Przesunięty przez: janusz 2010-04-23, 12:03 |
Dodatkowy zbiornik na fekalia. |
Autor |
Wiadomość |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-08-31, 23:10 Dodatkowy zbiornik na fekalia.
|
|
|
Jestem ciekaw ile produkujecie ścieków tych z kibelka podczas wyjazdów?
Smrodliwy temat nie pierwszy raz jest poruszany i chyba nie do końca rozwiązany przez konstruktorów samochodów.
Z autopsji wiadomo że dwa dni dla kibelka to optymalny czas, dłużej zaczyna być mniej komfortowo. Pomyślałem, że można byłoby zamontować w samochodzie drugi, specjalny zbiornik na nieczystości (szambo). Wiele samochodów ma zbiorniki kilkuset litrowe i kibelki bez kasety. Jakoś to jest eksploatowane i działa. Gdyby zabudować taki zbiornik pod samochodem. Zrobić specjalny wlew przez który można byłoby opróżniać kasetę do tego zbiornika. Odpowietrzyć go przewodem nad samochód i to jeszcze z jakimś takim zaworem jak zawór bezpieczeństwa, aby gazy wylatywały gdy podniesie się ciśnienie. Takie rozwiązanie nie powodowałoby większych przeróbek samochodu, dotychczasowa funkcja wyprowadzania kota zostałaby zachowana a dodatkowo istniała by możliwość usunięcia nieczystości nie w miejscu w którym nas zastało przepełnienie kasety lecz w miejscu do tego przeznaczonym.
Jaki duży musiałby być taki zbiornik aby starczył np na dwa tygodnie? |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
BODEK
zaawansowany

Twój sprzęt: PEUGEOT TALBOT
Nazwa załogi: MIRAGE
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Piwa: 23/3 Skąd: Wesoła
|
Wysłany: 2009-09-01, 08:49
|
|
|
W moim kamperku jest starszy typ kibelka i ma zbiornik ok. 45 l, pod zbiornikiem jest szyber i oprużniać trzeba go do zlewni lub innego naczynia. Spłuczka działa jak w kolejowych wagonach. Pojemność zbiornika starcza na 5 dni, do tygodnia w zależności od ilości podróżujących osób. |
_________________ BODEK |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2009-09-01, 09:20
|
|
|
Ja mam drugą kasetę w bagażniku i mam plan zrobić koszyk na nią pod samochodem. |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2009-09-01, 11:15 ARCADARKA
|
|
|
witajcie
moja Arca również ma zbiornik podobny do BODKA , tylko pojemność jest większa 60 litrów , jak się doleje oryginalnego płynu do wc spokojne na dwie osoby tydzień czasu wystarczy , podkreślam odpowiedni płyn do wc , nie tam jakieś podróby :haha:żeby nie ś.................ło |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-09-01, 11:40
|
|
|
ARCADARKA napisał/a: | podkreślam odpowiedni płyn do wc , nie tam jakieś podróby żeby nie ś.................ło |
Ja oprócz niebieskiego płynu do WC zawsze dodają trochę Domestosa, zajeżdża co prawda trochę chlorem, ale nawet w największe upały likwiduje "zapachy zasadnicze" . |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-09-01, 11:52
|
|
|
janusz napisał/a: | aby gazy wylatywały gdy podniesie się ciśnienie |
Pryncypialni ekolodzy dla dobra środowiska będą stanowczo za wypuszczaniem gazów drogą naturalną
A tak na poważnie to przerabianie standardowego kibelka 20 l na większy to moim zdaniem byłoby raczej trudne do wykonania. Lepszy chyba jest pomysł Elera aby po prostu wozić w jakimś koszu pod spodem drugi standardowy zbiornik, moim zdaniem bardzo praktyczne. |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-09-01, 12:18
|
|
|
Ja w moim kamperku mam przenośną toaletę największą PortaPotti 365 ma zbiornik na 21 litrów i muszę przyznać że czasem można się zaskoczyć jak szybko potrafi się zapełnić, najciekawsze było to że wskaźnik zapełnienia jest sobie zielony i dosłownie w momencie potrafi zmienić się całkowicie na czerwony, myślę że cos źle jest skonstruowany, nie pokazuje stopniowego zapełnienia a dopiero pod sam koniec tak jak rezerwa w baku paliwa.
W czasie 11 dniowych wojazy z rodzinką tzn. ja, żonka i córka opróżniłem kibelek 3 razy, jednakże jeśli była mozliwość staralismy się kozystać z toalet na stacjach, w mieście z płatnych toalet nie korzystaliśmy.
A przy okazji zabawna sprawa zaparkować w centrum miasta i iść do kibelka we własnym samochodzie, bez problemowo a ludzie na zewnątrz nawet nie zdają sobie sprawy z tego co dzieje się w samochodziku obok nich |
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/493 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2009-09-01, 13:57
|
|
|
janusz napisał/a: | Jaki duży musiałby być taki zbiornik aby starczył np na dwa tygodnie? |
Myślę, że taki zbiornik powinien mieć około 300 l. Zakładam 4 x 5l dziennie na łebka x 14 dni.
janusz napisał/a: | Zrobić specjalny wlew przez który można byłoby opróżniać kasetę do tego zbiornika. Odpowietrzyć go przewodem nad samochód i to jeszcze z jakimś takim zaworem jak zawór bezpieczeństwa, aby gazy wylatywały gdy podniesie się ciśnienie. Takie rozwiązanie nie powodowałoby większych przeróbek samochodu, dotychczasowa funkcja wyprowadzania kota zostałaby zachowana a dodatkowo istniała by możliwość usunięcia nieczystości nie w miejscu w którym nas zastało przepełnienie kasety lecz w miejscu do tego przeznaczonym. |
Dodatkowo należy zamontować dwa zawory spustowe; jeden uruchamiany przez pociągnięcie linki i zawartość wylewamy w miejscu do tego przeznaczonym np. najbliższej Oczyszczalni Ścieków / broń p. Boże do rowu lub na łące / a drugi zawór do podłączenia wozu asenizacyjnego, który dostępny jest pod numerem alarmowym - 994. Po zamontowaniu dodatkowego szamba, należy szczególnie zwracać uwagę na DMC i związane z tym kontrole ważenia camperów. |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
maga
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca Garage P
Nazwa załogi: Ewa i Maciek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Maj 2007 Piwa: 79/186 Skąd: Zaniemyśl (Wlkp)
|
Wysłany: 2009-09-01, 21:55
|
|
|
Endi napisał/a: | Myślę, że taki zbiornik powinien mieć około 300 l. |
Nasunęła mi się taka myśl ,kto nam udzieli pierwszej pomocy w razie wypadku,jak to szambo się rozpadnie |
_________________ Pozdrowienia z Pyrlandii !
Czołem wiaruchna kochana !!
 |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-02, 09:38
|
|
|
maga napisał/a: | kto nam udzieli pierwszej pomocy w razie wypadku,jak to szambo się rozpadnie |
Maciej jak zastosujemy zamory o których pisze Janusz to eksplozji nie będzie
Gdybyś jednak miał wyjątkowego pecha to zawsze na nas możesz liczyć - tu masz aktualną listę
http://www.camperteam.pl/...ad.php?id=22707 |
|
|
|
 |
marko
stary wyga

Twój sprzęt: . FIAT DUKATO \ ARCA
Nazwa załogi: .MAREK I GOSIA
|
Wysłany: 2009-10-20, 20:40
|
|
|
dobrym rozwiązaniem jest patent firmy arca pod kasetą wc jest zbiornik dodatkowy 38 l na nieczystości do którego w razie potrzeby można przelac nieeczystości |
|
|
|
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2009-10-21, 00:02
|
|
|
no nie koledzy ja fasol mam na imie krzysiek a nie wojtek |
_________________ *** www.edenchemicals.pl***
 |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

Twój sprzęt: FIAT Ducato CI Riviera 500
Nazwa załogi: JaroW+BaWa
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sie 2008 Piwa: 22/17 Skąd: Oświęcim
|
Wysłany: 2009-10-21, 15:45
|
|
|
Rockers napisał/a: | A przy okazji zabawna sprawa zaparkować w centrum miasta i iść do kibelka we własnym samochodzie, bez problemowo a ludzie na zewnątrz nawet nie zdają sobie sprawy z tego co dzieje się w samochodziku obok nich |
może i zdają sobie sprawę po zapachu albo żołtym dymku z komina odpowietrzającego ...
ps: acha jeszcze po stękaniu ..
Pozdrawiam |
_________________ Nowy CamperoManiak -> to ja.
Nie piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2009-10-21, 19:49 Re: ARCADARKA
|
|
|
ARCADARKA napisał/a: | żeby nie ś.................ło |
Arca... no przecież śmierdziało nie jest wstydliwym słowem :D
Endi - ty chyba chcesz awansować na szambonurka ... Czy zdajesz sobie sprawę co to jest 300 litrów fekaliów ? a spróbuj z czymś takim jeszcze pojechać i gwałtownie zahamować ...
Pod pojazdem to zmieścisz ale wóz musiałbyś mieć na dragsterowych oponach...
300 l to nierealne już nawet 50-60 ciężko będzie zmieścić. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

|
Wysłany: 2009-10-22, 17:08
|
|
|
maszakow napisał/a: | Czy zdajesz sobie sprawę co to jest 300 litrów fekaliów ? |
No tak, trochę przesadziłem ..... 50-60 li "g......a bomba" już jest znacznie mniej grożna. |
|
|
|
 |
|