Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-10-05, 22:30
Jak ładować
Autor Wiadomość
miszstef 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Challenger 100
  Wysłany: 2007-08-04, 23:19   Jak ładować

:cry: Witam
Odkryłem że mój świeży nabytek kamper Challenger 100 jest chba mocno "odposażony" po stronie elektronicznej tzn.odkryłem że nie mam ładowania akumulatora nadwozia ani po podłączeniu 220 ani też ladowania z alternatora.Myślałem o zakupie zwykłego prostownika i zamontowaniu go w miejsce gdzie moim zdaniem cos takiego powinno być ale nie wiem jak rozwiązać sprawę ładowania podczas jazdy , został tam jakis przekażnik.Jezeli ktoś z czyś takim się borykał to proszę o podpowiedż.
miszstef
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-08-05, 00:11   

Z ładowaniem podczas jazdy nie ma większego problemu pod warunkiem że oba akumulatory są jednakowe. Obydwa żelowe albo obydwa kwasowe. Dobrze by było żeby obydwa były o podobnej pojemności a całkiem super gdyby były identyczne. Chodzi o opór wewnętrzny akumulatora i związany z nim prąd ładowania.
Aby skompletować układ do ładowania potrzebny jest dosyć duży przekaźnik taki żeby miał obciążalność styków do około 100A i cewkę na 12 V. Należy go włączyć pomiędzy obydwa bieguny dodatnie akumulatorów i cewkę sterować z wyprowadzenia alternatora tego do którego podłączona jest kontrolka ładowania, lub do czujnika ciśnienia oleju. Chodzi o to aby zapewnić połączenie równoległe obydwu akumulatorów tylko podczas pracy silnika. Gdy silnik nie pracuje akumulatory są rozłączone i nie grozi rozładowanie akumulatora rozruchowego.
Są fabryczne urządzenia przeznaczone do tego, i są dosyć skomplikowane i drogie chociaż zapewniają lepszą pracę układu, równiejsze ładowanie akumulatorów, i automatycznie regulują prąd ładowania i to który akumulator jest ładowany w danej chwili.
Co do prostownika to można zastosować zwykły prostownik i moc jego obliczyć wyliczając ile prądu potrzeba do zasilania urządzeń kampera(oświetlenia i tp) Prostownik powinien zapewnić zasilanie tych urządzeń i dodatkowo jeszcze ładować akumulator. Zwykły prostownik do tego nie bardzo się nadaje bo podczas długiego (kilkudniowego) podłączenia do prądu powoduje przeładowanie akumulatorów. Trzeba bardzo pilnować czasu ładowania akumulatora. Są automatyczne prostowniki które ładują akumulator wtedy gdy tego wymaga a gdy jest naładowany to tylko podtrzymują napięcie.

Mirekmat
doświadczony pisarz

Piwa: 11/2
Wysłany: 2007-08-05, 14:08   

Witam.
To jest raczej niemożliwe że nie ma ""urządzonka" do ładowania.Proszę dobrze poszukać i najprawdopodobniej będzie spalony bezpiecznik lub co się też zdarza upalony jakiś kabelek.Gdyby wybierał się Pan na Mazury to moglibyśmy poszukać wspólnie.
Miłego dnia Mirek.

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2007-08-05, 19:02   Re: Jak ładować

miszstef napisał/a:
Myślałem o zakupie zwykłego prostownika i zamontowaniu go w miejsce gdzie moim zdaniem cos takiego powinno być

janusz napisał/a:
podczas długiego (kilkudniowego) podłączenia do prądu powoduje przeładowanie akumulatorów. Trzeba bardzo pilnować czasu ładowania akumulatora.

Ja mam zamontowany właśnie taki zwykły, najzwyklejszy prostownik za parę groszy. Wprowadziłem jednak małe ulepszenie: umieściłem na jednym z przewodów taki "pstyczek elektryczek" czyli przełącznik od lampki nocnej i podłączyłem go na stałe do akumulatorów. W czasie jazdy prostownik jest pstryczkiem odłączony (wtedy ładuje alternator) a gdy na postoju podepnę się do 220V, to pstryczkiem robię "pstryk" i mam ładowanie.... i 12V z prostownika. Pilnuję jednak, by nie przeładował mi akumulatorów pstrykając pstryczkiem co kilkadziesiąt godzin lub co kilka dni.

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2007-08-21, 19:46   

Kazek Kluska napisał/a:
Pilnuję jednak, by nie przeładował mi akumulatorów pstrykając pstryczkiem co kilkadziesiąt godzin lub co kilka dni.
więc lepiej kupić lepszy prostownik za ok 300 zł tzw. dwu fazowy w pierwszej fazie podający prąd a w drugiej tylko podtrzymuje napięcie

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

miszstef 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Challenger 100
Wysłany: 2007-08-21, 23:49   Jak Ładować

Witam
Długo nie pisałem bo walczę z tym swoim Challengerem .Dziękuję wszystkim z rady w temacie ładowania.Sprawę ładowania podczas jazdy mam rozwiązaną bo okazało się że trzeba było odpowiednio spiąć kable poprzez przekaźnik tak jak radziliści. Z prostownikiem gorsza sprawa bo wyszukałem na allegro prawdziwego mocarza 40 A pełna elektrnika "inteligętny"malutki po trzech tygodniach oczekiwania klapa bo nie ładuję nie wiem czy odzyskam kasę .Trochę szkoda bo razem z przetwornicą napięcia ( zamówiłem w innym miejscu) nieżle by się komponował.
Pozdrawiam Miszstef :gwm

48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2008-11-04, 13:55   

Mam pytanie do znawców przedmiotu:
Nie mając w moim autku (samoróbce z Niemiec) żadnego energobloku, ładuję akumulator pokładowy zwykłym prostownikiem, który zawsze wożę w aucie. Podczas jazdy obydwa akumulatory są ładowane z alternatora.
10.11.br. w Lidlu będą w sprzedaży prostowniki cyt.: "do baterii samochodowych 12 V,
1,2 - 120 Ah.
- ładowanie automatyczne, 3 rodzaje ładowania: 14,4V/0,8A; 14,4V/3,6A; 14,7/3,6A
- funkcja ładowania stałego i konserwacyjnego
- sterowany procesorem, wskaźnik ładowania LED
- stopień ochrony przed wilgocią IP 65
Czy toto ustrojstwo mogę zamontować na stałe w ten sposób, aby po podłączeniu do sieci 230V np.w garażu lub na kempingu działało automatycznie ładowanie akumulatora pokładowego?

08_23293_b.jpg
Plik ściągnięto 5903 raz(y) 15,53 KB

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-11-04, 14:32   

Można. Takie pytanie podstawowe czy w Twoim samochodzie jest instalacja 230V i czy oświetlenie, lodówka i wszystko inne pracuje na kempingu z sieci 230V. Jeżeli tak to tylko do ładowania akumulatora wystarczy prostownik który zapewni 10-20 godzinne ładowanie. Dla przykładu jeżeli jeżeli akumulator ma 80 Ah to do niego wystarczający prostownik powinien być 4-8A. Większy prąd niż 8 amper w takim akumulatorze jest niezdrowy dla niego, mniejszy niż 4A będzie długo ładował. Jeżeli podczas ładowania akumulatora pobierany jest jednocześnie prąd np do oświetlenia bo nie ma 230V to prostownik powinien być większy o to dodatkowe zużycie prądu.

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-11-04, 14:33   

Witam! Jest to jeden z(naj?) lepszych prostownikow na rynku.Pozwala na ladowanie zarowno akumulatorow zelowych jak i kwasowych.Posiada tzw.funkcje ladowania podtrzymujacego.Jedyna wada jest to ze nie pamieta ustawien. :ok Pozdrawiam.Stefan.

48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2008-11-04, 14:46   

Mam instalację 230V i 12V. Na kempingach lodówka i oświetlenie to 230V w trakcie jazdy 12V, podobnie jak i tam, gdzie nie ma 230V (wtedy lodówka na gaz) Akumulator pokładowy ma 96 Ah.
Ten oferowany prostownik ma funkcję "ładowania konserwacyjnego". Czy to jest to o czym napisał Stefan: "podtrzymującego"? Rozumiem, że polega to na tym, że w określonym poziomie rozładowania, Włącza ię i doładowuje akumulator?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-11-04, 15:03   

48a-ELANKO napisał/a:
Włącza ię i doładowuje akumulator?

Prawie tak. Dokładniej to działa na takiej zasadzie, że procesor cały czas próbkuje stan akumulatora, napięcie nawet kilka razy na sekundę, w zależności od konstrukcji prostownika. Często w każdym półokresie napięcia sieciowego 50 razy na sekundę. Porównuje z zadanym napięciem i doładowuje lub nie. To doładowywanie może trwać też ułamek sekundy. W takim prostym prostowniku duże znaczenie ma stan zużycia akumulatora. W profesjonalnych prostownikach tego typu nie jest badane samo napięcie akumulatora tylko jego "stan techniczny" i ładowanie dobierane jest w zależności od stopnia zużycia akumulatora. Taki prostownik jest drogi i chyba w kamperze to przerost formy nad treścią.

prezesuu 
weteran
102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Piwa: 22/13
Wysłany: 2008-11-04, 16:55   

Mam taki i po każdym powtórnym podłączeniu trzeba go włączać ręcznie. to miał na myśli Stefan. Po za tym jest OK! :spoko

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/602
Wysłany: 2008-11-11, 20:03   

Podczepię się do tematu i zadam takie pytanie: Czy mając energoblok w aucie mogę przez gniazdo 12V intalacji pokładowej podladować akumulator pokładowy?
Szkoda mi w okresie zimowym żeby energoblok pracował tylko do poładowywania aku poładowego :shock:

Jerzy 
weteran

Twój sprzęt: Adria Sun Living
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2008-11-11, 20:40   

Slawek Dehler napisał/a:
podladować akumulator pokładowy?[...] [...]do poładowywania aku poładowego

???

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740