jest na dach kamperka (?)
Natomiast Webasto powietrze do ogrzania zasysa z wnętrza pojazdu, natomiast wylot spalin wyprowadzony jest pod samochód, jakieś 1,5m za kierowcą.

I teraz- po przetestowaniu mam wrażenie, że jednak będzie czuć spaliny mojej nagrzewnicy wewnątrz pojazdu, co więcej prawdopodobnie stojąc na kempingu spaliny będą też dokuczać stojącym w pobliżu kamperowiczom(kom).
Ponadto również odnoszę wrażenie, że wydajność Webasto olejowego jest dużo mniejsza niż gazowej trumy.

Czy jest sens przeróbki (oczywiście decyzja będzie i tak podjęta po przetestowaniu) - wyprowadzenia spalin na dach i wlotu powietrza z zewnątrz kamperka, lub pozostawienia wylotu spalin na dole a doprowadzenie wlotu z górnych partii pojazdu?
Cały czas noszę się z przeświadczeniem, że powietrze które zostaje ogrzane powinno być 'świeże' z zewnątrz, a nie z wnętrza pojazdu...

Co szanowne gremium myśli na ten temat?

Scaliłem tematy: "Webasto" i "WEBASTO" w jeden wątek poczynając od tego postu - Kamperfan
Ostatnio zmieniony przez Kamperfan 2009-01-23, 23:16, w całości zmieniany 2 razy  

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2009-01-23, 12:29   

Ja spotkałem dwa rodzaje ogrzewania Trumy. Piecyk z ewentualnym wentylatorkiem. Spaliny rzeczywiście na dach. Powietrze do spalania paliwa z pod spodu samochodu. Ogrzewanie powietrza w samochodzie podobnie jak z piecem kaflowym. Spala się gaz w środku a grzeje powierzchnia pieca. (konwekcja) Wentylator ewentualnie zwiększa obieg powietrza. Ogrzewane jest to powietrze które jest w samochodzie , nie pobierane z zewnątrz.
Drugi typ jaki znam to tak zwane Combo. Dwa w jednym. Bojler na ciepłą wodę i ogrzewanie. Wylot spalin tego ustrojstwa znajduje się przeważnie na boku pojazdu. Takie okrągłe coś. Tamtędy pobierane jest jednocześnie powietrze do spalania. W takim ogrzewaniu ciepłe powietrze nadmuchiwane jest przez wentylator, na wymiennik ciepła zamontowany we wnętrzu ogrzewania. Powietrze to pobierane jest z tego miejsca gdzie jest zamontowane. U mnie w samochodzie jest w bagażniku i z bagażnika jest pobierane. Jeśli jest zamontowane w części mieszkalnej np pod kuchnią albo szafo to z stamtąd jest pobierane. Nie z zewnątrz pojazdu. Mają jeszcze niektórzy ogrzewania takie jak centralne ogrzewanie w domu, takie z kaloryferami albo nagrzewnicami. Mają ogrzewane podłogi. Wszystkie jednak ogrzewają to powietrze, które jest wewnatrz pojazdu. Nie pobierają świeżego z zewnątrz.

Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2009-01-23, 12:38   

Pawcio, podejrzewam, że mylisz powietrze do ogrzania z powietrzem pobieranym do spalania, albo źle Cię zrozumiałem :spoko

Kamperfan 
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Piwa: 8/3
Wysłany: 2009-01-23, 13:19   Re: WEBASTO

Pawcio napisał/a:

W mojej chatce zainstalowane jest ogrzewanie zasilane olejem napędowym f-my WEBASTO...

... I teraz- po przetestowaniu mam wrażenie, że jednak będzie czuć spaliny mojej nagrzewnicy wewnątrz pojazdu, co więcej prawdopodobnie stojąc na kempingu spaliny będą też dokuczać stojącym w pobliżu kamperowiczom(kom).
Ponadto również odnoszę wrażenie, że wydajność Webasto olejowego jest dużo mniejsza niż gazowej trumy.

Czy jest sens przeróbki (oczywiście decyzja będzie i tak podjęta po przetestowaniu) - wyprowadzenia spalin na dach i wlotu powietrza z zewnątrz kamperka, lub pozostawienia wylotu spalin na dole a doprowadzenie wlotu z górnych partii pojazdu?
Cały czas noszę się z przeświadczeniem, że powietrze które zostaje ogrzane powinno być 'świeże' z zewnątrz, a nie z wnętrza pojazdu...

Co szanowne gremium myśli na ten temat?

Nie zaliczam siebie do mędrców CamperTeam'u ale spróbuję podzielić się wiedzą w tym temacie (nb. temat "Webasto" jest już na forum).
Eksploatuję WEBASTO wodne o dużej mocy (25 kW) na olej napędowy do awaryjnego ogrzewania domu. Spaliny wyprowadzone są przewodem kominowym - a i tak wyczuwa się lekki "zapach" w podziemiu, gdzie ustrojstwo jest zamontowane. Spaliny można wyprowadzić na dach, ale najgorszy jest hałas - chyba ponad 100 decybeli. Być może przy mniejszej mocy hałas jest mniejszy, ale niewątpliwie będzie uciążliwy dla śpiących w kamperze i w sąsiedztwie na kempingu. Obawiam się, że nie jest to najlepszy wynalazek na ogrzewanie kampera. Sprawdź może najpierw parametry tego WEBASTO i porównaj z ogrzewaniem gazowym TRUMA (moc nawet do 6 kW): http://www.truma.com.pl/?1,1,2,0,5

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 13/9
Wysłany: 2009-01-23, 14:53   

Zgadzam się z @Kamperfan . Najgorszy jest hałas. O ile w czasie dnia zginie wsród innych hałsaów o tyle w nocy bedzie już wyraźnie słyszalny.
Posiadam w swojej osobówce webasto wodne o mocy 5 kW i halasuje zarówno wydech jak i zassysane powietrze.
W osobówce sprawdza się znakomicie bo po przyjsciu do auta mam nagrzany silnik i wnętrze oraz odmrożone szyby i nie przeszkadza mi hałas bo mnie przy tym nie ma, w kamperze to raczej jako ogrzewanie awaryjne lepiej niech bedzie głośno niz ma być zimno.

Pawcio 
Kombatant

Wysłany: 2009-01-23, 16:28   

Tak myślałem, że będziecie mieli jakiś problem ze zrozumieniem mojego wywodów.
Rozważam, że wyprowadzając spaliny np. na dach nie będą wyczuwalne, lub wyczuwalne będą mniej. A i na kempingu jeżeli będą wyprowadzone wysoko, to szybciej się 'rozrzedzą' niż miałyby się snuć z dołu pomiędzy kamperami.
Idąc dalej wydaje mi się, że świeże powietrze z zewnątrz będzie 'zdrowsze' niż któryś tam raz podgrzewane ze środka kamperka. Tylko tutaj jest jedna sprawa- powietrze zaciągnięte ze środka osiągnie wyższą temperaturę, przy wylocie niż powietrze z zewnątrz zaciągnięte przy temperaturze np -5 st. c. Natomiast obojętne jest skąd sobie weźmie webasto powietrze do spalnia (aby nie prosto z wylotu spalin).
Jeśli chodzi o hałas, to różnica między trumą kombi (którą kiedyś użytkowałem) a webastem w moim kamperku jest niewielka- w trumie hałasuje wentylator rozprowadzający ciepłe powietrze z piecyka a webasto pomimo że jest głośniejsze zamocowane jest całkowicie na zewnątrz pojazdu. Tak więc dla znajdujących się wewnątrz pojazdu można powiedzieć jest 1:1.

Odpowiedz do tematu