Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dokręcanie kół z właściwa siła.
Autor Wiadomość
kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2009-08-13, 13:34   Dokręcanie kół z właściwa siła.

Po moich ostatnich przygodach , gdy po wizycie kampera u mechanika w czasie jazdy powykręcały się śruby z koła i pogubiły (na szczęście kierowca zdążył w porę zatrzymać pojazd) oraz gdy po powrocie od innego mechanika połamałem klucz do kół próbując odkręcić śrubę z zastosowaniem metrowej rurki, postanowiłem zainwestować w klucz dynamometryczny.
Raz tylko spotkałem się z warsztatem wulkanizacyjnym gdzie dokręcano koło z zastosowaniem klucza dynamometrycznego.
I teraz własnoręcznie ustawiam własciwy moment dokręcenia śrub mocujących koło.
Właściwie dokręcona śruba koła na pewno nie odkręci się w czasie jazdy a w przypadku złapania gumy odkręcimy koło bez problemu fabrycznym kluczem do kół , bez żadnych przedłużek czy innych cudów.
Klucz dynamometryczny kupiłem w Castoramie za 99 złotych.
Postaw piwo autorowi tego posta

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2009-08-13, 13:49   

Napewno taki klucz to mądry wynalazek, lecz trzeba mieć zbędną stówkę w portfelu :szeroki_usmiech

Co do momentu dokręcenia śruby, chmm myślę że czasem taki klucz może się okazać złą wskazówką, napewno jest on dobry do przykręcania nowych śrób, lecz z czasem elementy łączone jak i gwint dostają luzów, wypaczeń itp w efekcie śruba dokręcona takim kluczem ma szansę się odkręcić po jakimś czasie, mimo że np. nowa by trzymała ładnie.

Ja mam zaufanie tylko do siebie i nie lubię jak ktoś grzebie przy moich kołach, wróciwszy do klucza dynamometrycznego to myślę że duże znaczenie tu ma poprostu praktyka, gdyż ja pracując wiele lat na montażu duuużych elementów różnymi śrubami, wypracowałem w swoich rękach swoisty klucz dynamometryczny, nie zdażyło mi się jeszcze aby moja śruba się odkręciła, a rzadko zdarza mi się jakąś śrubę ukręcić, choć nie ukruwam że zdaża ale to jest raczej wynikiem albo złej jakości śruby albo jej stanem rdzewienia.

Ale wynalazek klucza dynamometrycznego dla nie wprawionych zdecydowanie polecam :ok

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2009-08-13, 16:38   

kolo ''mocno'' dokrecone reka..nie odkreci sie..
jesli tak sie dzieje..na ogol jest to wina wyrobionych gniazd sruby/nakretki w feldze...jak rowniez/lub/ wyrobionych kołnierzy srub..

jesli sytuacja bedzie sie powtarzac..musisz zmienic felge.. klucz dynamometryczny nic tu nie pomoze..
ale..warto go miec :bigok

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2009-08-13, 17:42   

kaimar napisał/a:
Klucz dynamometryczny kupiłem w Castoramie za 99 złotych.

Do takich kluczy dynamometrycznych to lepiej nie mieć zaufania jego cena jest za niska o jedno zero. A najlepiej sprawdzać ręcznie bez przedłużek. Ja osobiście końcówkę poprawiam lekko nogą aż lekko zapiszczy lub poczuję opór i tak jeszcze nigdy nie urwałem żadnego gwintu i odkręcić też się dało.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1600/2330

Wysłany: 2009-08-13, 17:58   

eler1 napisał/a:
najlepiej sprawdzać ręcznie bez przedłużek. Ja osobiście końcówkę poprawiam lekko nogą aż lekko zapiszczy lub poczuję opór i tak jeszcze nigdy nie urwałem żadnego gwintu i odkręcić też się dało.

Czynię to właśnie tak jak Robert już... kilkadziesiąt lat i nigdy ten sposób nie zawiódł.
A teraz opowiem o mojej wizycie u wulkanizatora w Anglii, w Gloucester.
Wymienił mi dwie opony na nowe, wyważył i zakłada na koła. Dokręca elektryczną maszyną, następnie każdą śrubą sprawdza i ciut dokręca kluczem dynamometrycznym.
Kiedy już chcę iść po rachunek, widzę, że jeszcze coś kombinuje. Bierze klucz krzyżakowy i jeszcze sprawdza śruby ręcznie.
Odpowiedzialny człowiek. Prawda?
Może zainteresuje kolegów, że za dwie nowe opony 185/70/C, wymianę, wyważenie itd, zapłaciłem 84 funty. Taniej niż u nas. :) Dodam jeszcze, że opony są wysokiej jakości. :wyszczerzony:

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/471
Wysłany: 2009-08-13, 21:18   

Tadeusz napisał/a:
Kiedy już chcę iść po rachunek, widzę, że jeszcze coś kombinuje. Bierze klucz krzyżakowy i jeszcze sprawdza śruby ręcznie.
Odpowiedzialny człowiek. Prawda?

Ja bym dodał, że również konsekwentny...
Co by było, gdyby odkręciło się koło po wyjechaniu z Jego warsztatu? KONSEKWENCJE...

Odpowiedz do tematu