|
|
Bojler Truma cofanie się ciepłej wody, czy możliwe |
Autor |
Wiadomość |
vooytas
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit 1977
Nazwa załogi: VANAMPER
|
Wysłany: 2009-06-19, 07:25 Bojler Truma cofanie się ciepłej wody, czy możliwe
|
|
|
Witam ponownie. Zaobserwowałem dziwną sprawę mianowicie
w celu uruchomioenia bojlera gazowego odkręcam ciepłąwode (jeszcze zimną ale z cerwonego kokotka) aby się bojler napełnił, trwa to dość długo. Gdy woda leci już bez prychania to włączam bojler. Wszystko jest cacy dioda zaraz zmienia kolor na zieloną.
Problem jest taki gdy po kilku minutach chcę skorzystać z ciepłej wody to znowu muszę czekać bardzo długo aż doleci do kranu (niezależnie czy to kran w łazience czy w zlewozmywaku....
Wydaje mi się że woda w zbiorniku głównym jest coraz cieplejsza, dlatego mam podejrzenie że woda ciepła z bojlera cofa się do zbiornika głównego.
Sprawa dziwna bo bojler i zbiornik główny jest na tym samym poziomie, jedynie ciśnienie z wężyków biegnących do kranów może to powodować.
Czy to jest sytuacja normalna
Jeżeli nie to jak na to zaradzić jakiś zaworek zwrotny zamontować za bojlerem
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Miłego dnia życzę !
Voytas |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2009-06-19, 09:31
|
|
|
Przyłączam się do pytania choć nie zaobserwowałem u siebie podgrzewania wody w zbiorniku głównym natomiast trochę schodzi zanim ciepła doleci do kranu
No i pytanie czy pompa powinna pracować cały czas ? czy nie powinna dobić do jakiegoś ciśnienia i się wyłączyć - czy jest to jakaś przelewowa itp
problem u mnie jest taki ze jak chcę skorzystać ze zlewozmywaka to muszę biec do łazienki uruchomić pompę |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2009-06-19, 10:01
|
|
|
pirat666 napisał/a: | No i pytanie czy pompa powinna pracować cały czas |
Zależy jaki masz układ.
Jeśli ciśnieniowy, to pompa pracuje tylko żeby stworzyć ciśnienie, które jest "gromadzone " w akumulatorze (taka przezroczyata bańka). Włączana i wyłączana jest przez włącznik ciśnieniowy
W układzie bez ciśnienia ,pompa jest włączana poprzez otwarcie kranu i pracuje cały czas.
Nie wydaje mi się zeby woda się cofała do zbiornika.Musiała by przejść przez pompę.
Chyba że coś w jest pokręcone w układzie wodnym. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2009-06-19, 10:22
|
|
|
Dzięki kimtop za podpowiedź
Akumulatora ciśnieniowego nie znalazłem więc pewnie jest to układ przelewowy, zatem muszę sprawdzić i przerobić tak aby włączenie kranu w zlewozmywaku załączało pompę
układ jak dla mnie OK bo w tedy pracuje pompa tylko jak leci woda więc oszczędność energii |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|