Działanie boilera -ciepla woda oraz ogrzewania postojowego |
Autor |
Wiadomość |
anxiety76
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato 1992
|
Wysłany: 2010-10-02, 14:46 Działanie boilera -ciepla woda oraz ogrzewania postojowego
|
|
|
Witam,
Szukam pomocy w dwóch kwestiach. Mam Fiata Ducato i nadbudowę Euramobil ale to chyba nie ma znaczenia bo systemy działają podobnie...
1. Boiler - a) czy kto mi może wytłumaczyć dzialanie podgrzewania wody ? Tj. jak woda dostaje sie do boilera czy wyłącznie po włączeniu pompy na panelu sterowania czy też jak wlewam wodę do zbiornika na wodę boiler również automatycznie sie napełnia ? I czy też muszę za każdym razem przed podgrzaniem wody załaczyć pompę na panelu aby napełnić boiler wodą ,gdy ciepla woda już zostanie zużyta? b) Na samym panelu rozumiem że załaczam boiler i ustawiam temperaturę , tylko mam trochę naiwne pytanie , ponieważ boiler jak rozumiem dziala na prąd 12/230 V lub gaz , to czy załączając boiler na gaz , także muszę włączyć boiler na panelu tak aby zielona kontrolka się paliła i również powinienem ustawić temperaturę na tymże panelu?
2. Ogrzewanie gazowe - a ) czy gdy włączam piecyk gazowy to zarowno równorzędnie powinna działac wentylacja rozprowadziająca ciepło ,czyli czy powinna być włączona na panelu, czy to nie ma znaczenia ? Próbuje odpalić piecyk , iskata jest ,gazu nie brakuje ale nie chce się załączyć:( b) co zoancza na panelu sterowania przy załączniku wentylacji wybór A (dolny przełącznik) i górny zwykły ? wiem pytanie laika ale nurtuje mnie to czy A to oznacza automat ? jak to działa, oczywście reguluje się siłe nadmuchu pokrętłem ale wciąz mnie to nurtuje?
Bardzo prosze o pomoc, mimo że kampera posidam już dwa miesiące a we wrześniu zrobiliśmy 6000 km po Europie (łownie południe) , nie musialem stosować ogrzewania ani też podgrzewać wody ,więc bardziej mnie interesowalo dizalanie kuchni ora toalety a że wszytko było w porządku więc byliśmy cali szczęsliwi:) Teraz gdy odstawiłem kapera na zimę w innej miescowści niż mieszkam na codzień , bardzo mnie męczy brak wiedzy na wyżej wymienione dwa tematy:) W króttce jadę odwiedzić kampera i mogę poeksperymentować ale jakby ktoś, bardziej doświadczony kamperowicz mi po krótce odpowiedział i pomógł to byłbym niezmiernie wdzięczny! |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-10-03, 20:57
|
|
|
A - automat sam sobie dobiera parametry do nawiewu. Kropeczka - ustawiasz silę nawiewu.
Czy przy odpalaniu piecyka trzymasz wciśnięte pokrętło?
A bateria w nim jest?
Ustaw pokrętło na jakąś 3-5 wciśnij przycisk i trzymaj jak się zapali to przytrzymaj jeszcze z 10s i puść powinno zadziałać. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
anxiety76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-03, 22:50
|
|
|
Dzięki wielkie za pomoc ! Myślę że właśnie brakowalo mi elementu wciśnięcia pokrętła! Bateria oczywiście jest , moja próba polegała na tym, że odkęcałem zawór pieca, ustawiałem pokrętło na 2 do 7 i dociskałem klapkę gdzie znajdują się baterie bo to dawało iskrę. Zdejmowalem przy tym osłonę. W ogóle mi nie przyszło do głowy aby po porstu wcisnąć pokrętło... no nieźle..
Jeszcze jakbym otrzymał pomoc w wytłumaczeniu działania boilera w kamperze to byłbym strasznie wdzięczny! Zauważyłem że tam jest też czerwona lampka, rozumiem że musi zgasnąć co oznacza nagrzanie się wody do odpowiedniej temperatury jak rozumiem ? Jak załączam boiler na panelu to wpierw słychać jakby próbę iskrowego odpalenia a potem , jakiś pusty dźwięk przełącznika jakby, to pewno oznacza przejście na podgrzanie prądem ..? Hmm same chyba u mnie... Najbardziej jednak boję się aby nie spalić boilera , że jest pusty . Normalnie boiler powinien automatycznie pobierać wodę po włączeniu pompki lub odkręceniu kranów z wodą , powinien być integralną częścią obiegu ale czy w kamperach z tego rocznika i tej nadbudowy też tak jest ? |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-10-04, 00:51
|
|
|
Witaj . mam kampera w podobnym wieku więc pewnie masz podobnie .
Żeby nie martwić się o spalenie bojlera najpierw odkręć kurek z gorącej wody , niech trochę się odpowietrzy i kiedy woda zacznie lecieć normalnie to bojler powinien być już pełny ( to tylko 10 litrów )
Odkręcasz główny zawór gazu dla bojlera na panelu kuchennym ( w zależności od wersji zabudowy u mnie jest to taki kurek z czymś co wygląda jak odkurzacz )
Na małym panelu kontrolnym do bojlera masz włącznik i pokrętło od ustawiania temp. ( w zależności od wersji zabudowy ) Załączasz i ustawiasz sobie na np: 50 stopni .zapala się zielona dioda i powinieneś usłyszeć pstryknięcie ( jesli mimo to zapali sie czerwona dioda to znaczy że bojler nie odpalił na gaz i musisz sprawdzić czy aby układ jest odpowietrzony , butla z gazem pełna , wszystko dobrze podłączone .... itp )
Zielona dioda się pali ,po chwili dotykając obudowy bojlera powinieneś zacząć czuć ciepło
Po kilku chwilach powinna już lecieć ciepła woda o takiej temp jaką sobie ustawiłeś .
powodzenia |
|
|
|
 |
anxiety76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-04, 20:33
|
|
|
Dzięki serdeczne za pomoc! Czyli bojler działa jedynie na gaz ? A ja byłem przekonany że i na prąd także:) U mnie dzieje się tak, iż rzeczywiście jest "pstryknięcie" ( gaz nie włączony, jedynie bojler na panelu -zielona lampka zapalona) ) i zapala się czerwona lampka, natomiast zielona też się dalej pali równocześnie, myślałrm więc, że automatycznie bojler przechodzi na prąd:) Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-10-04, 20:44
|
|
|
Jak bojler pracuje to ma się świecić ZIELONA LAMPKA jak się zapala czerwona to oznacza awarię. Przyczyn może być wiele zacznij od zdjęcia osłony komina (jak jest) i spróbuj zapalić przy uruchomionym silniku (jak jest słaby aku. zabudowy to zawór nie odskoczy - mógł się przykleić) |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
anxiety76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-09, 21:28
|
|
|
BARDZO dziękujemy Wszystkim za pomoc!!!!!!!! |
|
|
|
 |
anxiety76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-17, 23:20
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ na trzecim kurku gazowym ( schodząc w dół) nie ma obrazka, choć to powinien być kurek od pieca bo na czwartym ostatnim jest obrazek przypominający odkurzacz a więc bojler raczej:), to chcę się upewnić czy ten trzeci to właśnie ten od pieca na pewno? W następnym tygodniu jadę w odwiedziny do kampera i będę wszytkie dotychczasowe podpowiedzi wprowdzał w życie:) Mam nadzieję ze uruchomie i bojler i piec bez problemów! Z góry dzięki za pomoc! |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/605 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2010-10-18, 07:05
|
|
|
W moim kamperze jest też jeden kurek gazowy bez obrazka i to jest kurek do zewnętrznego wyjścia gazu np.na grill |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-10-18, 07:44
|
|
|
Slawek Dehler napisał/a: | W moim kamperze jest też jeden kurek gazowy bez obrazka i to jest kurek do zewnętrznego wyjścia gazu np.na grill |
u mnie tego niema ..ale mysle o takim rozwiazaniu zarowno jesli chodzi o gaz..jak i wode...
w sumie...chyba przydatna ''opcja'' |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
|