Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 22:30 |
Jak ładować |
Autor |
Wiadomość |
miszstef
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Challenger 100
|
Wysłany: 2007-08-04, 23:19 Jak ładować
|
|
|
:cry: Witam
Odkryłem że mój świeży nabytek kamper Challenger 100 jest chba mocno "odposażony" po stronie elektronicznej tzn.odkryłem że nie mam ładowania akumulatora nadwozia ani po podłączeniu 220 ani też ladowania z alternatora.Myślałem o zakupie zwykłego prostownika i zamontowaniu go w miejsce gdzie moim zdaniem cos takiego powinno być ale nie wiem jak rozwiązać sprawę ładowania podczas jazdy , został tam jakis przekażnik.Jezeli ktoś z czyś takim się borykał to proszę o podpowiedż.
miszstef |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-08-05, 00:11
|
|
|
Z ładowaniem podczas jazdy nie ma większego problemu pod warunkiem że oba akumulatory są jednakowe. Obydwa żelowe albo obydwa kwasowe. Dobrze by było żeby obydwa były o podobnej pojemności a całkiem super gdyby były identyczne. Chodzi o opór wewnętrzny akumulatora i związany z nim prąd ładowania.
Aby skompletować układ do ładowania potrzebny jest dosyć duży przekaźnik taki żeby miał obciążalność styków do około 100A i cewkę na 12 V. Należy go włączyć pomiędzy obydwa bieguny dodatnie akumulatorów i cewkę sterować z wyprowadzenia alternatora tego do którego podłączona jest kontrolka ładowania, lub do czujnika ciśnienia oleju. Chodzi o to aby zapewnić połączenie równoległe obydwu akumulatorów tylko podczas pracy silnika. Gdy silnik nie pracuje akumulatory są rozłączone i nie grozi rozładowanie akumulatora rozruchowego.
Są fabryczne urządzenia przeznaczone do tego, i są dosyć skomplikowane i drogie chociaż zapewniają lepszą pracę układu, równiejsze ładowanie akumulatorów, i automatycznie regulują prąd ładowania i to który akumulator jest ładowany w danej chwili.
Co do prostownika to można zastosować zwykły prostownik i moc jego obliczyć wyliczając ile prądu potrzeba do zasilania urządzeń kampera(oświetlenia i tp) Prostownik powinien zapewnić zasilanie tych urządzeń i dodatkowo jeszcze ładować akumulator. Zwykły prostownik do tego nie bardzo się nadaje bo podczas długiego (kilkudniowego) podłączenia do prądu powoduje przeładowanie akumulatorów. Trzeba bardzo pilnować czasu ładowania akumulatora. Są automatyczne prostowniki które ładują akumulator wtedy gdy tego wymaga a gdy jest naładowany to tylko podtrzymują napięcie. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2007-08-05, 14:08
|
|
|
Witam.
To jest raczej niemożliwe że nie ma ""urządzonka" do ładowania.Proszę dobrze poszukać i najprawdopodobniej będzie spalony bezpiecznik lub co się też zdarza upalony jakiś kabelek.Gdyby wybierał się Pan na Mazury to moglibyśmy poszukać wspólnie.
Miłego dnia Mirek. |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-08-05, 19:02 Re: Jak ładować
|
|
|
miszstef napisał/a: | Myślałem o zakupie zwykłego prostownika i zamontowaniu go w miejsce gdzie moim zdaniem cos takiego powinno być |
janusz napisał/a: | podczas długiego (kilkudniowego) podłączenia do prądu powoduje przeładowanie akumulatorów. Trzeba bardzo pilnować czasu ładowania akumulatora. |
Ja mam zamontowany właśnie taki zwykły, najzwyklejszy prostownik za parę groszy. Wprowadziłem jednak małe ulepszenie: umieściłem na jednym z przewodów taki "pstyczek elektryczek" czyli przełącznik od lampki nocnej i podłączyłem go na stałe do akumulatorów. W czasie jazdy prostownik jest pstryczkiem odłączony (wtedy ładuje alternator) a gdy na postoju podepnę się do 220V, to pstryczkiem robię "pstryk" i mam ładowanie.... i 12V z prostownika. Pilnuję jednak, by nie przeładował mi akumulatorów pstrykając pstryczkiem co kilkadziesiąt godzin lub co kilka dni. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-08-21, 19:46
|
|
|
Kazek Kluska napisał/a: | Pilnuję jednak, by nie przeładował mi akumulatorów pstrykając pstryczkiem co kilkadziesiąt godzin lub co kilka dni. | więc lepiej kupić lepszy prostownik za ok 300 zł tzw. dwu fazowy w pierwszej fazie podający prąd a w drugiej tylko podtrzymuje napięcie |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
miszstef
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Challenger 100
|
Wysłany: 2007-08-21, 23:49 Jak Ładować
|
|
|
Witam
Długo nie pisałem bo walczę z tym swoim Challengerem .Dziękuję wszystkim z rady w temacie ładowania.Sprawę ładowania podczas jazdy mam rozwiązaną bo okazało się że trzeba było odpowiednio spiąć kable poprzez przekaźnik tak jak radziliści. Z prostownikiem gorsza sprawa bo wyszukałem na allegro prawdziwego mocarza 40 A pełna elektrnika "inteligętny"malutki po trzech tygodniach oczekiwania klapa bo nie ładuję nie wiem czy odzyskam kasę .Trochę szkoda bo razem z przetwornicą napięcia ( zamówiłem w innym miejscu) nieżle by się komponował.
Pozdrawiam Miszstef |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2008-11-04, 13:55
|
|
|
Mam pytanie do znawców przedmiotu:
Nie mając w moim autku (samoróbce z Niemiec) żadnego energobloku, ładuję akumulator pokładowy zwykłym prostownikiem, który zawsze wożę w aucie. Podczas jazdy obydwa akumulatory są ładowane z alternatora.
10.11.br. w Lidlu będą w sprzedaży prostowniki cyt.: "do baterii samochodowych 12 V,
1,2 - 120 Ah.
- ładowanie automatyczne, 3 rodzaje ładowania: 14,4V/0,8A; 14,4V/3,6A; 14,7/3,6A
- funkcja ładowania stałego i konserwacyjnego
- sterowany procesorem, wskaźnik ładowania LED
- stopień ochrony przed wilgocią IP 65
Czy toto ustrojstwo mogę zamontować na stałe w ten sposób, aby po podłączeniu do sieci 230V np.w garażu lub na kempingu działało automatycznie ładowanie akumulatora pokładowego?
08_23293_b.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5903 raz(y) 15,53 KB |
|
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2008-11-04, 14:32
|
|
|
Można. Takie pytanie podstawowe czy w Twoim samochodzie jest instalacja 230V i czy oświetlenie, lodówka i wszystko inne pracuje na kempingu z sieci 230V. Jeżeli tak to tylko do ładowania akumulatora wystarczy prostownik który zapewni 10-20 godzinne ładowanie. Dla przykładu jeżeli jeżeli akumulator ma 80 Ah to do niego wystarczający prostownik powinien być 4-8A. Większy prąd niż 8 amper w takim akumulatorze jest niezdrowy dla niego, mniejszy niż 4A będzie długo ładował. Jeżeli podczas ładowania akumulatora pobierany jest jednocześnie prąd np do oświetlenia bo nie ma 230V to prostownik powinien być większy o to dodatkowe zużycie prądu. |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-11-04, 14:33
|
|
|
Witam! Jest to jeden z(naj?) lepszych prostownikow na rynku.Pozwala na ladowanie zarowno akumulatorow zelowych jak i kwasowych.Posiada tzw.funkcje ladowania podtrzymujacego.Jedyna wada jest to ze nie pamieta ustawien. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2008-11-04, 14:46
|
|
|
Mam instalację 230V i 12V. Na kempingach lodówka i oświetlenie to 230V w trakcie jazdy 12V, podobnie jak i tam, gdzie nie ma 230V (wtedy lodówka na gaz) Akumulator pokładowy ma 96 Ah.
Ten oferowany prostownik ma funkcję "ładowania konserwacyjnego". Czy to jest to o czym napisał Stefan: "podtrzymującego"? Rozumiem, że polega to na tym, że w określonym poziomie rozładowania, Włącza ię i doładowuje akumulator? |
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2008-11-04, 15:03
|
|
|
48a-ELANKO napisał/a: | Włącza ię i doładowuje akumulator? |
Prawie tak. Dokładniej to działa na takiej zasadzie, że procesor cały czas próbkuje stan akumulatora, napięcie nawet kilka razy na sekundę, w zależności od konstrukcji prostownika. Często w każdym półokresie napięcia sieciowego 50 razy na sekundę. Porównuje z zadanym napięciem i doładowuje lub nie. To doładowywanie może trwać też ułamek sekundy. W takim prostym prostowniku duże znaczenie ma stan zużycia akumulatora. W profesjonalnych prostownikach tego typu nie jest badane samo napięcie akumulatora tylko jego "stan techniczny" i ładowanie dobierane jest w zależności od stopnia zużycia akumulatora. Taki prostownik jest drogi i chyba w kamperze to przerost formy nad treścią. |
|
|
|
 |
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2008-11-04, 16:55
|
|
|
Mam taki i po każdym powtórnym podłączeniu trzeba go włączać ręcznie. to miał na myśli Stefan. Po za tym jest OK! |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/602 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2008-11-11, 20:03
|
|
|
Podczepię się do tematu i zadam takie pytanie: Czy mając energoblok w aucie mogę przez gniazdo 12V intalacji pokładowej podladować akumulator pokładowy?
Szkoda mi w okresie zimowym żeby energoblok pracował tylko do poładowywania aku poładowego |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2008-11-11, 20:40
|
|
|
Slawek Dehler napisał/a: | podladować akumulator pokładowy?[...] [...]do poładowywania aku poładowego |
??? |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2008-11-11, 20:52
|
|
|
powinien ładować oba |
|
|
|
 |
|