Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 22:28 |
Problem z elektrcznością (brak wody w kranach) dethleffs |
Autor |
Wiadomość |
oliko
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Dukato IV 2,3 Multijet
Nazwa załogi: DANUSIA OLEK
|
Wysłany: 2009-03-15, 18:17 Problem z elektrcznością (brak wody w kranach) dethleffs
|
|
|
Może ktoś z kolegów miał podobny problem. Po odkręceniu kranu pompa wodna nie załącza się ani w toalecie ani w zlewozmywaku. Pompę zdemontowałem po podłączeniu do akumulatora pracuje normalnie. Pompa OK. Woda w zbiorniku napełniona. Nie sądzę również ze są zepsute obydwa włączniki elektryczne przy kurkach wodnych w toalecie i i kuchni. Może są jakieś przekaźniki sterujące lub bezpieczniki o których nie wiem gdzie są. Będę również wdzięczny za informację kto w Trójmieście naprawia elektrykę w kamperach.
Fiat Ducato 1990 rok budowy. |
_________________ "Carpe Diem " - a może Camper Diem ???
https://www.youtube.com/watch?v=gULy9Ix2pnY to były wakacje!
 |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 76/72 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2009-03-15, 18:31
|
|
|
OLIKO.
Spoko,bez paniki.Sprawdziłeś prądzik czy aby dobiega do zamontowanej w zbiorniku pompki?
Jeśli nie ma,to jesteś bardzo bliski rozwiązania problemu,wystarczy zakupić bezpiecznik i OK.
Jeśli będzie inaczej pisz,coś pomyślę. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-03-15, 18:37
|
|
|
jaka masz pompe?? cisnieniowa, mocowana poza zbiornikiem z woda..czy zanuzeniowa, ktora..jak sama nazwa wskazuje..nurkuje sobie w zbiorniku...
...
do cisnieniowej nie potrzebne sa wlaczniki w kranach...
moze nie wlaczyles pompy na ''panelu'' ?? |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2009-03-15, 19:19
|
|
|
oliko, gino napisał/a: | moze nie wlaczyles pompy na ''panelu'' ?? | jeżeli pompa jest włączona, a wody dalej brak, to sprawdź bezpiecznik w energobloku. Powinno być napisane po niemiecku - pompa. Bezpiecznik 10A. Jeżeli i tu jest poprawnie to trzeba sprawdzić mikrowyłączniki przy kranach. |
|
|
|
 |
oliko
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-03-15, 22:19
|
|
|
Nie mam pojęcia co sie dzieje. Czasem ta pompa wystartuje sama ,pracuje 15 sekund i stop. potem nic juz sie nie dzieje. Dzisiaj wystartowala zaczela sie pojawiac woda i nadal nic. Stanęła sobie. Pompa jest zanurzeniowa. Nie sadzę aby sterował nią jakiś presostat. Bezpieczniki wszystkie w kabinie kierowcy ok. Prądzik dwa razy sobie doszedł i kicha. Na panelu wszystko włączane. Czy do pompy jest jakiś specjalny włącznik? może on fiksuje. Tyle że jeszcze nie wiem który to. Na panelu mam 3 przyciski plus główny włącznik. Lecz który jest odpowiedzialny za dostarczanie prądu do p-py? Może jest gdzieś termik lecz nie wiem gdzie już mam tego szukać. |
 |
|
|
|
 |
oliko
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-03-15, 22:25
|
|
|
Gino co masz na myśli energoblok ? Czy to główne bezpieczniki przed szybą przednią w schowku , czy w innym miejscu są jakieś bezpieczniki. Ja tego kampera mam od kilku dni i jeszcze nie wszystko rozgrzebałem . Instrukcje mam bardzo ogólne to raczej obrazki do pooglądania |
 |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
|
Wysłany: 2009-03-15, 22:40
|
|
|
Bezpieczniki w autku to jedna sprawa a dla pompy bezpiecznik energoblok znajdujący się najczęściej pod siedzeniem pasażera.W moim tak jest.
Przeciążona pompa może"wywalić"bezpiecznik. |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
|
Wysłany: 2009-03-15, 22:42
|
|
|
Bezpieczniki w autku to jedna sprawa a dla pompy bezpiecznik energoblok znajdujący się najczęściej pod siedzeniem pasażera.W moim tak jest.
Przeciążona pompa może"wywalić"bezpiecznik. |
|
|
|
 |
Dembomen
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
|
Wysłany: 2009-03-15, 23:57
|
|
|
Hej!
oliko napisał/a: | Nie mam pojęcia co sie dzieje. Czasem ta pompa wystartuje sama ,pracuje 15 sekund i stop. potem nic juz sie nie dzieje. Dzisiaj wystartowala zaczela sie pojawiac woda i nadal nic. Stanęła sobie. Pompa jest zanurzeniowa. Nie sadzę aby sterował nią jakiś presostat. Bezpieczniki wszystkie w kabinie kierowcy ok. Prądzik dwa razy sobie doszedł i kicha. Na panelu wszystko włączane. Czy do pompy jest jakiś specjalny włącznik? może on fiksuje. Tyle że jeszcze nie wiem który to. Na panelu mam 3 przyciski plus główny włącznik. Lecz który jest odpowiedzialny za dostarczanie prądu do p-py? Może jest gdzieś termik lecz nie wiem gdzie już mam tego szukać. |
Ja miałem podobne objawy, okazało się że pompka była zużyta i nie zawsze ruszała choć napięcie było, wymieniłem na nową i objawy ustąpiły, drugi już sezon bez emocji.
Hej! |
_________________ Misiek
Świat jest piękny,tylko my go psujemy!
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2009-03-16, 08:03
|
|
|
oliko napisał/a: | Gino co masz na myśli energoblok ? Czy to główne bezpieczniki przed szybą przednią w schowku , czy w innym miejscu są jakieś bezpieczniki. Ja tego kampera mam od kilku dni i jeszcze nie wszystko rozgrzebałem . Instrukcje mam bardzo ogólne to raczej obrazki do pooglądania |
jesli pompa jest zanurzeniowa...i czasami zadziala...bezpieczniki sa ok...to znaczy ze wszytsko wlaczone prawidlowo..ale pompka...jest do wymiany..z goru mowie..ze czyszczenie, rozbieranie, smarowanie..NIC NIE DAJE..pochodzi troche..i padnie w najmniej odpowiednim momencie..
koszt niewielki..ok 40-60pln za tansze..nadajace sie do uzycia../tych po 25..wogole nie bierz pod uwage..lub ponad 100 za calkiem dobre.. |
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
oliko
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-03-16, 11:28
|
|
|
Gino ! a gdzie można kupić taką pompkę. Wypad kamperkiem bez wody w kranie to porażka. |
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
|
|
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2009-03-16, 11:47
|
|
|
oliko napisał/a: | Gino ! a gdzie można kupić taką pompkę. Wypad kamperkiem bez wody w kranie to porażka. |
dokladnie tak..bez wody..ciezkie zycie..
tu cos na pewno wybierzesz...
http://www.allegro.pl/sea...18564&country=1 |
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Andi466
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Mitsubishi L 300 Eura mobil 470
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Wrz 2008 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 2009-03-16, 16:41
|
|
|
Przed kupnem pompki wody sprawdź instalację .Odłącz pompkę a w to miejsce podłącz żarówkę 12V 21W
Włanczajac kran wody żarówka powinna się zapalic jasno wtedy to awaria pompki ajeżeli żarówka się nie zapali lub bardzo słabo to trzeba szukać w instalacji. |
|
 |
oliko
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-03-16, 20:31
|
|
|
Dziękuje za pomoc. Przyjechał mi pomóc kolega Medart wymieniliśmy pompkę wodną która szwankowała. Teraz już wszystko działa elegancko.
Madart ukłony dla ciebie i dzięki wszystkim za podpowiedzi. Jednak pompka!!!
Kamper bez wody w kranie to jak samolot bez skrzydeł. |
 |
|
|
|
 |
|