|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Proszę o pomoc w zakupie Hymera
sebacze - 2011-07-12, 13:33 Temat postu: Proszę o pomoc w zakupie Hymera Witam serdecznie. Z tego względu że dopiero chce rozpocząć przygode z carawaningiem jestem całkowitym laikiem. Mam zamiar zakupić hymerka na bazie mercedesa do 80r.
Np. cos takiego
http://otomoto.pl/mercede...c-T2359809.html
lub
http://suchen.mobile.de/f...de&pageNumber=7
Moze ktoś z furomowiczów oglądał tego z allegro i moze cos wiecej na jego temat powiedzieć??
Pozdrawiam
airgaston - 2011-07-12, 16:44
Witaj.
Pierwszy jest w stanie do roboty ale ma ta zaletę że jest na bazie Mercedesa kaczki mój np na 308 i cześci w bród i na pewno DMC to 3200kg. Drugi jest na bazie ciężarówki 508 waży dobrze ponad 4T tak że prawo jazdy C ViaTOLL i parę innych utrudnień. Ja bym polecał Ci 1.
Może ktoś z Hanysów mógłby podskoczyć i obejrzeć. Ta zabudowa jest niezwykle trwała bo ma stalowy szkielet. Wart jest tych pieniędzy aczkolwiek na foto widzę parę braków. Np mocowania lusterek, tylnych lamp, trochę wnętrza. Nie wiem skąd jesteś więc trudno Ci poradzić na co zwrócić uwagę.
sebacze - 2011-07-12, 17:02
Dzieki!
No to już jestem madrzejszy. Musze szukać czegoś lżejszego
Gadałem z gościem i sporo jest do roboty w środku nie ma materacy i ogólnie kosmetyka.
Tak na marginesie czy kupując starego kampera musze wymieniać materace czy sa jakies pralnie takich rzeczy??
Jestem z Pomorskiego
MILUŚ - 2011-07-12, 18:03
airgaston napisał/a: | ....................
Może ktoś z Hanysów mógłby podskoczyć i obejrzeć................ |
Kędzierzyn leży na Opolszczyźnie ............ a Hanysy mieszkają na Ślunsku
artanek - 2011-07-12, 19:03
Oj Milus ,Milus ! Górny Slunsk składa sie z dużej częsci Opolszczyzny .Kędzierzyn zawsze do niego należał .Stolicą Górnego ŚLUNSKA nawet było Opole .To politycy rozbili Górny Ślunsk i wyszło z tego gów...no .
airgaston - 2011-07-14, 09:27
Miluś moje korzenie są z Zawiercia
airgaston - 2011-07-14, 09:43
A co do materacy, ja tam nie lubie spać w cudzym łóżku. Mozna wyprac obicie, ale jak nie materacy to lepiej. Robisz je sam.
Z własnego doswiadczenia powiem Ci ze lepiej kupić za niewielkie pieniądze solidne auto i doprowadzić je do świetności, niż kupić za spore niby bez wkładu finansowego i potem wpakować równieź sporą kasę. Ja mając Ducato o 10 lat młodsze wolę Hymera dużo starszego.
Z Pomorza do Kędzierzyna masz sporo kilometrów. Sam pewnie się nie wybierzesz. Gdyby jednak ktoś obejżał z bliska.....służe pomoca gdzie zajrzeć i co pomacac. Ludwika poznałem na wylot
Ten Hymer ma specyficzną konstrukcje scian. Są zawsze miekkie od srodka. Na zewnątrz jest blacha alu potem szkielet z profilu 2 x 2 cm między tym jest styropian a od wewnatrz to pokryte jest wykładzina PCV cienką jak cerata. I dla tego jest to miekkie. Ale za to lekkie i solidne.
Cena pierwszego Hymera jak za material do poprawek w miarę atrakcyjna. Ale powrót do domu w tym stanie to laweta. Puste auto tego modelu waży 2550kg i ma 650cm a więc dodatkowe koszty.....
sebacze - 2011-07-14, 12:59
Tak ale jadąc do hotelu też spimy w łóżku w którym przed nami spalo nie wiadomo ile osób. A to jest auto zabytkowe i wydaje mi sie że oryginalność ma duże znaczenie. Jest też taki na allegro ale zastanawia mnie ta wgniotka w lewym górnym rogu na górze z tyłu. Czy nie bedzie to miało wpływu na szczeslność konstrukcji ??
http://otomoto.pl/mercede...l-T2370601.html
airgaston - 2011-07-14, 14:15
Ma znaczenie. I dlatego jak są braki to jest duzo tańszy. Ten któremu się teraz przyglądasz wydaje się być ok a i jest napewno bardziej kompletny od poprzedniego. Masz na allegro jeszcze innego http://moto.allegro.pl/me...1702753260.html ale ten jest 540 mniejszy i ma inny układ wnętrza.
P.S. Wgniotki widoczne na zdjęciach są poza ramą. Tam jest tylko blacha alu i styropian. Niegroźne i łatwe do wyprostowania.
sebacze - 2011-07-14, 14:43
Interesuje mnie tylko ta dłuzsza wersja. Raczej bede szukał na niemieckich stronach bo są w niższych cenach co prawda zawsze można sie targować. dla mnie przygoda z carawaningiem dopiero sie zaczyna i za taka wgniotke nawet nie wiem jak sie zabrać.
airgaston - 2011-07-14, 21:41
Tak jak ja . Zdemontować od środka tapicerke, wywalic stary styropian, oczyścić troszkę rdzawy nalot(przeciez po 30 latach ma prawo go troszke być) pomalować nową farba szkielet, ew puknąć gumowym młoteczkiem blachę od środka(dziękuję Roger za pomoc )pozachwycać się solidnościa wykonania wmontować styrodur, założyć starą tapicerkę i cieszyć się kolejne 30lat. Co do modelu słuszny wybór. Mnie tez podobał się model S650 od kilku lat i marzenia sie czasem spełniają
sebacze - 2011-07-14, 23:56
Tak ale na takie akcje to trzeba mieć czas a ja niestety go nie mam. Buduje dom i to poświęca mi caly wolny czas. musze kupić coś co wytrzyma z 4 latka bez takich remontów. Mam jescze pytanko czy Hymer 2 jest też z stalowym stelarzem???
Ps. Chcialem na początku hanomaga lub 206 mercedesa. póżniej chciałem kupić lt 28. ale najbardziej za mna przemawia właśnie hymer S650. Wiem że marzenia sie spełniają. wierze w to bardzo
sebacze - 2011-07-22, 14:48
airgaston powiedz mi jeżeli chodzi o tego
http://otomoto.pl/mercede...c-T2359809.html
To gdzie dostane do niego lusterka bo facet mówi że lampy ma. Uszkodzona jest też stacyjka ale z tym raczej nie bedzie problemu. Chyba sie na niego skuszę bo podobno jest zdrowy i facet zapewnia że wszystko działa.[/b]
TomekW - 2011-07-22, 16:53
Mam ten sam model, tylko rok młodszy. Jeżeli masz jakieś pytania, również pomogę.
Lusterka w razie "W" można spróbować dorobić z rurki stalowej 3/8". Widzę, że nie ma poduszek i stolika, ale to nie powinien być duży problem, można łatwo dorobić. Jeżeli przebieg jest wiarygodny, mechanika też nie powinna być zużyta, o ile był w miarę zadbany. Nasz ma taki sam przebieg i jest to najpewniejsze mechanicznie auto w całej rodzinie!
Dowiedz się, czy działa ogrzewanie i bojler i czy brodzik nie jest popękany - jest nietypowy i praktycznie niedostępny jako część zamienna.
sebacze, widzę, że jesteś ze Swarzewa. Szkoda, że przez ponad tydzień nie czytałem forum; parę dni temu wracałem z rodzinką z Półwyspu Helskiego, gdzie nasze pudełko spędziło wakacje. Miałbyś okazję oglądnąć z bliska
Dla rodzinki 2+3 wnętrze ma naprawdę praktyczny układ.
sebacze - 2011-07-22, 17:20
Kurcze szkoda mogłem nawet was przenocować. Dziś rozmawiałem z gosciem i mówił że ogrzewanie było zmieniane na nowsze i działa, zapewnia też że cała reszta działa oprócz stacyjki bo było do niego włamanie. Ta cena wydaje mi sie bardzo atrakcyjna bo za 9 tyś by go oddał. I mówi że można śmiało wracać nim na kołach po wykupieniu ubezpieczenia. ale te lusterka to musiałbym mieć
sebacze - 2011-07-22, 19:27
A może lusterka pasują od jakiegoś starszego mercedesa? Czy raczej nic nie dopasuje?
Skorpion - 2011-07-22, 20:05
Lusterka pasuja od wszystkich Mercedesow poczawszy 207D do 410 tylko potrzebne jest dorobienie ich mocowan.Jezeli moga byc od normalnego MB to mozesz znabyc w oddziale intercarsu lub innej podobnej hurtowni w Twojej okolicy .Same lusterka to kosz okolo 50 zl sztuka plus mocowaie w tej samej prawie cenie
WINNICZKI - 2011-07-22, 20:35
"sebacze"]Prepraszam,że się wtrące ,ąle nie rozumiem pojęcia dojechać na kołach.W przypadku tego kamperka ,raczej widzę podróż na kołach leżących na pace w jakimś dostawczaku Ewidentnie widać ,że szafki nad kuchnią już oderwały sie od ściany tylko jeszcze nie doleciały do ziemi.Drzwi od szafy w połowie wysokości przeorane prawie na pół.Brak okienka w dachu w tylnej części sugeruje zalanie dachu.Brak gąbek i stolika oraz ciemne plamy na ścianach podpowiadają wode w ścianach. Co do kupującego obowiązuje zasada "widziały gały co brały",ale ja bardziej martwiłbym sie o sprzedającego.Ponieważ po dokonaniu transakcji za tą cene jestem pewien ,że udusi sie ze śmiechu.A przecież szkoda chłopa.Proponuję nawet nie targować się i odpuścić sobię tą kupę złomu,pisze całkiem poważnie.No chyba że za jakiś miesąc pojawi sie kolejny temat "A miało być tak pięknie"Przynajmniej będzie co czytać w długie zimowe wieczory. Ale to tylko moje zdanie.
tolo61 - 2011-07-23, 00:00
Witam...
Taaaa moim zdaniem ...skromnym zresztą to Ślimakowaty ma racje......
Przy drzwiach te ciemne ślady to może być już próchno....
A i jeszcze jedno akcyza ...18.6% od wartości rynkowej / pomniejszonej średnio o ok 30-40% /
TomekW - 2011-07-23, 00:39
WINNICZKI, nie strasz tak bardzo
Szafki na zdjęciu może na pierwszy rzut oka wyglądają nieciekawie, ale chyba nie jest tak źle, jak piszesz. Ta otwarta z prawej strony jest skośna, pozostałe wydają się trzymać poziom, a drzwiczki można wyregulować. Wbrew pozorom meble w Hymerze są bardzo trwałe, a wiszą na stalowym szkielecie. Nawet jak zerwie się mocowanie (bo np. przerdzewieją wkręty mocujące), zawsze można przykręcić obok. Drzwi do szafy można dorobić albo naprawić wymieniając sklejkę. W naszym nie było ich w ogóle, podobnie jak prawej ściany szafy i jakoś sobie poradziliśmy.
Poza tym, gdzie widzisz te ciemne plamy? Oryginalna "tapicerka" w Hymerze jest zrobiona z folii PCV, kremowej jednolitej na suficie i "marmurkowatej" na ścianach. Pod spodem jest sam styropian, a na zewnątrz blacha poszycia. Niby gdzie ta woda ma się zatrzymywać?
A okienko (klapa dachowa) w tylnej części (chyba) jest na miejscu, tylko tapicerka dookoła jest trochę podarta.
Szkoda, że nie ma kloszy lamp wnętrza, przynajmniej nad kuchnią. Znalezienie oryginalnych może graniczyć z cudem. Ciekawe też, co kryją te wielkie trójkątne naklejki i bohomazy na ścianie. Może jakieś uszkodzenia poszycia?
Ciężko wiele powiedzieć z takiej ilości tak marnych zdjęć, ale jak na 33-latka bez remontu wygląda nawet nieźle. Może udałoby się poprosić sprzedającego o więcej zdjęć? Zwłaszcza łazienki, kabiny, sufitu, dachu i prawego boku. Niestety mam trochę nie po drodze, żeby go oglądnąć.
sebacze, musisz wiedzieć, że Hymer z tak słabym silnikiem to szkoła cierpliwości, spory hałas w kabinie, przyspieszenie na poziomie PF126p, prędkość przelotowa ok. 80km/h i zużycie ropy na poziomie 12-13 l/100km. Góry widzi wcześniej, niż kierowca
Za to wiele wynagradzają wielkość kabiny i widoki zza kierownicy, lepsze niż w turystycznym autobusie!
EDIT:
tolo61 napisał/a: | Przy drzwiach te ciemne ślady to może być już próchno.... |
Przypominam, że Hymer ma stalowy szkielet. Trzeba naprawdę dużo wody, żeby całkiem przerdzewiał, chociaż oczywiście "padaki" też się czasem zdarzają. A te ciemne ślady to po prostu odciski brudnych paluchów.
tolo61 napisał/a: | A i jeszcze jedno akcyza ...18.6% od wartości rynkowej / pomniejszonej średnio o ok 30-40% / |
A to już realny problem. Tylko jak udowodnić wartość rynkową 33-letniego kamperka?
sebacze - 2011-07-24, 11:23
Chyba sobie tego odpuszcze za dużo musiałbym zrobić. Mieliśmy z żoną garbusa i tam też nie było za cicho. Jak jeżdzimy na wczasy to sie nie spieszymy także 80km/h mnie nie przeraża. Ale co oznacza że widzi góry wcześniej niż kierowca to nie mam pojęcia o co chodzi
Skorpion - 2011-07-24, 11:38
sebacze napisał/a: | Ale co oznacza że widzi góry wcześniej niż kierowca to nie mam pojęcia o co chodzi | Co to oznacza tylko to ze to ze sisilnik czuje wczesniej podjazd pod gorke niz sam zdazysz zobaczyc swoimi oczkami.Tak samo jest w moim kampeku silnik starej genercji czyli klekot tylko 48kW ale za to bardzo wytrzymaly i praktycznie nie do zajechania gdy sie dba o niego .Silniki sa tak prostej konstukcji ,ze naprawic mozna bez pomocy komputera ,i przezyja wieeej niz silniki najnowsze ,bo nie posiadaja zadnego komputera pokladowego.
sebacze - 2011-07-24, 16:47
Może kogoś zainteresuje Orion bo cena wydaję się być bardzo dobra
http://szukaj.pl.mobile.e...pl&pageNumber=1
zbychu91 - 2011-07-24, 17:25
[quote="sebacze"]Może kogoś zainteresuje Orion bo cena wydaję się być bardzo dobra
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/
A to już jest klasyka,wspaniała klasyka!
Skorpion - 2011-07-24, 17:40
Orion wspanialy samochodzik kempingowy.Z tych zdjec widac,ze duzo prcy trzeba by bylo w neigo wlozic,strasznie zaniedbany zewnetrznie.Zadnych zdjeci ze srodka
MILUŚ - 2011-07-24, 21:05
sebacze napisał/a: | Może kogoś zainteresuje Orion .............. |
Chyba ............. muzeum karawaningu w Warce
Szczerze ........... camperek "klasyk"........ w czasach swej świetności z górnej półki
A teraz .........? Mało spotykany .......... części brak , nieznane wnętrze tego egzemplarza / sądząc po stanie zewnętrznym nie można przewidzieć co wewnątrz /
Reasumując ODRADZAM
sebacze - 2011-07-24, 21:29
Tak ale za te pieniądze ciężko coś takiego dostać i z tego co sie orientuje to wnetrze było robione pod klienta. Dla mnie za małe bo trzy osobowe. Właśnie gdzieś czytałem na forum o tym muzeum i może by chcieli. Po prostu znalazłem i daje link, może ktoś tego szuka.
TomekW - 2011-07-24, 22:44
Ten Orion rzeczywiście ciekawy i mocno nietypowy - rocznik 1976, na podwoziu MB 306D (model przejęty przez Mercedesa od wchłoniętego Hanomaga), całe 60KM pod maską. Dla kolekcjonera, prawdziwego pasjonata, ale raczej nie do normalnej eksploatacji.
BiG Team - 2011-07-24, 22:52
Dzisiaj pojawił sie taki w Karpaczu , super utrzymany. Jutro wkleje fotkę
sebacze - 2011-07-26, 16:14
A co myślicie o tym modelu??
http://suchen.mobile.de/f...ml?id=147326002
Da sie tu wsadzić diesla już przy okazji wymiany silnika i od czego taki silnik pasuje??
WINNICZKI - 2011-07-26, 22:58
Chłop uparł się,żeby zniechęcić do kamperowania rodzinę i z zawziętością godną lepszej sprawy szuka złomu.To już lepiej poszukać w niezłym stanie blaszanki takiej jak miał yanoo za 10 000 i pośmigać po Polsce i krajach ościennych. Miluś pokaż koledze na zdjęciach jak Twoje autko wygląda w środku.Rockers zaproś kolegę na oglądanie swojego blaszanego wspaniałego autka,niech zacznie myśleć w dobrym kierunku.Bo jak do tej pory to zmierza w kierunku samozagłady,i rozwodu w domu
TomekW - 2011-07-26, 23:23
WINNICZKI, weź pod uwagę, że sebacze ma rodzinę 2+3. Na blaszankę to trochę za dużo
@sebacze: ten ostatni ma takie samo podwozie, jak ten wcześniejszy Orion. Stare i nietypowe. Silnik raczej nie podejdzie od nowszego modelu bez przeróbki. Model bazowy wyglądał tak:
http://www.mercedes-benz....-1994.0003.html
Takiego Hymera integrala na MB206D ma ROBHEN, pewnie zna w nim każdą śrubkę:
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=6661
Ja jednak dalej proponuję rozglądnąć się za jakimś ładnym 650DS na "kaczce" (jak nasz i airgastona). Czasem się takie w PL pojawiają i zwykle nie kosztują fortuny
tolo61 - 2011-07-27, 00:23
sebacze.....
może rozejrzyj się za czymś takim......
A może to jeszcze jest????
http://moto.allegro.pl/fi...1674600679.html
Pozdrawiam
sebacze - 2011-07-27, 13:51
Tak jak już wczesniej pisałem na początku chciałem hanomaga lub właśnie póżniejszy mercedes 206 tylko nie wiedziałem że wystepował też w takiej wersji. Garbusa mieliśmy z 73r i to był bardzo pewny samochód nigdy nas nie zawiódł. My z żoną lubimy rzeczy z duszą i dlatego taki wybor. Czekam właśnie na zdjęcia od faceta ma mi wysłać. Silnik jest na alledrogo za 1500 zł i jeżeli wnetrze nami nie wstrzasnie to sie chyba na niego zdecydujemy. Tylko powiedzcie czy te też były robione na stalowej ramie??
TomekW - 2011-07-27, 14:30
sebacze napisał/a: | czy te też były robione na stalowej ramie?? |
Podejrzewam że tak, ale najlepiej spytaj ROBHEN-a:
http://www.camperteam.pl/...wprofile&u=2422
Wieluniak_1 - 2011-07-27, 16:18
Mój ojciec miał takiego camperka jak ten żołty na zdjęciach. Wiem, że teraz można go za grosze kupić , a silnik jak dzwon (2200d). Gościu co go odnas kupił nigdy nim nie jechał, jak mu go zaprowadziliśmy tak stoi (zabrali mu prawko). Widzę go jak stoi i niszczeje. Nie wiem jak wygląda dzisiaj środek, ale silnik i pozostałe elementy raczej sie nie popsuły od stania.
sebacze - 2011-07-29, 10:54
Zdjęć się nie doczekałem wieć chyba mu nie zalezy na sprzedaży. Wczoraj jadąc do Pucka spotkałem hymerka tą krutszą wersję. Miły pan pokazal mi całe auto i stwierdzam że w zupełności mi wystarczy. Zastanawiam się nad tym:
http://allegro.pl/hymer-m...1719900621.html
sebacze - 2011-07-29, 16:37
W tym ostatnim jest uszkodzona tylna szyba, i coś w ogrzewaniu jakiś silniczek a po za tym mowi że wszystko ok. Gdzie dostać taką szybę??
donald - 2011-07-29, 18:26
szybę to po wymiarze trzeba szukac od przyczep... myśle że sie dopasuje cos.. a silniczek to pewnie trumawent....na alledrogo do dostania czasem jak i w fachowych sklepach...
Sadowa to pod Łomiankami... jak chcesz moge podskoczyc go obejrzec...
sebacze - 2011-07-29, 18:59
Byłbym wdzieczny ale czekam jeszcze na zdjecia wnetrza bo może nie warto sie fatygować.
Jak by co to sie odezwe. Dzięki Wielkie
MILUŚ - 2011-07-29, 21:47
Witam !!!
Winniczku ............. Tomek W niestety ma rację ...........
Pewnie yanoo to potwierdzi bo miał kiedyś takiego jak mój ............ to samochód doskonały do parkowania w ciasnych dziurach , zwrotny itd. ale.............. spać w czworo wygodnie tak jak my można i tyle.Nic więcej nie zrobisz jak dolne i górne kojo są rozłozone.Chyba ,że herbatkę siedząc na obrotowym fotelu pasażera ; bo do lodówki się nie dostaniesz .w stanie rozłożonego dolnego łóżka nie masz stołu
WINNICZKI - 2011-07-29, 22:24
Dobrze,już dobrze nie doczytałem,że ma przybyć czworo nowych znajomych i jak zawsze patrzyłem przez pryzmat dwóch osób. Ale chociaż wytłumaczcie koledze ,żeby kupił coś co troche mu posłuży ,bo to co Mu sie podoba to chyba tylko jemu .
TomekW - 2011-07-30, 17:29
A propos tego ostatniego Hymera: zwróćcie uwagę na "bohatera drugiego planu" w lustrze:
makdrajwer - 2011-07-30, 20:02
Lepszy był czajnik z gwizdkiem swego czasu na allegro:
TomekW - 2011-07-30, 20:58
Z dwoma gwizdkami?
sebacze - 2011-07-30, 22:32
TomekW - 2011-07-30, 23:05
Wracając do tematu:
donald napisał/a: | szybę to po wymiarze trzeba szukac od przyczep |
W pierwszej kolejności z przyczep Hymer-Eriba z podobnych roczników. Pewnie wiele z nich w tym wieku kończy jako pakamery na budowach.
Nie wiem, czy wymiary są identyczne, ale na pierwszy rzut oka w tej cycepce jest bardzo podobna (układ uchwytów): http://otomoto.pl/inny-hymer-540-T914017.html
Przy okazji: w tym tygodniu wybieram się w okolice Mielca, może po drodze uda mi się rzucić okiem na tego Hymerka: http://otomoto.pl/mercede...d-T2467009.html
sebacze - 2011-07-31, 10:30
Chyba sie skończyło ogłoszenie bo nie można wejść na stronę. Ale o ile dobrze pamiętam to był hymer 2 tak?? Dziś wieczorem mam dostać zdjęcia tego z sadowa to zaraz sie pochwalę o ile bede potrafił wrzucuć je na forum hehe .
TomekW - 2011-07-31, 22:26
sebacze napisał/a: | o ile dobrze pamiętam to był hymer 2 tak?? |
Zgadza się. Ten z nowszym "ryjkiem", w brązowe pasy. Pewnie znowu wystawią.
Niestety, chyba nie ma archiwizera dla ogłoszeń, tylko Alledrogo.
sebacze - 2011-08-03, 09:18
Dziś dostałem zdjęcia. Powiedzcie co o tym myślicie i może ktoś mógłby podjechać zobaczyć na żywo.
donald - 2011-08-03, 09:22
Małe te zdjecia, a który to Hymer??? ten z Sadowej????
sebacze - 2011-08-03, 10:30
Tak to ten z Sadowa. No niestety takie dostałem i na dodatek mało wyraźne ale gość mi sie przyznal że nie potrafi wysyłać zdjęć i robił to syn. On nie jest ograniczony pracą i mu pasuje w każdej chwili jak by ktoś miał podjechać zobaczyć.
Ps. donald jak byś sie tam wybierał to może ty zrobisz lepsze zdjęcia i byś mi wysłał byłbym wdzięczny.
TomekW - 2011-08-04, 01:01
sebacze, oglądałem dziś tego z okolic Mielca, zrobiłem parę fotek, ale aparat został w pracy. Podeślij mi na PW Twojego maila, to jutro (w miarę wolnego czasu) wyślę Ci zdjęcia i opis.
sebacze - 2011-08-28, 09:19
Witam po długiej przerwie. Niestety nie miałem dostępu do internetu bo najmniejszy z rodziny rozwalił nam matryce w kompie . Muszę sie pochwalić że od zeszłego tygodnia jestem właścicielem tego Hymerka z Mielca . Przejechałem nim już 800 km bez żadnego problemu. Mechanicznie jest naprawdę w dobrej kondycji ale środek potrzebuje trochę pracy. Jak sie ze wszystkim uporam to wstawię fotki.
Dzięki Tokowi W. poradziłem już sobie z lodówką i kuchenka ale nie potrafię uruchomić pieca i bojlera.
matro - 2011-08-29, 07:55
jaki piecyk i jaki bojler?
...łatwiej będzie z piecykiem
TomekW - 2011-08-29, 08:57
Co do bojlera: to typowy dla starszych Hymerów amerykański Atwood. Instrukcję (angielską) do niego możesz pobrać tu:
http://www.atwoodmobile.c...%2011.19.07.pdf
Instrukcja obejmuje wszystkie wersje bojlerów, od zwykłych "świeczkowych" do elektronicznych.
Kiedyś poruszałem temat tego bojlerka tu:
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=1962
ZTCW, sprawnego Atwooda ma w swoim Hyńku KrzysF.
I jeszcze o piecu Trumy: zaglądnij do tego wątku - wklejam link do najbardziej istotnego miejsca:
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=85
W ogóle przeczytaj cały ten wątek. To co prawda o Dethleffsie, ale dużo się pokrywa.
W razie problemów z urządzeniami gazowymi odezwij się do Mirekmat-a. Jak wieść gminna i forumowa niesie to najlepszy fachowiec od tych niebezpiecznych zabawek. Mieszka na Warmii, może będzie po drodze? Numer podawał na forum: 694 553 878.
marcos40 - 2011-08-31, 01:08
TomekW napisał/a: | W razie problemów z urządzeniami gazowymi odezwij się do Mirekmat-a. Jak wieść gminna i forumowa niesie to najlepszy fachowiec od tych niebezpiecznych zabawek. Mieszka na Warmii, może będzie po drodze? Numer podawał na forum: 694 553 878. |
Potwierdzam , wybrałem się do Mirekmat na Warmię chociaż miałem 550 km w jedną stronę, o fachowości nie warto w ogóle wspominać bo to zbędna rzecz Wszystko zrobione w kilkanaście godzin choć mój przypadek ciężki był...Gaz w camperze dla niego to jak tlen dla nas wszystkich Ale szczególne pozdrowienia dla małżonki Mirka od mojego syna w podziękowaniu za wspaniałe naleśniki
P.S. Z tego co wiem Mirek jest często w Warszawie więc tam też można go łapać.
|
|