|
|
[hobby 550AK] Czy do wc powinna być dodatkowa pompka? |
Autor |
Wiadomość |
vooytas
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit 1977
Nazwa załogi: VANAMPER
|
Wysłany: 2009-06-18, 10:09 [hobby 550AK] Czy do wc powinna być dodatkowa pompka?
|
|
|
Witam Was serdecznie.
Mam następujący problem z WC:
Woda do spłukiwania pobierana jest ze zbiornika głównego czystej wody za pomocą pompki która w tym zbiorniku jest zanużona. Wydaje mi się że ciśnienie w samiej toalecie jest mizerne. Czy jest możliwe że powinna być druga pompka która zwiększa ciśnienie?
Starałem się prześledzić dział techniczny ale nie znalazłem podobnego tematu:(
Pozdrawiam Wojtek. |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2009-06-18, 11:56
|
|
|
TIMOT napisał/a: | Wiem, że jest coś takiego jak 'akumulator ciśnienia", który trzyma cały czas wysokie ciśnienie wody |
Niestety dotyczy to tylko instalacji ciśnieniowych. W hobby jest pompka zanurzeniowa i faktycznie ze spłukiwaniem kibelka jest kłopot. Wyjście - przerobić instalację na ciśnieniową (odpadają włączniki przy kranach) - drogo bo pompka ok 340 pln i jak ktoś chce aku ciśnienia (ok 100 pln - ale można go zrobić samemu dosłownie z butelki ). lub zastosować dodatkowy zbiornik do wody do kibelka (można wówczas dolewać dodatkowy płyn do spłukiwania) i drugą pompkę zanurzeniową o jakiejś większej wydajności. Przy zmniejszeniu odległości i zwiększeniu przekroju przewodów będzie dobrze. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
vooytas
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit 1977
Nazwa załogi: VANAMPER
|
Wysłany: 2009-06-19, 07:17
|
|
|
Dziękuje za porady.
Oglądałem mechanizm nad kasetą na nieczystości, jest tam wyjscie na dodatkowy zbiornik na wodę, pamiętam że w przyczepie rodziców właśnie tak było że wc miało swoją wodę do której można było dodać jakieś preparaty zapachowe, możeuda się tam zmieścić ten pojemnik z własną pompką....
Dziwi mnie tylko że w kranach mam większe ciśnienie niż w wc. Może mam coś przytkane albo wężyk przełamany, trzeba rozebrać i sprawdzić.
Dziękuje jeszcze raz) |
|
|
|
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2009-06-19, 11:20
|
|
|
a moze to pojemnik na płyd do automatycznego pobierania przy spłukiwaniu |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2009-06-19, 15:39
|
|
|
vooytas napisał/a: | w kranach mam większe ciśnienie niż w wc. |
Ja tam do spłukiwania WC używam Karchera, ma zaj....... ciśnienie. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|