Camper Diem - 2013-01-08, 12:33 Temat postu: Grecja 2013skoro przeżyliśmy koniec świata, święta i sylwestra - nie wiadomo co gorsze - to chyba można zacząć planować wyjazdy?
kto z Was podobnie jak my w tym roku zaplanował sobie Grecję?wojtek0 - 2013-01-08, 12:44 My planujemy pierwsze kamperowe wakacje właśnie w Grecji ,myślę że nie mogło być inaczej ,na początek Halkidiki ,najdalej zjedziemy do Meteorów (chyba),na razie czytam i oglądam ,aby wybrać same najlepsze miejsca. Camper Diem - 2013-01-08, 12:47 wojtek0, ja Ci dobrze radzę... przed Salonikami skręć w prawo, a potem zwiedź co nieco po drodze, ale kieruj się na południe wojtek0 - 2013-01-08, 14:31 Sugerujesz abym dojechał na Peloponez? nie ukrywam że czytałem kilka opisów ,także i Wasz,
ale troszkę się obawiam o to że nie wyrobimy się w czasie podczas na maxa 16-17 dni urlopu ,bo to jednak parę kilometrów dalej, a nasz kamperek demonem prędkości nie jest 80-90 km/h max ,nie chciałbym zniechęcić załogi do podróżowania podczas pierwszego wyjazdu .Camper Diem - 2013-01-08, 15:00
wojtek0 napisał/a:
Sugerujesz abym dojechał na Peloponez?
naszym się nie sugeruj, bo nie jesteśmy obiektywni
przeczytaj jeszcze raz relację mojego imiennika chrisa. był zdecydowanie krócej niż my, ale pojechał na Peloponez. jak wakacje to na wypasie Damian - 2013-01-08, 20:27 Po Chorwacji, Francji i Włoszech w tym roku czas chyba na Grecję - zachęceni m.in. Waszymi relacjami. Z przejazdem do 20 dni - koniec czerwca - początek lipca. Podróżujemy z dziećmi 10 i 8 lat. Co do szczegółów trasy to wszystko jeszcze przed nami. Dotychczas podróżowaliśmy jednozałogowo ale może fajnie byłoby choć część wyprawy spędzić wspólnie ?
Pozdrawiam wszystkich Grekomaniaków Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-08, 20:34 20 dni moze byc.5 dni na podroz 15 wypoczynek.
15 dni to za malo na jechanie na Peloponez.To jest szybkie objechanie a nie smakowanie takiego pieknego polwyspu jakim jest Peloponez. Camper Diem - 2013-01-08, 20:49
Zbigniew Muzyk napisał/a:
15 dni to za malo na jechanie na Peloponez.To jest szybkie objechanie a nie smakowanie takiego pieknego polwyspu jakim jest Peloponez.
15 dni za mało, 20 za mało, 30 też za mało, ale wobec tego nie jechać?
jechać, ale trasę dostosować do możliwości czasowych, kto powiedział, że trzeba objechać Peloponez za jednym razem frape - 2013-01-08, 20:57 mało, ale...
lepiej jechać i choć "liznąć" niż cały czas z tęsknotą przez szybkę patrzeć na "ciastko" jedźcie jedźcie i zobaczcie co piękne, a zobaczycie - jeszcze tam wrócicie i to nieraz Agostini - 2013-01-08, 21:41
frape napisał/a:
jedźcie jedźcie i zobaczcie co piękne, a zobaczycie - jeszcze tam wrócicie i to nieraz
Też tak myślę.
Ja chciałbym wrócić właściwie w każde miejsce, w którym do tej pory byłem.
I nie wiem co zrobić, żeby w tym roku, też tak było. Nomad - 2013-01-08, 22:00 jedźcie...jedźcie.....bęcie co czytać
..zawsze można coś wyciąć lub dołożyć do planu wyjazdu i kalendarz się będzie zgadzał.
Ania i Zdzich - 2013-01-09, 08:57 Ale jak nie dojedziecie na Peloponez to na kontynencie KONIECZNIE pojedźcie nad rzekę Acheron!!! My tam zawsze wracamy jak jesteśmy w Grecjikazik247 - 2013-01-09, 09:45 jeśli chodzi o grecj to ja też wybieram się w czerwcu byłem tam dwa razy ale z biurem turystycznym teraz jadę pierwszy raz swoim mini camperm może się spotkamy kazik pozdrawiam i do zobacznia na trasiezbychu - 2013-01-09, 09:58 My w tym roku planujemy wyjazd na Kretę , choć niewykluczone dokończenie zeszłorocznego objazdu Peloponezu.MAZUREK - 2013-01-09, 11:12 My mamy Grecję zdecydowanie w planach - na przełomie maja i czerwca. Będzie to nasze pierwsze spotkanie z Grecją. Mamy na to ok. 17-18 dni.wojtek0 - 2013-01-09, 12:15 widzę że kilka załóg planuje wyjazd przełom czerwca, lipca (my też) ,nieśmiało zaproponuje połączenie sił i wyjazd wspólny ,spotkanko w Uniejowie już tuż tuż ,można wstępnie obgadać artanek - 2013-01-09, 13:06
wojtek0 napisał/a:
Sugerujesz abym dojechał na Peloponez? nie ukrywam że czytałem kilka opisów ,także i Wasz,
ale troszkę się obawiam o to że nie wyrobimy się w czasie podczas na maxa 16-17 dni urlopu ,bo to jednak parę kilometrów dalej, a nasz kamperek demonem prędkości nie jest 80-90 km/h max ,nie chciałbym zniechęcić załogi do podróżowania podczas pierwszego wyjazdu .
Rozsądne rozważanie .Za dwa tygodnie Grecji sie nie zwiedzi co najwyżej wykonczy sie psychicznie i fizycznie a nie na tym polega kamperowane .Camper Diem - 2013-01-09, 13:45
Ania i Zdzich napisał/a:
Ale jak nie dojedziecie na Peloponez to na kontynencie KONIECZNIE pojedźcie nad rzekę Acheron!!!
my mamy w tym roku planie. jakies wskazowki- bo opieramy sie tylko na tym co WoMo podaje... Camper Diem - 2013-01-09, 13:49
artanek napisał/a:
Za dwa tygodnie Grecji sie nie zwiedzi co najwyżej wykonczy sie psychicznie i fizycznie
nie wiem jak inni, ale fizycznie i psychicznie to ja w PL sie eksploatuje pomijajac koszt paliwa- kazdy dzien w GR wart jest poswiecen Ania i Zdzich - 2013-01-09, 14:19
Camper Diem napisał/a:
Ania i Zdzich napisał/a:
Ale jak nie dojedziecie na Peloponez to na kontynencie KONIECZNIE pojedźcie nad rzekę Acheron!!!
my mamy w tym roku planie. jakies wskazowki- bo opieramy sie tylko na tym co WoMo podaje...
Nie wiem jakie są współrzędne bo generalnie (jako pilot naszych wycieczek) nie używam nawigacji tylko mapy. Wpisz w google.maps nazwę Grecja Gliki - dojazd jest prosty. Jak jedziesz autostradą z Joanniny do Igumenitsy to skręcasz w lewo na zjeździe na Paramithię, jedziesz na południe przez Gardiki, równolegle do zboczy gór. Po prawej cały czas są pola i wioski, po lewej wysokie góry. Dojeżdżasz do wioski Gliki, tu najlepiej skręć przed mostem na Acheronie w lewo, za jakiś kilometr jest duży parking, droga sie kończy. Zresztą już przed Gliki są duże tablice "Springs of Acheron" lub coś w tym stylu.
Na tym parkingu już dwukrotnie nocowaliśmy, jest tam przemiła "kamperowa" atmosfera.
pozdrawiam
AniaCamper Diem - 2013-01-09, 14:33 będziemy akurat jechali z przeciwnej strony
czy tylko pławiliście się w wodach Acheronu czy uskutecznialiście też jakieś wycieczki po okolicy?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-09, 16:28 Do Ani i Zdzicha/zaraz przejde do wszej Grecji/,patrze na mape my bywalismy w tamtych stronach ale nie wiedzielismy o rzece Aheron.Za to polecam wam w tamtej stronie nad zat. Prewezka dwa miejsca:Bouka i Salaora.Skoncze relacje 2012,to mam fajne Balkany 2011,oraz Peloponez.barbara Ania i Zdzich - 2013-01-09, 17:20 Oj dzięki!!! Czy to są jakieś fajne plaże nad morzem Jońskim? My kiedyś wyzwiedzaliśmy całe wybrzeże od Igumentsy do Pargi - tam jest naprawdę cudnie. Ponieważ w podróżach z zasady nie korzystam z GPS (mapa i intuicja znaczą dla mnie więcej niż mędrca szkiełko i oko więc wszelkie wskazówki mogę tylko podać opisowo - chyba, że ktoś mnie nauczy jak znaleźć koordynaty na google.maps.
pozdrawiam
AniaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-09, 18:32 Ja tez nie umiem gogle maps,ale czytam forum ,mam koordynaty i GPs,ale rowniez dobre mapy.Polecam Wam wyspe Lefkade,my jak sytuacja pozwoli musimy byc na Zakyntosie.Wracajac 27 pazdziernika do Patras pomyslelismy ze za pozna pora roku na Zakyntos.Czekam na wodospady.Nasze posty wpisane sa na 18,20 twoje i moje.Nad Jonskim mialas cala Albanie.Ania i Zdzich - 2013-01-09, 18:43 OOOJJJJ.....byliśmy na Lefkadzie jeszcze z dziećmi w 2003 roku, Porto Katsiki, Kataraktes i takie inne rzeczy. Ale na Zakhynos nie - może razem tam pojedziemy??? Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-09, 23:07 Moze, wy tez wolicie wczesna jesienia Spablo1 - 2013-01-09, 23:34
Ania i Zdzich napisał/a:
chyba, że ktoś mnie nauczy jak znaleźć koordynaty na google.maps.
Ania
To proste:
1. W wybranym miejscu na mapie, klikasz prawym przyciskiem myszy.
2. Otwiera się okno.
3. Zaznaczasz na liście pozycję: "co tu jest ?"
4. Na pasku pojawiają się koordynaty wskazanego przez Ciebie miejsca.
5. Kopiujesz je i wklejasz w post lub w inne miejsce.
To wszystko Ania i Zdzich - 2013-01-10, 11:11 Temat postu: rzeka Acheron w GrecjiWielkie dzięki. Zatem koordynaty parkingu nad rzeką Acheron to 39.327194,20.618591 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-10, 14:35 Jezeli bedziemy w Grecji to po drodze albo z Bitoli,albo z Albani,no i droga na Zakyntos.Zadne autostrady.Ania i Zdzich - 2013-01-10, 14:41 No jasne, nad Acheron też można dojechać bez jazdy autostradą. Trzeba skierować się od Pargi na wybrzeżu i jechać wzdłuż Acheronu od jego ujścia do Gliki. Po drodze mamy jeszcze dość ciekawy zabytek - bardzo starozytną wyrocznię Nekromantejon o ciekawej i nieco zagmatwanej historii. Teraz już nie pamiętam, byliśmy tam w 2001 roku Camper Diem - 2013-01-10, 19:25 Acheron jest wspaniały, Twoje zdjęcia zdecydowanie ładniejsze niż te z przewodnika WoMo
my tam zajrzymy w drodze powrotnej z Peloponezu, chcemy objechać zachodnie wybrzeżem, a potem Dodoni i... do domu Ania i Zdzich - 2013-01-10, 19:41 Jak zachodnie wybrzeże to wstąpcie na plażę Voidokilia na lagunie na północ od Pilos - zaraz dam koordynaty i parę fotek - to następne z tych naszych ukochanych miejsc, które cementują rodzinkę Współrzędne to: 36.966489,21.661263. Trzeba zajechać od strony północnej, bo wtedy na plaże jest bardzo blisko z małego parkingu - UWAGA, nie radzimy tam nocować, i to wcale nie ze względu na zakazy biwakowania, tylko z powodu dzikich tabunów komarów, które po prostu chciały nas ZJEJŚĆ NA SUROWO i bez przyprawy !!!!
A teraz te fotki - zrobione z góry, ze wzgórza z ruinami zamku Paleokastro:Camper Diem - 2013-01-10, 20:02 w 2011r. ominęliśmy Voidokilię ze względu na ten zakaz biwakowania- jak zjeżdżamy na plażę to nie chce nam się jechać dalej ale zobaczymy, jak będziemy mieli czas to kto wie Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-10, 20:28 Ania przepiekne zdjecia z gory,nam sie nie chcialo isc na gore,ale gdzie sie schowala plaza nudystow?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-10, 20:30 Camper Diem,dla twoich corek to jest wymarzona plaza.Ania i Zdzich - 2013-01-10, 20:31 a chcesz zobaczyć? Mam takie nieocenzurowane gołe tyłki !!!!! Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-10, 20:36 Ania ja mam zupelnie inne koordynaty,stalismy na piach 80 m od plazy bo potem mozna sie zakopac.Nasze koordynaty;N36580105 i E 21393966Ania i Zdzich - 2013-01-10, 20:42 Ja celowałam na środek zatoki Poza tym to nie moja wina tylko google.maps Wiesz ja nie za bardzo lubię GPS -tylko 2 razy uratował mi życie - w Glasgow, jak prowadziłam PO LEWEJ STRONIE!!!! i przy podejściu we mgle i okrutnym wietrze na Ben Nevis - myślałam, że tam już umrę, ale GPS powiedział mi, że do szczytu już tylko 60 m!!! Argo - 2013-01-10, 21:21
Ania ja mam zupelnie inne koordynaty,stalismy na piach 80 m od plazy bo potem mozna sie zakopac.Nasze koordynaty;N36580105 i E 21393966
Koordynaty które podałeś to wskazują ..Mediterranean Sea Deepest" Point koło GrecjiAnia i Zdzich - 2013-01-10, 21:28 No trudno - jak trafić do Voidokilii każdy zainteresowany wie , ale zaraz sprawdzę.... Och jak ja nie lubię tego GPS'a Ania i Zdzich - 2013-01-10, 21:33 Google.maps podaje mi 36.966318,21.661048 na parking na północ od plaży - może podaję to w innych jednostkach? Ja posługuję się instrukcją jaką dostałam na forumslajd - 2013-01-14, 18:55 Zachęceni Waszymi postami coraz częściej rozważamy wyjazd do Grecji,
ale ze względu na szkołę Idy to raczej w wakacje.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-15, 17:55 Ania sama nie wiem co powiedziec,stalismy patrzac na twoje zdjecie na polnocnej stronie na drodze najblizej jak sie dalo do plazy.Przy palacu Nestora tez jest parking ale my tam nie bylismy.Mam namiary z womo na dwa dojscia do plazy:N36570874,e 21394089i drugie 36580032 i 21394007 wlaczylam Gps ale rano dopiero popatrzymy.Mam koordynaty na PILOS parking w porcie w centrum ,jechalismy od Pilos i tez jest N36545666 E 21414233.Skad u ciehbie 3694....Dla mnie to wazne bo ja i tak tam nie trafie bo jedzie sie oplotkami,a jest to moja ulubiona plaza,niestety ulubione sa bez wody. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-15, 17:57 Air sprawdye jutro w GPSAnia i Zdzich - 2013-01-15, 19:16 Basiu, my nie cierpimy GPS'a. Zwykle posługujemy się (i to z powodzeniem ) dobrymi mapami i własnym nosem. Staliśmy tuż przy północnym brzegu plaży, pod wzgórzem z grobem Nestora. SAmi wiecie, gdzie to jest Camper Diem - 2013-01-16, 20:02 Ania, ale GPS, mapy i własny nos się doskonale uzupełniają Ania i Zdzich - 2013-01-17, 08:36
Camper Diem napisał/a:
Ania, ale GPS, mapy i własny nos się doskonale uzupełniają
Zgoda, ale namiary, które podaje google.maps i tektóre podaje GPS Basi Muzyk na to samo miejsce wg niej się nie zgadzają . My nie używamy nawigacji w samochodzie i zawsze trafimy tam gdzie chcemy, nawigacja pomaga tylko (mnie oczywiście) tylko w wielkich miastach i czasami w górach, aby się dowiedzieć jak wysoko jesteśmy i ile jeszcze eysokości trzeba pokonać. Kocham mapy i GPS odbiera mi przyjemność ich studiowania podczas jazdy, czyli zabiera dużą część przygody, jaką jest kamperowanie Camper Diem - 2013-01-17, 09:01 Ania jako kierowca muszę wyznać, że podczas jazdy kamperem największą przyjemność sprawia mi... sama jazda
tutaj muszę przyznać pierwszeństwo elektronice, a nie mapom. dopiero na postoju mogę znowu palcem wskazującym wytyczać szlak
ps. a to, że się namiary Basi nie zgadzają to niekoniecznie wina systemu GPS Ania i Zdzich - 2013-01-17, 09:42 Camper Diem! Ja jako pilot wycieczki wole sobie patrzeć na mapę i krajobrazy a nie wysłuchiwać głupiej elektroniki . W Pradze szukalismy lotniska, a że drogi były rozkopane to GPS trzy razy prowadził nas przed ten sam zamknięty tunel Straciliśmy ponad 3 godziny GPS jest dobry gdy mapy zgadzają się z terenem.
Dzięki temu, że jeżdżę z mapą na kolanach to do dzisiaj mogę odtworzyć trasę, jaką zrobiliśmy powiedzmy, w 1997 roku erikson - 2013-01-17, 10:03 my tez ,cały wrzesieńBarbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-17, 17:41 Nie chcialabym sie madrzyc,ale to co pisza koledzy to system GPS pokazuje stopnie i minuty itd,a stopien ma 60 minut,nie moze byc zapis np jak podaje Ania N 3696......Jezeli nie mam racji to napiszcie,a ty Camper Diem/nie moge sie przyzwyczic do twojej innej nazwy/,sprawdz w womo namiary.Probowalismy wczoraj sprawdzic te koordynaty,ale nasz becker podaje 1647 km bez mapy,przy Pilos pokazuje skrotowa mape.Ja tez patrze na mapy aby wiedziec gdzie jedziemy i moc nie pozwolic GPS jechac po swojemu.A w miastach duzych jak pisze Ania jest niezbedny.BarbaraAnia i Zdzich - 2013-01-17, 18:08 Dzięki Basiu
Camper Diem prosił mnie o podanie koordynat na rzekę Acheron, ale skoro nie miałam GPS'a to skorzystałąm z google.maps - one pewnie podają te współrzedne w radianach. Ale co tam . Jak ktoś bardzo chce gdzieś trafić, to napewno znajdzie. Ja zawsze byłam wrogiem nr 1 GPS'a, bo od lat byłam pilotem naszej "wycieczki" i przez niego bałam się,że utracę pracę i znaczenie ;-). Ale rozumiem to, że jak kierowca jedzie sam, lub jego pilot jest zmęczony to GPS może uratować. Tak ja miałam w Glasgow a Zdzich w Pradze - tylko tam jakoś nie pomógł...
No a na takich bezdrożach jak Albania czy BiH - to tylko dobra mapa, intuicja i koniec języka za przewodnika
Ale rozgadalam się za bardzo. Przesledziłam Waszą relację z Grecji - w wielu miejscach dreptaliśmy Wam po piętach. Dzięki za te cudowne zdjęcia, stawiam i czekam na więcej relacjiCamper Diem - 2013-01-17, 19:16 http://galka.mountlab.net...formaty_pozycji
Basia, w powyższym linku wytłumaczono "przejście" pomiędzy różnymi zapisami współrzędnych GPS
Ania podała namiary na parking przy plaży Voidokilia: N 36.966318, E 21.661048 i to się zgadza. w innym formacie to: N 36° 57' 58.75" E 21° 39' 39.77" Ania i Zdzich - 2013-01-17, 19:25 Camper Diem jesteś wielki I w ten sposób wytłumaczyliśmy sobie tajniki nauki zwanej matematyką ! Stawiam Camper Diem - 2013-01-17, 19:30 podjęliśmy decyzję co do terminów i trasy tegorocznej greckiej przebieżki...
zabieramy dzieciom ostatni tydzień szkoły i ruszamy 21.06. wracamy z końcem lipca, dzięki czemu uda nam się, mamy nadzieję, być w podróży 40 dni
jedziemy lądem wprost na wyspę Evia do "naszej" Kanatadika, potem Ateny, wschodni Peloponez, Mykeny, kilka dni plażowania na zachodzie Półwyspu i później zachodnie wybrzeże Grecji. zobaczymy też malowniczą rzekę Acheron- mieliśmy ją w planie, a relacja Ani i Zdzicha nas w tym utwierdziła
pozostanie nam Dodona, Vergina, Saloniki i... kolejne 11 miesięcy tęsknoty
trasa na mapkach na blogu: http://camperdiem.pl/cate...-wypraw/page/2/Ania i Zdzich - 2013-01-17, 20:01 pozdrówcie od nas rzekę Acheron. A na Voidokilię naprawdę warto pojechać Dziewczynki będą zachwycone! Rodzice zresztą też! Ale spać radzimy gdzie indziej - choćby na plaży Lagkouvardos - oj zaraz namiary wg google.maps - 37.088117,21.581569. Jest to jakieś 22 km na północ wzdłuż wybrzeża. Jedzie się przez Romanos. Plaża jest ogromna, płaska, piaszczysta, po obu jej bokach małe skałki, naprzeciwko wyspa. Na plaży jest bar i prysznic - czegóż chcieć więcej
pozdrawiam
Ania
i stawiam duuuuże lody dla Oli i Mani Camper Diem - 2013-01-17, 22:16
Ania i Zdzich napisał/a:
i stawiam duuuuże lody dla Oli i Mani
lody to ważna część ich diety w Grecji slajd - 2013-01-19, 14:27 A i my - jak nic nie stanie na przeszkodzie
w tym roku po raz pierwszy staniemy w Grecji
Planujemy wyjazd tuż po zakończeniu roku szkolnego, ale nie mamy
jeszcze ustalonej trasy wojtek0 - 2013-01-19, 20:12
slajd napisał/a:
A i my - jak nic nie stanie na przeszkodzie
w tym roku po raz pierwszy staniemy w Grecji
Planujemy wyjazd tuż po zakończeniu roku szkolnego, ale nie mamy
jeszcze ustalonej trasy
Jurku,my jesteśmy zainteresowani wspólnym wyjazdem ,tak jak wstępnie rozmawialiśmy w (głośnym) Uniejowie.Witold Cherubin - 2013-01-21, 09:12 Temat postu: Re: Grecja 2013
Camper Diem napisał/a:
..... kto z Was podobnie jak my w tym roku zaplanował sobie Grecję?
My planujemy Grecję jesienią (wrzesień, październik). Chętnie widzielibyśmy towarzystwo, lubimy wino, nie lubimy się spieszyć, chętnie zwiedzamy zabytki, namiętnie fotografujemy ciekawe miejsca i sytuacje no i należymy do pokolenia "złotego wieku", ale lubimy się bawić a zwłaszcza tańczyć. Kontakt telefoniczny i mailowy jest w awatarze.
Pozdrawiam JaWa - 2013-01-21, 12:52 My też w tym roku planujemy Grecję w trzy kamperki.
Do prostego przeliczania namiarów GPS warto użyć TEGO. Nie będzie problemów z przeliczaniem z google maps na AutoMapę.Camper Diem - 2013-01-22, 09:57 Jacek, przydatne WODNIK - 2013-01-22, 21:25
JaWa napisał/a:
My też w tym roku planujemy Grecję w trzy kamperki.
Do prostego przeliczania namiarów GPS warto użyć TEGO. Nie będzie problemów z przeliczaniem z google maps na AutoMapę.
Super stronka jest już w zakładkach.
Kiedy planujecie wyjazd.
Pozdrawiam pawel666 - 2013-01-22, 22:03 A może ktoś do Albanii ?Byliśmy w zeszłym roku .Jesteśmy zauroczeni.Piękny Ochryd od strony Macedonii.Myślę,że w tym roku od strony Albańskiej będziemy oglądać.Bardzo mili ludzie tylko trudno się dogadać.PolecamCamper Diem - 2013-01-22, 22:32 w zeszłym roku spotkaliśmy w Grecji dwie albańskie rodziny, bardzo mili ludzie
oczywiście zachęcali nas do zwiedzania Albanii, ale jednocześnie trochę zniechęcali Filip - 2013-01-23, 23:15 Witam!
Wybieramy się do Grecji w sierpniu. Planujemy wyspy Jońskie albo Peloponez. Parę lat temu objechaliśmy całą Grecję przyczepą i cały czas spaliśmy na dziko. Teraz jest kamper 4 letnia córeczka i chęć powrotu. Nie byliśmy jeszcze na wyspach (Jońskich).
Jakie są Wasze rady:
Czy nocowanie na dziko jest jeszcze w Grecji możliwe i bezpieczne?
Czy możecie polecić jakieś spokojne miejsce warte zobaczenia z małym 4 letnim dzieckiem.
Jakie są orientacyjne koszty promów na wyspy?
Pozdrawiam
Filip Kuba L. - 2013-01-24, 12:40 Witaj CAMPER DIEM
My planujemy ew. wyjazd w terminie: 22.06-7.07.2013r
W tym roku nie jestem jednak pewny na 100% czy uda nam się wyjechać ale takie mamy plany JaWa - 2013-01-24, 12:44
WODNIK napisał/a:
Kiedy planujecie wyjazd.
Ostatni tydzień sierpnia, na 3 tygodnie.Camper Diem - 2013-01-24, 13:21 Kuba L. jeżeli Twój i nasz wyjazd dojdzie do skutku w planowanym terminie jest szansa natknąć się na siebie
do pierwszych dni lipca planujemy odwiedzić okolice Korinos, wyspę Evia i Ateny
w tym samym czasie do Grecji wybierają się m.in. wojtek0, kazik247, slajd... a do wakacji jeszcze sporo czasu, pewnie będzie nas tam dużo więcej slajd - 2013-01-24, 15:30 To będzie nas tam tyle załóg, że warsztaty fotograficzne
można zorganizować Kuba L. - 2013-01-25, 23:24 Camper Diem jeżeli bedziemy w tym samym czasie w Grecji to nie widzę problemu aby się spotkać
Tym bardziej, że z nami podróżuje nasz siedmioletni syn najważniejsze aby dzieci miały zajęcie
Fakt, że Grecja jest ogromna i już nie raz czytaliśmy na forum jak to załogi mijały się koło siebie a każdy z nich narzekał, że nie spotkał żadnego rodaka na wakacjach...:haha:
Pozdrowionka dla całej rodzinki Luksiak - 2013-01-25, 23:31 2013 szykuje się bardzo obfity w wyjazdy do Grecji , bo my ( Luksiak ), Jawor_ki , DZIKI_SZU i Jery na cztery kamperki się szykujemy - w sierpniu ??? chyba że jeszcze ktoś dołączy artanek - 2013-01-26, 09:22
Kuba L. napisał/a:
Camper Diem jeżeli bedziemy w tym samym czasie w Grecji to nie widzę problemu aby się spotkać
Tym bardziej, że z nami podróżuje nasz siedmioletni syn najważniejsze aby dzieci miały zajęcie
Fakt, że Grecja jest ogromna i już nie raz czytaliśmy na forum jak to załogi mijały się koło siebie a każdy z nich narzekał, że nie spotkał żadnego rodaka na wakacjach...:haha:
Pozdrowionka dla całej rodzinki
Fakt .Ja przez 31 dni w zeszłym roku nie spotkałem ani jedne Polaka w Grecji .Natomiast Niemców ,Francuzów ,Holendrów bez liku.Witold Cherubin - 2013-01-26, 09:40
JaWa napisał/a:
WODNIK napisał/a:
Kiedy planujecie wyjazd.
Ostatni tydzień sierpnia, na 3 tygodnie.
My planujemy wrzesień (prawdopodobnie 2 kampery) - mamy szansę się spotkać.
Ponadto proponuję ustawić CB radio na kanale 26 to będziemy mogli się porozumieć w razie spotkania na trasie.
Pozdrawiam Camper Diem - 2013-01-26, 10:17
Kuba L. napisał/a:
Grecja jest ogromna i już nie raz czytaliśmy na forum jak to załogi mijały się koło siebie a każdy z nich narzekał, że nie spotkał żadnego rodaka na wakacjach...:haha:
artanek napisał/a:
Ja przez 31 dni w zeszłym roku nie spotkałem ani jedne Polaka w Grecji .Natomiast Niemców ,Francuzów ,Holendrów bez liku.
ja w zeszłym roku spotkałem 4 załogi CT, kilka załóg podczytujących CT, jeden z kolegów przez chwilę jechał za nami przez greckie góry, z jedną z załóg mieliśmy kontakt sms- nie czuliśmy się osamotnieni
Witold Cherubin napisał/a:
Ponadto proponuję ustawić CB radio na kanale 26 to będziemy mogli się porozumieć w razie spotkania na trasie.
przyłączam się Kuba L. - 2013-01-26, 15:26 oj, a ja nie mam CB... autentycznie nie jestem zwollennikiem tego urządzenia - bez urazy dla nikogo. Camper Diem - 2013-01-26, 16:31
Kuba L. napisał/a:
oj, a ja nie mam CB... autentycznie nie jestem zwollennikiem tego urządzenia - bez urazy dla nikogo.
ja też nie, ale poprzedni właściciel całe szczęście był zwolennikiem CB
nie sugeruję potrzeby inwestowania w ten diabelski sprzęt ale zwróć uwagę, że nasi przodkowie z pewnością nie byli zwolennikami wielu rzeczy, które dla nas są tak ważne, że żyć bez nich nie umiemy buba - 2013-01-27, 14:34 My planujemy wyjazd na wrzesien
A nie za goráco tam w lipcu - sierpniu???Witold Cherubin - 2013-01-27, 14:43
buba napisał/a:
My planujemy wyjazd na wrzesien
A nie za goráco tam w lipcu - sierpniu???
Dla nas za gorąco, dlatego planujemy wyjazd we wrześniu Marek - 2013-01-27, 18:28 Również wstępnie planujemy wyjazd do Grecji we wrześniu. Na spokojnie penetrowanie turystyczne okolicy wraz z postojami na plażach. Najlepiej w małej grupie.
Marekand123 - 2013-02-05, 21:46 Temat postu: Nasze greckie plany.Witajcie.
Ponieważ ten rok jest dla nas wyjątkowo pracowity, miesiące wakacyjne postanowiliśmy przeznaczyć na zasłużony wypoczynek.
Z wnuczką lat 8 i kamperem minimalnie starszym.
Miejsce: Półwysep Chalkidiki (nie chcemy męczyć dziecka dalekimi wyprawami)
Termin: od około 15 lipca do rozpoczęcia nowego roku szkolnego.Camper Diem - 2013-02-06, 06:53 Ślązacy planują też jechać w kierunku Grecji, będzie nas tam w lipcu od groma Filip - 2013-02-06, 22:26 A ja się wybieram w sierpniu i może ktoś mi odpowie na moje pytania
Z góry dziękuję
Jakie są Wasze rady:
Czy możecie polecić jakieś spokojne miejsce warte zobaczenia z małym 4 letnim dzieckiem.
Pozdrawiam
Filip Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-02-07, 00:33 Mysle ze jak przeczytasz relacje kolegow z GRECJI 2012 to,odpowiedz znajdziesz na zadane pytania,sam wybierzesz sobie miejsca pokazane na zdjeciach z podanymi koordynatami erikson - 2013-02-07, 07:30 ja jeżdżę po europie tylko na dziko,Grecja w porównaniu z EU zachodnią( przez wiele lat dałem rade nawet w sławetnej Chorwacji) to raj dla takich jak ja,choć zdążają się miejsca gdzie sie nie zatrzymam,mało juz swobody zostało w ramach EU na południu,niestety dla niektórych kamper to darmozjad który nie przynosi kozysci i blokuje miejsce ,stawia sie znak i won.Camper Diem - 2013-02-07, 09:13
Filip napisał/a:
generalnie w Grecji z dziećmi czujemy się bardzo bezpiecznie
ze względu na bardzo długą linię brzegową oraz umiłowanie morza przez Greków jest bardzo dużo pięknych łatwo dostępnych plaż.
zatrzymywać na dzień możesz się prawie wszędzie, a nocować nie wolno zwykle jedynie w pobliżu zabytków (tych najważniejszych),
w pobliżu kempingów (a i to nie zawsze) oraz na obszarach chronionych (np. Natura 2000).
Filip napisał/a:
spisz sobie miejsca z relacji, których użytkownicy forum popełnili już bardzo wiele, wbij w nawigację lub oznacz na mapie i... jedź
Filip napisał/a:
to zależy na jakie wyspy głównie zależy od odległości i długości kampera.
możesz sprawdzać na www.anek.gr (dla tras obługiwanych przez tego armatora), albo na wyszukiwarkach typu www.ferries.grartanek - 2013-02-07, 09:19 Ja tam z żadnych koordynatów nie korzystałem w Grecji . Przyszedł czas na postój bez problemów zawsze go znalazłem Dwa razy tylko korzystałem z autokampngu bo żona chciała zrobic porządne pranie bo w koncu bylismy pare miesięcy i trzeba było to zrobic.Najlepiej rozglądnąc sie za postojem jak jeszcze jest jasno a nie czekac aż sie zrobi noc .Wtedy widzisz jak miejsce wygląda. Czasami mielismy miejsce przy jakims lokalu więc po prostu zapytalismy właścicieli czy im nie będzie to przeszkadzało i nigdy nie spotkalismy sie z odmową .Co nie którzy nawet udostępniali nam podłączenie do prądu albo i wi-fi .Miejscami na dziko bym sie nie przejmował w Grecji jest ich tam mnóstwo .Mysmy jednak zawsze starali sie zatrzymywac gdzies na uboczu a nie w miasteczkach czy innych skupiskach miejskich .Zawsze była cisza i spokój i żadnych problemów .Filip - 2013-02-07, 22:12 Dzięki za odpowiedzi
Byłem już w Grecji ale dawno temu. Najbardziej podobał nam się Peloponez, ale trochę daleko, więc myślę o Wyspach Jońskich bo trochę bliżej i nas tam nie było...
Noclegi na dziko są ciągle dostępne w Grecji. To miła wiadomość
Camper Diem Twoją relację to po nocach czytamy - GRATULACJE
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam
Filip Camper Diem - 2013-02-08, 07:39 skoro Peloponnisos za daleko, to Zakinthos również http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=14298 Agostini się tam pluskał w zeszłym roku
może Korfu chociaż mnie żadna ze znalezionych w necie relacji nie powaliła frape - 2013-02-08, 10:56
Camper Diem napisał/a:
może Korfu chociaż mnie żadna ze znalezionych w necie relacji nie powaliła
Kerkira jest znacznie bliżej i dość prosto można się na nią dostać z Igumenisty - promy praktycznie co godzinę - kilku przewoźników (2011 2osoby +T4 - 38 euro w jedną stronę)
Czy warto tam pojechać - obejrzyj i zadecyduj - według mnie tak
http://osiolkiemprzezswia...ja-dzien-1.html
i zdecydowanie bardziej mi się tam podobało niż Zakynhtos (też mam do niego sentyment ) ale tu już trzeba płynąć z Kilini za Patrą czyli Peloponez - a jak juz tu dojedziesz to gdybym mogła wybierać to wybiorę Peloponez. Wcześniej masz Kefalonię i Lefkadę -
http://osiolkiemprzezswia...ja-dzien-1.html
poczytaj - obejrzyj i zdecyduj co wybierasz - bo każdy z nas pisząc relację robi to subiektywnie Ania i Zdzich - 2013-02-08, 11:18 No - ale zasadniczą zaletą Lefkady jest to, że przejedziesz tam mostem. Śmigasz z Igumenitsy na południe, zaraz po przejechaniu cieśniny w Prewezie (notabene podwodnym tunelem jak w Norwegii) skreca się w prawo na Lefkadę. Nie byłam na Korfu, ani na Zakhyntos, ale dla mnie południowe i zachodnie wybrzeże Lefkady - rewelka
pozdrawiam
AniaRoza - 2013-02-08, 12:04 przez ten most łatwo Lefkadę przeoczyć w archipelagu wysp jońskich.
dawniej byłem przekonany, że to półwysep
Krzysztof z konta żony Ania i Zdzich - 2013-02-08, 12:27 Dlatego warto mieć papierową mapę a nie nawigację. To jest oczywiście MÓJ pogląd w temacie "o wyższości itd..." , który powtarzam jak mantrę Camper Diem - 2013-02-08, 15:01 Ania, Peloponez na ten przykład jest półwyspem, chociaż połączonym z lądem, jak Lefkada, mostem. tak więc mapa może wprowadzić w błąd
a z tym "anty-gps" po prostu przesadzasz
oczywistością jest, że warto mieć jak najwięcej udogodnień. dobre mapy mają również koordynaty gps
niezależnie czy masz mapę, czy również gps (bez mapy raczej nikt się nie rusza) najważniejsze jest, żeby umieć z nich korzystaćAnia i Zdzich - 2013-02-08, 15:16
Camper Diem napisał/a:
Peloponez na ten przykład jest półwyspem, chociaż połączonym z lądem, jak Lefkada, mostem.
Peloponez jest pólwyspem odciętym od stałego lądu Kanałem Korynckim
Ja nie mam generalnie nic na przeciw gps'owi jako takiemu - dopóki nie ogłupia uzytkownika. Jest to mój prywatny pogląd, którego póki co, nie zmienię. Wolno mi? Camper Diem - 2013-02-08, 15:44 Ania wolno (a nawet należy!) mieć własne poglądy, byle nie popadać w skrajność z ich manifestowaniem Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-02-08, 21:28 Nie znalazlam zdjecia z turkocacym sie mostem na Lefkade.Znalazlam takie gdzie ruiny zamku po lewej i w dali po prawej waska grobla na Lefkade.Jest to wyspa bardzo gorzysta.Niektorzy nie dojezdzaja do najpiekniejszej plazy w Grecji PORTO KATSIKI.Bede o tym pisac w relacji od poniedzialku Balkany 2011 wiosna.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2013-02-08, 21:32 Porto Katsiki na LefkadzieAnia i Zdzich - 2013-02-09, 10:49 Basiu, byłam i dojechaliśmy do tej plaży. Było to w 2003 roku, byliśmy wtedy w Grecji z przyczepką i ze wszystkimi dziećmi (jeszcze chciały z nami jeździć....:)) Ale zdjęcia mam analogowe - w zwykłym albumie. Musiałabym skanować, ale nie mam na to czasu.
pozdrawiam
Aniaartanek - 2013-02-09, 12:11 Ja mam prawie pare zdjęc z wjazdu na Lefkade z zeszłego już roku .Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-02-09, 17:31 Artanek,podajesz date 5.05.czy pamietasz od ktorego maja mozna sie juz w Grecji kapac artanek - 2013-02-09, 22:18
Artanek,podajesz date 5.05.czy pamietasz od ktorego maja mozna sie juz w Grecji kapac
Mysmy sie kąpali w morzu tylko w południe i przyznam sie że te kąpiele trwały nie wiele minut bo temperatura wody nie była za piękna ,Dopiero po dwudziestym maja temperaturka sie dzwigła i zaczeło byc pięknie ,Pogoda natomiast była super i nie wiele dni było brzydkich ,W kwietni bylismy w Albani to pare dni dało nam popalic .Pogoda była deszczowa a na morzu sztormy ,Takie naprawde dobre pogodowe warunki to mielismy dopiero od Vlore .Grecy w maju mieli wszystko na plażach pozamykane robili remonty czyscili plaże .Dopiero od 1 czerwca a bylismy wtedy na chalkidiki
na plażach sie zaroiło od turystów i tubylców .Na plażach pojawili sie ratownicy i karuzela ogłuszającej muzyki z każdej budy czy lokalu .W soboty i niedziele to już szał taneczny jak w Rio .Z Grecji wyjechalismy gdzies koło 7 czerwca do Macedoni.Jedno wiem na pewno że już około połowy kwietnia w albani byłem spalony od słonca na ament .Czyli idzie i w kwietniu sie opalic jak na Karaibach.frape - 2013-02-09, 23:25
artanek napisał/a:
Dopiero od 1 czerwca a bylismy wtedy na chalkidiki
na plażach sie zaroiło od turystów i tubylców .
coś w tej dacie jest. Pamiętam w Rionie - 31 maja zachód słońca na kamienistej plaży przy hotelu. 1 czerwca poszliśmy jak zawsze nad morze i co.... zamiast kamieni była piękna piaszczysta plaża - sezon czas zacząć Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-02-10, 17:13 Dzieki,dzieki :bo my moczylismy sie tylko w Thermopilach.artanek - 2013-02-10, 19:19
Dzieki,dzieki :bo my moczylismy sie tylko w Thermopilach.
W Termopilach również kąpalismy sie a psy które tam sie całym stadem wałęsaja pilowały nas całą noc .Nie powiem naszego nie zaczepiały ale to może z powodu okupu który od nas wzieły. Zjadły nam 3 kilo karmy suchej tak że puzniej spały pod pomnikiem przez pół dnia.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-02-10, 20:19 Psy zasadniczo koczuja przy kaskadach.W 2011 wiosna bylo ich 8szt,jesienia 15.Natomiast teraz kapie sie i parkuje jak pokazujesz blizej pomnika Leonidasa.Dobry wloch nie 3 kg ale cala torbe 10kg zawiozl im pod nieczynny hotel przy kaskadach.Ale one i tak go wyczuly,przeksakujac rzeczke.Niemcy byli bardzo oburzeni. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-02-10, 20:39 Artanek odnosnie tych plaz w Albani gdzie was pilnowano i innych,nie masz koordynatow,lub je okresl,kolo Vlore,Ksamil, Dures itp.Ja mam dobra mape to sobie znajde.Znalazlam plytke ze zdjeciami w 2009 roku,to dopiero byla Albania,ale wtedy nie oszukiwali na wymianie lekow.Kurs wszedzie byl 140.Corka mi wkjei do komputera to wam poikaze tamta Albanie.Nawet nie pamietalam ze mam tak duzo zdjec na plytce erikson - 2013-02-11, 20:26 moze zna ktos ceny promow przez przesmyk do Petry?,jechałem ostatnio mostem i skasowali mnie jako 1 kat( wydaje mi sie ze powinni jako 2),ciekawe jak wychodzi przepłyniecie promem,co sie lepiej oplaca?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-02-11, 20:49 nie wiem ile w tym roku ale kolo 15euro.Roznica na korzysc promu to 1-2 euro.Naposales blednie chyba chodzi ci o Patras. frape - 2013-02-11, 22:32
erikson napisał/a:
moze zna ktos ceny promow przez przesmyk do Petry?,
za T4 w 2009 chcieli 6 euro w 2011 6,5 euro promem. Jak dobrze pamiętam to w 2009 most kosztował 11,8 euro
chyba, że w międzyczasie mocno podnieśli ceny na prom, a tak to było gdzieś koło połowy ceny za most. Płaci się od samochodu - ludzie są przewożeni za freehubert1234 - 2013-03-13, 21:20 Witajcie.
My również wybieramy się do Grecji.
Na chwilę obecną w dwa kampery tj:
-Mercedes mb 100 - załoga 2 osoby dorosłe i jedna panna 9 lat.
-Ford transit – załoga 2 osoby dorosłe.
(oba pojazdy poruszają się z zawrotną prędkością zbliżoną do 90 km/h)
Niestety urlopy mamy już zaklepane, więc wyruszamy niezwłocznie po zakończeniu roku szkolnego na 3 tygodnie( do 21 lipca).
Chcemy zupełnie bez pośpiechu przejechać przez Bałkany, zatrzymując się w ciekawych miejscach. Następnie kilka dni leniuchowania nad morzem w Grecji i powrót połączony ze zwiedzaniem i innymi atrakcjami umilającymi włóczęgę.
Jeżeli masz ochotę na taką tułaczkę, albo my możemy się dołączyć do kogoś - to prosimy o informację.
Wyruszamy z Warszawy.
Pozdrawiamy
Beata i Hubertslajd - 2013-03-14, 00:24 [quote="hubert1234"]Jeżeli masz ochotę na taką tułaczkę, albo my możemy się dołączyć do kogoś - to prosimy o informację.
Wyruszamy z Warszawy.
A wybieracię się na jakiś zlot do chwili wyjazdu wojtek0 - 2013-03-14, 08:03
slajd napisał/a:
A wybieracię się na jakiś zlot do chwili wyjazdu
Jurku my mamy plan być , Uniejów-wiosennie lub Częstochowa,oraz Złota Dolina ,jeśli będziecie na którymś z tych zlotów chętnie dokończymy rozmowę z Uniejowa i mam nadzieję umówimy się na wspólną Grecję
A może będziesz w Łodzi na targach Foto ?hubert1234 - 2013-03-14, 11:47 A wybieracię się na jakiś zlot do chwili wyjazdu [/quote]
W tej chwili nie wiemy. Raczej nic daleko, może uda się na III WIOSENNY WEEK CAMPERMAJSTRÓW w Kaputach w dniach 19-21-kwiecień 2013
Pozdrawiamy
Beata i HubertROBERT WINNEBAGO - 2013-04-07, 20:29 witam wszystkich, na środkowym palcu halkidiki polecam kamping rea super zatoka z plytką wodą z wieczora temp wody dochodziła do 32 stopnie bajka! port za darmo to że masz motorówkę to normalne ,nikt się nie pyta masz to wodujesz i pływasz .jedyna wada dość blizko drogi i w nocy auta słuchać .dalej jeszcze kilka kemp ale dla wodniaków ten najleprszy i dzieci z powodu kilometra plytkiej wody też raj mają .angela_camp - 2013-04-23, 09:22 Witam wszystkich po dluzszej przerwie ;-)
Gdy juz planujecie podroz 2013 po grecji a wiekszosc Peloponez odkrylismy z mezem i dziecmy w tamtym roku piekna szeroka wielka plaze zebralismy na niej 30kg muszelek ;-))wiecej juz nam sie nie chialo ... zero ludzi zdjecie dodaje moze ktos juz byl gdzie sie znajduje dodam jak tylko wezme moj notatnik z kamperka wstepnie plaza na peloponezie jest wprost naprzeciwko wyspy zakynthos sa na niej kopce zolwikow carreta carreta osobiscie na oczy widzielismy malutkiego zolwika carreta ale zeschnietego niestety a zywe wykluly sie o 5 nad ranem i uciekly do morza jak ktos tam bedzie warto i zobaczyc jak pelno tych stworzonek wedruje do moza robia fajne slady na piasku.Kopce wielkie na plazy oznaczaja miejsce skladowania jaj latwo je przeoczyc zolwica maskuje je. i nie sa one chronione tak jak na Zakynthosie plaza zolwi na ktorej sie placi tak czytalam.erikson - 2013-04-23, 18:54 jedzie ktos w okolicach 20 maja ?darek - 2013-04-30, 23:04
hubert1234 napisał/a:
Witajcie.
My również wybieramy się do Grecji.
Na chwilę obecną w dwa kampery tj:
-Mercedes mb 100 - załoga 2 osoby dorosłe i jedna panna 9 lat.
-Ford transit – załoga 2 osoby dorosłe.
(oba pojazdy poruszają się z zawrotną prędkością zbliżoną do 90 km/h)
Niestety urlopy mamy już zaklepane, więc wyruszamy niezwłocznie po zakończeniu roku szkolnego na 3 tygodnie( do 21 lipca).
Chcemy zupełnie bez pośpiechu przejechać przez Bałkany, zatrzymując się w ciekawych miejscach. Następnie kilka dni leniuchowania nad morzem w Grecji i powrót połączony ze zwiedzaniem i innymi atrakcjami umilającymi włóczęgę.
Jeżeli masz ochotę na taką tułaczkę, albo my możemy się dołączyć do kogoś - to prosimy o informację.
Wyruszamy z Warszawy.
Pozdrawiamy
Beata i Hubert
My wyjeżdżamy z Lublina ok 5 Lipca, lecimy na Chalkidiki, później wzdłuż morza na wschód do Turcji i na południe do Efezu i Didymy.
Może jest szansa na wspólna kawe gdzieś po drodze krzysioz - 2013-05-03, 14:30 Zamierzamy pokrecić sie w okolicach Igoumenitsy i Lefkady miedzy 14 i 21 lipca,moze kogos uda nam się spotkać. Camper Diem - 2013-05-03, 17:16 My bedziemy na zachodnim wybrzezu w 2 polowie lipca, pozniej sprawdze dokladnie hubert1234 - 2013-05-04, 11:34
darek napisał/a:
hubert1234 napisał/a:
My wyjeżdżamy z Lublina ok 5 Lipca, lecimy na Chalkidiki, później wzdłuż morza na wschód do Turcji i na południe do Efezu i Didymy.
Może jest szansa na wspólna kawe gdzieś po drodze
Chętnie się spotkamy na kawę i nie tylko…, tyle że z bardzo wstępnych wyliczeń wychodzi nam że do Grecji przez Chorwację , Czarnogórę i Albanię dotrzemy dopiero ok. 10 czerwca. Czy to aby dla Was nie za późno ?
Pozdrawiamy
Beata i Hubertdarek - 2013-05-04, 13:16 Miałeś chyba na myśli że nie 10 czerwca tylko 10 lipca, jesli 10 lipca to my pewnie sie też będziuemy jeszcze tręćić po okolicy )hubert1234 - 2013-05-04, 22:20
darek napisał/a:
Miałeś chyba na myśli że nie 10 czerwca tylko 10 lipca, jesli 10 lipca to my pewnie sie też będziuemy jeszcze tręćić po okolicy )
Oczywiście że chodzi o 10 lipca.
W temacie ewentualnego spotkania wyślemy ci dane kontaktowe na pw.
pozdrawiamy
Beata i Hubertdarek - 2013-05-05, 07:35 OK , fajnie. mój telefon jest w avatarze , wyjeżdżamy 5 lipca więc około 8 go powinniśmy być na miejscu, pokręcimy się po okolicy ( głównie okolice góry Olimp, Chalikidiki, Athos ) i jedziemy na wschód, jest więc szansa na wspólna kawę Thom - 2013-05-10, 11:55 Witam wszystkich... ja planuje ruszyć na Grecję 12 lub 13 lipca...
Muszę wrócić do 2 sierpnia tak więc 3 tygodnie będę szaleć...
Startuje z Wrocławia i zastanawiam się nad wyborem optymalnej trasy...
Nie jestem zwolennikiem zjazdy "na łeb na szyje" bo nie ma to nic
wspólnego z wypoczynkiem, a już napewno bezpieczeństwem
Tym pierwszym razem chciałbym wmontować się na Chalkidiki...frykas1 - 2013-05-10, 12:27 Thom, Witaj .Thom my też wyruszamy 11 lipca ten sam kierunek .Wyjazd z Wawy.Planujemy przez Hajduszoboszlo tom dwa dni,potem dalej na Chalkidiki ok 1100 kilometry.Thom - 2013-05-10, 13:11 frykas1, to zapewne będzie okazja zpięcia się w trasie...
ja gdzieś na Węgrzech pewnie też się zatrzymam w tranzycie...
Startuje z Wrocławia i zastanawiam się nad wyborem optymalnej trasy...
Tym pierwszym razem chciałbym wmontować się na Chalkidiki...
Ja jechałem z Wrocławia na Chalkidiki w 2011 roku. Tu moja relacja. Mi raczej zależało na szybkim dotarciu do Grecji i tam wypoczywanie. Niestety wpadłem na kiepski pomysł omijania autostrady w Serbii (albo wybrałem zły objazd)...trochę szkód sobie w camperze narobiłem.
Jakbym mógł jakoś coś podpowiedzieć to pisz.
Pozdrawiamslajd - 2013-05-13, 17:36 Po dłuuugim zimoremoncie kamperka
u Andriu z Częstochowy, któremu tu jeszcze raz na łamach
forum Serdecznie Dziękuję za remont i usprawnienia w Eribie
przyszedł czas realnie rozważyć termin wyjazdu do Grecji
I tak, po pewnych "przeróbkach" stanęło na 24 lipca a powrót w okolicach 24 sierpnia br.
Trasa co prawda jeszcze nie ustalona, jest tyle ciekawego po drodze, że trudno
się zdecydować, ale od czego Forum darek - 2013-05-13, 17:42 Nikt nie chce przekroczyć wrót orientu ?, Może pociągniecie z nami do Turcjislajd - 2013-05-13, 18:43 Kto wie, kto wie,
może darek - 2013-05-13, 18:55 No właśnie w tym tkwi sedno , jedziemy tam gdzie nas oczy poniosą , choć w moim wypadku trasa jest raczej sztywna, od lat obiecywałem moim synowm że pokażę im obszar starożytnej grecji, Efez , Pergamon , Troję, Didymęm tej Turcji w tym roku nie odpuszczę Camper Diem - 2013-05-13, 20:11 wiekowy człowiek z Warszawy powiedział mi, że jeżeli mnie interesuje starożytna Grecja to muszę jechać do Turcji. taki paradoks
darek napisał/a:
tej Turcji w tym roku nie odpuszczę
Darku proszę zdaj relację po powrocie, za jakieś 3 lata wybierzemy się w długą wycieczkę po greckich śladach w Turcji, dane już zbieramy
darek napisał/a:
od lat obiecywałem moim synowm że pokażę im obszar starożytnej grecji, Efez , Pergamon , Troję, Didymęm
zabierz ich też koniecznie do Muzeum Pergamonu w Berlinie darek - 2013-05-13, 21:15 Muzeum Pergamonu osobiście zwiedzałem, ale solo bez rodzinki, też planowałem ich tam zabrać ale to juz jest dośc blisko i w każdej chwili mozna wyskoczyćCamper Diem - 2013-05-13, 21:16 czekam na relację z Turcji darek - 2013-05-13, 21:18 problem w tym że nie posiadam daru gładkiego pisania, ale obiecuję że postaram sie wkleić jakąś fotorelację z podróży )Camper Diem - 2013-05-13, 21:33 spoko, pokaż Turcję swoimi oczami jak to zrobisz to już Twoja sprawa
liczę również na informacje przydatne dla kampera, jak gps, informacje o drogach paweldorota72 - 2013-05-14, 21:49 witam Camper Diem mowiles w Uniejowie o dokładnych mapach Grecji , jak możesz dac namiary gdzie kupić z góry dziękuję Pawel DorotaCamper Diem - 2013-05-15, 05:21 Paweł, czerwienie się jak burak PRZEPRASZAM...
Kiedyś korzystałem z map Freytag&Berndt - Peloponez 1:150.000, Grecja 1:500.000
W tym roku kupiłem, więc nie sprawdziłem w praktyce, ale myślę, że będę zadowolony dwa atlasy Anavasi (anavasi.gr).
nie znalazłem bardziej szczegółowych map. postaram się poszukać jeszcze jednego wydawnictwa, którym się interesowałem, ale to najwcześniej w weekend. i fotki map, które posiadam dla rozeznania opublikuję slajd - 2013-05-15, 08:31 Jakie są koszty dostawy do domu kupując w Amazon?Camper Diem - 2013-05-15, 11:55
slajd napisał/a:
Jakie są koszty dostawy do domu kupując w Amazon?
3,49 lub 5,69 GBPCamper Diem - 2013-05-19, 18:29 odnośnie atlasów Peloponez i Grecja Centralna skala 1:50tys wydawnictwa Anavasi...Camper Diem - 2013-05-19, 19:05 kontynuując temat map Grecji - internet bardzo chwali Terrain Edition http://e-shop.terrainmaps.gr/index_english.phpslajd - 2013-05-20, 16:35 Spieszę poinformować, iż zamówiłem w Amazon atlas
Peloponezu - skala 1:50000 z przesyłką darmową,
mam go mieć już 24 maja
Cena 25,24 funtówCamper Diem - 2013-05-20, 18:38 slajd, mam nadzieję, że będziesz zadowolony
ja zapłaciłem z przesyłką tyle samo co Ty OMEGA - 2013-05-20, 19:36 Atlas ten jest z 2009 roku , nowego wydania nie mają???.Camper Diem - 2013-05-20, 20:48
OMEGA napisał/a:
Atlas ten jest z 2009 roku , nowego wydania nie mają???.
wiesz, układ drogowy Grecji za bardzo się nie zmienia slajd - 2013-05-23, 12:04
Camper Diem napisał/a:
slajd, mam nadzieję, że będziesz zadowolony
ja zapłaciłem z przesyłką tyle samo co Ty
Właśnie ją otrzymałem i delektuję się jakością wykonania,
z dokładnością przyjdzie mi się zmierzyć już wkrótce, mam nadzieję
ale pomimo map i atlasów przymierzam się do dobrej nawigacji a mam na
"oku" nowy wypust Germina Dezl 760LMT - ma ją Ktoś darek - 2013-05-23, 14:20 Tak sobie czytam o tych mapach i nawigacjach, oczywiście sam też uzywam , ale często robie tak że odkładam mapy wyłaczam nawigację i jadę tam gdzie mi akurat pasuje.
Można zabłądzić , zgubic się, poznać przy okazji miejscowych, nawiązać nowe znajomości, zagościc w czyichś progach, to troche inny wymiar włóczęgi.......Camper Diem - 2013-05-23, 14:30
slajd napisał/a:
Właśnie ją otrzymałem i delektuję się jakością wykonania,
z dokładnością przyjdzie mi się zmierzyć już wkrótce, mam nadzieję
kiedy się wybierasz i gdzie?slajd - 2013-05-23, 19:37 Wyjazd planujemy w okolicach 24 lipca trasą przez Rumunię,Bułgarię na Peloponez
a powrót pod koniec sierpnia przez Chorwację Camper Diem - 2013-05-23, 19:47 Slajd jaki masz plan na Peloponez? pierwszy raz?slajd - 2013-05-23, 20:04 2 tygodnie i pierwszy raz Damian - 2013-05-31, 13:38 Witam!
Jak już pisałem - planuję w tym roku Grecję a dokładnie Chalkidiki.
Mam dylemat co do przejazdu przez Słowację:
czy jechać krócej: Chyżne - Banska Bystrzyca - Sahy
czy dłużej a po autostradach: Bielsko - Zilina - Bratysława - Budapeszt
Jakie są Wasze za i przeciw ?
Pozdrawiam
Damianfrykas1 - 2013-05-31, 13:51 Witam .kiedy planujesz wyjazd ?Damian - 2013-05-31, 13:53 Prawdopodobnie 21.06 po południu lub 22.06frykas1 - 2013-05-31, 14:18 TO do zobaczenia na Chalkidiki .my ruszamy 10-07 z warszawy.harlejowiec - 2013-06-01, 17:46
Damian napisał/a:
Witam!
Pozdrawiam
Damian
Trasę krótszą przetestowałem jadąc w weekend majowy na Węgry.
Droga beznadziejna nie radzę nikomu non stop dziury i ograniczenia po prostu szok.
Nigdy więcej i nie polecam dzięki Bogu nic nie urwałem,na dodatek zapłaciłem 40EU pokuty za prędkość.Dawno już nie jechałem tak złymi drogami.Poprostu jedz autostradami jak chcesz mieć całe auto pozdrawiamKuba L. - 2013-06-02, 09:45 Cześć, ja osobiście juz dwa razy jechałem tą trasą na Sachy czyli E77 i nie mam takich strasznych wspomnień jak harlejowiec... ostatni raz jechałem w zeszłym roku i żadnych dziur nie zapamiętałem, dla mnie jest to po prostu najkrótszy odcinek z Warszawy w linii prostej na Budapeszt. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-02, 09:50 Tak ale w tym roku były duże opady sniegu,takich dziur na wegrzech jeszcze nie widzielismy jak w kwietniu i maju tego roku Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-02, 09:54 A jeżeli trasa do Grecji,to kierujemy się na wschod.My lubimy i polecamy granica Jurgow,Poprad Roznawa,Tornala,Ozd i jakos na Miskolc,potem jak kto woli granica Rumunii ,bo naprawdę szkoda placic na takie male odleglosci za winetki,lepiej isc w grecji na kolacje Jary70 - 2013-06-02, 10:41
Damian napisał/a:
Witam!
Pozdrawiam
Damian
Chalkidiki 2012 jechałem z Lublina przez Barwinek ustawiłem w nawi omijaj drogi płatne za namową forumową Barbary M (na powrocie żonka ustawiła omijaj płatne i autostrady!!! i trochę nas zakręciło przed Budapesztem ), Słowacja Świdnik, Presov, Kosice (droga przy płatnej) i do Budapesztu (3dni w Arenie) z Budapesztu na Szeged i zapłaciliśmy dopiero za drogi w Serbii i Macedonii (w Macedonii skok z autostrady w bok po Rakiju-mocne ścierwo i winko) . W Grecji uważaliśmy też na płatne i płaciliśmy dopiero na powrocie z Asprowalty do granicy. Zaoszczędzone środki przelałem na osobisty brzuszek w plażowych knajpkach.
10 dni na Chalkidiki w tym 3 dni na kempingu i to było piękne.
Prędkości moim ducato to 90 km powyżej jego łaknienie na ON jest nieakceptowalne przez załogę.
Pozdrowionka dla wszystkich tegorocznych Chalkidikowców Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-02, 17:24 Czyli dobrze radze/, BarbaraTrack222 - 2013-06-02, 17:43
Jary70 napisał/a:
.... dopiero na powrocie z Asprowalty do granicy.................
Gdzie Ty kolego płaciłeś Asprowalty do granicy? Chyba w innej Grecji ja byłem.Camper Diem - 2013-06-04, 19:54 Kochani, ujawniajcie się kogo można spotkać w Grecji i gdzie pod koniec czerwca i w lipcu. my ruszamy już za dwa tygodnie z okładem Jary70 - 2013-06-04, 19:56
Track222 napisał/a:
Jary70 napisał/a:
.... dopiero na powrocie z Asprowalty do granicy.................
Gdzie Ty kolego płaciłeś Asprowalty do granicy? Chyba w innej Grecji ja byłem.
Jechałem na Hołku z 3-go palca w nocy i była to bodajże e90 (2) i skasowali mnie coś koło 20E.
Grecja była ta sama tylko inne wspomagacze inne Camper Diem - 2013-06-04, 20:11
Jary70 napisał/a:
Jechałem na Hołku z 3-go palca w nocy i była to bodajże e90 (2) i skasowali mnie coś koło 20E.
czyli nie wszystko w Grecji zmieniło się na gorsze- teraz zapłaciłbyś 6E ArekK - 2013-06-05, 14:43
Camper Diem napisał/a:
Kochani, ujawniajcie się kogo można spotkać w Grecji i gdzie pod koniec czerwca i w lipcu. my ruszamy już za dwa tygodnie z okładem
My 25 wyruszamy - chcemy pojechac przez Wegry, Bosnie i Hercegowine, Czarnogore i Albanie, 8-12 bedziemy w Atenach, potem szwedanie po Peloponezie.Camper Diem - 2013-06-05, 18:13
ArekK napisał/a:
8-12 bedziemy w Atenach
Ateny zaplanowaliśmy "kilka dni ok. 8 lipca"
planujemy zatrzymać się najpierw pod Akropolem, ale w końcu trzeba będzie wjechać na kemping, a Wy?darek - 2013-06-05, 18:32 Melduję że około 9-10 tego lipca powinniśmy być w okolicach meteorów, planujemy pokręcić sie po okolicy około czterech dni i wyruszyc na wschód do TurcjiHarryLey4x4 - 2013-06-06, 20:33 może podpowiecie co mogę zaliczyć kamperem w Grecji - mam dwa tygodnie między 10 a 30 lipca i mimo ,że pierwotnie miała być Francja to biorę pod uwagę także Grecję . Każda wskazówka mile widziana- oczywiście z dzieciakami tylko pewnie skład 2+2 zamiast 2+3 , bo najstarsza ma w łebku obóz sportowy.Camper Diem - 2013-06-06, 21:09
HarryLey4x4 napisał/a:
może podpowiecie co mogę zaliczyć kamperem w Grecji - mam dwa tygodnie między 10 a 30 lipca
zaliczyć możesz wszystko
2 tygodnie to mało czasu. jeśli tylko plażowanie to najbliżej masz Halkidiki. mimo, że uciekaliśmy stamtąd w popłochu, jest kilka-kilkanaście wartych odwiedzenia miejsc
jeśli plażowanie to za mało to niestety trzeba ruszyć bardziej na południe... Peloponez, a po drodze Meteora, Delfy HarryLey4x4 - 2013-06-06, 21:15 Ja jestem jak Wy, mam świerzba i muszę zwiedzać. Poza tym pokazywanie dzieciom świata, a nie leżenie plackiem to nasze motto...Camper Diem - 2013-06-06, 21:23
HarryLey4x4 napisał/a:
Ja jestem jak Wy, mam świerzba i muszę zwiedzać.
na Halki mało zwiedzania. Peloponez jest najlepszy dla kampera, nawet nie trzeba całego objechać.
może jedź autostradą na Peloponez - Kanał Koryncki, Epidauros, Mykeny, Nafplio, Mistra, Olimpia... a potem przez most i w drodze powrotnej Delfy i Meteora? I piękne plaże po drodze?HarryLey4x4 - 2013-06-06, 21:30 O to już coś.
Czy możesz mi powiedzieć, czy masz na swjej stronie jakieś zestawienia punktów GPS ze swoich wyjazdów. Czytam Wasze relacje, ale nie widzę GPSów, a ktoś pisał,że podajesz takowe...Santa - 2013-06-06, 22:11
Camper Diem napisał/a:
HarryLey4x4 napisał/a:
Ja jestem jak Wy, mam świerzba i muszę zwiedzać.
na Halki mało zwiedzania. Peloponez jest najlepszy dla kampera, nawet nie trzeba całego objechać.
może jedź autostradą na Peloponez - Kanał Koryncki, Epidauros, Mykeny, Nafplio, Mistra, Olimpia... a potem przez most i w drodze powrotnej Delfy i Meteora? I piękne plaże po drodze?
Do tego pięknego planu dodałabym jeszcze jeden punkcik - Monemvazję , która w moim prywatnym rankingu - na Peloponezie jest absolutnie numerem jeden.
Dodatkowym wskazaniem, żeby tam pojechać jest fakt, że droga do Monemvasii prowadzi przez rozległe, przepiękne sady pomarańczowe, których zapach zapamiętuje się na zawsze Camper Diem - 2013-06-07, 04:15
Santa napisał/a:
Do tego pięknego planu dodałabym jeszcze jeden punkcik - Monemvazję , która w moim prywatnym rankingu - na Peloponezie jest absolutnie numerem jeden.
nie podałem jej celowo, bo trzeba zboczyć, a zaproponowałem koledze gotową trasę. ma dwa tygodnie więc bez kompromisu się nie obędzie. a jechać do Monemvasi i nie zobaczyć Elafonisos - grzech... i tak bez końca Camper Diem - 2013-06-07, 05:11
HarryLey4x4 napisał/a:
czy masz na swjej stronie jakieś zestawienia punktów GPS ze swoich wyjazdów
muszę sprawdzić, bo całą bazę przeszłą, przyszłą i niewykorzystaną mam w domu w Google Earth
a tutaj masz prawie aktualne mapki na ten rok http://camperdiem.pl/rozn...i-coraz-blizej/
postaram się w weekend podać więcej gps-ów HarryLey4x4 - 2013-06-07, 06:35 Będę wdzięczny. Ten rok jest wariacki, pół zimy czytałem o Francji , a teraz muszę pozmieniać plany. W Grecji zaliczyłem tylko Kretę.Santa - 2013-06-07, 09:37
Camper Diem napisał/a:
Santa napisał/a:
nie podałem jej celowo, bo trzeba zboczyć, a zaproponowałem koledze gotową trasę. ma dwa tygodnie więc bez kompromisu się nie obędzie. a jechać do Monemvasi i nie zobaczyć Elafonisos - grzech... i tak bez końca
O tak... Planowanie kilkutygodniowej trasy do Grecji to ciągły dylemat popełnienia grzechu... mniejszego lub większego
Elafonisos - wciąż jeszcze przed nami ale o Menemwazji z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że jest warta "zboczenia" i "grzechu" HarryLey4x4 - 2013-06-07, 10:33 tym "grzechem" i "zboczeniem" mnie przekonałaś...Santa - 2013-06-07, 10:38
HarryLey4x4 napisał/a:
tym "grzechem" i "zboczeniem" mnie przekonałaś...
Skoro Santa używa takich "wyrażeń", to coś w tym musi być - przekonasz się Camper Diem - 2013-06-07, 14:13 Santa, Ty Go nie podpuszczaj, bo nic grzesznego tam nie znajdzie, oprócz siebie samego
ps. Harry, a Ty masz jakąś mapę Peloponezu? ja sobie kupiłem w tym roku taką: http://www.camperteam.pl/...p=351638#351638Camper Diem - 2013-06-14, 06:18 do naszych wakacji w Grecji zostało 6 dni... ktoś jeszcze rozpoczął końcowe odliczanie?Agostini - 2013-06-14, 09:14 Ja za tydzień, też będę miał Krzysztofie, tak jak Ty, 6-tkę. Damian - 2013-06-14, 09:22 My wyjeżdżamy na Chalkidiki w piątek (21.06) po południu, prawdopodobnie następującą trasą:
Jędrzejów -> Zawiercie -> dalej A1 (Piekary Śląskie, Gliwice, Ostrava) -> Brno -> Bratysława -> Budapeszt -> Belgrad -> Saloniki
Bliżej (-200 km) byłoby przez Bańską Bystrzycę ale z moich wyliczeń wynika że około 500 km mniej po autostradzie. Ponieważ mamy tylko 18 dni chcielibyśmy jak najszybciej dotrzeć do Grecji.
Którą trasę tym razem wybraliście ?
Pozdrawiam
DamianCamper Diem - 2013-06-14, 09:22 te ostatnie dni są najgorsze
volvex - 2013-06-16, 12:25 My wybieramy się 21.06 wieczorem kierunek Peloponez trasą Katowice-Cieszyn-Żlina-Bratysława-Budapeszt-Szeged i tu na stacji benzynowej nocleg i rano dalej Novi Sad-Belgrad-Kumanovo-Katerini-Paralia /40.262523, 22.593992/ pierwsza kąpiel i początek leniuchowania, zwiedzania i wszystkiego innego co nam przyjdzie do głowy. Dalsza trasa urodzi się na miejscu. Może byśmy się gdzieś spotkali ?
tel 601526603Camper Diem - 2013-06-16, 12:53 volvex, my jedziemy 19 późnym wieczorem
Cieszyn omijamy, bo nie chce nam się na te kilka czeskich kilometrów viatolla kupować, ale później jedziemy jak Wy. nocleg nie w Szeged, ale w miasteczku Roszke tuż przed granicą. pierwszy grecki nocleg Methoni, później Paralia Korinos (N 40°19'9.77", E 22°37'40.35"), mniej ludzi niż w Katerini. no i na samej plaży Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-16, 13:11
Camper Diem napisał/a:
volvex, my jedziemy 19 późnym wieczorem
Cieszyn omijamy, bo nie chce nam się na te kilka czeskich kilometrów viatolla kupować, ale później jedziemy jak Wy. nocleg nie w Szeged, ale w miasteczku Roszke tuż przed granicą. pierwszy grecki nocleg Methoni, później Paralia Korinos (N 40°19'9.77", E 22°37'40.35"), mniej ludzi niż w Katerini. no i na samej plaży
Paralia Korinos,czy na tej plazy jest mala sliczna kapliczka Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-16, 13:34
Camper Diem napisał/a:
volvex, my jedziemy 19 późnym wieczorem
Cieszyn omijamy, bo nie chce nam się na te kilka czeskich kilometrów viatolla kupować, ale później jedziemy jak Wy. nocleg nie w Szeged, ale w miasteczku Roszke tuż przed granicą. pierwszy grecki nocleg Methoni, później Paralia Korinos (N 40°19'9.77", E 22°37'40.35"), mniej ludzi niż w Katerini. no i na samej plaży
Czy to jest przy malej ladnej kapliczce przy plazy himerki - 2013-06-16, 13:53
Camper Diem napisał/a:
Kochani, ujawniajcie się kogo można spotkać w Grecji i gdzie pod koniec czerwca i w lipcu. my ruszamy już za dwa tygodnie z okładem
Witam, prawdopodobnie spotkaliśmy się w zeszłym roku na Sithonii (Melissi), rozmawialiśmy o Peloponezie?. Możliwe, że w tym roku pojedziemy w kierunku Grecji (środkowej). Planowany start 28-29.06. do 20.07. Jaką trasą jedziecie?volvex - 2013-06-16, 14:16 Camper Diem
Mamy szansę przy sprzyjających wiatrach dotrzeć do Parali Korinos (N 40°19'9.77", E 22°37'40.35") w sobotę późnym wieczorem jeśli jeszcze tam będziecie to trzymajcie miejsce dla nas chętnie się spotkamy.Camper Diem - 2013-06-16, 16:07
Paralia Korinos,czy na tej plazy jest mala sliczna kapliczka
tak Basiu, błękitna Ag.Marina, a kawałek na północ Ag.Paraskewi Camper Diem - 2013-06-16, 16:19
himerki napisał/a:
Witam, prawdopodobnie spotkaliśmy się w zeszłym roku na Sithonii (Melissi), rozmawialiśmy o Peloponezie?.
a nasze córki płakały rozstając się z Waszymi dziećmi...
himerki napisał/a:
Możliwe, że w tym roku pojedziemy w kierunku Grecji (środkowej). Planowany start 28-29.06. do 20.07. Jaką trasą jedziecie?
my dużą część wakacji spędzimy w centralnej Grecji- Evia, Ateny i okolice, Lefkada, zachodnie wybrzeże, z przerwą na Peloponez
wieczorem puszczę mapkę , ale mniej więcej jak na blogu http://camperdiem.pl/rozn...i-coraz-blizej/Camper Diem - 2013-06-16, 16:35
volvex napisał/a:
Mamy szansę przy sprzyjających wiatrach dotrzeć do Parali Korinos (N 40°19'9.77", E 22°37'40.35") w sobotę późnym wieczorem jeśli jeszcze tam będziecie to trzymajcie miejsce dla nas chętnie się spotkamy.
Mamy szansę przy sprzyjających wiatrach dotrzeć do Parali Korinos (N 40°19'9.77", E 22°37'40.35") w sobotę późnym wieczorem jeśli jeszcze tam będziecie to trzymajcie miejsce dla nas chętnie się spotkamy.
Super,ale jeżeli mogę podpowiedzieć,to Krzysiu objedzcie caly plw,Agrolida.Piekne nea Epidavros,dalej Methamorfoza/bliżej restauracji,prysznic/,Methana,Galatas,Ermioni/na twojej mapie zobacz malenka plaza,przed lub za Ermioni,wg mnie druga po Voldokidia/,przez Didima,gorami do waszego Tolo.No dalej Nafplio.Ale to tylko podpowiedz.barbaraangela_camp - 2013-06-16, 20:29 MY tez jedziemy najwczesniej 20czerwca najpozniej 26czerwca ;-))) decyzja zapadla dzis heh kajka - 2013-06-16, 20:58 Wojtek0. My też planujemy -3-tygodniowe wakacje na chalkidiki i też jesteśmy nowicjuszami w turystyce kamperowej. Urlop planujemy od 20.07. Może jakbyśmy się zgrali co do terminu moglibyśmy się jakoś umówić na wpólną podróż? Też mam dwójkę dzieciaków w podobnym wieku. Córka - 12 lat i syn 7.Camper Diem - 2013-06-16, 21:00
jeżeli mogę podpowiedzieć,to Krzysiu objedzcie caly plw,Agrolida.
Basia mamy w planie, na mapce to widać and123 - 2013-06-16, 21:23
kajka napisał/a:
Wojtek0. My też planujemy -3-tygodniowe wakacje na chalkidiki i też jesteśmy nowicjuszami w turystyce kamperowej. Urlop planujemy od 20.07. Może jakbyśmy się zgrali co do terminu moglibyśmy się jakoś umówić na wpólną podróż? Też mam dwójkę dzieciaków w podobnym wieku. Córka - 12 lat i syn 7.
To widzę, że na Chalkidiki, będzie w lipcu mocna reprezentacja Polski. Camper Diem - 2013-06-17, 12:06 przesyłam link do pliku kmz do programu google earth
można korzystać
ps. plików jak ten nie można publikować na forum ("Rozszerzenie kmz jest niedozwolone")Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-17, 14:14 siec nie może otworzyć tego programu,i tu się konczy moja wiedza Camper Diem - 2013-06-17, 16:00 Musisz miec program google earth. Darmowy .Camper Diem - 2013-06-17, 16:09 U mnie dziala nawet na smartfonie Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-17, 20:43 niestety nie jesteśmy informatykami,i tak sobie dobrze radzimy.A zieciusia nie mogę denerwować,przyjechali kawl drogi w czworke na rowerach ,no i potem jeszcze trzeba było wrocic,a Kinga ma dpiero 9-ty rok. Camper Diem - 2013-06-18, 05:23
niestety nie jesteśmy informatykami
Basia, korzystasz z google? a przecież nie jesteś informatykiem http://www.google.com/sea...chrome&ie=UTF-8ufolz - 2013-06-18, 19:21 to wyeksportuj nie kmz tylko kml to jest darmowy przy google engine lite i wszyscy zobaczą i możesz bez problemu wrzucić do Excela aby mieć ściągawkę.
PS. my też jedziemy na Chalkidiki (Shitonie) w Lipcu na 4 tygodnie w dwa zestawy przyczep + dojedzie Kamper do nas .
Kampera się nie dorobiliśmy.. Bedziemy mieli flagę z www.karawaning.pl więc nas będzie można wypatrywać Camper Diem - 2013-06-19, 06:24
ufolz napisał/a:
to wyeksportuj nie kmz tylko kml to jest darmowy przy google engine lite i wszyscy zobaczą i możesz bez problemu wrzucić do Excela aby mieć ściągawkę.
nie wiem czym się je google engine lite, po wakacjach się zorientuję. jeśli lepsze niż google earth to może wytłumacz tutaj chętnym jak z tego korzystać.
a z Excellem to jest tak, że darmowy to on nie jest może wiesz jak to wrzucić np. do openoffice?Damian - 2013-06-19, 11:24 Tutaj uproszczona lista punktów Camper Diem w formacie Excela, jak ktoś sobie życzy w innym proszę pisać: lista w Excelu
Pozdrawiam
DamianBarbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-19, 19:38 I to mi się otworzylo.Ja jade dopiero w pol września to Krzysiu wroci.Ale mam prosbe czy potrafisz mi tak podac Lidle na Krecie,Barbara volvex - 2013-06-19, 21:14 Camper Diem
Z tego co zrozumiałem dziś jedziecie więc życzymy szerokiej drogi i do zobaczenia w Paralia Korinos. My starujemy zgodnie z planem 21.06 wieczór.jedrek49 - 2013-06-20, 08:47 witam
Zyczymy Wam spokojnej drogi na Peloponez
My wyjezdzamy chyba 30 czerwca i kierunek pierwsza noc baseny Wegierskie ,druga noc to Belgrad , nastepna noc to juz za Salonikam i na plazach przez Was polecana
pozdrawiam
jedrek49foetus69 - 2013-06-20, 16:03 Ja też od 06.07 d0 11.08 grecja evia i do albanii.
Pozdrowienia od początkującegojanooo - 2013-06-20, 20:02 jedrek49
jesli moge podpowiedziec to w okolcach belgradu ja w zeszlym roku nie mialem szczescia do spania
stacje brudne pomalowane sprayami i glosne. przemeczylem sie jakies 50 km i przy motelu przy drodze bylo juz super
podskoczyl tylko mily kolega z myciem okien
nie odmowielem i dzieki temu za 1 euro spalem spokojnie Damian - 2013-06-20, 22:09 Cześć!
Przypominasz sobie może co to był za motel lub gdzie mniej więcej się znajdował ?
Ja w googlach wypatrzyłem Stari Hrast ale lepszy sprawdzony.
Chodzi mi oczywiście o sam parking na noc.
Pozdrawiam
Damianslajd - 2013-06-20, 23:17 My wybieramy się do Grecji (jak wcześniej pisałem) pod koniec lipca
na 3-4 tygodnie przez Węgry,Rumunię a powrót być może przez Chorwację.
Może się zdarzyć, że będziemy chcieli się komuś odwdzięczyć za pomoc
i tu mam pytanie: co Radzicie zabrać w te rejony na podarunki Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-21, 12:10 dobre pytanie,skorzystam,bo mam sporo wywdzieczen LANDEK - 2013-06-23, 14:22 W tym roku miała być Turcja, ale ze względu na zamieszki skierujemy się pewnie do Grecji.
Wyjazd 27-28 lipiec powrót 18 sierpień.
Ktoś jedzie w tym terminie?jedrek49 - 2013-06-23, 16:50 witam
czy jest polaczenie promowe z Agios Nikalas doEgio na polnocy Peloponezu
na naszej mapie jest linia ,ktora mowi ,ze tam jest polaczenie promowe
dzieki jedrek49slajd - 2013-06-23, 17:29 Wyjeżdżamy w kierunku Grecji 24 lipca, do której
zamierzamy dojechać po ok.tygodniu nieśpiesznie
jadąc przez Rumunię
Powrót zaś planujemy przez Albanię,Czarnogórę, Chorwację gdzie
chętnie byśmy jeszcze zostali, ale szkoła córki, praca itd Sisar - 2013-06-24, 19:53 I jak tam Camper Diem, dotarliście ? Może masz mozliwość coś napisać ? janooo - 2013-06-25, 17:40 ale jestem szczesliwy
w koncu doszlismy do wniosku ze jednak Grecja!
my jedziemy kolo 8 lipca.
co do motelu to nie pamietam ale za belgradem nie bylo problemu zeby sie zatrzymacHarryLey4x4 - 2013-06-25, 19:58 a jak wygląda ze stawaniem na noc przy autostradzie w Macedonii ??angela_camp - 2013-06-25, 20:26
HarryLey4x4 napisał/a:
a jak wygląda ze stawaniem na noc przy autostradzie w Macedonii ??
My bylismy w tamtym roku dwa razy i stawalismy gdzie nam bylo wygodnie Macedonia ok ..artanek - 2013-06-25, 20:35
angela_camp napisał/a:
HarryLey4x4 napisał/a:
a jak wygląda ze stawaniem na noc przy autostradzie w Macedonii ??
My bylismy w tamtym roku dwa razy i stawalismy gdzie nam bylo wygodnie Macedonia ok ..
Przy autostradzie nie ma problemujanooo - 2013-06-26, 08:26 macedonia ma nawet darmowy internet przy autostradzie w niektorych miejscach
daja taka piekna mapke przy granicy i tam sa atrakcje i gdzie jest free wi-fi
no i tam jest tanie tankowanie HarryLey4x4 - 2013-06-26, 08:29 no to może ktoś może polecić jakieś ciekawe miejsca na trasie , co widział i nie jest tylko miejscową propagandą?? W końcu trasę na południe można umilić sobie przerywnikiem artanek - 2013-06-26, 08:34
janooo napisał/a:
macedonia ma nawet darmowy internet przy autostradzie w niektorych miejscach
daja taka piekna mapke przy granicy i tam sa atrakcje i gdzie jest free wi-fi
no i tam jest tanie tankowanie
To prawda sam korzystałem z wi-fi na tej autostradzie .Te miejsca są zresztą oznakowane tylko trzeba uważnie patrzec.pabloarmando - 2013-06-26, 08:37 Stobi
Namiary na Google Maps
41.550338,21.974351
Ruiny chyba największego miasta bizantyjskiego - blisko autostrady.
Pozycja obowiązkowa.
Wstęp za dosłownie parę euro. Do tego indywidualny przewodnik mówiący płynną angielszczyzną. Zwiedzaliśmy rano - obowiązkowo wziąć wodę do picia gdyż upał na wykopaliskach jest potworny od samiutkiego ranka.janooo - 2013-06-26, 09:15 musze przyznac ze nie zbaczalismy z drogi ale byly tak piekne widoki ze to nam chyba wystarczylo
ale tu masz kilka ciekawych miejsc
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11686Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-26, 11:26 Harry 4x4 mysle ze nie czytasz relacji na forum,zadajedz pytania które wystarczy przeczytać relacje,moze być frape,ja również pisze o Macedoni w Relacji Balkany wiosna 2011,oraz Grecja Peloponez ,przez Albanie 2011-dokonczenie podrozy.Gdzie podaje koordynaty na miejsca postoju i zabytkow.Jak na pierwszy raz to piekna jest stara czarszija w Skopje,podaje paring gdzie staliśmy w centrum,Barbarajanooo - 2013-06-26, 14:21 Drodzy Koledzy
prosze znajacych tą trase o wypowiedzenie sie na temat czy warto jechac tędy:
mozna zaoszczedzic ponad 100 km i jak rozumiem nie placic winiety w slowacji
mam jeszcze pytanie czy wiecie cos o jezdzie przez czechy slowacje wegry serbie macedonie i grecje z psem. czy moza paszportem cos jeszcze potrzebuje?HarryLey4x4 - 2013-06-26, 14:32
Harry 4x4 mysle ze nie czytasz relacji na forum,zadajedz pytania które wystarczy przeczytać relacje,moze być frape,ja również pisze o Macedoni w Relacji Balkany wiosna 2011,oraz Grecja Peloponez ,przez Albanie 2011-dokonczenie podrozy.Gdzie podaje koordynaty na miejsca postoju i zabytkow.Jak na pierwszy raz to piekna jest stara czarszija w Skopje,podaje paring gdzie staliśmy w centrum,Barbara
Czytam, czytam, tylko pewnie nie wszystko. Martwi mnie trochę ,że w dziale o krajach europejskich nie ma Macedonii. Doskakuję co rusz w pracy i w domu do kompa i czytam tyle ile da radę. Nie jestem w stanie wyłuskać wszystkiego , więc pytam gdzie się da , a to że temat jest m.in. o trasie do Grecji , to pytam . Inna sprawa ,że jadę do Albanii, ale za to przez Grecję , więc chyba nie pytam w złym miejscu
Niestety mój czas na czytanie jest ograniczony, póki co próbuję dojść do emerytury , ale widząc obecny stan prawny mniemam,że mi się nie uda , więc pytam tych co mają na czytanie więcej czasu
Aha i jeszcze jedno: rejon Bałkanów, to niestety , albo stety taki rejon, gdzie coś aktualne dwa, trzy lata temu dziś może być niestety nieaktualne, więc każda nowa informacja na wagę złota.janooo - 2013-06-26, 14:48 stobi wyglada na super opcje
a ile trwa zwiedzanie. pytam ze wzgledu na dziecko
dziekipabloarmando - 2013-06-26, 16:47 To zależy od Was ile macie czasu - myślę, że obrobicie się w maks. godzinkę. Obiekt jest praktycznie przy samej autostradzie, duży parking - myślę, że można nocować.antwad - 2013-06-26, 16:50
janooo napisał/a:
prosze znajacych tą trase o wypowiedzenie sie na temat czy warto jechac tędy
Jechać warto, ale odcinek Ziar nad Hronom - Zvolen jest chyba płatny.
Możesz za Turcianskimi Teplicami skręcić na Banską Bystrzycę. Odcinek Banska Bystrzyca do Zvolenia jest płatny, ale obok jest droga którą się bardzo zgrabnie ten odcinek omija.artanek - 2013-06-26, 18:22
janooo napisał/a:
Drodzy Koledzy
prosze znajacych tą trase o wypowiedzenie sie na temat czy warto jechac tędy:
mozna zaoszczedzic ponad 100 km i jak rozumiem nie placic winiety w slowacji
mam jeszcze pytanie czy wiecie cos o jezdzie przez czechy slowacje wegry serbie macedonie i grecje z psem. czy moza paszportem cos jeszcze potrzebuje?
Jeżeli sie rozchodzi o psa to nie ma problemu jak ma wszystkie szczypienia .Mój pies ma paszport unijny a w nim potwierdzenie szczepien i numer czipa .Zdarzało mi się że na Serbskiej granicy musiałem ten paszport pokazywac ale tylko zerkneli i nie było problemu.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-26, 20:48 Harry jak ci już pisałam ,masz dobra mape ja ma 300000Marco Polo,Balkany 800000 to z mapy ci wyjdzie co ciekawe,bo albo jest podpisany obiekt,lub miasto podkreślone ze ciekawe.Oprocz Albani sa to kraje bylej Jugoslawi można się bez problemow dogadać.Przeczytaj te moje relacje,Balkany wiosna,zwiedzalismy monastyry,naromiast Peloponez 2011 dokończenie relacji,bylismy wracając w Bitoli,Ochrydzie ,monastryr Bigorski i w Skopje.Jan Olejnik pisze o zwiedzaniu Kanionu Matka kolo Skopje.Moze ktoś z rodziny trocze poczyta za ciebie.A gdzie ty mieszkasz nie podajesz to jakas tajemnica Moja ulubiona potrawa to burki,sprzedawane sa gorace w każdej piekarni.Pisze BUREK,z mięsem,serem,..Camper Diem - 2013-06-28, 18:59 Pozdrawiamy Was z kempingu Agia Anna na Evia, ciekawostka super kemping, a przed sezonem zaplacimy 11,7 E za dobe . Poki co pogoda nie-grecka, chmury, w nocy bylo 18 stopni! W Korinos spotkalismy zaloge Volvex, w Kanatadika spotkalismy sie z naszym dziadkiem Adonisem
Jutro ladujemy w Atenach. Odezwiemy sie jak bedzie siec.wojtek0 - 2013-06-28, 20:09
Camper Diem napisał/a:
Pozdrawiamy Was z kempingu Agia Anna na Evia, ciekawostka super kemping, a przed sezonem zaplacimy 11,7 E za dobe . Poki co pogoda nie-grecka, chmury, w nocy bylo 18 stopni! W Korinos spotkalismy zaloge Volvex, w Kanatadika spotkalismy sie z naszym dziadkiem Adonisem
Jutro ladujemy w Atenach. Odezwiemy sie jak bedzie siec.
witajcie ,już się troszkę martwiłem o Was ,że się nie odzywacie ,pozdrowienia i extra wakacji Rawic - 2013-06-28, 21:59 Heyka! Camper Diem, no wreszcie jesteście na CT, ale w Atenach mieliście być trochę póżniej, chyba Was rozumię, gdy chłodniej to lepiej zwiedzać, a jak gorąco to plaża i morze,pozdrowieniaCamper Diem - 2013-06-30, 19:02
wojtek0 napisał/a:
już się troszkę martwiłem o Was ,że się nie odzywacie
netu nie było
teraz jest, ale pierwszy dzień w Atenach nas zmorzył, było tylko 29 stopni w cieniu, ale 11 godzin poza kempingiem zrobiło swoje erikson - 2013-06-30, 19:24 jedzie ktoś w kierunku grecji w okolicach 13,14.07?Camper Diem - 2013-06-30, 19:44
rawicki@op.pl napisał/a:
ale w Atenach mieliście być trochę póżniej, chyba Was rozumię, gdy chłodniej to lepiej zwiedzać, a jak gorąco to plaża i morze
to był jeden z argumentów, ale głównie wjechaliśmy po to, by w niedzielę obejrzeć najefektowniejszą zmianę warty przed Parlamentem. robi wrazenie
wcześniej, w sobotę po południu, siedzieliśmy sobie na plaży Schinias, snuliśmy plany na weekend, kiedy zaobserwowaliśmy wzmożony napływ samochodów, całe grupy Greków, gotowych bawić się do rana... uciekliśmy więc do Aten, ale znalezienie parkingu po 22-giej okazało się wyzwaniem ponad moje siły. dotarłem wprawdzie pod parking tuż przy Akropolu, niestety był przepełniony. później kilkadziesiąt minut krążyłem w poszukiwaniu parkingu "zapasowego", ale dziwnym trafem nawigacja nie chciała tam doprowadzić... a okazało się, że byłem tuż-tuż zamiast tego prowadziła mnie wąskimi uliczkami, te najbardziej strome świadomie omijałem, ale raz musiałem jechać pod prąd, bo inaczej ruch bym zablokował
na kemping nie wjechałem, żeby 40E nie płacić za sam tylko nocleg, przejechałem kilka kilometrów dalej na zachód i przespaliśmy się na parkingu czynnej całą dobę kafeterii. o 6 rano wjechaliśmy na kemping (N 38° 0'31.33" , E 23°40'19.21") i to była bardzo dobra decyzja. zero stresu o samochód, 15 min autobusem (A15 lub B15) do stacji metra Larissa, stąd czerwoną linią metra (2) pod Akropol- bilet do 90min 1,40E, dzieci 0,70E. Zbyszku Rawicki - celuj w ten kemping
we wtorek jedziemy na południe w kierunku Sounio, za tydzień wjedziemy na Peloponez janooo - 2013-07-01, 13:44 czy ktos z Was kojarzy moze to miejsce
czy jest tam miejsce zeby stanac kamperem na dluzej
dziekiAnia i Zdzich - 2013-07-01, 13:59 Oj tak!!!! Byliśmy tam, co prawda, 10 lat temu z przyczepą. Znajdziecie jakiś fajny camping. Stąd blisko do fantastycznej plaży Porto Katsiki.janooo - 2013-07-01, 14:01 szczerze to bardziej zależałoby mi na dzikoAnia i Zdzich - 2013-07-01, 14:05 Nooo - nie wiem. Bylismy z przyczepą. Ale rozumiem, my z camperem też preferujemy na dziko. Południowe i zachodnie brzegi Lefkady są stromiste, ale jak najbardziej życzę powodzenia. Nam prawie zawsze się udaje na dziko krzysioz - 2013-07-01, 14:32 Bede tam w okolicach 18 -19 lipca . Ponoc ze wzgledu na sprzyjajace wiatry to mekka windsurferow. Na szczegolowej mapie Lefkady jest tam kamping , na dziko nie wiem.
Po tym terminie bede w stanie powiedzic wiecej.janooo - 2013-07-01, 14:34 no to moze sie tam spotkamy
a namiar i ceny tego campingu masz moze?krzysioz - 2013-07-01, 14:42 To jedyne co mam plus papierowa mape Lafkady 1:40 000
https://maps.google.pl/maps?q=camping+lefkada+ponti&ie=UTF-8&hl=enRawic - 2013-07-01, 21:49 Dzięki Krzysztof za namiary na kemping w Atenach, wyruszamy w czwartek rano, trzymta sie.foetus69 - 2013-07-01, 22:05 Ja wyruszam w sobotę rano
PozdrowieniaRoza - 2013-07-01, 22:33
janooo napisał/a:
czy ktos z Was kojarzy moze to miejsce
czy jest tam miejsce zeby stanac kamperem na dluzej
38.630986, 20.601032
+38° 37' 51.55", +20° 36' 3.72"
jeżeli dobrze widzę, chodzi o plażę Vasiliki?
Niemcy z WoMo proponują darmowy nocleg w pobliżu: N 38 37 25.4 , E 20 36 22.6
zobacz może będzie odpowiadał...
interesowaliśmy się plażami Lefkady i ze zdjęć i relacji tylko te na północy nas oczarowały na tyle, by włączyć je do planu: oczywiście P.Katsiki, Kathisma, Agios Nikitas
będziemy tam około 20 lipca Camper Diem - 2013-07-01, 22:40
rawicki@op.pl napisał/a:
Dzięki Krzysztof za namiary na kemping w Atenach
my jeszcze jutro przed południem jedziemy do centrum, by po 14 (do tej godziny można zostać na kempingu) zostawić Ateny we wspomnieniach
jeszcze kilka dni w Attyce i jedziemy objeżdżać północno-wschodni Peloponez. najpóźniej 15 lipca wylądujemy w Drepano, jest tam niedrogi kemping, bodaj Argolic Strand Camper Diem - 2013-07-01, 22:53 znalazłem w necie info, że kemping Vasiliki w tym roku jest zamknięty (info z maja). może to tylko opóźnienie i już otworzyli? mimo wszystko miejcie powyższe na uwadze krzysioz - 2013-07-02, 06:49 Znalazlem te informacje z maja tego roku. Wyslalem pytanie do znajomwego Greka z Lefkas i czekam na odpowiedz.
Ja nie jestem surferem wiec nie ma problemu jesli nie zostane w Vasiliki.
Rawic - 2013-07-02, 07:25 ]
Cytat:
najpóźniej 15 lipca wylądujemy w Drepano, jest tam niedrogi kemping, bodaj Argolic Strand
Spróbujemy tam wycelować,bo jest ciekawie i niedrogo,pozdro!Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-02, 14:02 Ale plaza kamienista i w wodzie miejscami sa duże glazy,ale w spokoju i ciszy przy nieuczeszczanej drodze dojazdowej asfaltowej nad sama woda.My staliśmy za cempingami kolo domu niemcow którzy zezwolili nam na stanie.Rawic - 2013-07-02, 23:43
Ale plaza kamienista i w wodzie miejscami sa duże glazy
a na północnym Peloponezie jakaś fajna piaszczysta plaża, żeby podobała się mojej żonie , bo Krakuski są bardzo wybredne.angela_camp - 2013-07-03, 14:10
rawicki@op.pl napisał/a:
a na północnym Peloponezie jakaś fajna piaszczysta plaża, żeby podobała się mojej żonie , bo Krakuski są bardzo wybredne.
Podawalam na peloponezie piekna plaza pusta i piaszczysta czysta szeroka i dluga ciezko tam dojechac po trzeba zboczyc z glownej drogi i jechac prawie jak przez pustynie jak znajde podam miejscowoscangela_camp - 2013-07-03, 14:14 MY dzis ruszamy w strone GRECJi czy ktos dzis rusza ?? Kierunek Czechyangela_camp - 2013-07-03, 14:18
rawicki@op.pl napisał/a:
a na północnym Peloponezie jakaś fajna piaszczysta plaża, żeby podobała się mojej żonie , bo Krakuski są bardzo wybredne.
daje zdjecia musi sie spodobacSisar - 2013-07-03, 16:43 A jakis namiar Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-03, 19:50 Polnocno wschodni Peloponez najlepiej jeżeli nie chcecie jechać w glab to piękne miasto Nafplio,a 3 km plaza karthona,zawsze sa kampery i stoja kolo wody tzn prysznica.W miescie tez jest plaza i sciezka spacerowa.Dalej niedaleko piękne Tolo w dzień można stać na plazy jest kemping,a na noc jechaliśmy do portu.Peloponez zachodni to rejon Kilini,my tam byliśmy w 2009,ale podobno bywaja komary.Troche nizej slynna Elea gdzie jest prawdziwe miejsce dla kamperow,a piach ciagnie się kilkanascie kilometrow. Rawic - 2013-07-03, 21:12
Polnocno wschodni Peloponez najlepiej jeżeli nie chcecie jechać w glab to piękne miasto Nafplio,a 3 km plaza karthona,zawsze sa kampery i stoja kolo wody tzn prysznica.W miescie tez jest plaza i sciezka spacerowa.Dalej niedaleko piękne Tolo w dzień można stać na plazy jest kemping,a na noc jechaliśmy do portu.Peloponez zachodni to rejon Kilini
angela_camp napisał/a:
daje zdjecia musi sie spodobac
Podoba się, wielkie dzięki, ruszamy jutro rano, obiad na górze Gellerta z widokiem na Budapest, kolacja w Roszke.Pozdrawiamkrzysioz - 2013-07-04, 02:40 Dla zainteresowanych wiesci z Vasiliki :
Camping otwarty od ponad miesiaca
HarryLey4x4 - 2013-07-04, 06:39 a coś o cenach i warunkach można prosić??krzysioz - 2013-07-04, 08:29 Jeszcze nie dotarlem , ale tu jest napisane ze za przyczepe , samochod i dwojke doroslych 36 euro ( z pradem)
A jak do tego doszla dwujka dzieci to 46. ( Nie wiem czy to aktualne)
Grekowi nie chce wiecej glowy zaraacac bo na urlopie jest , a sam tez nie lubie maili z miejsca pracy gdy mam wolne.Rawic - 2013-07-05, 20:32 Dla zainteresowanych w Korinos plaża wi-fi wokół baru Siel do 100 m,hasło sielbeachbarCamper Diem - 2013-07-07, 11:47 Pozdrowienia z Kiveri ponizej Nafplio. Plaza zatloczona, ale przyjemna + wifi
Niestety szykuja jakas impreze. [edit: okazało się, że impreza ma być bardzo przyjemna i się wyśpimy, zobaczymy ] W tym roku halas jest naszym czestym towarzyszem:( Jeszcze blizej zaprzyjaznilismy sie z chmurami, ktore pojawiaja sie kazdego dnia. Co to ma byc?!
Wczoraj bylismy na wyspie Hydra, samochod zostawilismy na parkingu w Metochi - 5E, motorowka 6,5E od osoby. rejs 15min i lodka okropnie podskakuje, ale 'wyspa Cohena' jest tego warta
Bardziej spektakularne wcześniej byly tylko Ateny (polecam kemping i komunikacje miejska) i zachod slonca na polwyspie Sounion.
Pozytywna niespodzianka jest cena diesla, rzadko przekraczajaca 1,4E, a czasami ponizej 1,3E
Dwa razy prawie wracalismy do domu. Najpierw za Belgradem zabraklo piatego biegu, ale cztery to i tak niemalo pozniej Ola dostala goraczki, ale zdalna dyspozycja lekarki: antybiotyk i kapiele, zabronila nam wracac
Pozdrawiamy, damy znac jesli cos sie wydarzy.
osobne pozdrowienia dla Zbyszka z rodzina- w srode powinnismy wpasc do Drepano Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-07, 12:11 czy to nie jest paliwo za które trzeba placic gotowka.Tak było i braklo nam fprsy na jedzenie bo placilismy paliwo gotorka,bylo ono dużo tansze 10-15 centow na litrze,pozdrawiamy Was rowniezCamper Diem - 2013-07-07, 12:18 Basia, na pewno nie kazda stacja akceptuje karty, ale na zadnej w Grecji nie widzialem promocji gotowkowej, z Wlochami Ci sie nie pomylilo?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-07, 18:47 To nie jest promocja gotowkowa,tyklo stacje gotówkowe,poznawalismy je po cenie paliwa,Ze dwie były tanie na karte w Patras.Masz racje we wloszech jest podobnie.Ale co tam jak euro takie drogie ,bardzo to podniesie koszt wakacji :!:No i te chmury czy w Grecji tez anomalie pogodowe?foetus69 - 2013-07-07, 22:50 Jutro rano odbieram córki lat 5 paszport i jedziemy do was volvex - 2013-07-07, 23:24 Co do anomalii pogodowych to z zachodniego wybrzeża Peloponezu przegoniły nas w zeszłym tygodniu potężne fale i wiatr natomiast w części środkowej Korynt było pogodowo okey. Po dotarciu w okolice plaży Korinos zachmurzenie z przejaśnieniami przez dwa dni w czym przez jedną noc lało i to obficie. Wracając wczoraj do domu z próbnego urlopu przeżyliśmy potężną burzę na przejściu Macedona Serbia uchroniło nas zadaszenie odpływającego przejścia granicznego. Z ciekawostek w Korinos koło nas było kilka kamperów i wieczorkiem przybyła Policja z nakazem odjechania rano grupie Czechów /5 kamperów + namiot/ całej reszcie nikt nawet nie zwrócił uwagi /my, jeszcze jeden kamper z polski, dwa słowackie, przyczepa z macedonii/ moje wnioski Grecy nie lubią dużych obozowisk panoszących się turystów którym wszystko wolno /4 skutery, łódka 5 stolików, namiot itd/.
Pozdrawiamy do urlopu właściwego pozostało 37 dniCamper Diem - 2013-07-08, 09:08 poprzednie dwa lata mieliśmy lepszą pogodę do kąpieli, a teraz lepszą do zwiedzania.
deszczu jeszcze nie widzieliśmy.
dzisiaj bezchmurnie, upał :-)Camper Diem - 2013-07-08, 09:17 poprzednie dwa lata mieliśmy lepszą pogodę do kąpieli, a teraz lepszą do zwiedzania.
deszczu jeszcze nie widzieliśmy.
dzisiaj bezchmurnie, upał :-)jedrek49 - 2013-07-08, 11:15 witam
jesteśmy na Lefkadzie ,na plazy ,niedaleko kosciolka ,jest kilka camperow ale żaden z Polski,goraco,wiaterek,woda zimna
potem kierunek Pelpoponez,przez Diakopto
pozdrawiamy
jedrek49Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-08, 11:41 Jedrek49 odpisałam ci na skaypie.Musisz objechać wyspe cala.Pomalu nie słuchaj jak ktoś mowi stromo.Stromo,czasami wasko ale warto zobaczyć przynajmniej 2-3 plaze od strony zachodniej,turkusy jak na Karaibach.Przez Diakopto,?jest na srodku zatoki Korynckiej,czy przez Patras? można mostem ale ciekawie jest promem do Rio zaraz jest Lidl.prom trochę tanszy i fajne zdjęcia zrobisz pod mostemCamper Diem - 2013-07-08, 11:45
jedrek49 napisał/a:
witam
jesteśmy na Lefkadzie ,na plazy ,niedaleko kosciolka ,jest kilka camperow ale żaden z Polski,goraco,wiaterek,woda zimna
pozdrawiamy
jedrek49
A co to za plaza?
My za kilka dni wyjezdzamy z Peloponezu, przez Diakopto, na Lefkadeartanek - 2013-07-10, 21:13 [quote="Camper Diem"]
jedrek49 napisał/a:
witam
pozdrawiamy
jedrek49
A co to za plaza?
My za kilka dni wyjezdzamy z Peloponezu, przez Diakopto, na Lefkade[/quoteJa stałem w zeszłym roku w miejscowości Wasiliki czy jakoś tam .było tam pełno miłóśników pływania na desce .Miejscowośc ta słynie z tego sportu podobno w całej Grecji ze względu na warunki pogodowe (wiatr) Stałem zaraz przy morzu jakies 10 metrów .Camper Diem - 2013-07-11, 13:07 od wczoraj jesteśmy w Drepano na kempingu Argolic Strand. średni standard, ale kemping ładny. cena 24E, ale już przy 2 dobach obniżka do 22E, przy dłuższym pobycie jeszcze większa elastyczność. cena z prądem. całkiem ładna plaża blisko. nie ma tłoku.
o rekomendacje pytajcie Zbyszka Rawickiego, który jeszcze tutaj zostaje.
jutro Mykeny, potem Kalavrita... powoli urlop zaczyna nam się kończyć
przedwczoraj mieliśmy nieprzyjemną sytuację w Napflio. gościnny do tej pory port zamienił się w przystań dla bogaczy, a Ci wymusili na straży portowej przegonienie kamperów z nabrzeża pomiędzy ciężarówki
pozdrowieniaartanek - 2013-07-12, 16:41
Camper Diem napisał/a:
od wczoraj jesteśmy w Drepano na kempingu Argolic Strand. średni standard, ale kemping ładny. cena 24E, ale już przy 2 dobach obniżka do 22E, przy dłuższym pobycie jeszcze większa elastyczność. cena z prądem. całkiem ładna plaża blisko. nie ma tłoku.
o rekomendacje pytajcie Zbyszka Rawickiego, który jeszcze tutaj zostaje.
jutro Mykeny, potem Kalavrita... powoli urlop zaczyna nam się kończyć
przedwczoraj mieliśmy nieprzyjemną sytuację w Napflio. gościnny do tej pory port zamienił się w przystań dla bogaczy, a Ci wymusili na straży portowej przegonienie kamperów z nabrzeża pomiędzy ciężarówki
pozdrowienia
To mieliście pecha .Ja również stałem w tym miejscu co wy ale było naprawde spokojnie .jarek49 - 2013-07-13, 23:09 Temat postu: peloponezWitam. Dzisiaj po 5 tyg.objazdu Peloponezu wrocilem do domu. Cale zach. wybrzeze , nastepnie Bouka Messinia, Kalamata, Kardamili, Porto Kagio, Githio, Elaia , Monemvasia, ,
cala sciana wsch. wzdluz wybrzeza do Nafplio, Korynt, Perachora, Termopile itd.
Podane namiary do dluzszego postoju na forum // spisane skrupulatanie // sa w wiekszosci
nie aktualne --no camping--camping verboten---niestety.
Aktualne podczas mojego pobytu to-
--Elaia Messinini--prysznic --woda
--plaza Bouka Messini--duzo namiarow--pisze wlasnie dlatego---setki aut na parkingu--wielki ruch--silny wiatr--na plazy knajpa przy knajpie--muzyka lubu-dubu--tysiace ludzi w zwykly dzien--no camping.
---Porto Kagio--pobyt 22 godz.--non stop silny wiatr--morze spokojne--dwie mlode panie prowadzace hotel z restauracja // to tu jest parking darmowy --brak wody // --duze trudnosci
z porozumieniem sie // tylko grecki //
---Skala--maly parking--przy knajpie prysznic--woda 30 st--plytko--ew. stanac miedzy ogrodkami dzialkowymi // tak stalismy 7 dni ---jest wtedy bezp. woda //
--Nafplio--plaza Karathona--pisano na forum--miejsce przyjazne dla camperowiczow--
--ja napisze miejsce tolerowane przez policje---napewno nie tam gdzie prysznic--tylko i wylacznie przy porcie rybackim---przy wjezdzie na ta plaze stoi wyrazna tablica---no camping----policja kazdego dnia przejezdzala--co wywolywalo poploch wsrod niemcow.
---plw.Perachora---nie zauwazylem ciekawych miejscowek---przejechalem calosc---
i mysle , ze to jest najtrudniejszy odcinek na tym moim szlaku do przejechania.
Nie plw. Mani, ani troche trudniejsze wybrzeze wsch. // surowe , dzikie krajobrazy---cudowne //.
Miesiac pobytu na Peloponezie---cudowny czas---ale tylko raz---wystarczy.
20 dni, od poludnia non-stop silny wiatr do poznego wieczoru--morze spokojne--kurz, piasek, inne rzeczy doslownie wirowaly w powietrzu, wylazy dachowe zamkniete, lodowka
gasla // gaz //
Uwazam , ze Chalkidiki sa lepszym miejscem do biwakowania na dziko, aczkolwiek bedac
tam w ub. roku od 15.06 // ok. Sarti // po zajsciu slonca z temp.28 st robilo sie szybko 16 st. i przychodzila okrutna wilgoc---nie dalo sie siedziec na zewn.
Po 10 dniach postanowilismy ewakuowac sie do Mne , chociaz to 800 km--i to byl strzal w 10--32 st w dzien , wieczor o godz. 21 ---27 st.
Na koniec---Elaia na 3 palcu --przeskok do pieknej Monemvasi---piekna plaza---profesjonalny na wejsciu na plaze prysznic---3 swiezo wbite slupy---co kilkanascie m.--no camping--wytluszczone czerwonym drukiem--amen
Jechalem z p-pa--camper ma wieksze mozliwosci penetracji---ale tych plaz pozostalo juz malo.
Pozdrawiam.pabloarmando - 2013-07-14, 09:59 Ja właśnie wróciłem z Chalkidiki - środkowa stopa - Nie wiem gdzie nie można kamperować gdyż zatrzymywałem się gdzie chciałem i nikt nie przeganiał. Przez 2 tygodnie widziałem 1 raz policję, która przyjechała do beach baru coś tam zamówić po czym odjechała. Kampery stały dosłownie gdzie popadnie. Ani jednego polskiego kampera - 90% to czesi. Miejsca gdzie między innymi byłem i mogę polecić to Nikiti plaża na wyjeździe w kierunku Toroni - na cypelku sporo kamperów, dalej koło Porto Carras cykl chyba 6-8 plaży po kolei każda do zdobycia, następnie Neos Marmaras na końcówce przy ruinach i tak samo Toroni też na końcu przy ruinach. Za to w Toroni na słynnym cypelku mimo napisu "no camping" stały 2 przyczepy kilka dni. Dalej za Toroni jest Porto Koufos - można stać w porcie, przy plaży w mieście i na grobli między zatoką a jeziorkiem przy opuszczonej kopalni złota. Dalej jadąc do Sarti mamy Kalamitsi - tłumy i nie polecam następne jest niedokończone miasto - same ulice - tam plaża jest w tym roku najpiękniejsza - mało ludzi spokojnie można stać przy samej plaży za rzędem przyczep. Dalej jest jeszcze parę miejsc - ale ze względu na tłok albo małą lub zupełnie ograniczoną dostępność nie będę polecał. Pogoda codziennie 30-32 w cieniu, nocą 26-30 co około 3 dni w nocy trochę wiało ale po dobrym ustawieniu kampera wiatr zupełnie nie przeszkadzał. Woda przeważnie 26,5 stopnia C. na głębokości około 0,5-0,7 m - mierzone własnoręcznie.artanek - 2013-07-14, 20:48 W zeszłym roku stałem za Nikitina srodkowej stopie a właściwie na samym wjezdzie na nią i potwierdzam fajne miejsce i był spokój.Piaszczysta plaża .Na plaży trzy lokale takie sezonowe ,Policji ani troche tylko przejazdem .Rawic - 2013-07-15, 12:16 Epidauros-zapach starożytności, czuje się Asklepiosa-w tym teatrze ogląda się przedstawienia od około 2400 lat ( oczywiście z przerwami), dalej są ciekawe, przybywa na nie po 14000 widzów, niesamowita akustyka,wspaniałe przeżycie.Camper Diem - 2013-07-15, 12:27
rawicki@op.pl napisał/a:
Epidauros-zapach starożytności, czuje się Asklepiosa
i pomyśleć, że byliśmy tam 5 lipca, tylko nie chciało nam się czekać do wieczora... a wystawiana była Medea! teraz żałujemy
ps. widzę, że siedzicie na tym co kto przyniósł czyli ten sektor z poduchami w centralnej części dla VIP-ów? a ja Ci mówiłem, że mało ludzi będzie Rawic - 2013-07-15, 12:39 Spootkanie Przyjaciół CP!, nie wolno stosować zasad turystycznych :podziwiać góry od podstaw, teatry od zewnątrz, restauracje od wewnątrz. Camper Diem - 2013-07-15, 13:14
rawicki@op.pl napisał/a:
Spootkanie Przyjaciół CP!
szkoda, że trzeba robić "ustawkę", by kogoś spotkać
czasami słyszymy polską mowę, a oprócz Ciebie Zbyszku spotkaliśmy jeszcze Volvex-ów, ale na nikogo więcej z CT nie udało nam się natknąć na trasie
swoją drogą bardzo mało kamperów i przyczep spotykamy...
Herr Rawicki, skoro dałeś wspólną fotkę to napiszę otwarcie, a nie sms-em - odwiedzimy Was jeszcze raz na Argolic Strand w Drepano około 20 lipca. zróbcie rezerwację, na "nasze" miejsce Rawic - 2013-07-15, 13:39
Camper Diem napisał/a:
odwiedzimy Was jeszcze raz na Argolic Strand w Drepano około 20 lipca. zróbcie rezerwację, na "nasze" miejsce
To samo miejsce co wprzódy, dla Vipów, może być.Camper Diem - 2013-07-15, 13:57 Temat postu: Re: peloponez
jarek49 napisał/a:
Podane namiary do dluzszego postoju na forum // spisane skrupulatanie // sa w wiekszosci
nie aktualne --no camping--camping verboten---niestety.
nie sądzę, by to były nowe zakazy, raczej poprzednicy stawali w tych miejscach i nikt ich akurat nie przegonił, albo byli tam przed lub po sezonie
jarek49 napisał/a:
Aktualne podczas mojego pobytu to-
--Elaia Messinini--prysznic --woda
piszesz o postoju przy beach barach? dawniej większość stała w lesie piniowym, ale po pożarze i przeryciu podłoża nie będziemy już tam zaglądać
jarek49 napisał/a:
---plw.Perachora---nie zauwazylem ciekawych miejscowek---przejechalem calosc---
i mysle , ze to jest najtrudniejszy odcinek na tym moim szlaku do przejechania.
pewnie jechałeś na wschód od Perachora? nad jeziorem Vougliameni jest fajne miejsce
jarek49 napisał/a:
Miesiac pobytu na Peloponezie---cudowny czas---ale tylko raz---wystarczy.
20 dni, od poludnia non-stop silny wiatr do poznego wieczoru--morze spokojne--kurz, piasek, inne rzeczy doslownie wirowaly w powietrzu, wylazy dachowe zamkniete, lodowka
gasla // gaz //
w tym roku wiele osób pisało o wietrznej pogodzie na Peloponezie, nie wyciągaj zbyt kategorycznych wniosków
jarek49 napisał/a:
Uwazam , ze Chalkidiki sa lepszym miejscem do biwakowania na dziko
widzisz, a ja byłem na Peloponezie w 2011 i na Chalkidiki w 2012, uważam, że jest wręcz przeciwnie
jarek49 napisał/a:
Jechalem z p-pa--camper ma wieksze mozliwosci penetracji---ale tych plaz pozostalo juz malo.
prawdopodobnie masz lepsze porównanie, bo ja w przeciągu dwóch lat nie zauważyłem różnicy Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-15, 17:51 To ze Jedrek49 nie pokochal Peloponezu to widać,slychac i czuc.Ja jezdze po sezonie,Bary w Bouce zamknięte,kampery stoja zaraz przy wjezdzie na plaze,przy prysznicach.faktycznie o 14 trzeba zwinąć rolete.Na Chalkidiki tez wialo i były komary.W Porto Kagio faktycznie nie ma wody ogolnie dostępnej,ale jest tam uroczo,dziewczyny dawaly nam wode z baru.Mysle ze jak nam się nie spodoba na Krecie to swieta spędzimy w porto Kagio.Ale jade tam z prezentami Camper Diem czy w rejonie Tolo i Drepano tez tak wieje.Cala Europa ma anomalie pogodowe Barbara,pozdrawiam Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-15, 18:01 Niestety nie umię wydzielić części z calosci cytatu tak jak to zrobil Camper diem/chociaż chodzimy na kurs /,
w 2009 jechaliśmy z Loutraki na druga strone zat.Korynckiej ,był tam bardzo ekstremalny zjazd lasem,dlugi i caly czas kręty,nie było tam nic ciekawego.Camper Diem - 2013-07-15, 18:05
To ze Jedrek49 nie pokochal Peloponezu
a to Jędrek będzie zdziwiony jak to przeczyta
Basiu, cytowałem kolegę jarek49...
Camper Diem czy w rejonie Tolo i Drepano tez tak wieje.
że tak powiem: średnio rano flauta, w południe robiło się wietrznie, ale do wytrzymania
od wczoraj jesteśmy na plaży Finiki i jest świetnie, chociaż woda wydaje się chłodna Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-15, 18:32 To co caly Peloponez pokonujecie.Finiki byliśmy ale kolo restauracji,darmowy kemping dla kamperow,i wifi,a spacer plaza daleko w lewo,do drugiej restauracji,ale woda była plytka.Chodzi o ndzielenie cytatow jak to robisz Camper Diem - 2013-07-15, 19:16
To co caly Peloponez pokonujecie.
jakoś tak wyszło
ale nie cały, bo kobiety boją się na Mani jechać
chyba jeszcze tylko Mistra i wracamy do Drepano
Chodzi o ndzielenie cytatow jak to robisz
zaznaczasz treść cytatu i klikasz w przycisk między "cytuj" a "ignoruj", ten co na obrazku jarek49 - 2013-07-15, 22:47 Temat postu: peloponezWitam ponownie.
Nowe zakazy to Elaia na 3 palcu --swiezo wbite slupy z czerwonymi duzymi literami.
Beach barow w Elaia Messini juz nie ma--ekolodzy zrobili dobra robote--pozostaly 2 dobre
knajpy ok. 100--150 m od morza przy glownej drodze.
Praktycznie wszyscy stali w lesie piniowym tuz przed boiskiem sportowym po lewej stronie
drogi // prawa od str. morza wykupiona i stoja slupki--no camping //
Ja stalem vis a vis boiska sportowego tuz przy ujeciu wody pitnej. Sladow pozaru nie zauwazylem---uwazam ,ze jest to jedno z najlepszych miejsc do staniecia na dluzej na calym
Peloponezie. Policja jezdzila codziennie--zadnych reakcji nie zauwazylem.
Tak ,jechalem na wsch.od Perachory--szkoda ,ze nie znalazlem inf.n/t jez.Vougliamonei.
A tak na marginesie---jezeli ktokolwiek przejechal z Perachorii do Porto Germeno---to naprawde , nie ma co obawiac sie plw. Mani. W mojej klasyfikacji plw. Mani jest na 3 miejscu
skali trudnosci---sciana wsch. od Richea do Astros to jest wyzwanie---kpl. pustkowie, dzikie surowe gory, brak sladow zycia, oprocz koz, duze podejscia i agrafki.
Na plw. Mani jedyne trudne podejscie jest wyjezdzajac z Porto Kagio // ostro w gore // na rozgalezieniu drog ---w lewo Vathia i prawie 180 st. na Lagie---tu jest problem , bo jest
rozpadlina i jak sie dobrze nie zlamiesz, to urwiesz nadkole, lub zawisniesz na ramie.
Ale , jezeli ja sie " zlamalem "--prawda , ze na pol opony // 11 m //, to kazdy kamper ,
--da rade. Ew. mozna skrecic na Vathie i przy pierwszej okazji zawrocic i wtedy juz 0 problemu..
Poznalismy w Nafplio polskie malzenstwo od 20 lat tam mieszkajace---coraz czesciej wieje
i to mocno--powiedzieli --zmienia sie klimat.
Powiedzieli rowniez---plaza Karthona---kapia sie caly rok--dzien za dniem przychodza z Nafplio 3km pieknym nadmorskim bulwarem // szlismy // ---wolno stanac // toleruja //
przy porcie rybackim // pas ok .100 m //--ladnie--tu stalismy 7 dni--codziennie przejezdzala morska policja--tylko obserwujac.Temp. wody --grudzien--styczen 18--20.
Na koniec troche za dlugiego postu---Basiu --serdecznie Cie pozdrawiam--poznalismy sie
w 2011 r w Borsch na plazy ---staliscie z Bimem, a my stanelismy na tylach dyskoteki.
Peloponez b. mi sie podoba---ale dla mnie MNE--to pigulka Peloponezu---a 1600 km dalej...
Serdecznie i cieplo pozdrawiamBarbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-16, 06:47 musze robic przelewy,odpisze wieczorem pozdrawiam zone i syna.Pomylilam cie z Jedrek 49.Teraz wszystko wiem,BarbaraCamper Diem - 2013-07-16, 07:55 Temat postu: Re: peloponez
jarek49 napisał/a:
Nowe zakazy to Elaia na 3 palcu --swiezo wbite slupy z czerwonymi duzymi literami.
nigdy nie byłem, więc jakoś mniej mi żal więcej nowych zakazów nie wymieniasz, czyli nie jest tak źle
jarek49 napisał/a:
Beach barow w Elaia Messini juz nie ma--ekolodzy zrobili dobra robote--
widziałem kampery i myślałem że bary działają... osobiście barów mi nie żal, ale to co zrobili w lesie jest smutne. kempingujący tam w namiotach Polacy mówili nam, że się paliło, sugerowali podpalenie... w kontekście wykupu ziemi brzmi to niestety wiarygodnie
w każdym razie ja już tam nie pojadę i nikomu nie polecam
jarek49 napisał/a:
Tak ,jechalem na wsch.od Perachory--szkoda ,ze nie znalazlem inf.n/t jez.Vougliamonei.
to słone jezioro, sporo kamperów tam się pojawia
jarek49 napisał/a:
A tak na marginesie---jezeli ktokolwiek przejechal z Perachorii do Porto Germeno---to naprawde , nie ma co obawiac sie plw. Mani.
prawie 2 tygodnie temu była opcja powrotu do domu, bo córka miała wysoką gorączkę, akurat z Vouliagmenis. nawigacja wyznaczyła mi trasę o której piszesz, ale rzut oka na mapę pozbawił mnie wątpliwości
jarek49 napisał/a:
W mojej klasyfikacji plw. Mani jest na 3 miejscu
skali trudnosci---sciana wsch. od Richea do Astros to jest wyzwanie---kpl. pustkowie, dzikie surowe gory, brak sladow zycia, oprocz koz, duze podejscia i agrafki.
do Rihea nie dojechałem, ale odcinek Kiparissia-Mitropoli śnił nam się później po nocach...
i chyba właśnie dlatego moja rodzinka nie pozwala mi jechać do Twojego numeru 3, Płw.Mani
jarek49 napisał/a:
Poznalismy w Nafplio polskie malzenstwo od 20 lat tam mieszkajace---coraz czesciej wieje i to mocno--powiedzieli --zmienia sie klimat.
dwa lata temu na Peloponezie nie widzieliśmy deszczu, chmury ledwie-ledwie, a powiało dopiero w noc przed wyjazdem na Kalogria... mam nadzieję, że takie "kalokieri" nam się jeszcze przytrafi jedrek49 - 2013-07-16, 12:32 witam
dopiero dziś mamy WiFi i jesteśmy w Monemvajsie na plazy /Basiu my uwielbiamy Peloponez ,jesteśmy już ktorys raz i dalej myslimy tu przyjechać,stajemy na dzikich miejscach ,pradu nam wystarcza ,do tej pory spotkaliśmy jednego z CT w Diakopto,po południu przjechal ,a już rano go nie było /może była za duza fala
pozdrawiam wszystkich
wcinamy słodkie pomarancze i brzoskwinieCamper Diem - 2013-07-16, 13:13
jedrek49 napisał/a:
do tej pory spotkaliśmy jednego z CT w Diakopto,po południu przjechal ,a już rano go nie było /może była za duza fala
to my byliśmy- przyjechaliśmy po zwiedzaniu Myken
fala faktycznie za duża na kąpiel
rano wyjechaliśmy, ale tylko na parking w Diakopto, bo jechaliśmy kolejką do Kalavrita
wróciliśmy wieczorem, ale Was już nie było... tego wieczoru obserwowaliśmy burzę po drugiej stronie zatoki, nawet trochę deszczu spadło Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-16, 21:10 Strona Zachodnia plw.Mani jest lagodna bo góry sa po prawej stronie.Natomiast strona wschodnia od Githio ale nie jadac na Areopoli tylko brzegim wschodnim jest bardzo gorzysta,ale najgorzej jest jak pisze Jarek 49 wschodnia trasa na 3 palcu.Wszedzie gdzie jest stromo sa najpiękniejsze widoki.Rowniez z Kalavrity do Diakofto,w dole kolejka,droga jest tez zapierajaca dech dla mnie.I tak stale hamuje nogami po mojej stronie.Do Jarka 49 napisz mi cos o waszej Montenegro/na PW/kiedy jest targ u Ulcinji i ciekjawe miejsca wg Was.Jedrek49 pozdrawiam.Objedz dokładnie wszystkie palce.Wstap do Stomio na Mani i szukaj Roberta Gawlinskiego.Ja na razie czytam i szkole się.Pozdrawiam wszystkich Grekowiczow Barbara jedrek49 - 2013-07-17, 06:27 witam
Tak zgadza się ,wyjechaliśmy po sniadaniu bo już 2 lata temu byliśmy zwiedzac kanion jadac kolejka zebata ,jest to piękny wawoz i wartalo,teraz siedzimy na plazach Monevajsy.super internet ,kapiele,zwiedzanie okolic i pięknej wyspy
i może jutro jazda na wysepke Elafonis to już niedaleko,
Ciekawi jesteśmy czy na wyspie pozwola stać na dziko?
pozdrawiamy
jederk49
PS nie mylic z jarek49Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-18, 21:37 Faktycznie pomyliłam,ale nie pasowalo mi pisanie o powrocie.Jedzcie pomalu i odwiedzajcie te najlepsze perełki.A góry w Grecji sa większe lub mniejsze,taka jej uroda.Droga do Diakofto,jest piekna w dole kolejka ale bardoo kreta i stroma.Koniecznie Mani do Samego cypla .Ciekawa jestem waszych odkryc których nie znamy,pozdrawiam,przy robieniu soku z malin,Barbara Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-18, 21:38 Faktycznie pomyliłam,ale nie pasowalo mi pisanie o powrocie.Jedzcie pomalu i odwiedzajcie te najlepsze perełki.A góry w Grecji sa większe lub mniejsze,taka jej uroda.Droga do Diakofto,jest piekna w dole kolejka ale bardoo kreta i stroma.Koniecznie Mani do Samego cypla .Ciekawa jestem waszych odkryc których nie znamy,pozdrawiam,przy robieniu soku z malin,Barbara Camper Diem - 2013-07-19, 08:12
jedrek49 napisał/a:
wyjechaliśmy po sniadaniu bo już 2 lata temu byliśmy zwiedzac kanion jadac kolejka zebata
my dwa lata temu trafiliśmy akurat na strajk
jedrek49 napisał/a:
może jutro jazda na wysepke Elafonis to już niedaleko,
Ciekawi jesteśmy czy na wyspie pozwola stać na dziko?
z daty wnioskuję, że prawdopodobnie już testujecie możliwość dzikich noclegów.
dwa lata temu staliśmy wraz z kilkoma kamperami jedną noc na plaży Kato Nisi jedrek49 - 2013-07-19, 11:32 witam
byliśmy na wyspie Elafonisos,niestety nie można było stać nad mozem ,w glebi wyspy,spalismy za miasteczkiem na boisku sportowym nieczynnym ,zdewastowanym ,tez nad morzem ,potem następnego dnia pojechaliśmy na ta lazurowa plaze obok campingu ,gdzie doba kosztuje 28euro,my staliśmy obok za darmo,byl duzy wiatr
dziś jestesmy nad morzem kolo jaskini Pirgos DIoru ,jest dostep do Fi Fi z biura jaskini
pozdrawiamy
jedrek49Camper Diem - 2013-07-19, 12:44
jedrek49 napisał/a:
potem następnego dnia pojechaliśmy na ta lazurowa plaze obok campingu ,gdzie doba kosztuje 28euro,
nas za 4 osoby nawet więcej policzyli
podobała się plaża?jedrek49 - 2013-07-21, 10:25 witam
Plaza piekna,,piękne wydmy,ale tak wialo ,ze nie można było usiedzieć ,piekna okolica,ale stojąc obok campingu,skorzystalismy z prysznicow ,ubikacji dużego campingu/za darmo,
trochę drogi jest prom 45 euro w 2 strony,dzis jesteśmy na zachod od Kalamaty/ok15 km na dużej piaszczystej plazy,WiFi zlapalem z Kalamaty na dodatkowej zewnętrznej antenie,stoimy 30 m od wody,za darmo
pozdrawiamy
jedrek49Camper Diem - 2013-07-21, 12:08
jedrek49 napisał/a:
dzis jesteśmy na zachod od Kalamaty/ok15 km na dużej piaszczystej plazy,
Bouka (Messini) żonę tam meduza poparzyła, jesteśmy uprzedzeni pabloarmando - 2013-07-21, 18:32 A może ktoś wie co to za zwierzątko? Sporo było tego w lipcu na Chalkidiki Miały około 8-12 cmFlipperino - 2013-07-21, 20:06 Temat postu: Muchomorki jadą do Grecji.Muchomorki pozdrawiają z trasy do Grecji. Tak wyszło, że ruszyliśmy rano z Zielonki a noc zamiast na Słowacji spędzimy pod Giewontem ))Camper Diem - 2013-07-21, 21:10 pozdrawiamy z Drepano
jutro wyjeżdżamy z Peloponezu, został nam tydzień w Grecji...Luksiak - 2013-07-21, 21:52
pabloarmando napisał/a:
A może ktoś wie co to za zwierzątko? Sporo było tego w lipcu na Chalkidiki Miały około 8-12 cm
to jakiś kosmita slajd - 2013-07-23, 10:01 W sobotę, jak nic nie stanie na przeszkodzie
i nam przyjdzie zmierzyć się z kilometrami dróg
Słowacji,Węgier,Rumunii,Bułgarii oraz Grecji
Pytanie do będących obecnie w Grecji - w bankomatach są pieniądze?
czy lepiej mieć gotówkę MILUŚ - 2013-07-23, 11:11
slajd napisał/a:
W sobotę, jak nic nie stanie na przeszkodzie
czy lepiej mieć gotówkę
Straciłem 2 godziny na szukanie bankomatu w Thesalonikach / pieniądze w bankomacie były/, w większości knajpek i kawiarni przyjmowali tylko gotówkę
W sklepach sprzedawcy na kasach fiskalnych mają magiczny przycisk + 10% - promocja dla zagranicznych turystów
HarryLey4x4 - 2013-07-23, 21:27 ma wszystkich bramkach autostrady only cash. koszmar.MILUŚ - 2013-07-23, 21:46
HarryLey4x4 napisał/a:
ma wszystkich bramkach autostrady only cash. koszmar.
No własnie na nowym odcinku autostrady Komotini-Thessaloniki niedoinformowany "Hołek" wj....ł nas na bramki Tak jak piszesz only cash lub................ rachunek do zapłaty przelewem do 20 dni.Wczoraj straciłem ponad dwie godziny w banku żeby zrobić przelew .Z powodu braku na rachunku nr.IBAN jest to niemożliwe z domu .
Rawic - 2013-07-25, 06:06 Polacy z różnych stron świata i z Polski na plaży w Drepano-Pelponez,Grecja.
Werbunek nowych członków do CT, najbliżej obiektywu najmłodsza uczestniczka załogi Camper Diem!ziomek - 2013-07-25, 10:37
MILUS napisał/a:
Z powodu braku na rachunku nr.IBAN jest to niemożliwe z domu
Milus, być może zależy to od banku. Ja w swoim mogę puszczać przelewy zagraniczne z domu. Kluczem do sukcesu był wcześniej wykonany telefon do banku z zapytaniem jak to zrobić, a następnie .... wybór opcji przelewu europejskiego pabloarmando - 2013-07-25, 12:05
ziomek napisał/a:
MILUS napisał/a:
Z powodu braku na rachunku nr.IBAN jest to niemożliwe z domu
Milus, być może zależy to od banku. Ja w swoim mogę puszczać przelewy zagraniczne z domu. Kluczem do sukcesu był wcześniej wykonany telefon do banku z zapytaniem jak to zrobić, a następnie .... wybór opcji przelewu europejskiego
Milus - bez IBAN przelewu europejskiego nie da się zrobić - to fizycznie niemożliwe. Bez IBAN możesz zrobić przelew na rachunek tylko w tymże kraju w jakim jest rachunek. Dlatego mając konto w Polsce robisz przelewy do innych banków w Polsce bez numeru IBAN.wojtek0 - 2013-07-25, 12:49
slajd napisał/a:
czy lepiej mieć gotówkę
Jurku powodzenia,a jedziecie sami czy macie towarzystwo?artanek - 2013-07-25, 13:42
wojtek0 napisał/a:
slajd napisał/a:
czy lepiej mieć gotówkę
Jurku powodzenia,a jedziecie sami czy macie towarzystwo?
Najlepiej mieć ze sobą czyste złoto .Z bankomatów tylko wylatuja euro w papierkach.antwad - 2013-07-25, 17:49 Na angielskim forum znalazłem taki oto zestaw miejsc postojowych w Grecji kontynentalnej, a także na Krecie.
Może się jeszcze na tegoroczny wyjazd komuś przyda.
Jurku powodzenia,a jedziecie sami czy macie towarzystwo?
Do Gracji sami, a potem się zobaczy, może ktoś się podłączy MILUŚ - 2013-07-26, 11:52
pabloarmando napisał/a:
............ Dlatego mając konto w Polsce robisz przelewy do innych banków w Polsce bez numeru IBAN.
Ale tak jak napisałem musiałem zapłacić za wystawiony na greckiej autostradzie rachunek do greckiego banku w Pireusie A nie da się tego zrobić w Polsce /nawet panience w banku/ bez znajomości nr.IBAN
ziomek ........... płacąc za pomocą przelewu europejskiego musisz podawać nr.IBAN banku gdzie jest kierowany przelew ./pierwsza rubryka u góry /
pabloarmando - 2013-07-26, 12:06 właśnie o to mi chodziło
Z Polski do Polski bez IBAN
Z Grecji do Grecji bez IBAN
Z X do Y konieczny IBAN slajd - 2013-07-26, 17:01
antwad napisał/a:
Na angielskim forum znalazłem taki oto zestaw miejsc postojowych w Grecji kontynentalnej, a także na Krecie.
Może się jeszcze na tegoroczny wyjazd komuś przyda.
Dzięki!
Właśnie wyruszamy w tamtym kierunku, choć "przerażają"
nas temperatury tam panujące MILUŚ - 2013-07-26, 17:04
pabloarmando napisał/a:
właśnie o to mi chodziło
Z Polski do Polski bez IBAN
Z Grecji do Grecji bez IBAN
Z X do Y konieczny IBAN
Flipperino - 2013-07-27, 21:04 Po wczorajszym wejściu z naszymi 6 letnimi córkami na Pelister dzisiaj dojechalismy dzisiaj do Grecji. Nocujemy w Edessie na parkingu przy wodospadach. Pozdrawiamy. Muchomorki.jedrek49 - 2013-07-28, 16:19 witam
My wlasnie opuszczamy Grecje po 4 tygodniowych wojażach po Peloponezie
Było wspaniale,uroczo,bezpiecznie,nocowalismy na dziko,na plazach,w gorach Kosmos,nad jeziorem Ohryd,nikt nas nie przeganial,widzialem policjanta chyba 5 razyi to jak jechali samochodem
Paliwo -disel kupowałem w cenie 1,35 euro,a w Macedoni 1,1 euro
zatrzymamy się na Wegrzech w Berekfirdoi do domciu
Miesiac pięknej wyprawy
pozdrawiamy
jedrek49Sisar - 2013-07-28, 18:24 Fajnie. My ruszamy 15 - go sierpnia.... Ceny diesla widzę porównywalne do naszych... Czekamy na relację.... !Camper Diem - 2013-07-29, 19:49 My również pożegnaliśmy Elladę
Nocujemy na granicy SK-PLCamper Diem - 2013-07-30, 21:28 Dzisiaj przedluzamy sobie wakacje w Uniejowie Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-30, 21:46 Baseny termalne w Mszczonowie tez sa ciekawe a może większe od Uniejowa,barbaraCamper Diem - 2013-08-01, 18:25 Basia, Uniejów odwiedziliśmy, bo wiedzieliśmy czego się spodziewać Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-01, 19:13 W Mszczonowie może i więcej ludzi,ale sa to ladne baseny,zreszta,mieliscie je po drodze sa przed warszawa.Kiedys zima zamknęli nas na obiekcie,pozwolili spac,no w grudniu był luz bluz.
Co zrobić my lubimy termy ale teraz u siebie macie slonce piach,no i tlumy ludzi jak pokazuja w telewizji.Ja oglądam piękne zdjęcia z Balkanow i Cyklad na forum Croatii czli Chorwacji,pozdrawiam,BarbaraCamper Diem - 2013-08-01, 21:11
ale teraz u siebie macie slonce piach,no i tlumy ludzi
teraz to my mamy pracę, słońce i piach zostawiamy dla turystów Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-01, 21:26 Przeciez dzieci maja jeszcze miesiąc wakacji,a mieszkacie nad morzem Camper Diem - 2013-08-02, 08:30
Przeciez dzieci maja jeszcze miesiąc wakacji,a mieszkacie nad morzem
nie pamiętam kiedy kąpaliśmy się w Bałtyku. nie chcę nikomu psuć ewentualnej frajdy, ale od kilku lat ochotę na Bałtyk mamy coraz mniejszą, szczególnie po artykułach o zatopionej broni... prędzej otwarte morze, bo my mieszkamy nad Zatoką Gdańską
no dobra, na piasek na pewno się chociaż raz wybierzemy, bo takiego to w Grecji długo szukać, chociaż można znaleźć. i na otwarte morze też spróbujemy się wybrać.
póki co sprzątamy mieszkanie i robimy wielkie niekończące się pranie - wypakowywanie kampera po Grecji to była prawie przeprowadzka Thom - 2013-08-02, 09:09 Zazdroszczę Wam już udanych wyjazdów... ja jako przyszły TATA musiałem przenieść
wyprawę na Wrzesień aby zelżały mega greckie upały...
Ktoś wybiera się w drugiej połowie września w kierunku Grecji??pabloarmando - 2013-08-02, 09:19
Thom napisał/a:
...ja jako przyszły TATA...
No gratulacje!!!
... i wystarczyło tylko pojeździć kamperem
Ja po lipcowych 2 tygodniach w Grecji, 9 sierpnia jadę na kolejne... tym razem aż do końca sierpnia w sumie 24 dni Thom - 2013-08-02, 10:20
pabloarmando napisał/a:
wystarczyło tylko pojeździć kamperem
żebyś wiedział... wyjazd na Mistrzostwa Europy Rajdów Samochodowych Ecce w Sternberku okazał się ciekawy w rezultaty heheheheheh
Jak się udał Twój pierwszy wyjazd do Grecji?
Będę Cię prosił o opis trasy gdzie mogę fajnie zajechać jak przyjdzie moja
kolej na wyjazd... Forest - 2013-08-02, 13:31 Chciałbym tylko poinformować, że jutro tj. 03.08 wyruszam z załogą (5 osób) do Grecji. Trasa z Podkarpacia przez Węgry , Bośnię, Czarnogórę, Albanię na Chalkidiki.
Do "usłyszenia" po powrocie. artanek - 2013-08-02, 13:55 Powodzenia .W zeszłym roku jechałem podobną trasą ale przez 3 mieśiące .Rawic - 2013-08-02, 14:40 My też już w domu, po ciekawej podróży do Grecji.
Ja nie miałem czasu układać planu podróży wykorzystałem podpowiedzi i namiary doświadczonego "Greka" Krzysztofa z Camper Diem. Wszystkie były super trafne ,za co jeszcze raz , ale teraz publicznie dziękuję .
Zamieszczam kilka zdjęć potwierdzających moją bytność w kilku fajnych miejscach.
Jeśli chodzi o miejsca postoju czy kempingi to najbardziej przypadł mi do gustu, polecony przez Krzysztofa, Camping Argilic Strand w Drepano koło Nafplio, na którym spędziłem najwięcej czasu, a także załoga Camper Diem dwukrotnie zawitała na nim.
Camping Argoic Strand leży nad samym morzem ,w zatoce z której Agamemnon wypływał na Troję(Port Agamemnona w Kastraki- 1km), jest ładny, ukwiecony, schludny, nad każdą parcelą jest siatka cieniująca,ma dobre przewietrzanie gdyż drogi wewnętrzne są szerokie i prostopadłe do morza , jest idealnie poziomy i tylko 1 m nad poziomem morza.
A ważne chyba jest też to, że jest tani.Wypiłem z Szefowa Kateriną trochę wina i załatwiłem jeszcze niższe ceny dla Camper Teamu,wystarczy powiedzieć , że przysłał Was Rawicki za Campera plus 2 osoby kosztuje tylko 15 Euro, dzieci do 4 lat gratis, dzieci od 5-12 lat 3 Euro, prąd dopłata 3 Euro.Dobre Wi-Fi na całym campingu gratis.Camper Diem - 2013-08-02, 17:38
rawicki@op.pl napisał/a:
My też już w domu, po ciekawej podróży do Grecji.
cieszymy się niezmiernie, że Wam się podobało, że troszeczkę przyczyniliśmy się do udanych wakacji
dziękujemy za towarzystwo nie tylko dla nas, ale i dla naszych córek
to co? kolejnych kilka miesięcy będziemy wspominać wspaniałe chwile i za rok znowu Grecja? Drepano Camper Diem - 2013-08-02, 17:42
forest07 napisał/a:
Chciałbym tylko poinformować, że jutro tj. 03.08 wyruszam z załogą (5 osób) do Grecji.
udanej podróży bardzo zazdrościmy Wam i innym sposobiącym się do wyjazdu w naszym ulubionym kierunku Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-02, 20:20
Thom napisał/a:
Zazdroszczę Wam już udanych wyjazdów... ja jako przyszły TATA musiałem przenieść
wyprawę na Wrzesień aby zelżały mega greckie upały...
Ktoś wybiera się w drugiej połowie września w kierunku Grecji??
My jedziemy,ale mysle jechać w miare szybko:BiH,wjechac do Czarno góry,potem nie wiem jak Albania,,Macedonia Ochryd,Bitola i tankowanie i jak najszybciej Peloponez,ale musze zaadzwonic do niemcow od której strony jada.Jedni jada od Navplio naokoło do patras inni odwrotnie.No a potem Kreta i Cyklady barbaraThom - 2013-08-03, 08:41
My jedziemy,ale mysle jechać w miare szybko
Jeszcze nie wiem ile czasu będę w stanie poświęcić na wyjazd... ale w każdym
przypadku będę starał się jechać relatywnie bez pośpiechu aby jak najwięcej
wyłowić "smaków" tamtych stron...
Jak dobrze pójdzie to może nawet ponad miesiąc będę krążył po Bałkanach... artanek - 2013-08-03, 15:33
Thom napisał/a:
My jedziemy,ale mysle jechać w miare szybko
Jeszcze nie wiem ile czasu będę w stanie poświęcić na wyjazd... ale w każdym
przypadku będę starał się jechać relatywnie bez pośpiechu aby jak najwięcej
wyłowić "smaków" tamtych stron...
Jak dobrze pójdzie to może nawet ponad miesiąc będę krążył po Bałkanach...
To zdrowe podejście do podróży.Tak trzymaj.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-03, 19:45 Zobaczymy ile my wytrzymamy,wszystko w rekach pogody :Dzis miałam trochę czsu i przeleciałam jeden z kilku przewodnikow greckich Rawic - 2013-08-04, 06:58 Dla wyjeżdzajacych do Grecji proponuję obejrzeć film na You Tubie, nagrany przez przyjaciela i sympatyka CT, Yanni (Janusza) który od 30 lat jest przewodnikiem polskich wycieczek do Grecji i najlepiej wie gdzie jest najładniej i można naprawdę wypocząć, http://youtu.be/wdHj-Sg-HoQRawic - 2013-08-04, 07:33 Ewentualnie wejść na stronę www.argolic-strand.grchris_voyager - 2013-08-04, 18:17
Thom napisał/a:
Ktoś wybiera się w drugiej połowie września w kierunku Grecji??
Ruszymy pewnie w okolicach 6 września - na około 15 dni. Kierunek - jeszcze w trakcie opracowywania - Cyklady lub Peloponez.
Pozdrówkavolvex - 2013-08-04, 20:41 My wybieramy się ponownie w tym roku kierunek Peloponez wyjazd z Katowic popołudniu 14 sierpnia powrót 1 września czy ktoś z Was w tym terminie też jedzie? Zawsze we dwójkę czy trójkę raźniej.
Darek i ElaMAZUREK - 2013-08-05, 09:48 A my startujemy 30 sierpnia najpierw na zachodnie wybrzeże Turcji a po ok. tygodniu skierujemy się na Płw. Chalcydycki i Grecję centralną. Mamy na to wszystko ok. 3 tygodni.Flipperino - 2013-08-06, 08:44 Temat postu: Muchomorki raportuja z ZakynthosTak nas nioslo, ze dojechalismy na sam dol polwyspu Mani Teraz jestesmy na Zakynthos. Prom z Kilini do Zakynthos 75 euro za kampera i 2 doroslych oraz 3 dzieci (14+2x6lat) w jedna strone. Te noc spalismy na kempingu Zante za 20 euro za wszysko z pradem )) poprzednia obok Keri na kempingu Tartaruga za 25,40 euro (naprzeciwko wyspy zowi). Diesel na wyspie od 1,385 do 1,420. Wycieczka glassboat 2,5 godziny z Keri na Wyspe Zowi i "jakies tam jaskinie w klifie" 15 euro od glowy, dzieci 6 lat polowa ceny. 3 kilometry za Zakynthos Lidl. Dzisiaj sprobujemy wynajac lodke w St. Nicolaos i poplynac do Blue caves i Wrack Beach. aaa, na wyspie lacznie z 5 kamperow...
pozdawiamy tych w drodze i tych przed kompami.
Muchomorki[/list]Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-06, 13:36 dziękujemy za maly wpis.zapisuj wszystko co ważne,tak jak podales cene promu mayer - 2013-08-07, 20:29 Pozdrawiamy z Lefkadii. Plaze puste temp 40°c cent przyjemne ludzi malo... idealne miejsce na wakacje
Archeron byl przepiekny I zadne zdjecia nice oddaja prawdziwego widoku I atmosfery tego miejsca!!!Camper Diem - 2013-08-08, 11:53
mayer napisał/a:
Pozdrawiamy z Lefkadii. Plaze puste temp 40°c cent przyjemne ludzi malo... idealne miejsce na wakacje
Archeron byl przepiekny I zadne zdjecia nice oddaja prawdziwego widoku I atmosfery tego miejsca!!!
oj, jak zazdrościmy
mieliśmy tam być, ale dzieci tak bardzo chciały spotkać się z koleżanką...
w Drepano było wspaniale, ale jak sobie pomyślę, że byliśmy tak blisko wspaniałych zachodnich plaż
patrzyliśmy na most Rion i... pojechaliśmy dalej, obwodnicą Patras Rawic - 2013-08-10, 09:35
Flipperino napisał/a:
Tak nas nioslo
a smar w piaście ustabilizował się ?Jawor_ki - 2013-08-11, 07:02 I ja pozdrawiam . Dzięki Waszym opisom mam okazję wypić frape w Methoni co niniejszym czynię. Jesteśmy na Peloponez od kilku dni i nie spotkaliśmy żadnego kampera
z Polski. Ogólnie dość mało kamperowców więc spokój cisza i piękne warunki do wypoczynku. Temperatura ok 35-40 stopni. Miejsc do biwakowania na dziko mnóstwo, wszystkie podane przez Camper Ciem'a się sprawdzają po prosu super. Oczywiście po powrocie będzie relacja. Na chwilę obecną kierujemy się przez kolejne "palce" w stronę Aten. Jesteśmy w trzy załogi . Jak ktoś jest blisko to zapraszamy na kawkę ,sałatkę lub frutti di mare. Pozdrawiam Adam. ArekK - 2013-08-11, 11:13
Jawor_ki napisał/a:
I ja pozdrawiam . Dzięki Waszym opisom mam okazję wypić frape w Methoni co niniejszym czynię. Jesteśmy na Peloponez od kilku dni i nie spotkaliśmy żadnego kampera
z Polski. Ogólnie dość mało kamperowców więc spokój cisza i piękne warunki do wypoczynku.
Pod tym wzgledem Peloponez cudny prawie nie ma turystow na poludniu Jawor_ki - 2013-08-13, 11:50 My już w kolejnym miejscu wskazanym przez autora wątku. W Neo Itilo, z widokiem na morze w temperaturze 35st. zrobiliśmy sobie dłuższy postój. Na przedmieściach powstał parking przy tawernie oznaczony jako'' free parking kamper.'' Ogólnie drugi "paluch" Peloponezu jest bardziej skalisty i trudniej znaleźć dojście do morza więc i miejsc noclegowych mniej. Tam gdzie można stanąć widać więcej kamperów z Włoch i Niemiec. Nadal mam wrażenie ,że jesteśmy jedynymi Polakami na Peloponezie. Pozdrawiam Adam slajd - 2013-08-17, 21:16 Stoimy na Kemp. Athens w Atenach i mamy dylemat
zwiedzać główne atrakcje miasta korzystając z komunikacji
miejskiej zostawiając tym samym 10-cio miesięczną sunię
samą w samochodzie na cały dzień czy podjechać rano na jakiś parking-tyle że nie wiemy
jaki- gdzieś były namiary na forum, ale siedzę pod recepcją 1godz
i nie mogę znaleźć.
Może ktoś z Was pomoże?Rawic - 2013-08-18, 02:53
slajd napisał/a:
Może ktoś z Was pomoże?
Przebudziło mnie przeświadczenie , że ktoś może potrzebuje mojej pomocy.
Moim zdaniem najlepszym parkingiem pod Akropolem jest,parking przy restauracji Dionysos-Zonar's przy ulicy Rovertou Gkalli 49, skrzyżowanie z ulicą Garivaldi, podaje wspórzędne wg Garmina N 37*58.170' E 023*43.389',pozdrawiamDAKOTA - 2013-08-18, 06:15 tym samym 10-cio miesięczną sunię
samą w samochodzie na cały dzień
witam
nie wiem jak to dziala w Grecji ,ale w Austri,jak pozostawiony pies zacznie w samochodzie rozrabiac z goraca, a znajdzie sie jakas bratnia psiowa dusza ,zadzwoni po policje ,to panowie przyjada natychmiast, poprosza jeszcze fajerwermanow , rozwala szybe wyjma pieska, odstawia do schroniska, a tobie wpierdziela cos kolo 500 euronow, naturalnie + szkoda szybowa.
Po takiej akcji przejdzie Ci jezdzenie z pieskiem , lub zwiedzanie.
pozdrawiam
DAKOTACamper Diem - 2013-08-18, 07:01
rawicki@op.pl napisał/a:
parking przy restauracji Dionysos-Zonar's przy ulicy Rovertou Gkalli 49, skrzyżowanie z ulicą Garivaldi
Tylko nie probujcie tam wjezdzac w sobote o 22
Wieczorami to bardzo ruchliwe miejsce Rawic - 2013-08-18, 09:14
Camper Diem napisał/a:
Tylko nie probujcie tam wjezdzac w sobote o 22
tak to prawda, restauracja Dionysos-Zonar's ,jest bardzo poularnym miejscem wieczornych spotkań ateńskiej elity, tylko wieczorem, po zachodzie słońca Akropol jest już zamknięty, więc nie ma po co tam wjeżdżać, noclegu raczej bym nie proponował, a po zmianie warty i zamknięciu Akropolu trzeba szybko uciekać bo zastawią, ja ledwo zdążyłem odjechać.Rawic - 2013-08-18, 09:23 Parking dla gości jest bezpłatny, wystarczy wypić w restauracji lampkę wina lub szklankę wody.(Wersja dla oszczędnych-wejść do restauracji pokręcić się i w rozproszeniu wyjść w druga stronę lub mój stary numer z młodości zamówić 'trzy chrząszcze ,cztery chrabąszcze" i przy braku zrozumienia wyjść rozczarowanym )Camper Diem - 2013-08-18, 16:56
rawicki@op.pl napisał/a:
noclegu raczej bym nie proponował,
bo zasnąć można dopiero wtedy, kiedy Grecy postanowią udać się na spoczynek, czyli nad ranem? slajd - 2013-08-19, 06:26
Cytat:
Moim zdaniem najlepszym parkingiem pod Akropolem jest,parking przy restauracji Dionysos-Zonar's przy ulicy Rovertou Gkalli 49, skrzyżowanie z ulicą Garivaldi, podaje wspórzędne wg Garmina N 37*58.170' E 023*43.389',pozdrawiam
Serdeczne dzięki za pomoc
o 9.00 w niedzielę pomimo bardzo małego ruchu samochodowego
w Atenach miejsca na tym parkingu już nie było,
za to paręset metrów dalej na parkingu
Muzycznego Teatru Ateńskiego było aż nad to.
Ze względu na psa zwiedzanie i wypoczynek poza kamperem ograniczamy
do minimum, tak i tym razem zobaczyliśmy tylko
Akropol Rawic - 2013-08-19, 07:03
slajd napisał/a:
w Atenach miejsca na tym parkingu już nie było,
za to paręset metrów dalej na parkingu
Muzycznego Teatru Ateńskiego było aż nad to.
Ze względu na psa zwiedzanie i wypoczynek poza kamperem ograniczamy
do minimum, tak i tym razem zobaczyliśmy tylko
Akropol
Dobrze, że chociaż tak się Wam udało, jest przecież szczyt sezonu turystycznego, a moje namiary na parking najbliżej Akropolu, może przydadzą się innym członkom CT,pozdrawiamCamper Diem - 2013-08-19, 07:41
rawicki@op.pl napisał/a:
moje namiary na parking najbliżej Akropolu, może przydadzą się innym członkom CT
Zbyszek, ten parking był znany już wcześniej, tylko mało komu udało się na niego wjechać z powodu zapełnienia Ale na przykład rok czy dwa lata temu załoga z przyczepą z karawaning.pl tam nocowała Rawic - 2013-08-19, 09:05
Camper Diem napisał/a:
Zbyszek, ten parking był znany już wcześniej
wierzę że parking ten był znany, pewnie stary jest jak sam Akropol, może w niedzielę jest zapełniony, ale w sobotę do wieczora był prawie pusty co widać na moim zdjęciu.Szkoda tylko że wcześniej podawano namiary na parkingi odległe o kilka przystanków od Akropolu, i niekiedy także zapełnione.Pozdrawiam Camper Diem - 2013-08-19, 10:49
rawicki@op.pl napisał/a:
Szkoda tylko że wcześniej podawano namiary na parkingi odległe o kilka przystanków od Akropolu
Zbychu, przed wyjazdem zamieściłem link do pliku z miejscami postojowymi: http://www.camperteam.pl/...p=356773#356773 - żeby nie było, że nie chciałem się podzielić
ale Twoje uwagi, żeby chociaż się pokazać w tawernie i zamówić chrząszcze- bezcenne slajd - 2013-08-19, 17:14 Jesteśmy obecnie na polecanym przez Was kampingu
ArgolicStrand w Drepano, choć nie łatwo było trafić,
ale to dlatego,że zapamiętałem Nafplio i że Germin (w moim Germinie nie ma tego kampingu)
a po nocy spędzonej na kamp. Kastraki i poszperaniu
w internecie okazało się że dzwon dzwonił, ale w innym kościele
Pozdrowiłem od Was Panią Katarinę i jest ok`Camper Diem - 2013-08-19, 17:43 zazdrościmy Ci ogromnie Rawic - 2013-08-19, 17:47 Już wiem Ola -stomatolog z Aten(wcześniej z Wrocławia) dzwoniła do mnie i podała nr.rejestr. DLB , domyśliłem że to Przeźrocza, przepraszam Slajdy tam są.Pozdrowienia dla Oli, Niko, Yanni,szefowej Kateriny i dla Was oczywiście też !!! Camper Diem - 2013-08-19, 17:54
rawicki@op.pl napisał/a:
Już wiem Ola -stomatolog z Aten(wcześniej z Wrocławia) dzwoniła do mnie i podała nr.rejestr. DLB
jednak nie pojechali do Italii?Rawic - 2013-08-19, 18:03 Tak to było nasze niedopatrzenie, że nie podaliśmy współrzędnych kempingu Argolic Strand w Drepano co niniejszym czynię, N 37*31.926' E 022*53.512' i przepraszam ,no ale można było napisać SmS do mnie lub Krzysztofa i na pewno otrzymalibyście odpowiedź z namiarami.Rawic - 2013-08-19, 18:22 Dla wyjeżdzajacych do Grecji proponuję obejrzeć film na You Tubie, nagrany przez przyjaciela i sympatyka CT, Yanni (Janusza) który od 30 lat jest przewodnikiem polskich wycieczek do Grecji i najlepiej wie gdzie jest najładniej i można naprawdę wypocząć, http://youtu.be/wdHj-Sg-HoQslajd - 2013-08-19, 18:25 Tak,tak tych parę tygodnie wałęsania się po Bałkanach
i Grecji pozwoliło nam chyba po raz "pierwszy" posmakować
podróży kamperem i potwierdzam, by móc swobodnie
podróżować należy się do tego solidnie przygotować
tj.forum,internet,rozmowy podczas zlotów.
Przewodniki są przydatne, ale po to by posiąść jakąś ogólną wiedzę.
W praktyce mijają się z prawdą np.ceny w rzeczywistości wyższe o 100%
jest wzmianka o atrakcji, ale brak adresu utrudnia w dotarciu na miejsce.
Grecję "potraktowaliśmy" trochę wypoczynkowo, mniej poznawczo
ze względu na temperatury, dziecko i psa, ale co nieco widzieliśmy
i z tym przynajmniej fotograficznie obiecujemy się z Wami podzielić Rawic - 2013-08-19, 18:32
Camper Diem napisał/a:
jednak nie pojechali do Italii?
Jeszcze nie, w Dolomity na narty mają jechać dopiero w grudniu.Camper Diem - 2013-08-19, 18:35
rawicki@op.pl napisał/a:
Tak to było nasze niedopatrzenie, że nie podaliśmy współrzędnych kempingu Argolic Strand w Drepano
Zbyszku, nie bij się tak w piersi współrzędne podałem jeszcze przed wyjazdem http://www.camperteam.pl/...p=357138#357138
a Damian nawet na Excella przerobił Rawic - 2013-08-19, 18:37
slajd napisał/a:
ceny w rzeczywistości wyższe o 100%
, ale chyba nie cena campingu KaterinyCamper Diem - 2013-08-19, 18:41
rawicki@op.pl napisał/a:
slajd napisał/a:
ceny w rzeczywistości wyższe o 100%
, ale chyba nie cena campingu Kateriny
slajd, napisz co było droższe (i od czego), bo nie mamy takich doświadczeń slajd - 2013-08-20, 06:16 Np.w/g przewodnika "Grecja" Pascala rejs do brzegów Athos 20 euro
a w rzeczywistości 30 euro, jaskinia Alistrati 3 euro, my płaciliśmy po 6 euro,
ale rozumiem to , przewodnik pisany kilka lat temu, do tego szczyt sezonu
tak jest wszędzie.
Ja do siebie mogę mieć pretensje, że nie przygotowałem się do tej
wycieczki w 100%, poza tym kilka razy zmienialiśmy trasę, ale o tym później
Ceny u Kateriny jeszcze nie znam, ale wierzę iż nie uległa zmianie Rawic - 2013-08-20, 10:30
slajd napisał/a:
Kateriny jeszcze nie znam
, to trzeba wziąść butelkę wina i poznać bliżej, oczywiście żartuję, a dużo camperów na kempingu.slajd - 2013-08-20, 11:50 Z kamperów tylko Twój kolega Grek
i my
a jutro powrót Jawor_ki - 2013-08-20, 12:17 Ja również potwierdzam różnicę cen obecnych i opisywanych na forum . Np. prom na Elafonisos dł 6m 20,4 euro plus 1 euro od osoby, a w opisie z 2011roku komplet 15euro. Jak wszędzie na świecie tak i tutaj inflacja jest obecna więc trzeba brać poprawkę planując podróż. My niestety także wyjeżdżamy z Grecji. Jeszcze po drodze jakieś baseny na Węgrzech i koniec laby. Pozdrawiam Adam. Camper Diem - 2013-08-20, 17:27
Jawor_ki napisał/a:
Ja również potwierdzam różnicę cen obecnych i opisywanych na forum . Np. prom na Elafonisos dł 6m 20,4 euro plus 1 euro od osoby, a w opisie z 2011roku komplet 15euro.
zajrzałem do naszej relacji i w 2011 płaciliśmy 26,5 za samego kampera, nie wiem ile za mniejsze kasowali
w tym roku raczej nie odwiedzaliśmy tych samych płatnych miejsc, ale z tego co pamiętam- na przykład Epidauros czy kolejka Kalavrita - ceny bez zmian. Droższe to na przykład były brzoskwinie, za to paliwo tańsze mayer - 2013-08-20, 18:47 My juz w domu ale z planami na przyszloroczna wyprawe pro Grecji.. jedno jest pewne Albanii mowimy zdecydowane NIEEEEEEEE!!!!!!! Camper Diem - 2013-08-20, 19:45
mayer napisał/a:
jedno jest pewne Albanii mowimy zdecydowane NIEEEEEEEE!!!!!!!
w tym roku w Grecji wielokrotnie słyszałem taki tekst, zarówno od Polaków jak i od Niemców - coś w tym musi być Rawic - 2013-08-21, 10:29
Cytat:
My juz w domu ale z planami na przyszloroczna wyprawe pro Grecji
właśnie może już pora zacząć planować nowe wojaże po Grecji, póki w pamięci nie zatarły się wskazówki, porady, uwagi. Dlatego proponuję już nowy temat:Grecja 2014 -jak Lukrecja!chris_voyager - 2013-08-21, 11:36
Camper Diem napisał/a:
mayer napisał/a:
jedno jest pewne Albanii mowimy zdecydowane NIEEEEEEEE!!!!!!!
w tym roku w Grecji wielokrotnie słyszałem taki tekst, zarówno od Polaków jak i od Niemców - coś w tym musi być
Oj to ciekawe dlaczego... ciekawe.krzysioz - 2013-08-21, 16:16 Od 1 sierpnia w Grecji zredukowano VAT na dania podawane w barach i restauracjach z 23% na 13 % . Jak podaja greckie media wywolalo to obizenie cen , ale niestety tylko w 20% lokali. Trzeba je teraz umiejetnie wyszukac.