Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Panel sterowanie truma c
Autor Wiadomość
j_a_c 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-07-09, 00:26   Panel sterowanie truma c

Nie mogę nigdzie znaleźć jak się obsługuje,taki panel ogrzewania.
To to ogrzewanie truma combi bojler plus nawiewy.Objaśnijcie jak to działa ,widziałem ze to częste uradzenie ale instrukcji trafić nie mogę

traumatic c.jpg
Plik ściągnięto 1084 raz(y) 53,08 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

j_a_c 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-07-09, 09:29   

dzięki w sumie wszystko jasne .Chociaz nasuwa sie jeszcze kilka pytań
można to ogrzewanie używać podczas jazdy??
Czy zaślepka musi byc zawsze założona jak sie nie używa ogrzewania co sie dzieje jak sie jeździ bez niej??

j_a_c 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-07-10, 00:47   

zwykle jest zaślepka na wydech ta na zewnątrz ona mi spokoju nie daje,czy w tym modelu nie ma??

j_a_c 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-07-10, 09:43   

No z boku taka dziura w samochodzie z plastikowa pokrywka

j_a_c 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-07-10, 11:28   

narzazie camperka nie mam ,ale sporo oglądam,i wolał bym wiedzieć o co chodzi żeby mocno się w balona nie dać zrobić zrobić,ostatnio jak oglądałem zobaczyłem taka klapkę na zewnętrznej ścianie cmpera za ogrzewaniem, gość twierdził ze trzeba ja ściągnąć do odpalenie i założyć ja sie zgasi ,i w tym chyba był sam bojler ciepłej wody a nie combi,wiec może w combi jest inaczej przyznam sie ze uwagi nie zwróciłem

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2009-07-10, 15:34   

chwila..
prosisz o wytlumacznie jak dziala panel sterowania TRUMY w camperku..ktorego nie masz??

jesli go kupisz..pewnie ''byly'' wlasciciel wszytsko jasno Ci wytlumaczy..
a moze kupisz inne autko..ktore bedzie mialo zupelnie inny panel sterowania..
mysle ze rodzajem ''panela'' , jak to napisales , w ''balona'' sie nie zrobisz.. :mrgreen:

sorki..ale troszke to bez sensu... :roll:

pozdroweczki.. :spoko :mrgreen:

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2009-07-10, 16:56   

Ja kupiłem kamperka (a właściwie zrobiłem machniom za mój motorek) w komisie, którego właściciel sprowadził go z niemiec, gościu nic nie wiedział i po zakupie przelazło to na mnie i tez nic nie wiedziałem tym bardziej że elektryka zupełnie nie działała.
Do wszystkiego doszedłem długą drogą prób i błędów i po kabelkach :szeroki_usmiech , dopiero jadąc do Pajęczna doszedłem do tego jak załączyć lodówkę na 12V podczas jazdy samochodem. Tak więc instalacja może być dość skomplikowana czasem sama znajomość panela trumy może nie wystarczyć, dobrze jest kupić kamperka u kogoś kto wszystko wytłumaczy i pokaże jak działa (aby sprawdzić czy działa).
Tak więc rozumiem Twoją ciekawość j_a_c ale nie studiuj tego za dokładnie póki nie będziesz wiedział co będziesz miał :spoko

j_a_c 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-07-10, 17:07   

wszystko sie zgadza ,dla przykładu ostatnio oglądałem camperka z takim panelem ,ja poprosiłem gościa zeby odpalił ogrzewanie zaczął mi tłumaczyć ze na pewno działa ale on to za bardzo nie wie jak sie to włącza,widziałem juz kilka paneli i wszystkie były proste i zrozumiałe a tego rozgryźć nie mogłem dlatego takie dziwne pytanie .
Więc można sie nadziać ,bo próbowałem rożnych tricków z tym panelem o ogrzwaniem nie dało śladu życia,teraz bym siedział i pisał posty jak to naprawić,a podopno wszystko było sprawne

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2009-07-10, 21:16   

popieram takie działanie j_a_c
szukaj pytaj jak najwięcej jak tylko masz wątpliwości bo po zakupie musisz być szczęśliwy a nie kląć, że coś przegapiłeś - zwłaszcza jakąś kosztowną naprawę.

no i polecam Ci nie kupowanie niczego czego sam osobiście nie sprawdziłeś - a sprawdzić trzeba dokładnie wszystko i działanie i stan techniczny - z lodówką jest ten problem że długo trwa zanim zacznie chłodzić więc tutaj cierpliwości.

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2009-07-11, 08:53   

pirat666 napisał/a:

no i polecam Ci nie kupowanie niczego czego sam osobiście nie sprawdziłeś - a sprawdzić trzeba dokładnie wszystko i działanie i stan techniczny - z lodówką jest ten problem że długo trwa zanim zacznie chłodzić więc tutaj cierpliwości.

o..takie dzialania to i ja popieram...
z lodowka tez nie ma problemu..
gdy wyberasz sie ogladac jakies auteczko,przed wyjazdem,popros aby wszystkie urzadzenia zostaly odpalone..aby, w momencie przyjazdu..juz dzialaly..wiec masz zawsze te kilka godzin, aby lodoweczka zaczela chlodzic..a woda w boilerku byla juz ciepla..
i..jesli ktos bedzie Ci mowil..ze to bedzie ''maly'' problem..bo..akurat gaz mu sie skonczyl..powiedz, ze bez sprawdzenia sprawnosci urzadzen..nie kupisz samochodu..
skoro chce za campera kilka, kilkanascie, kilkadziesiat tys pln..chyba moze wydac 40pln na butle z gazem...

:bigok

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2009-07-11, 11:26   

Dokładnie tak trzeba robić ja Ci Gino podpowiada :) i na chłodno wszystko - pamiętaj że łatwiej kupić niż potem sprzedać - możesz być wybredny. A okazje są tylko pozorne !!! bo potem się okaże że trzeba dołożyć tyle, że wyjdzie tyle sam albo drożej a dodatkowo trzeba się narobić.

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2009-07-11, 18:06   

właśnie, właśnie kampery nieraz dość długo stoją i czekają na nabywcę wiec jeśli komuś zależy to tak jak Gino napisał napewno wyda te 40 zł, a jeśli to rzeczywiście będzie okazja i kamperek będzie w bardzo dobrym stanie, wtedy właściciel napewno będzie chciał pokazać się z jak najlepszej strony i chętnie wszystko pokaże i wyjaśni i tym bardziej uruchomi, gorzej kupując w komisie bo może się okazać tak jak u mnie że sami właściciele komisu nie potrafią go obsługiwać :haha:
Powodzenia w poszukiwaniach :bigok

DarekK 
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Piwa: 4/9
Wysłany: 2009-07-11, 18:21   

Swojego pierwszego kupiłem bez sprawdzenia żadnego elementu wyposażenia. Co prawda cena była atrakcyjna i liczyłem się że coś tam trzeba będzie powymieniać - okazało się że trzy dni siedzenia i rozgryzania co do czego służy i..... wszystko gra :) . Co nie zmienia faktu że przez rok czasu wsadziłem w niego może drugie tyle co przy zakupie :) .
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

JaroW 
stary wyga
JaroW

Twój sprzęt: FIAT Ducato CI Riviera 500
Nazwa załogi: JaroW+BaWa
Piwa: 22/17
Wysłany: 2009-10-21, 12:40   

Witam

znalazłem w necie instrukcję do TRUMATIC C może ci pomoże.

link do instrukcji trumatic c

:spoko

Nie piszę poprawnie po polsku
.

bartosz_b 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hobby Optima Deluxe 70HQ
Wysłany: 2012-11-16, 09:27   

Temat trochę już zakurzony, ale podepnę się do niego. Mam u siebie w kamperku też Trume Combi, tylko trochę chyba nowszy model bo inny panel sterowania, w zasadzie sprowadza on się do jednego pokrętła gdzie dolnym pierścieniem ustawia się rodzaj pracy tzn tylko ogrzewanie wody 40 i 60 stopni lub ogrzewanie wnętrza bez wody i grzanie wnętrza z wodą. Jak ustawie na grzanie pomieszczenia to muszę ustawić nadmuch, on ma skalę od 1 do 5 i więc na 4 i 5 dmucha i grzeje natomiast jak dam 1, 2 lub 3 to się wyłącza mi ogrzewanie. Mam wrażenie że na 3ce co jakiś czas się włączy na chwile. I tak się zastanawiam czy to tak ma działać czy coś jest nie tak

Odpowiedz do tematu