Campery w wersji mikro |
Autor |
Wiadomość |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2011-02-01, 22:19 Campery w wersji mikro
|
|
|
Zupełnie pomijana na forum i nie znana w Polsce kategoria miniaturowych camperów zdobywa coraz większą rzeszę sympatyków w Europie.
Jej skrajnym okazem jest Romahome R10 http://www.romahome.com/r...romahome/r10/92 - jednoosobowy camper zbudowany na Citroenie Nemo (zresztą firma jest dosyć popularna na Wyspach Brytyjskich - jej campery budowane na Citroenach c15, czy Berlingo można spotkać tam dosyć często)
Parę konstrukcji głównie samodzielnych (czyli ze względów finansowych dla wielu z nas najciekawszych) znalazłem tutaj http://translate.google.c...opic%3D174565.0
jeszcze inna oferta tu http://www.campingvan.de/ czy tu http://www.k2campers.co.uk/base_camp.php
Czy ktoś z forumowiczów miał kiedyś do czynienia z takim pojazdem? Jeśli tak prosiłbym o wrażenia. Mam zamiar przerobić swoje Berlingo na coś podobnego i chętnie poznałbym doświadczenia innych w tym temacie. |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-02-01, 23:52
|
|
|
W latach 80-tych w Grecji przespałem w maluchu (kemping w Maratonie) 26 nocy. Dało się-dało. Był to samochód kempingowy - nie. Myśle ,że zaden z samochodów typu Berlingo czy mniejsze nie można zaliczyć do pojazdów służących do wygodnej turystyki kempigowej. A ta forma turystyki ma być przede wszystkim WYGODNA. Przedstawiony wyżej berlingo może służyć ,jedynie dla zdesperowanego przedstawiciela handlowego, który za wszelką cene chce ciąć koszty i "robić" rynek jak najszybciej i najtaniej. W ostateczności widzę w takim pojeździe wędkarza samotnika i na tym koniec. Najmniejszym samochodem kempingowym wg/mnie może być VW T 3, VW T4, VW T 5 z dachem podnoszonym typ Westfalia,lub większe. Tyle mojego zdania w tym temacie. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Nocny Rajder
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat ducato1985 Eriba-Hymer spłonął
Nazwa załogi: Załoga Dżi
|
Wysłany: 2011-02-02, 00:10
|
|
|
Pane Winniczki pełna zgoda, ze sem tak wyrazim |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2011-02-02, 00:13
|
|
|
WINNICZKI napisał/a: | dla zdesperowanego przedstawiciela handlowego, który za wszelką cene chce ciąć koszty i "robić" rynek jak najszybciej i najtaniej. W ostateczności widzę w takim pojeździe wędkarza samotnika i na tym koniec. |
Dokładnie tak samo uważam. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2011-02-02, 09:03
|
|
|
Najtaniej będzie przerobić Verolex-a, tylko namiot przedłużyć. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2011-02-02, 09:22
|
|
|
WINNICZKI napisał/a: | Przedstawiony wyżej berlingo może służyć ,jedynie dla zdesperowanego przedstawiciela handlowego, który za wszelką cene chce ciąć koszty i "robić" rynek jak najszybciej i najtaniej. |
Ponad 22 000 GBP to jakoś nie bardzo najtaniej - sądzę, że wartość "pełnowymiarowych" camperów większości forumowiczów jest niższa. A co do lat 80-tych to w maluchu spaliśmy w trzy osoby i też nam było wygodnie. |
|
|
|
 |
pilocik
zaawansowany

Twój sprzęt: peugeot J5 PILOTE R640 1988 2,0
Nazwa załogi: Ala i Maciej
|
Wysłany: 2011-02-02, 09:47
|
|
|
Korzystanie z takiego pojazdu jest możliwe, w zależności od warunków fizycznych właściciela pojazdu ,w moim przypadku jest to niemożliwe |
_________________ Maciej z załogi pilocik pozdrawia
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1600/2330 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2011-02-02, 12:16
|
|
|
pilocik napisał/a: | Korzystanie z takiego pojazdu jest możliwe, w zależności od warunków fizycznych właściciela pojazdu ,w moim przypadku jest to niemożliwe |
A w moim jak najbardziej możliwe. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2011-02-02, 18:59
|
|
|
Cytat: | A w moim jak najbardziej możliwe. |
Wiem, że wiesz jak się ściskać w dużym gronie. Nie pamiętam ilu studentów zmieściło się w F 126p |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2011-02-02, 20:04
|
|
|
łoś napisał/a: | Nie pamiętam ilu studentów zmieściło się w F 126p |
Według moich informacji było ich 12-tu, ale mogę sie pochwalić że ja w Syrence wiozłem też 12 osób w kabinie, bagażnik był zajęty przez namioty i plecaki.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-02-02, 22:03
|
|
|
krimar, nie pomijamy tej kategorii.
Była mowa o VW Caddy Tramper, była mowa o kompaktowym systemie gdzie kamper był jak transformer - rozkładał się z pudełek był nawet fragment filmu fabularnego z lat 60tych gdzie pewien wynalazca zbudował "motorhome" na 2CV.
POlecam ci również dział naczep na pickupy - np a wniej fotki zestawu na Dacii Logan. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2011-02-03, 11:46
|
|
|
Mało, że nie pomijamy, to jeszcze używamy
Co prawda teraz nasz (własnej roboty ) Kangoo Campoo pójdzie pewnie trochę w odstawkę, ale swoje już pojeździł i to na pewno nie koniec.
A co do wygody to zupełnie nie zgadzam się z szanownymi przedmówcami
Jest to szalenie wygodne rozwiązanie, oczywiście jeżeli spojrzy się na minicamperki jako na pojazdy całoroczne, których przystosowanie do wypoczynku zajmuje góra 30 minut, a poza tym cały rok jest to w pełni funkcjonalny samochód osobowy/dostawczy, a całość nie kosztuje kilkudziesięciu/kilkuset tysięcy zł
Oczywiście nie spełni oczekiwań czteroosobowej rodziny, ale dla dwójki ...
prawie_gotowe2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 29949 raz(y) 50,59 KB |
dost2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 29949 raz(y) 147,15 KB |
dost3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 29949 raz(y) 103,85 KB |
calosc.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 523 raz(y) 106,04 KB |
spanko.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 503 raz(y) 76,78 KB |
wnetrze.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 484 raz(y) 67,77 KB |
prawie_gotowe5.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 479 raz(y) 141,85 KB |
|
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2011-02-03, 13:10
|
|
|
Inne warianty małych pojazdów wycieczkowych
Pojazd po wymianie klapy bagażowej na domek
albo pojazd z domkiem wyciąganym z bagażnika i stawianym na dachu
może niezupełnie na temat, ale sprzęt którego właściciele nie chcą się przed nikim chwalić
 |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-02-03, 23:39
|
|
|
Jaki ładny...
CHciałem zauważyć że najnowsze wersje Berlingo, Partnera i całej pozostałej konkurencji Kangoo strasznie urosły, więc komfort takiej kamperowej przeróbki będzie nieporównanie większy niż parę lat temu.
przypomne jeszcze jeden pomysł z forum - Hyundai Trajet
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=7215 |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Zduniol
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Obecnie nie ma nic ale zbieram na przyczepkę
|
Wysłany: 2011-02-04, 08:43
|
|
|
Kolego Maszakow, dziękuję za wspominkę mojej skromnej pracy Ja też nie do końca zgadzam się z niektórymi. Wszystko obija się o kasę. Gdybym miał kilkanaście tysięcy na zbyciu, napewno kupiłym kampera z prawdziwego zdarzenia. Niestety nie mam a jestem strasznym zapaleńcem w tym temacie, dlatego postanowiłem przebudować moje auto nie rezygnując jednocześnie z jego funkcjonalności. Na sezon zabudowę wkładam, po sezonie wyciągam, montuję fotele i mam zwykłe autko W tym roku planuję ciąg dalszy zabudowy. Przy okazji podczas tego zimowego czasu pooglądałem co nieco i mam kolejne pomysły. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczywiście zakres prac będzie uwieczniony dla potomnych i pokazany na forum w moim topiku Pozdrawiam wszystkim fascynatów mikrokamperów :D |
|
|
|
 |
|