Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-10-05, 22:28
problem z przetwornica 12/230V
Autor Wiadomość
dextreme1112
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-04-15, 22:51   problem z przetwornica 12/230V

Witam mam przyczepe campingowa w ktorej zaistalowalem system zasilania bateryjnego. Jest akumulator 120Ah, przetwornica ac/dc 12/230V prostownik 24A ladujacy akumulator i system automatyki, wszystko ladnie dziela, jest niestety jedno ale...

Mam problem z inwerterem AC/DC 12/230V gdzie na wyjsciu jest charakterystyka trapezowa... wszystko dziala oprocz telewizora lcd ktory w srodku jest zasilany zasilaczem impulsowym i dosyc glosno pracuje (brzeczy sobie) lub czesto nawet sie nie uruchomi (inwerter wowczas nie podaje napiecia - tak jakby bylo zwarcie na wyjsciu inwertera) gdy odlacze tv inwerter daje na wyjsciu 230V.

Jesli tv sie rozgrzeje pracujac na 230V z sieci i przelacze na inwerter to wowczas tv dziala, ale w srodku brzeczy elektronika... coz moge zrobic z tym fantem, szukam innego rozwiazania niz zamiana przetwornicy na taka z sinusem na wyjsciu.

Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2009-04-16, 06:17   

dextreme1112 napisał/a:
wszystko dziala oprocz telewizora lcd ktory w srodku jest zasilany zasilaczem impulsowym

kiedyś miałem w kamperze TV lcd zasilany 230V- nie chciał współpracować z przetwornicą 600W- zaczynał rabotać dopiero jeśli do przetwornicy był podłaczony razem z nim inny odbiornik prądu np 25W żarówka
zakochany był czy co?, nie wiem :( , ale tak miał
spróbuj pod przetwornicę podłączyć coś jeszcze i zobacz czy ruszy TV
Aha,w końcu zmieniłem TV na zasilany 12V
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu