Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grupa Hymer - Problem z uruchomieniem lodówki Electrolux na gaz

sirjus - 2012-07-18, 09:48
Temat postu: Problem z uruchomieniem lodówki Electrolux na gaz
Witam!
Jeżdżę Peugeotem J5/280L w zabudowie Hymer. Mam (jak pewnie każdy) tam lodówkę Electrolux. Problem w tym, że nie potrafię jej włączyć na gaz. Na 12V działa, a na gazie cały czas próbuje odpalić płomień, ale przycisk startera świeci non stop i nie gaśnie. Wg instrukcji powinien zgasnąć, gdy odpali płomień, ale tak się nie dzieje. Dodam, że z gazem musi być wszystko w porządku, bo kuchenka działa. Czy jest ktoś może z Krakowa, kto mógłby mi pomóc w tej kwestii, albo z Warszawy (będę tam kamperkiem pod koniec przyszłego tygodnia). Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe dane, lub zdjęcia to proszę pisać, wtedy wrzucę.

Zdjęcie frontu lodówki.

kimtop - 2012-07-18, 10:26

sirjus napisał/a:
Dodam, że z gazem musi być wszystko w porządku, bo kuchenka działa.

Wcale nie.
Przy zatkanej dyszy gazu w lodówce, kuchenka będzie działała.Będzie również działa przy zamkniętym zaworze gazu lodówki.

sirjus - 2012-07-18, 10:51

kimtop napisał/a:

Wcale nie.
Przy zatkanej dyszy gazu w lodówce, kuchenka będzie działała.Będzie również działa przy zamkniętym zaworze gazu lodówki.

Zapomniałem napisać, że poprzedni właściciel przy mnie odpalił lodówkę na gaz i działała (to było 4 miesiące temu, a lodówka przez ten czas nie była używana), tylko ja w przypływie emocji związanych z zakupem domu na kółkach nie zapamiętałem jak dokładnie on to zrobił.
Czy wyczyszczenie dyszy gazu to rzecz, którą osoba z dwoma lewymi rękami zrobi sama, czy lepiej pojechać do serwisu?

jarekzpolski - 2012-07-18, 11:57

jedź do serwisu, albo kogoś kto ma o tym pojęcie.
Z Twojej wypowiedzi wnioskuję że nie masz bladego. Bez urazy. Nie musisz się znac na wszystkim, jeden naprawia instalacje gazowe - inny świetnie tańczy...tak ma być.

Średnio raz w tygodniu ktos wali posta że zamierza pogrzebać w instalacji gazowej i to będzie jego Pierwszy Raz...
To się k..a źle skończy....
Chciałbym sie mylić.

miciurin - 2012-07-18, 16:07

sirjus napisał/a:
Na 12V działa, a na gazie cały czas próbuje odpalić płomień, ale przycisk startera świeci non stop i nie gaśnie. Wg instrukcji powinien zgasnąć, gdy odpali płomień, ale tak się nie dzieje.

Spokojnie i bez nerwów :ok
Jak cyka iskrownik to sprawdź czy czuć spaliny z kratki, jak już pali to przekręć pokrętło od regulacji lodówki na np. 5.
Mnie też się wydawalo że nie chłodzi ale okazało się że jest dobrze Wszystko powinno działać :mrgreen:
Tu masz do pobrania poradnik:
http://www.camperteam.pl/...C%20kampera.pdf