Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Grecja-2014 - jak Lukrecja

Rawic - 2013-08-21, 11:32
Temat postu: Grecja-2014 - jak Lukrecja
Grecja posiada działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne i łagodzące. Nieznacznie podnosi również ciśnienie krwi.
Rawic - 2013-08-21, 11:35

Dla wyjeżdzajacych do Grecji proponuję obejrzeć film na You Tubie, nagrany przez przyjaciela i sympatyka CT, Yanni (Janusza) który od 30 lat jest przewodnikiem polskich wycieczek do Grecji i najlepiej wie gdzie jest najładniej i można naprawdę wypocząć, http://youtu.be/wdHj-Sg-HoQ Camping Argolic Strand współrzędne 37*31.926' E 022*53.512'(N 37.53210 E 022.89187)

Camper Diem - 2013-08-21, 13:53

Zbyszku, ale dlaczego jak lukrecja! nikt kogo znam nie lubi lukrecji :gwm :gwm :gwm

ale wiesz co? w przyszłym roku chyba zostaniemy w Polsce, więc może być lukrecja, ale tylko na jeden rok :haha:

Rawic - 2013-08-21, 14:16

Camper Diem napisał/a:
Zbyszku, ale dlaczego jak lukrecja! nikt kogo znam nie lubi lukrecji
Krzysztof Ty Wielki Miłośnik Grecji i wszystkiego co z niej pochodzi
na pewno kosztowałeś ouzo :pifko Cukierki produkowane z lukrecji mają charakterystyczną, ciemną lub nawet czarną barwę. Lukrecja jest również składnikiem włoskiego likieru sambuca[8]. Smak lukrecji przypomina anyż, zatem aromaty zbliżone do likieru sambuca można znaleźć także w tureckiej raki, w greckiej ouzo[9] lub francuskim pastisie.

Camper Diem - 2013-08-21, 14:40

Zbyszku, dla mnie Grecja ma smak retsiny, a nie ouzo ;)
Rawic - 2013-08-21, 14:45

Adaś Mickiewicz mawiał, że Litwa to jak zdrowie, może, ale to było kiedyś, dzisiaj dla mnie
Grecja jak lukrecja to samo zdrowie!

Rawic - 2013-08-21, 14:48

Camper Diem napisał/a:
Grecja ma smak retsiny

Retsiny też sporo wypiłem, ale bardziej zapamiętałem smak ouzo :pifko
P.S.Jak będziemy teta-a-teta to opowiem ci dlaczego !

Camper Diem - 2013-08-21, 19:20

retsina czy ouzo... proponuję remis ;)

a tak w ogóle Zbyszku widać, że powrót do Ellady wywołał spore zamieszanie :roll:
jeszcze emocje tegorocznych wakacji nie opadły, a Ty już się na przyszłoroczne wybierasz :wyszczerzony:

Rawic - 2013-08-21, 22:02

Camper Diem napisał/a:
retsina czy ouzo... proponuję remis
,remis będzie dopiero wtedy jak wypijemy razem Ty 1 L ouzo, a ja 1 L retsiny , wstaniemy od stołu i przejdziemy po linii prostej z wyciągniętymi rękami 5 m. :pifko :haha:
Po 27 latach zwiedzania wielu krajów i powrocie do Grecji zauważyłem, że grecki klimat,krajobraz i luz jest dla mnie i mojej rodziny najbardziej odpowiedni.Będę tam jeszcze wiele razy, jak Bóg da.
Odnośnie przygotowań do przyszłorocznych wypraw, tak, to lepiej teraz zrobić co będzie potrzebne, bo za 10 miesięcy można zapomnieć.
Najpierw chciałbym opracować optymalną trasę z domu na Peloponez, ponieważ mam dystans 2300 km, chciałbym go w przyszłym roku pokonać w dwa dni.Powrót planuję dłuższy bo zygzakiem ze zwiedzaniem.Proszę więc szanownych kolegów o propozycje bezpiecznego noclegu w Serbii, tj.około 1000 -1100 km od polskiej granicy :roza:

Rawic - 2013-08-22, 11:11

Moje spojrzenie na Grecję, czyli gdzie byłem, co widziałem, co proponuję zobaczyć tym co dopiero planują pierwszy wyjazd do Grecji.
Zdjęcie 1) Na kempingu Argolic Strand w Drepano (Peloponez)
2)Plaża w Drepano
3)Plaża w Tolo i widok na kurort (3 km od kempingu)
4)Teatr w Epidavros (30 km od kempingu)
5)Port Agamemnona(1 km plażą od kepmpingu)
6)Port w Nafplio-pierwsza stolica Grecji(12 km)
7)Będzie grill z oktopusa
8)Grecka gościnność
9)Akropol
10)Ateny widok z Akropolu

Rawic - 2013-08-22, 11:25

C.d
1)Meteory
2)Edessa -dziupla
3)Światyna Ateny
4)Akropol o zachodzie słońca
5)Dojazd do Meteorów
6,7)Meteory
8)Basen na kempingu Kastraki(Meteory
9)Pod Świętym Mikołajem
10)Edessa-wodospad

Rawic - 2013-08-22, 13:09

Każdy człowiek powinien mieć swojego świetego, ja od dzisiaj mam Świetą Lukrecję z Kordoby-dziewicę i męczenniczkę
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-23, 21:22

Martwia mnie te fale w Tolo,jakby inna plaza,ciekawa jestem jaka pogode i fale nas przywitają we wrześniu,Barbara
Rawic - 2013-08-23, 23:43

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Martwia mnie te fale w Tolo

E tam, to tylko ten duży statek turystyczny wypłynął z portu w Tolo na Hydrę :haha:
A tak bardziej serio, to lekki wiaterek południowo-wschodni zwany Eurosem a z nim
małe fale są wskazane w środku lata,dając przyjemne orzeźwienie.Myślę, bo obserwuję pogodę na www.weather.com dla Nafplio,Greece, że do połowy września utrzymają się temperatury powyżej 30 st.C, z wiaterkiem jedynie kilkukilometrowym, więc bez obaw proszę. Chciałbym jeszcze nadmienić, co pewnie Wy wiecie, że zatoka przy której leży Tolo i Drepano, jest wąska, dość długa i dodatkowo osłonięta od wiatrów przez wyspę Piersi Afrodyty.
Czy w roku 2014 też wybieracie się do Grecji.Pozdrawiam

Endi - 2013-08-23, 23:53

rawicki@op.pl napisał/a:
Proszę więc szanownych kolegów o propozycje bezpiecznego noclegu w Serbii...

Mam dwie propozycje :

1/ Sprawdzony.
40 km za Belgradem przy autostradzie. Motel "Jerina" Gościu nie chciał opłaty. Dałem mu paczkę Marllboro i się ucieszył :)

N 44*34'58.5'' / E 20*48'56.1'' parking - za !! motelem a nie przed.

2/ Miałem namiar ale niesprawdzony.
Motel-camping PIPACS. 40 km przed Novi Sadem przy autostradzie.

N 45*39'29.1'' / E 19*42'26.4''

Rawic - 2013-08-24, 00:18

Endi napisał/a:
Mam dwie propozycje :

Dzięki serdeczne ,już przeglądam, pozdrawiam :pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-25, 21:18

Czemu nikt nie jedzie w terminie po 10 wrzesnia :?: My nic nie planujemy trasa pogoda zadecyduje za nas.Pomalu zaczynamy pakowanie,ale jeszcze solary,lozko podniesione,moze dopasujemy jadac u Duniego wieksza klape.Po kradzieży kampera w Rzymie,myslimy o jakiś zabezpieczeniach dodatkowych,oprocz lancucha /który mamy/,mocującego drzwi przednie.Moga być podpowiedzi :!: :!: Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-25, 21:22

Chyba nie nie w tym temacie napisałam,przepraszam
Rawic - 2013-08-26, 08:00

Po kradzieży kampera w Rzymie,myslimy o jakiś zabezpieczeniach
Proponuję zainstalować GPS Tracker, koszt rzędu kilkuset złotych, a bardzo przydatny, trzeba go tylko dobrze ukryć w kamperze i najlepiej na stałe podłączyć na 12 V.
jacenty67 - 2013-08-27, 14:39

Moja propozycja na konieczny nocleg - Zemun,kemping na skarpie nad Dunajem, przed Belgradem - 4 lata temu camper i 3 osoby za 19 Euro.

+44° 52' 42.13", +20° 21' 21.06"

Pozdrawiam
Jacek

Rawic - 2013-08-27, 22:27

Dzięki Jacenty, Twoją propozycję zanotowałem w Garminie, kemping zobaczyłem na zdjęciach Google maps, może być, najważniejsze że blisko E75.
Rawic - 2013-08-28, 08:26

Do wielkich podróżników, częstych bywalców w Grecji, mam prośbę o podanie ciekawych miejsc wartych zobaczenia, zwiedzenia, żeby można było układać plan podróży na rok 2014.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-28, 16:37

Może nam się uda przesylac bieżące informacje,jak dojedziemy i będzie wifi.przygotowania pelna para.Ale my nie lubimy kempingow .Sa nasze zdjęcia z Drepano z 2011r.Stalismy za kempingami,kolo prywatnego domu za zgoda,a duzy kemping był na końcu plazy bliżej Tolo i wykopalisk.
Rawic - 2013-08-28, 18:05

Te wykopaliska to port Agamemnona, zdjęcie na poprzedniej stronie w tym temacie, a kemping nazywa się Kastraki ,gorszy i droższy od Argolic-Strand który jest przy tej samej plaży tylko od strony Drepano
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-29, 17:45

To my stalismy 200m od tego kempingu,na wolnej dzialce,kolo gaju pomaranczy.Ale z koncem wrzesnia.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-29, 18:11

A oto kilka fotek,to byl juz pol pazdziernika
Rawic - 2013-08-29, 18:29

Wiem, widziałem Wasze zdjęcia z roku 2011, znam tę wolną działkę, w bardzo fajnym miejscu i spokojna. Ja wolę nocować na kempingach, ale my jedziemy na miesiąc, a Wy na wiele miesięcy więc zrozumiałe jest nocowanie na niepłatnych parkingach.Czasem zdarza się nam spać na parkingach, szczególnie w dalekiej podróży, ale śpimy wtedy niespokojnie, cóż chyba kwestia przyzwyczajenia.
Rawic - 2013-08-31, 11:34

Prośba do Administratorów, w kwestii formalnej.
Składam wniosek o podawanie współrzędnych (koordynaty) na forum CT w jednym formacie tj. h ddd.ddddd, który jest najbardziej popularny w internecie, w którym działa wyszukiwarka Google maps, w którym lokalizatory GPS(Tracker) podają namiary, który jest pierwszym formatem nawigacji Garmina, który można zapisać bez używania specjalnych znaków jak: stopnie,minuty sekundy a wystarczą cyfry i kropka. Zauważyłem, że forumowicze podają w różnych formatach, niektórzy w dwóch. Nie znam się na innych nawigacjach poza Garminem, ale sądzę, że każdy nowoczesny system ma możliwość przełączenia formatu. :idea

Camper Diem - 2013-08-31, 15:14

Zbyszku, ja akurat częściej spotykam się z dezawuowanym przez Ciebie formatem ;)
Rawic - 2013-08-31, 17:19

Camper Diem napisał/a:
ja akurat częściej spotykam się z dezawuowanym przez Ciebie formatem

ja uznaję wszystkie formaty, tylko chciałbym, byśmy się naradzili, który jest najlepszy i tylko ten jeden stosowali na CT :spoko

Rawic - 2013-09-02, 09:37

Czy znacie może miasto w Grecji, ładniejsze od Nafplio, proszę o propozycje, chętnie zobaczę i będę podziwiał w 2014 roku.
Roza - 2013-09-02, 12:08

Znamy- Koroni. Zaczarowalo mnie w tym roku! Czas sie w nim zatrzymal. Waskimi, stromymi uliczkami kraza duchy dawnej Grecji...
Camper Diem - 2013-09-02, 13:18

Zbyszek, moja żona zakochała się w Nafplio, dla mnie jednak jest zbyt weneckie (wszak takie ma korzenie) ;) No i żebyś widział jej zachwyt w Koroni :)

A w najpiękniejszym mieście już byłeś (Ateny)- fakt, że nie postarałeś się o zwiedzanie :diabelski_usmiech

Rawic - 2013-09-02, 14:27

Roza napisał/a:
Znamy- Koroni. Zaczarowalo mnie w tym roku! Czas sie w nim zatrzymal. Waskimi, stromymi uliczkami kraza duchy dawnej Grecji...

Dzięki za podpowiedź, zajrzymy tam i ocenimy
Camper Diem napisał/a:
A w najpiękniejszym mieście już byłeś (Ateny)-
Byłem i sporo widziałem, ale nie zakochałem się,z wyjątkiem paru pięknych miejsc, było tłoczno, brudno, śmierdziało ropą ze zbyt blisko położonej dużej rafinerii. :spoko
Rawic - 2013-09-03, 07:33

Dla tych co, z jakiś względów nie mogą pojechać do Grecji camperem, proponuję Maronic Villas, obok kempingu Argolic-Strand na filmie Janusza http://www.youtube.com/watch?v=g6XpppZabEo
Rawic - 2013-09-11, 11:39

Miło otrzymać taką wiadomość
Camping Argolic Strand Camping Argolic Strand 10 września 16:52
Hi,how are you and your family?thank you for the nice photos.Sorry for my e-mail I have a problem with my computer I can not sent e-mail.many greetings to you and your family! Katerina

Rawic - 2013-09-18, 12:04

Dla tych co nie mogą wyjechać do Grecji, a chcieliby zobaczyć wszystko w ciągu godziny polecam film Grecja z lotu ptaka. Myslę ,że ten film chętnie obejrzą często-bywalcy, miłośnicy Grecji a także Ci co dopiero planują swój pierwszy wyjazd tam.
http://youtu.be/RhVMd8iXHMo

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-20, 16:56

pozdrawiamy z Methoni.Mamy tu zawsze wifi kolo plazy.Spalismy w Elea,dzisiaj tu.Jutro trasa Koroni,Mesini Bouka,Stomio do Githio.160km.Bedziemy ogladac ile kamperow plynie na Krete.Po niedzieli onet podaje Kreta temp.23 st.to mało,Muzykowie
Rawic - 2013-09-20, 21:49

Island of Crete, Greece Weather
Right Now
Partly Cloudy 25°C
Feels like 26°
10 Day
Forecast
Updated: Sep 20, 2013, 9:08pm Local Time
Tonight Sep 20
Mostly Clear
28°C Observed High1:50 pm
20°C
Mostly Clear
Chance of rain:10% Wind:WSW at 11 km/h
Sat Sep 21
Partly Cloudy
26°
19°
Partly Cloudy
Chance of rain:10% Wind:WNW at 18 km/h
Sun Sep 22
Sunny
26°
19°
Sunny
Chance of rain:0% Wind:NNW at 24 km/h
Mon Sep 23
Sunny
24°
19°
Sunny
Chance of rain:0% Wind:NW at 29 km/h
Tue Sep 24
Sunny
26°
18°
Sunny
Chance of rain:0% Wind:WNW at 19 km/h
Wed Sep 25
Sunny
26°
18°
Sunny
Chance of rain:0% Wind:NW at 19 km/h
Thu Sep 26
Sunny
27°
19°
Sunny
Chance of rain:0% Wind:WNW at 18 km/h
Fri Sep 27
Sunny
27°
19°
Sunny
Chance of rain:0% Wind:WNW at 16 km/h
Sat Sep 28
Sunny
27°
19°
Sunny
Chance of rain:0% Wind:WNW at 18 km/h
Sun Sep 29
Sunny
27°
19°
Sunny
Chance of rain:0% Wind:W at 18 km/h

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-21, 07:42

Nie dalo się po polsku?ja patrzyłam i do 28 września temp 22-23 stopni.Ale już się mniej denerwuje jak zona And123 powiedziała mi ze ona tez bala się plynac na Krete ze wzdlegu na fale.Jak nie popłyniemy teraz to już nigdy.Postanowione,pozdrowka,barbara
Camper Diem - 2013-09-21, 08:12

Basia, tam dawno nic nie zatonęło :haha:
Płyń, nie rezygnuj z powodu bujania :spoko

Rawic - 2013-09-21, 09:02

Nie dalo się po polsku?

Można, tylko ja to kopiowałem z amerykańskiej strony, nie miałem czasu na tłumaczenie, cyfry oznaczające daty, temperatury,szybkość wiatru są po polsku :wyszczerzony:

Rawic - 2013-09-21, 09:08

Camper Diem napisał/a:
Basia, tam dawno nic nie zatonęło

Krzysiu a znasz bajkę o dwóch juhasach, jak jeden straszył drugiego wilkami.

artanek - 2013-09-21, 09:48

rawicki@op.pl napisał/a:
Nie dalo się po polsku?

Można, tylko ja to kopiowałem z amerykańskiej strony, nie miałem czasu na tłumaczenie, cyfry oznaczające daty, temperatury,szybkość wiatru są po polsku :wyszczerzony:
Wyspa Kreta, Grecja Pogoda
Right Now
Częściowe zachmurzenie 25 ° C
Czuje się jak 26 °
10 Dzień
prognoza
Aktualizacja: 20, 2013, 21:08 Czas lokalny
Dziś wieczorem 20 września
Przeważnie pogodnie
28 ° C obserwacji High1: 50 pm
20 ° C
Przeważnie pogodnie
Możliwe opady deszczu: 10% Wiatr: WSW na 11 kilometrów na godzinę
Sob 21 września
Częściowe zachmurzenie
26 °
19 °
Częściowe zachmurzenie
Możliwe opady deszczu: 10% Wiatr: SW na 18 kilometrów na godzinę
Sun 22 września
słoneczny
26 °
19 °
słoneczny
Możliwe opady deszczu: 0% Wiatr: NNW na 24 kilometrów na godzinę
Poniedziałek 23 września
słoneczny
24 °
19 °
słoneczny
Możliwe opady deszczu: 0% Wiatr: płd. z 29 kmh
Wto 24 września
słoneczny
26 °
18 °
słoneczny
Możliwe opady deszczu: 0% Wiatr: SW na 19 kilometrów na godzinę
Wed 25 września
słoneczny
26 °
18 °
słoneczny
Możliwe opady deszczu: 0% Wiatr: płn. z szybkością 19 kilometrów na godzinę
Czw 26 września
słoneczny
27 °
19 °
słoneczny
Możliwe opady deszczu: 0% Wiatr: SW na 18 kilometrów na godzinę
Piątek 27 września
słoneczny
27 °
19 °
słoneczny
Możliwe opady deszczu: 0% Wiatr: WNW na 16 kilometrów na godzinę
Sob 28 września
słoneczny
27 °
19 °
słoneczny
Możliwe opady deszczu: 0% Wiatr: SW na 18 kilometrów na godzinę
Sun 29 września
słoneczny
27 °
19 °
słoneczny
Możliwe opady deszczu: 0% Wiatr: płd. z 18 kmh

koko - 2013-09-21, 18:29

My w cztery campery ruszamy jutro z Platamonas do Delfy i dalej do Koroni po drodze zwiedzamy co się da
Pozdrowienia
koko
bogdan
Jędrek Baca
Krasnal Janek i Irena

Camper Diem - 2013-09-21, 18:49

rawicki@op.pl napisał/a:
Camper Diem napisał/a:
Basia, tam dawno nic nie zatonęło

Krzysiu a znasz bajkę o dwóch juhasach, jak jeden straszył drugiego wilkami.

nie znam bajki, ale Zbyszku tam naprawdę dawno nic nie zatonęło :diabelski_usmiech

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-22, 11:50

Zbyszku,to dotyczy czyba rowickiego a nie Zbyszka mojego.Co do miasteczek,to dolaczm do Nafplio:Pilos,Kardamili,Koroni,Stoupa,Githio.Jeszcze nie byliśmy w Napolis,stale nam nie po drodze.Moze się uda jak jutro się dowiemy co z promem.Ale to będę pisać w temacie CYKLADY,pozdrawiam Barbara ps.wczoraj w Bouce k/Messini utwierdzono nas ze Kreta to dobry wybor
Rawic - 2013-09-22, 12:27

Zbyszku,to dotyczy czyba rowickiego a nie Zbyszka mojego

Moje nazwisko pochodzi od Rawicza więc nazywam się Rawicki, ale każdy się może pomylić, szczególnie ludzie starsi, ja to rozumię.
Nafplio:Pilos,Kardamili,Koroni,Stoupa,Githio.Jeszcze nie byliśmy w Napolis

notuje te podpowiedzi , przeglądam w Googlach, i w przyszłym roku będziemy mieli co zwiedzać. Krzysztof, zarzuca mi, że nie szukałem duchów Grecji na bezludziu, ale ja boję się duchów.

Camper Diem - 2013-09-22, 13:10

rawicki@op.pl napisał/a:
Krzysztof, zarzuca mi, że nie szukałem duchów Grecji na bezludziu, ale ja boję się duchów.

oj tam, oj tam... niczego Ci nie zarzucam. zdaje sobie sprawę z tego, że spędzając wakacje stacjonarnie i na parę godzin wpadając do kilku wybranych na trasie dojazdowej i okolicy docelowego kempingu miejsc nie jesteś w stanie uczynić nic ponad krótki spacer i śniadanie, obiad lub kolację w restauracji. tak lubisz spędzać czas i ma to sens :ok

masz rację pisząc o duchach Grecji (ja wspomniałem o duchu), przecież w jednym miejscu natrafić można na ducha współczesnej Ellady, w innym na greckiego ducha z czasów panowania Osmanów czy też z czasów Bizancjum. no i chyba najbardziej interesującego turystów przyjeżdżających nie tylko nad ciepłe morze, ale i na zwiedzanie ducha starożytności.

a na starym mieście Nafplio niestety rozpanoszył się duch komercji, ale ten duch powoli będzie zajmował co rusz to nowe połacie tego pięknego kraju i trzeba się do tego przyzwyczajać :spoko

Rawic - 2013-09-22, 19:52

Camper Diem napisał/a:
tak lubisz spędzać czas i ma to sens

a no właśnie mieszkam od 15 lat na wsi, wokół domu mam łąkę, las , szuwary więc czasami tęsknię za zwiedzaniem miast, miasteczek a Ty Krzysiu odwrotnie.
Chcę Ci jeszcze dodać, że gdy byłem w Twoim wieku , też byłem aktywnym turystą.
Pierwszy mój zagraniczny wyjazd( bez rodziców z namiotem) był gdy miałem 16 lat, dwa miesiące zwiedzałem małe Węgry, Grecję zwiedzałem pierwszy raz gdy miałem 29 lat,Niemcy i Austrię zwiedzałem przez 13 lat, Włochy uzbierałoby się kilka miesięcy, kilka tygodni doliczę na Hiszpanie, Francję. Gdybym chciał tak dokładniej zwiedzać świat to braknie czasu, a kiedy wypoczywać.
Spotkaliśmy na plaży w Drepano dziewczynę z Polski, która leżała plackiem na plaży całymi dniami, a gdy ją spytałem czy zamierza coś zwiedzać, odpowiedziała mi, że nie przyjechała do Grecji oglądać kupek kamyków tylko odpocząć, a Grecję obejrzała w Googlach. A ja myślę że trzeba znaleźć konsensus w tej sprawie, czyli wypoczywać, a zwiedzać nie kosztem wypoczynku, nie za wszelką cenę. Poza tym cała załoga musi chcieć tego samego, nie mogę nikogo do czegoś zmuszać.Pozdro.

Camper Diem - 2013-09-22, 20:02

Zbyszku,to dotyczy czyba rowickiego a nie Zbyszka mojego

a propos Zbyszka Twojego... pozdrów Go od nas, bo tylko Ty tutaj piszesz, mimo że on konto firmuje :diabelski_usmiech :spoko

Rawic - 2013-09-26, 16:54

Akropol- zmiana warty, warto zobaczyć, tylko dawniej było ciekawiej bo żołnierze byli w strojach historycznych.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-27, 18:59

no może mi się uda zalozyc temat Kretenski,mamy dzis wifi
Jawor_ki - 2013-09-27, 19:44

Zazdraszczam ciepła, atmosfery,duchów i wolnego czasu.
Ja wygospodarowałem dwa tygodnie na Peloponez w tym roku i to wystarczyło do pokochania Grecji. :spoko :spoko Pozdrawiam Adam

Pawko - 2013-09-27, 21:18

My też już tęsknimy za ciepełkiem,zapachami i Greckimi klimatami.
Tydzień temu wróciliśmy z miesięcznej wyprawy. W drodze do Hellady przejechaliśmy Durmitor, kanion Tary i przez Albanię na zachodnie wybrzerze Grecji, Peloponez i wracaliśmy wschodnim brzegiem.
W domu prawie zima a do następnego urlopu daleko. Chyba otworzę Ouzo :-P . Pozdrawiamy :spoko

sławek w. - 2013-09-27, 23:23

rawicki@op.pl napisał/a:
Akropol- zmiana warty, warto zobaczyć, tylko dawniej było ciekawiej bo żołnierze byli w strojach historycznych.

I dalej tak jest, w każdą niedzielę o 11,00 jest uroczysta odprawa warty, zatrzymywany jest ruch na jednej z głównych ulic - przed parlamentem i zaczyna się bajkowa ceremonia. Byłem w tym roku warto zobaczyć.

Rawic - 2013-09-28, 09:53

sławek w. napisał/a:
w każdą niedzielę o 11,00 jest uroczysta odprawa warty

jeśli masz jakieś foto, to wklej proszę.

sławek w. - 2013-09-28, 15:19

rawicki@op.pl napisał/a:
sławek w. napisał/a:
w każdą niedzielę o 11,00 jest uroczysta odprawa warty

jeśli masz jakieś foto, to wklej proszę.

Proszę bardzo

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-28, 16:38

Może damy się namowic w tym roku,jak dopłyniemy z powrotem do Pireusu
Rawic - 2013-09-28, 17:51

sławek w. napisał/a:
przed parlamentem i zaczyna się bajkowa ceremonia

No tak ale ja miałem na myśli zmianę warty (poczet sztandarowy) na Akropolu

koko - 2013-09-29, 07:15

Bez komentarza
Camper Diem - 2013-09-29, 08:31

Konrad, zazdrościmy przeogromnie :bigok
Tuż obok Finikoundy znajduje się nasza bodaj ulubiona plaża Peloponezu- Finiki :spoko

ps. odnośnie uroczystej zmiany warty pod Parlamentem - najpiękniejszy moment dla mnie to chwila, kiedy evzon podchodzi do budki wartowniczej, zastyga w bezruchu, a inny żołnierz poprawia mu ubranie (musi być idealnie ułożone) i ściera pot z czoła :ok a po wszystkim można robić sobie zdjęcia z evzonem :)
wartowników w tradycyjnych strojach spotkać można też w budkach przed siedzibą prezydencką przy ul. Irodou Attikou (wschodnia strona Ogrodów Narodowych)

sławek w. - 2013-09-29, 09:17

rawicki@op.pl napisał/a:
sławek w. napisał/a:
przed parlamentem i zaczyna się bajkowa ceremonia

No tak ale ja miałem na myśli zmianę warty (poczet sztandarowy) na Akropolu

Nie wiem co masz na myśli, nie słyszałem o zmianie warty na Akropolu ale muszę poszperać i poszukać.

Camper Diem - 2013-09-29, 09:37

zmiany warty pod Akropolem są nieregularne i nie zawsze w strojach historycznych, w przeciwieństwie do tych "organizowanych" na Placu Konstytucji. wychodzi na to, że Zbyszek miał szczęście na takową trafiając :ok

ps. Grecy generalnie lubią świętować i celebrować, szukają okazji, by manifestować swoją "greckość" ;) :spoko

Rawic - 2013-09-29, 10:15

koko napisał/a:
Bez komentarza

Ja chciałbym dodać, że masz na Peloponezie temperaturę wyższą niż jest teraz na Krecie , słabszy wiatr, mniejszą falę, jednym słowem super.
Też chciałbym spędzać urlopy w Grecji we wrześniu, bo lipiec i sierpień jest przyjemny w Polsce, ale musimy poczekać aż nasza najmłodsza skończy średnią szkołę.Pozdrowienia

Rawic - 2013-09-29, 19:21

Camper Diem napisał/a:
Grecy generalnie lubią świętować i celebrować, szukają okazji, by manifestować swoją "greckość"

Dla nas dobra lekcja patriotyzmu, :ok

Rawic - 2013-10-13, 18:47

Jeszcze trochę o:
Lukrecja zawiera związki, które hamują rozwój czerniaka

Lukrecja kojarzy się przede wszystkim z popularnymi cukierkami o prawie czarnej barwie i lekko anyżowym smaku. Badania przeprowadzone na University of Minnesota sugerują tymczasem, że roślina ta może być skutecznym lekiem przeciwko czerniakowi – złośliwemu nowotworowi skóry.

Laboratoryjne eksperymenty amerykańskich uczonych wykazały, że związki zawarte w korzeniu lukrecji hamują rozwój komórek rakowych. Jednym z nich jest glicyryzyna, substancja nadająca roślinie słodki smak. Niestety, jej nadmiar w organizmie może wywołać zaburzenia rytmu serca, nagłe skoki ciśnienia a nawet obrzęk mózgu.

W toku kolejnych badań naukowcom udało się wyizolować z korzenia lukrecji związek o podobnym działaniu antynowotworowym jak kwas glicyryzynowy, lecz w przeciwieństwie do niego bezpieczny w stosowaniu.

Lukrecja znana jest medycynie już od starożytności. Używano jej w leczeniu chorób wątroby, żołądka, nerek, pęcherza moczowego. Cenione są również jej przeciwzapalne, przeciwwrzodowe, antyalergiczne i przeciwłojotokowe właściwości.

Ze względu na słodki smak, korzeń lukrecji wykorzystywany jest do wyrobu cukierków i likierów. Lekarze ostrzegają jednak przed zbyt częstym spożywaniem produktów go zawierających - 60 gramów lukrecji dostarczanych organizmowi codziennie przez dwa tygodnie może skończyć się arytmia serca, zatrzymaniem płynów lub podwyższonym ciśnieniem. Dodatkowo lukrecja może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, obniżając znacznie poziom potasu.

(Na podst. dailymail.co.uk)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 19:40

Camper Diem napisał/a:
Tuż obok Finikoundy znajduje się nasza bodaj ulubiona plaża Peloponezu- Finiki
czy chodzi o plaze przy prywatnej restauracji.Bo jeżeli tak,to mam się nie udało wjechać bo został wjazd zastawiony.
Camper Diem - 2013-10-14, 08:47

Camper Diem napisał/a:
Tuż obok Finikoundy znajduje się nasza bodaj ulubiona plaża Peloponezu- Finiki
czy chodzi o plaze przy prywatnej restauracji.Bo jeżeli tak,to mam się nie udało wjechać bo został wjazd zastawiony.

restauracje zwykle są prywatne :diabelski_usmiech
parking beach baru (od strony Methoni) faktycznie był zamykany na noc, ale parking przy tawernie był otwarty... może po sezonie zamykają?

ta plaża to oficjalnie Labes, ale my nazywamy ją tak jak miejscowi, czyli Finiki :ok
przy plaży jest tawerna i beach bar, przybliżone namiary na parking N 36.800808, E 21.7451

Basiu, Ty tam byłaś w 2011, korzystając z naszych namiarów. napisałaś o tym na forum ;)
http://www.camperteam.pl/...p=240719#240719

tomek i zanetka - 2013-10-28, 14:22

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE JESTEM W DREPANO NA KEMPINGU ARGOLIC POGODA SUPER KOMPIEL SLONECZNA I WODNA KTOS JEST W POBLIZU ZAPRASZAM NA GRILA I PIWKO POZ :spoko
Rawic - 2013-10-28, 16:14

Ale Wam zazdrościmy, poczekajcie na nas do czerwca, pozdrówcie Katerinę
tomek i zanetka - 2013-10-29, 14:04

Witam serdecznie! Zamierzam pojechać do Istambułu. Przemieszczać się będę z przyczepką stąd mały dylemat czy mój kamperek sobie poradzi? Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdyby mi ktoś podpowiedział czy owe tereny są górzyste. Poza tym zastanawia mnie fakt, czy tamtejsi ludzie są dość uczciwi i czy jest tam bezpiecznie. Planuję przenocować w Istambule na głównym parkingu koło radaru. Myślicie, że to dobry pomysł? A może znacie jakieś lepsze lokum??? Podpowiedżcie mi proszę czy tam ktoś ewentualnie pilnuje go? Wiem, że niemało tych pytań aczkolwiek nie chciałbym zafundować sobie i żonie niemiłych wrażeń! Liczę na jakąś odpowiedż. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam :spoko
Rawic - 2013-10-29, 22:08

Ja tam sobie kiedyś poradziłem Skodą 105 z przyczepą Niewiadowską, to i Wy sobie poradzicie. Co do bezpieczeństwa to wszędzie trzeba być czujnym i ostrożnym, szczególnie w Turcji gdy się ma młodą i atrakcyjną żonę. Pozdro.
koko - 2013-10-30, 15:54

Parking jest nieduży ale nie słyszałem żeby ktoś miał jakieś kłopoty obsługa jest 24h pojedz z wodą , kasetę jest gdzie opróżnić
Rawic - 2013-12-17, 16:25

Wiadomość

Perrovski
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Pillos MobileTraveler
Nazwa załogi: Amanda
Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: Dzisiaj 15:35 Internet w Grecji

Witam .

Mam mila wiadomosc dla wszystkich co martwili sie o dostep do internetu na terenie Grecji.

Czytajcie tutaj ;;;
http://greece.greekreport...-wi-fi-in-2014/
Gratis Wi-Fi w Grecji

Do zobaczenia w tym pieknym kraju.

Wesolych Swiat

Może się przydać :ok

SlawekEwa - 2013-12-17, 22:49

Ups! Przeglądarka Google Chrome nie znalazła strony greece.greekreport...-wi-fi-in-2014
Rawic - 2013-12-18, 07:07

Już znajduje :spoko
Rawic - 2014-01-05, 11:38

Czas szybko płynie, mamy już rok 2014, klimat podobny do greckiego, może nie będziemy musieli nigdzie wyjeżdżać. Gdyby jednak pogoda się popsuła i przyjdzie ochłodzenie, będziemy tęsknić za ciepłym morzem, słońcem, owocami morza i lądu, retsiną i ouzo to planujmy wyjazd do Grecji, bo zostało nam już tylko kilka miesięcy na przygotowanie podróży.
Może byśmy się określili, kto, kiedy i gdzie zamierza wyjechać.
Ja wyjeżdżam dopiero w połowie czerwca, wcześniej nie da rady.
Docelowo Pelopenez, Drepano kemping Argolic Strand. :ok :spoko

Kuba L. - 2014-01-05, 13:28

Witajcie, na wstępie wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
My w tym roku planujemy odpocząć oczywiście w Grecji na małej wysepce elafonisos, po drodze jeden dzień na zwiedzanie Aten. Do dyspozycji mamy dwa tygodnie urlopu. Mam prośbę do wszystkich którzy tam byli o szczegółowe informacje na temat kempingu Simos i czy są w okolicy jakieś tawerny gdzie można zjeść obiad itp... Czy warto zabierać tam rowery?
Za wszystkie cenne info z góry dziękuję!

MarekAn - 2014-01-06, 15:01

Na terenie kempingu jest knajpko-bar, sklepik. Naprzeciwko bramy wjazdowej jest jakaś tawerna. Nie byłem w niej. Najbliższe tawerny są miejscowości Elafonisos (ok. 3 km od kempingu). Droga prowadzi w połowie pod górkę, druga połowa z górki. Jeździliśmy tam na jedzonko (rowery elektryczne). :spoko
Rawic - 2014-03-18, 09:36

Włascicielka kempingu w Drepano, Argolida-Peolponez przysłała mi aktualne zdjęcia i zaproszenie, tam już jest prawdziwa wiosna :kwiatki:
Sznurek - 2014-03-18, 11:09

Podpinając się do tematu... czy ktoś planuje wyjazd do Grecji na początku lipca ? A w zasadzie ostatni weekend czerwca ??
wojtek0 - 2014-03-18, 12:28

Taki plan mamy już od roku,i oby teraz się udało .
Jedziemy 2+2+piesek

Rawic - 2014-03-18, 13:13

Ja chcę wyjechać na początku czerwca, w lipcu jest tam dla mnie za gorąco :spoko
r-krecik - 2014-03-21, 20:34

Jak wszystko pójdzie dobrze to ruszamy 27 06
Forest - 2014-03-21, 22:21

Dołączę się do tematu. Moja załoga jak wszystko pojdzie ok. wyląduje w Patrze 24 lipca wieczorem. Poźniej 3 tygodnie Peloponez i powrót przez Serbię do kraju. 23 lipca wyplywamy z Triestu. Wzorem roku ubieglego zamierzamy unikac kempingow. Do zobaczenia
Rawic - 2014-05-01, 10:11

W zeszłym roku jadąc przez Serbię i Macedonię nie zrobiłem analizy czym lepiej tam płacić za autostrady, paliwo czy karta, euro, ich waluty: dinary i denary.
Może ktoś doradzi. :spoko

Rawic - 2014-05-17, 08:04

Wykupiłem ostatnie macedońskie denary jakie były w Warszawie w Arkadii, może ktoś ma na sprzedaż. Przy takiej pogodzie jaka teraz mamy w kraju, dobrze jest pomyśleć o Peloponezie. :spoko
SlawekEwa - 2014-05-17, 14:30

Na granicy serbsko- macedońskiej może mozna kupić.
Rawic - 2014-05-17, 15:26

Cytat:

Na granicy serbsko- macedońskiej może mozna kupić.

pewnie tak, pierwszą opłatę za macedońską autostradę zrobiłem w euro a resztę wydali mi w denarach, teraz się przekonam gdzie jest korzystniej. Tak myślę, że paliwo w Macedonii jest tanie tylko kurs euro-denar jest dla nas niekorzystny. Podobna sytuacja kiedyś była w Polsce dla obcokrajowców jeśli nie spotkali cinkciarza. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-05-17, 18:14

Nasze zdanie sprawdzone,jest takie:bramki tylko karta lub ichnimi pieniędzmi,bo inaczej kantują.Oczywiscie na którejs bramce nim się zorientowałam nie wydali reszty.W Serbi w każdym miasteczku jest mienialnica,w Macedoni,raz byliśmy w banku,raz z bankomatu.My majac raz problem prosimy kogos o wyplate z bankomatu.Karą za paliwo w Macedoni tylko na austostradzie,w innych stacjach gotowka ichnia.Szukajcie i pytajcie o place można kupic tyle wspaniałych potrwa,warzyw,serow itp.Mysle ze to przeliczanie jest po to by się stresować,lepiej nie przeliczać.Pieniadze danych krajów sa droższe w Polsce,lepiej wychodzi na miejscu.Cevapcice w krajach bałkańskich sa wyśmienite. :spoko
Rawic - 2014-05-18, 13:31

tylko karta lub ichnimi pieniędzmi,bo inaczej kantują.Oczywiscie na którejs bramce nim się zorientowałam nie wydali reszty
mnie tak dwa razy załatwili na bramkach, podajesz banknot, kasier bierze, otwiera szlaban, zamyka okienko i znika a ty możesz sobie czekać na resztę albo jechać dalej, oczywiście nie chodzi o jakieś duże sumy, tylko kilka euro, po prostu napiwek. Najlepiej byłoby mieć ich walutę w niskich nominałach i odliczać kwotę.
Pieniądze danych krajów są droższe w Polsce,lepiej wychodzi na miejscu
Basiu, tego nie byłbym taki pewny, ale możemy to sprawdzić skoro płaciłaś kartą to na wyciągu z konta powinnaś znaleźć
kurs denara macedońskiego do złotego lub cenę 1 L paliwa, ja płaciłem w Warszawie w kantorze za 100 MKD--7.20 zł, cena diesla jest za 1 L- 67 denarów, wynika z tego, że mnie wyniesie diesel-4.82 zł :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-05-18, 17:40

Z mojej karty drogo wychodzi bo mi przeliczja po 4,42-za euro,tak wyszlo za basen w Vrbowie.idac twoim tropem o ile pamiętam kurs z eueo na dinara 62 za 1 euro to mi wychodzi 6,76.Ale to naprawdę nie ma co przeliczać,psuc sobie nastroj urlopowy.jedni robia tak inni inaczej Gorzej ze euro skacze,no i drożeje.Ja kupuje bilon w dobrej cenie,ale nie ma go tak dużo w moim zaprzyjaźnionym kantorze. :kawka:
Rawic - 2014-05-18, 17:52

Ale to naprawdę nie ma co przeliczać,psuc sobie nastroj urlopowy
Jest odwrotnie, ja poprawiam sobie nastrój jak uda mi się zaoszczędzić i gdy kasy zostanie jeszcze na inne używki. :spoko
Rawic - 2014-05-18, 17:56

.Ja kupuje bilon w dobrej cenie,ale nie ma go tak dużo w moim zaprzyjaźnionym kantorze
można i tak, ale znowu strach o nadwagę kampera i mandat. :spoko
Rawic - 2014-06-03, 22:54

Grzeję motor, do zobaczenia na Peloponezie :spoko
angela_camp - 2014-06-04, 09:52

Rawic napisał/a:
.Ja kupuje bilon w dobrej cenie,ale nie ma go tak dużo w moim zaprzyjaźnionym kantorze
można i tak, ale znowu strach o nadwagę kampera i mandat. :spoko

to fakt najgorszy bylby mandat za nadwage kampera spowodowana bilonem hehe :szeroki_usmiech

BaWa - 2014-06-04, 12:40

Rawic napisał/a:
Grzeję motor, do zobaczenia na Peloponezie :spoko

Miłych wakcji :spoko

Rawic - 2014-06-09, 14:05

Jesteśmy już od trzech dni na Peloponezie, oczywiście w Drepano, bo gdzie jest lepiej.
Jechaliśmy tutaj dwa dni, tak jak zaplanowałem. Pierwszy dzień około 1200 km, w 12 godzin, czyli średnia prędkość 100 km/h, żeby to osiągnąć jechałem przeważnie 120 km/h, spalanie 12 litrów na setkę, prawie całą drogę jechałem na szóstym biegu (autostrady)
Pierwszy nocleg zaplanowałem za Belgradem, obok motelu Jerina, ten który proponował Endi z Kołobrzegu. Gdy tam zjechaliśmy z autostrady, okazało się, że zjazd z asfaltu do motelu jest niemożliwy, przynajmniej dla auta z małym prześwitem, ze względu na wypłukanie pobocza podczas ostatnich obfitych opadów deszczu. Pojechaliśmy i dokładnie 22 km dalej był duży kompleks tj.stacja benzynowa, bar, autoserwis i na samym końcu restauracja całodobowa Cesma Lozowicka (N 44.46787, E 021.03762) z dużym bezpiecznym, monitorowanym parkingiem, zjedliśmy tam długą obiadokolację i poszliśmy spać.

Rawic - 2014-06-09, 22:30

W drugim dniu dojechałem do celu czyli Kemping Argolic Strand w Drepano, około 1200 km w 14 godzin, byłem już bardziej zmęczony, dlatego robiłem większe przerwy. Ale kąpiel pod Termopilami postawiła mnie na nogi.(N 38.79439 E 022.53069 )
BaWa - 2014-06-10, 09:28

Pisz dużo -my Waszymi śladami jeszcze za jakiś czas.Mile widziane każde wskazówki.No i poprosimy o "wynegocjowanie" dobrych warunków na campingu :) Życzymy udanych wakacji. :spoko :spoko
Rawic - 2014-06-10, 12:18

Co najbardziej denerwuje po drodze na Peloponez, opłaty na autostradach, we wszystkich krajach po drodze są do przyjęcia ale Grecja bije wszystkich, otóż musimy się zatrzymać 15 razy i zapłacić w sumie 92 Euro, co prawda niższe ceny kempingów i niższe ceny bytowania szybko to rekompensują, ale...
Tak bardzo tęskniłem za Nafplio, że już pierwszego dnia pojechałem go odwiedzić.
Mamy znajomą Polkę, która mieszka tutaj 30 lat i chętnie wozi nas na wycieczki i pomaga w zakupach.

BaWa - 2014-06-10, 12:31

:spoko
darboch - 2014-06-11, 08:17

92 € za autostrady w samej tylko Grecji ? :shock:
Rawic - 2014-06-11, 12:16

darboch napisał/a:
92 € za autostrady w samej tylko Grecji
tak, dokładnie, ale myślę że jadąc przez góry zwykłymi drogami stracimy dużo czasu i spalimy paliwa więcej niż za 100 E dodatkowo, Macedonia autostrady około 5 E, za jedno euro otrzymamy 61 denarów, diesel kosztuje 69 denarów , pozostałe kraje autostrady po kilkanaście Euro na 1 miesiąc., :spoko
angela_camp - 2014-06-11, 15:50

Rawic napisał/a:
darboch napisał/a:
92 € za autostrady w samej tylko Grecji
tak, dokładnie, ale myślę że jadąc przez góry zwykłymi drogami stracimy dużo czasu i spalimy paliwa więcej niż za 100 E dodatkowo, Macedonia autostrady około 5 E, za jedno euro otrzymamy 61 denarów, diesel kosztuje 69 denarów , pozostałe kraje autostrady po kilkanaście Euro na 1 miesiąc., :spoko

Gdzie bylo najtansze paliwo(diesel) Macedonia czy Serbia ??? A Grecja jaka cena diesla ?? na dzien dzisiejszy

Rawic - 2014-06-11, 16:11

Kilka świeżych fotek z kempingu, okupiłem parcelę, którą w zeszłym roku załoga Camper Diem zajmowała, na mojej zeszłorocznej, zaparkował Niemiec :spoko
Rawic - 2014-06-11, 16:37

angela_camp napisał/a:
Gdzie bylo najtansze paliwo(diesel) Macedonia
najtańszy diesel w Macedonii wychodzi po 1.13 €, w Grecji kupowałem po 1.44 € :spoko
angela_camp - 2014-06-11, 19:55

Rawic napisał/a:
angela_camp napisał/a:
Gdzie bylo najtansze paliwo(diesel) Macedonia
najtańszy diesel w Macedonii wychodzi po 1.13 €, w Grecji kupowałem po 1.44 € :spoko

Dziękuje spora różnica jeżeli tankuje się cały bak w takim razie zatankuje się do pełna w Macedonii;-)

Rawic - 2014-06-12, 09:51

Kilka fotek pokazujących nasz wypoczynek, jest już upalnie, choć czasami słońce zasłoni chmurka, wczoraj przeżyliśmy grecką burzę, dwa grzmoty i parę kropel deszczu. Woda w morzu 23 st.C. Moja klima ekstra-hiperowa doskonale daje sobie radę.
darboch - 2014-06-12, 10:14

Zbychu skąpo z tymi fotkami...ja widzę modela i modelkę :-P pokaż trochę okolicznej Grecji :spoko
Track222 - 2014-06-12, 10:14

Rawic napisał/a:
Kilka świeżych fotek z kempingu, okupiłem parcelę, którą w zeszłym roku załoga Camper Diem zajmowała, na mojej zeszłorocznej, zaparkował Niemiec :spoko

Możesz podać namiary na ten camping?

BaWa - 2014-06-12, 10:34

http://argolic-strand.gr/...g%20WebSite.htm

Namiary nawigacyjne były gdzieś na forum zaraz poszukam :spoko

Już mam Zbyszek podawał

Camping Argoic Strand , N 37*31.926' E 022*53.512'

Track222 - 2014-06-12, 10:44

BaWa napisał/a:
http://argolic-strand.gr/Argolic%20Strand%20Camping%20WebSite.htm

Namiary nawigacyjne były gdzieś na forum zaraz poszukam :spoko

Już mam Zbyszek podawał

Camping Argoic Strand , N 37*31.926' E 022*53.512'

Bardzo dziękuje i pozdrawiam

BaWa - 2014-06-12, 10:47

Ryśku wybieracie się tamte strony?
Track222 - 2014-06-12, 11:03

BaWa napisał/a:
Ryśku wybieracie się tamte strony?

Tak, tylko nie wiem gdzie dojedziemy.

Rawic - 2014-06-12, 18:58

darboch napisał/a:
pokaż trochę okolicznej Grecji
poprawię się, ale na razie przyjechał Robinson z CT więc wybaczcie będę miał mniej czasu.
Rawic - 2014-06-13, 16:39

Wczoraj byliśmy na spacerze w Tolo.
angela_camp - 2014-06-13, 18:47

Rawic napisał/a:
Wczoraj byliśmy na spacerze w Tolo.

Jak owoce cenowo stoja??

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-06-13, 19:27

Zbyszku pozdrawiamy,w porcie spaliśmy jakiś czas temu.Ale jak szliście spacerem,chyba do wykopalisk plaza a potem szosa, :?: :?: W Tolo piekna piaszczysta plaza,ale nie ma możliwości nocowana przy plazy.My dopiero wrzesień,teraz codziennie zamieniamy się w szpaki i zbieramy czereśnie.Barbara Muzyk
Rawic - 2014-06-14, 08:36

angela_camp napisał/a:
Jak owoce cenowo stoja??
Pomarańcze-90 cent., arbuz średni czyli około 3 kg- 3 E, pomidory 1-1.2 E, można powiedzieć, wszystko po cztery złote za kilogram, nawet chleb i wino.
Ale jak szliście spacerem,chyba do wykopalisk plaza a potem szosa
Widzę, że znacie w Grecji każdą ścieżkę :ok
Rawic - 2014-06-14, 08:53

Plaża piaszczysta w Tolo, a naprzeciwko kemping :ok
Rawic - 2014-06-16, 08:30

Niedzielny poranek, kąpielisko koło kempingu :ok
Rawic - 2014-06-19, 14:00

Wycieczka rowerowa(górska) do Asini, z próbą zdobycia Monastyru Przemienienia Pańskiego
darboch - 2014-06-19, 21:56

Zbychu, liczą się chęci. Fajnie tam macie :)
Rawic - 2014-06-21, 13:21

darboch napisał/a:
Fajnie tam macie
Darku, to jest rzecz gustu, mnie i mojej rodzinie bardzo się tutaj podoba, mamy tutaj wszystko co jest typowe dla tego regionu świata, mamy dużo słońca, ciepłą i krystalicznie czystą wodę, mamy najsłodsze owoce świata, przecież to tutaj w starożytności powstawała kultura grecka, tutaj jest też kolebka nowożytnej Grecji.
Byłem trochę nieobecny na CT z powodu wycieczki na wyspę Hydrę, wyspę unikalną w skali światowej z powodu zakazu używania pojazdów mechanicznych, cały transport na Hydrze odbywa się przy wykorzystaniu osłów, mułów i koni.
c.d.n.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-06-21, 13:52

Oj Rawic masz fajnie.My caly czas na czereśniach,troche kupuja koleżanki,reszte przerabiamy.Jest 100 kompotów,dzis sok z agrestem i czereśniami.Dżemow jest dużo z zeszłego roku.Popytaj jakie lubia prezenty.Musze na Grecje coś mieć ,tylu mamy tam znajomych.W tamtym nie było oliwek,to mysle ze teraz będą,ale nam wystarczy kilka litrów.Ja używam ja tylko na surowo.Pisza w przewodniku ze jak się idzie do kogos na sylwestra to daje się prezent,oni pisza ze jakiś dobryn alkohol,jaki?przecież maja quzo i swoja raki.
Rawic - 2014-06-21, 14:53

Opuściliśmy już nasz statek M/V Mantalena, który nie jest promem dlatego nikt kamperem tu nie przypłynie, no ale po co jak i tak nie dostałby zgody na opuszczenie promu i wjazd na wyspę.
Rawic - 2014-06-22, 13:26

Pisza w przewodniku ze jak się idzie do kogos na sylwestra to daje się prezent,oni pisza ze jakiś dobryn alkohol,jaki?
Myślę, że najlepszym prezentem będzie Twojej produkcji likier czereśniowy, na porządnym polskim spirytusie, ewentualnie butelka czystego spirytusu. Oni tutaj mają swój spirytus ale słaby, śmierdzący po prostu złej jakości, nie nadający się na nalewki. :ok
Rawic - 2014-06-22, 13:42

D.c. Wypływamy z Hydry .
Rawic - 2014-06-23, 12:27

Wycieczka na wyspę Spetses, słynącą z pięknych piniowych lasów, krystalicznie czystej wody wokół, oraz dużego portu, mogącego pomieścić kilkadziesiąt jachtów, widziałem reklamy zapraszające na duży zlot jachtów -2014 :ok
Rawic - 2014-06-25, 13:25

U nas coraz bardziej gorąco, dobrze, że udało się przyjechać w czerwcu, do tej pory nie było słychać cykad, dzisiaj pierwszy dzień cykania, chyba zaczynają koncerty powyżej 36 st C.
Rawic - 2014-06-27, 11:24

Wycieczka do Vivari, w zeszłym roku byliśmy tutaj z załogą Camper Diem na nocnym odpuście, teraz zobaczyłem to miasteczko w dzień. Charakterystyczne dla Vivari jest to, że leży nad bardzo długą, waską zatoką, którą to zagrodzono do celów chodowli ryb.
Robinson_44 - 2014-06-27, 19:32

Zbyszek,

My już w domku, sporo się działo odkąd się pożegnaliśmy, Epidavros, Patra, Igoumenista, Corfu, Drepanos, Sivota, Meteory. Było cudownie. Pięknie dziękujemy za przemiłe przyjęcie i "opiekę" na miejscu. Drepano polecamy z całą odpowiedzialnością, a już szczególnie dla "leniuchów" kochających krystaliczną wodę i +30 st. Warunki na kempingu bardzo dobre, do plaży 50m i świeżutkie pieczywo każdego ranka. Piękne okolice, magiczne Nafplio, klimatyczne Tolo. Wszystkiego dobrego i do zobaczenia mam nadzieję wkrótce.

Pozdrowienia dla Twoich Kobiet, również od moich :bukiet: :papa

Rawic - 2014-06-28, 07:51

Dziękujemy za pozdrowienia i cieszymy się, że wyprawa się udała. :ok
darboch - 2014-06-28, 08:21

Kusisz tym Drepano :-P
Rawic - 2014-06-28, 18:26

darboch napisał/a:
Kusisz tym Drepano
owszem ale Drepano jest fajne do wypoczynku i kempingowania, kuszące to jest Nafplio, tylko 12 km od Drepano, ostatnio mam okazję bywać tam częściej pokażę więc kilka fotek. :ok
darboch - 2014-06-28, 19:29

A jak tam można się dostać ? Autobus ? Skuter z wypożyczalni ?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-06-28, 20:52

Cytat:
Kusisz tym Drepano

ale dlatego robi wycieczki,bo ile można być w jednym miejscu,Ty pisales ze chcesz być poza kempingiem.Robiac objazd po Peloponezie,lepiej z Nafplio jechać na 1 dzień do Tolo,piekna plaza ale tam nie można być na noc.Masz w tym rejonie sady pomarańczowe,o tej porze zielone chyba ze sa stare pomarancze,drugi rejon pomarańczy to kolo Skali blisko Githio.Plac duzy we wtorek w centrum Githio.Pytasz o LAIKI
darboch - 2014-06-28, 21:02

Basiu, na razie analizuję wszystko i pewnie większość wyjdzie w praniu. Obiecałem leniuchowanie i tak będzie :)
Rawic - 2014-06-29, 12:50

Cytat:

A jak tam można się dostać ? Autobus ? Skuter z wypożyczalni ?

Z Drepano do Nafplio są autobusy, w Tolo jest duża wypożyczalnia samochodów i skuterów, różne marki, są też terenówki i kabriolety (tel.+3027520 59289) Do Tolo chodzimy spacerem, najkrótszą drogą wzdłuż plaży, trochę plażą i znowu drogą, razem około 3 km. Nas wozi Gosia, zawsze jak jedzie w swoich sprawach do Nafplio, podjeżdża na kemping i pyta czy nie chcemy z nią jechać.
ale dlatego robi wycieczki, bo ile można być w jednym miejscu
my chcemy naprawdę wypocząć dlatego siedzimy jak najwięcej w jednym miejscu, bo tak naprawdę mamy tutaj całą Grecję w małej pigułce. Mamy góry, doliny, rzeki, wyspy, różne plaże, ogólnie mówiąc na którą stronę nie spojrzę to mam piękny widok.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-06-29, 15:06

Rawic napisał/a:
Byliśmy zobaczyć słynną plażę koło Nafplio Karafona
,my lubimy plaze w miescie kolo twierdzy Palmira,plaza Arvanita,parking ale tam nie stoja kampery,my i widzieliśmy polskie auta osobowe.Zaraz znajde zdjecie z 2009
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-06-29, 15:23

Plaza Arvanita w Nafplionie
Rawic - 2014-06-30, 08:57

Prawda, że piękne jest to Nafplio i okolica łącznie z wyspami Hydrą i Spetses, cóż piękniejszego szukać w Grecji
o tej porze zielone chyba ze sa stare pomarancze
Basiu z całym szacunkiem dla Ciebie jako znawcy Hellady, ale są różne odmiany pomarańczy i o różnych porach roku owocują, mamy tutaj świeże pomarańcze prawie przez cały rok. Moja znajoma Małgosia ma swoje sady, ale główną jej uprawą są mandarynki owocujące w październiku i granaty w listopadzie. Jestem w Grecji po raz trzeci, byłem jesienią, latem a w tym roku byłem najwcześniej bo na początku czerwca, czyli załapałem się na końcówkę wiosny i co mogę powiedzieć to, że wiosną jest tutaj najładniej zielono i kwieciście. :ok
Rawic - 2014-06-30, 10:32

Dzisiaj zawitała do nas sympatyczna załoga z Jędrzejowa.
mkawaler - 2014-06-30, 13:21

czy ktoś sie wybiera do północnej Grecji w połowie lipca, może się spotkamy na trasie podróżujemy z dziećmi
erikson - 2014-07-01, 06:10

my ruszamy 18,ale lecimy przez czarnogore ,zawitamy tam pare dni i potem na grecje
mkawaler - 2014-07-01, 08:59

erikson napisał/a:
my ruszamy 18,ale lecimy przez czarnogore ,zawitamy tam pare dni i potem na grecje

My ruszamy 16.07 najpierw Serbia oraz kawałek Bułgarii, potem Grecja od Seress, Chalkidiki, Saloniki, Edessa, Meteory, po Peloponez, trzy wyspy (Korfu, Lefkadia oraz Eubea) i wracamy przez Macedonie z odwiedzeniem znajomych w Ochrydzie. Całosć około 3 tygodni. Spanie w większości na dziko.
Jedziemy z czwórką maluchów: 13,8,6,1
Może się spotkamy w Grecji :)

Rawic - 2014-07-01, 13:23

mkawaler napisał/a:
Spanie w większości na dziko.

czy zdajecie sobie sprawę jaka jest tutaj temperatura dochodzi do 40 st.C w cieniu a w słońcu grubo ponad 40 i z dnia na dzień rośnie, jak na dziko znajdziecie tutaj cień i warunki do życia. Pozdrawiam i rozsądku życzę.
Rawic - 2014-07-01, 13:56

Wycieczka do Argos, stolicy Argolidy, miasto bardzo ważne w starożytności, obecnie małe senne miasteczko ograbione z pamiątek po starożytności. :ok
darboch - 2014-07-01, 15:47

W takim upale smakuje pewnie o wiele lepiej :)
mkawaler - 2014-07-02, 10:47

Rawic napisał/a:
mkawaler napisał/a:
Spanie w większości na dziko.

czy zdajecie sobie sprawę jaka jest tutaj temperatura dochodzi do 40 st.C w cieniu a w słońcu grubo ponad 40 i z dnia na dzień rośnie, jak na dziko znajdziecie tutaj cień i warunki do życia. Pozdrawiam i rozsądku życzę.

Jeździmy już kilka lat i nie jest to pierwszy wyjazd do Grecji. Wiemy jak tam jest w wakacje. Kilka razy w roku jeździmy w rożne rejony świata nie tylko samochodem. Myślę że wychowując czwórkę dzieci jestem człowiekiem odpowiedzialnym i rozsądnym. Pozdrawiam i życzę :) miłego pobytu w Grecji :) :) :spoko

futro2606 - 2014-07-02, 11:12

Żabka mam problem z ilością urlopu. Walczę o jeszcze jeden tydzień ale... Mój wyjazd do Grecji staje pod znakiem zapytania. :gwm
marko - 2014-07-02, 22:48

No i urlop już tusz tusz ok. 16 lipca planujemy wyjazd w składzie jak widać :-P :aniolek :roll:
BaWa - 2014-07-03, 09:30

Rawic napisał/a:

Byłem trochę nieobecny na CT z powodu wycieczki na wyspę Hydrę, wyspę unikalną w skali światowej z powodu zakazu używania pojazdów mechanicznych, cały transport na Hydrze odbywa się przy wykorzystaniu osłów, mułów i koni.
c.d.n.

Zbyszku czy możesz mi powiedzieć jak często wypływa prom na Hydrę i ile kosztuje bilet jeśli pamiętasz.

Rawic - 2014-07-03, 23:53

BaWa napisał/a:
Zbyszku czy możesz mi powiedzieć jak często wypływa prom na Hydrę i ile kosztuje bilet jeśli pamiętasz.

Poniedziałki, środy, piątki- bilety 34 E dla dorosłych, 17 E dla dzieci do lat 12 ale nikt nie sprawdza legitymacji, kapitan to porządny człowiek.
Wczoraj przybyła na kemping jeszcze jedna sympatyczna załoga z Białegostoku. Okazuje się , że obie załogi ostatnio przybyłe do Drepano nie są członkami CT ale goszcząc na naszym forum, czytają nasze opisy podróży i kierują się naszymi namiarami, miło :ok

Rawic - 2014-07-04, 06:55

Urlop się kończy, wracamy do domu.
Sznurek - 2014-07-04, 12:58

A my od wczoraj stoimy na miejscu obok Waszego :) )
Pozdrowienia z Drepano ;)

Rawic - 2014-07-04, 23:50

Cytat:
A my od wczoraj stoimy na miejscu obok Waszego )

Pozdrowienia z Drepano
A ja wczoraj mieszkałem obok Volvexów w Korinos, ale nie rozmawialiśmy, bo oni przyjechali gdy ja spałem, a gdy wyjeżdżałem to oni spali. Mam nadzieję ze na hasło Rawicki dostałeś rabat.
Sznurek - 2014-07-05, 13:10

Rawic napisał/a:
Cytat:
A my od wczoraj stoimy na miejscu obok Waszego )

Pozdrowienia z Drepano
Mam nadzieję ze na hasło Rawicki dostałeś rabat.

Nie wiem jaka jest cena regularna ale pani twierdziła, że dała nam rabat i zapłaciliśmy 20 € za dobę co uważam za cenę bardzo przyzwoitą :)

Rawic - 2014-07-05, 14:30

Cytat:
Nie wiem jaka jest cena regularna ale pani twierdziła, że dała nam rabat i zapłaciliśmy 20 € za dobę co uważam za cenę bardzo przyzwoitą

nie wiem ilu Was, wg cennika jest 6 E za kampera, 6 E za osobę, 3 E dziecko, 3 E prąd, Wi Fi gratis. Ja już w domu szczęśliwie. Pozdrowienia dla Polaków w Drepano.

Sznurek - 2014-07-05, 22:26

To za naszą załogę wychodzi 24. Czyli zapłaciłem 4 € mniej :)
marko - 2014-07-06, 21:05

centusie --------- :spoko
Rawic - 2014-07-06, 22:17

marko napisał/a:
centusie ---------
podobno Szkoci to Krakusy na wygnaniu za rozrzutność, a pozostała Polska to " jedz pij i popuszczaj pasa" z tą ceną to taka zabawa, kto zapłaci taniej za fajny kemping. Zaoszczędzone pieniądze przepijamy. :ok
zbychu - 2014-07-07, 21:25

No to ja wygrywam , bo za kemping nie płacę nic , a oszczędzone pieniądze wydaje w knajpce , już trzeci tydzień na Korfu :spoko
Rawic - 2014-07-08, 06:46

zbychu napisał/a:
No to ja wygrywam , bo za kemping nie płacę nic
ja też byłem kiedyś harcerzem a nawet zastępowym. :ok
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-07-08, 17:42

Stasiu i Zbyszku pozdrawiamy Was,tak trzymać,oni się przekomażaja,bo maja biznesy i dzieci w wieku szkolnym,to musza być za ogrodzeniem.My i Wy nie.Patrzylam na plaze Korfu,ale nie możemy się rozdrabniac chcemy Lefkade,te niedostępne plaze no i jak najszybciej Kreta.Barbara i Zbyszek :spoko :spoko
Rawic - 2014-07-09, 11:10

to musza być za ogrodzeniem.
Nie tylko o ogrodzenie chodzi Basiu, Ty wyjeżdżasz do Grecji jesienią, gdy jest już chłodniej, ale latem stać na dziko, kamperem skąpanym w słońcu, :shock: , musisz przyznać, że nocując w Grecji w pobliżu plaż, raczej trudno o cień. Kempingi albo mają siatki cieniujące, albo obsadzone są wielkolistnymi drzewami. Może w rejonach północnych Grecji, noce są chłodniejsze, to można się wyspać, ale na południu tego pięknego kraju, szczególnie u dzieci nastąpi odwodnienie, biegunka itd. Załogi z dziećmi w wieku szkolnym, mogą urlopować tylko w najbardziej gorących miesiącach, wiec naszym obowiązkiem jest przestrzec ich przed ewentualnymi zagrożeniami, nie tylko temperaturowymi także higienicznymi.Pozdro
Sznurek - 2014-07-09, 21:37

Ale po co ta dyskusja. Każdy robi to co lubi i tyle ... W tej chwili jestem na kampingu Meltemi bo tak jak kolega wyżej pisał, mam dzieci a jest dziś masakrycznie gorąco. A kamping jest fantastycznie zacieniony. Ale nie o to chodzi, żeby kogoś przekonywać na siłę do pobytu na kampingu lub odwrotnie.
To dyskusja w stylu wyższości świąt .....

emeryl - 2014-07-10, 09:10

Życzę miłego wypoczynku Tym na campingu i poza miłych wrażeń i tresciwych reacji
Bronek - 2014-09-14, 20:19

Dzięki Zbysiu za zaproszenie. Jedziemy i się...zobaczy gdzie. Pełna improwizacja....A ile kasy wziąć "luzem"???
Na gorzałę i fajki nie wydajemy.

Głupie pytanie......

Karty mamy tylko chodzi o walutę na przejazd i by mieć tam gdzie cywilizacji brak

Rawic - 2014-09-14, 21:10

Bronek napisał/a:
A ile kasy wziąć "luzem"???
około 300 E w drobnych na opłaty autostrad, może tam u Was łatwiej o bilon, a drugie 300 E tak na wszelki wypadek jak nie będą chcieli karty, na restauracje, na lody itp., a trzecie 300 E na opłatę za kemping (około 20 E doba) :ok
Bronek - 2014-09-14, 21:59

I git. dzięki . Gdy dotrzemy w okolice.... podejmowania strategicznych decyzji będę dzwonił.

Peloponez to opcja .....ale ma być cieplo milo i pobyt 2 tyg .. test sprzętu który jest idealny dla krótkich wycieczek , wypadów weekendowych , zakupowych .
Jeśli wytrzymamy 15 dni na obczyźnie to znaczy ,że w naszym wypadku posłuży nam parę latek . I nawet następny będzie w podobnym guście.

Jeśli??? ........ od Nowego Roku smalec i ogóry. :mrgreen:

Endi - 2014-09-15, 13:55

Bronek napisał/a:
Na gorzałę i fajki nie wydajemy.

Ale karton papierosków, warto mieć ze sobą . Za paczkę fajek naprawiłem zapas i jeszcze pomogli zmienić koło.
Gotówką płacisz w sklepikach i butikach / małżonka i tak Ci nie przepuści / :) płacąc kartą, rabatu nie dostaniesz :spoko

Tricker - 2014-09-16, 01:28

Wiadomo papierosy zawsze się przydają i to do róznych celów :D
Rawic - 2014-09-22, 10:57

Bronek ! wysłałem wiadomość na camping Argolic Strand do Kateriny, że zbliża się mój serdeczny kolega z małżonką, załączyłem też zdjęcie Twojego Kampera, żeby już z daleka Cię rozpoznali i mogli powitać fanfarami. :ok
Bronek - 2014-09-22, 19:38

I nagie ....aż Pytia.....Dzięki jest miodzio. Trasa od Salonik świetna. Tylko te bramki....KILKANAŚCIE. To nawet nie o kasę... Chodzi.. DZIĘKI 37 ST teraz 24.
zbyszekwoj - 2014-09-22, 19:48

Bo Ty Bronek nie tą stroną Grecji jedziesz. :spoko
Bronek - 2014-09-22, 21:45

zbyszekwoj napisał/a:
Bo Ty Bronek nie tą stroną Grecji jedziesz. :spoko

A bo ze mnie podróznik , jak z d.. trąba.
jam domator.

Ale jak tu zjechać .??? Autostrady to tragedia poznawcza . Jedziesz jak w amoku...

Motocyklem.. było łatwiej , ale też jak masz cel to zapychasz.

fajnie tu . Spokój klima szemrze .

Tym razem byczymy się . Ale w przyszłym roku też , tylko juz 4 tyg. ze zwiedzaniem i logistyka "logiczną"

Fajny był zjazd z autostrady na tutejsze drogi wew. czytaj górskie. Dwa niemieckie kamperki + jeden austriacki ,próbowały dotrzymać tempa... Ale jak jak tu ciągle 60 km/h . Przecież nie bylo rozkazu że można szybciej ??? Tutejsi mig mig światełkami i heja !!!! No to trzeba bratać sie i asymilować !!! To ja też ................ I nagle droga pośród gór normalna fakt 60 na /h ale szeroka i pusta... Więc. Nowe ronda .
Grecy kasy nie przepili , wydali na drogi solary i tylko troche na panienki i uzo
Z Autostrady zjechaliśmy razem. . Bidaki dotarli po 1,5 h. Zdziwieni ,że jznalazle skrot ??????
Nie ja zdążyłem przebić tunel :diabelski_usmiech .

lrjasiek - 2014-09-22, 21:55

:)Istotnie Grecy całej kasy nie przepili..autostrady ponoć mają niezłe:)Trochę wprawdzie naoszukiwali księgując różne dotacje ..ale ..to chyba można im wybaczyć:)
Bronek - 2014-09-22, 22:15

Przynajmniej coś skorzystali bezpośrednio .
Taka premia za branie prysznica w domu i jazde winda lub bycie bezdzietną kobieta .. itd. Jest lepsze niż udawanie ,że sie cos robi i partaczy tak jak nasze drogi.

kroja turystów równo , ale ... gdybym był Grekiem z taka historia , nie musiał bym nic już udowadniać .
Pradziadek to za mnie zrobił . Słoneczko , leżaczek i ... LB lub LCB ( tlumaczenie na życzenie)

Nawet Watykan wymiękł . " Greko - Katolik " i tyle w temacie.

Rawic - 2014-10-01, 09:29

Bronek napisał/a:
gdybym był Grekiem
możemy zaśpiewać na melodię "gdybym był bogaty" Bronku, po zwiedzaniu meteorów możesz odpocząć i odświeżyć się na kempingu http://www.campingkastraki.gr/de/index.html współrzędne google (39.713329, 21.615773)
Bronek - 2014-10-01, 23:10

Zjeżdżając inna trasą wpadlismy do miasteczka chcac ominąć korek . nawigacja Blow padla bo stara byla 4 lata . Nawigacja z Noki w tak ciasnych uliczkach glupieje . I dobrze bo pokręcilismy sie w normalnym tloku po miasteczkach o dziwnych nierozszyfrowanych nazwach . Potem przez góry pięknymi serpentynami.
Przejezdzalem od w/w kempingu ale mam awersję do takiego wypoczynku , jeden na miesiąc starczy...

Termy baseny , takie tam lecznicze duperele..... mam ............i tez u siostry Moniki .

W każdym bądź razie Grecja fajna jest . kamper też , Ludzie mili, syf naokoło. Ale skoro w starozytności tak było to tradycje trzeba podtrzymać. :mrgreen:

W meteorach spotkałem sporo Polaków ... i w wypzyczonych autach . I to jest pomysl na transport nastepnym razem . 8-)

Rawic - 2014-10-02, 07:20

Bronek napisał/a:
Ludzie mili, syf naokoło.
tak, ale za to mają porządek we własnych pojazdach, bo wszystkie śmieci wyrzucają przez okno, maja też pretensje do całej Unii E., że nie daje im funduszy na sprzątanie. :ok
BaWa - 2014-10-02, 08:25

Zbyszek w zeszłym roku o tej porze już był wątek 2014 czy aby nie pora pomyśleć o Grecji 2015 :ok :ok :ok
Rawic - 2014-10-02, 09:26

BaWa napisał/a:
Zbyszek w zeszłym roku o tej porze już był wątek 2014 czy aby nie pora pomyśleć o Grecji 2015
czuję chęć do akcesji, śmiało! :ok
BaWa - 2014-10-02, 11:00

Nawet bym nie śmiała :oops: :oops: :oops:
Rawic - 2014-10-02, 11:44

BaWa napisał/a:
Nawet bym nie śmiała
to może wywołamy innych śmiałków, ja co prawda, w przyszłym roku planuję wyjazd do Grecji, trasuję trasę, liczę już miesiące do wyjazdu, ale na forum zostawiam trochę miejsca dla nowych miłośników Grecji. :ok
BaWa - 2014-10-02, 12:03

Mnie po pierwszym razie tak się spodobało, ze też już odliczam dni :gwm :gwm
Fux - 2014-10-02, 12:09

Rawic, tutaj
http://grecja.iq24.pl/default.asp
zaglądałeś?

Rawic - 2014-10-02, 21:58

Fux napisał/a:
Rawic, tutaj

http://grecja.iq24.pl/default.asp

zaglądałeś?
zajrzałem, ciekawe, jest tego trochę, przyda się. :ok
Rawic - 2014-10-02, 22:58

BaWa napisał/a:
Mnie po pierwszym razie tak się spodobało
pamiętasz jeszcze ten swój pierwszy raz, ja też, bo miałem dreszcze jakich nie miałem nigdy jeszcze, a było to chyba w gorącej Grecji.
Bronek - 2014-10-03, 03:46

Rawic napisał/a:
pamiętasz jeszcze ten swój pierwszy raz, ja też, bo miałem dreszcze jakich nie miałem nigdy jeszcze, a było to chyba w gorącej Grecji.

Jak napiszesz, że to było podczas ostatniego pobytu.......To nic dziwnego że pamiętasz.

Mój pierwszy raz ? W Polsce bo wtedy nie puszczali na Zachód..... :mrgreen:

Rawic - 2014-10-04, 08:48

Bronek napisał/a:
Mój pierwszy raz ? W Polsce bo wtedy nie puszczali na Zachód.....
Bronek ma zawsze sprośne myśli, ja o wczasach w Grecji, a Bronek o ....... :banan
alekug - 2015-01-24, 22:54
Temat postu: Grecja
Rawic przepięknie przedstawiłeś swoją podróż po Grecji . Musisz jeszcze zwiedzić inne zakątki Grecji . jest piękny kraj . Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa :spoko
zbyszekwoj - 2015-01-25, 14:08

Zeby nie było tak słodko, to ja dodam trochę od siebie. Grecy to też próżniaki,uważają że należy im się pomoc od reszty europy . Komuna u nich trzyma się dobrze od kiedy pamiętam. Już 40 lat temu cały uniwersytet w Patras był upstrzony w sierpy i młoty [byłem]. Ludzie kablują na stojących na dziko turystów na gliny. Sałatka grecka najlepsza jest w Polsce. Ryby z grila kiepsko smakują. Duża część dróg jest w kiepskim stanie, a z autostrad wyciskają kasy ile tylko się da. Morze ma kiepskie fale ,nie dają frajdy z kąpieli tak jak np. we Włoszech. :diabelski_usmiech
zbychu - 2015-01-25, 14:12

Co Ty opowiadasz , ja widziałem inną Grecję :gwm
SlawekEwa - 2015-01-25, 18:43

zbyszekwoj napisał/a:
Zeby nie było tak słodko, to

To lewica jeszcze wybory wygrała :haha:

wbobowski - 2015-01-25, 18:47

zbyszekwoj napisał/a:
Sałatka grecka najlepsza jest w Polsce.

Z tym Zbyszku zgadzam się w 100%. Ela robi lepszą sałatkę grecką niż jedliśmy w Tawernie Anna w Kilini przy samej plaży. Tyle, że ten ich ser feta doskonały.

kimtop - 2015-01-25, 19:56

zbyszekwoj napisał/a:
Morze ma kiepskie fale

Słońce jakieś też takie słabe :haha: :haha: :haha:

Misio - 2015-01-25, 21:46

Również zgadzamy się z wypowiedzią zbyszekwoj. W kraju Grecję reklamuję się bardzo korzystnie, a kiedy się do niej już dotrze, to jest tak różowo. ;)
Rawic - 2015-01-25, 23:11

wbobowski napisał/a:
. Tyle, że ten ich ser feta doskonały.
ta ich oliwa też ciut lepsza od naszego oleju rzepakowego, te ich warzywa też jakby trochę lepsze, bardziej dojrzałe a grzech nie wspomnieć o oktopusie z grilla, kalamary, moussaca, pastisio, suflaki, spanakopitakia, dolmadakia a na dodatek tzatziki i popite zimną ritsiną, ahhhh :wyszczerzony:
Rawic - 2015-01-25, 23:19

zbyszekwoj napisał/a:
Morze ma kiepskie fale ,nie dają frajdy z kąpieli tak jak np. we Włoszech.
tak dobrze, że są fale we włoszech to nie widać jak mętna jest tam woda, bo wokół Peloponezu jest kryształowa. :wyszczerzony:
Bronek - 2015-01-26, 00:28

Stare pryki my som.
Tyle tu o Grecji, żarciu, a o kobitkach tamtejszych cisza.

Jako bezkamperowic, wiecej bym sie dowiedzial z kim gdzie i kiedy... Ale to z 30 lat temu.

W te odległe rejony bedziemy jechać napewno, ale nigdy w wysokim sezonie.
Z kilku powodów.
Upał, masa ludzi, daleko a i bliżej i u nas ciepło i fajnie.
A po sezonie, tam cieplej łatwiej zwiedzać, przedłużenie lata. Spokój pustawo.

A i kobietach też nic nie wiem. Jakoś zapomniałem sie tym tematem zainteresować 8-)

A może nie było ładnych?

Rawic - 2015-01-26, 07:42

Bronek napisał/a:
A po sezonie,
przed sezonem też jest fajnie
Bronek napisał/a:
A i kobietach też nic nie wiem. Jakoś zapomniałem sie tym tematem zainteresować
A może nie było ładnych?
mnie osobiście nie odpowiada "miłość po grecku" :wyszczerzony:
zbyszekwoj - 2015-01-26, 08:28

Bronek napisał/a:
A może nie było ładnych?

Nie ma o czym gadać, chociaż wyjątki zdarzają się wszędzie. :chacha2

BaWa - 2015-01-26, 08:51

zbyszekwoj napisał/a:
Sałatka grecka najlepsza jest w Polsce.

zwłaszcza z sałatą lodową :haha: :haha: :haha:

zbyszekwoj napisał/a:
Ryby z grila kiepsko smakują. Duża część dróg jest w kiepskim stanie, a z autostrad wyciskają kasy ile tylko się da. Morze ma kiepskie fale ,nie dają frajdy z kąpieli tak jak np. we Włoszech

Ja chyba byłam w zupełnie innym kraju czy Ty aby byłeś w Grecji?????????? :bajer

SlawekEwa - 2015-01-26, 11:22

Zbysio był w Grecji tylko pogonili go ze dwa razy z dzikiego miejsca i ma teraz chłop uraz do tamtych terenów :haha:
BaWa - 2015-01-26, 12:33

Widzę,że całkiem duży i dosyć wyolbrzymia ale ma do tego prawo ;) ale jak zrazi kilka osób to dla nas będzie więcej miejsca :haha: :haha: :haha: :haha:
jedrek49 - 2015-01-26, 13:44

witam
Ja podruzowalem po Grecji/Pelopomez /przez miesiac .ani razu nie bylem na parkingu,campingu platnym ,kazda noc na dziko ,,staralem sie stawac na koncu plazy,nie blokowalem przejazdow,jak stawalem przed czyims domem to sie pytalem ,
mam same wspaniale wspomnienia z Grecji. W tym roku jadziemy tez do Grecji w lipcu z dwoma psami/jest bezpieczniej stac na dziko zdala od domostw
Pozdrawiam
jedrek49

zbyszekwoj - 2015-01-26, 13:44

SlawekEwa napisał/a:
z dzikiego miejsca

No przepraszam, z jakiego dzikiego. Był to parking na 50 co najmniej aut, przy głównej szosie , a parkowało tylko 4 auta razem z moim. Zadnych zakazów, staliśmy zaledwie z godzinę. Byłem wcześniej w Grecji z 5 razy, ale to już historia.

zbyszekwoj - 2015-01-26, 13:58

Dodam jako ciekawostkę, że dawniej było jeszcze gorzej. Na granicy przed Salonikami , gdy podróżowaliśmy z przyczepą kempingową, w paszport wpisali mi po grecku całą stronę : aparat foto. dwie butle gazowe , kuchenkę parasol plażowy , 2 krzesełka i stolik, 4 ręczniki , 2 przescieradła i jeszcze inne duperele. W sklepie właściciel zamknął nas na całą godzinę do końca sjesty, bo jak policja zauważy klienta podczas przerwy obiadowej to mu sklep zamkną. To były jaja. Chyba teraz po wyborach może im to wrócić.
BaWa - 2015-01-26, 14:10

To chyba jesteś jakiś inny a może po prostu za mało się uśmiechasz :ok bo dla mnie to jakaś abstrakcja to co piszesz.........zupełnie inaczej odebrałam ten kraj i ten kraj nam się za to odwdzięczył :szeroki_usmiech wszystkim co ma najlepsze.
jarek49 - 2015-01-26, 15:15
Temat postu: Wypoczynek w Grecji
Witam ,
czytajac uwaznie dyskusje w tym watku,postanowilem tez zabrac glos w tej kwestii...
W temacie greckich potraw nic nie napisze, bowiem po dwoch wizytach w typowo greckich
knajpach ,zrezygnowalem z dalszych prob, bo mnie poprostu oszukano--jezyk niemiecki,
ani ang.zony nie pomogl ,bo udali // lub -nie// ,ze go nie znaja.
Do tej pory od 2009r jezdze do Grecji rokrocznie z p-pa kamp. i do ub. r wszystko bylo o" key
---w ub. roku od poczetku czerwca ,gdzie nie stanalem ,tam przyjezdzala policja i grzecznie,
ale stanowczo nakazywala odjechac na kemping.
To co koledzy piszecie,ze policja przejezdza i nie reaguje ,nie jest dokonca prawda.
Policja drogowa.portowa---tak ,oni nie reaguja, ale jak widza wieksze skupisko turystow.
przekazuja ta inf. policji turystycznej--jej funkcjonariusze znaja swietnie jez.ang. i dokladnie
tlumacza greckie przepisy---a sa one bardzo niekorzystne dla nas turystow.....
Od 01.1999r kara za biwakowanie na dziko // poza terenem do tego przeznaczonym //
wynosi---147 E // osoba // doba-----nas jeszcze " przeganiaja ", ale turysci z D i A juz
dla nich z reguly nie ma litosci---dlatego tak nerwowo reaguja jak sie do nich ktos zbliza .
Nie po to kupilem kampera ,abym nie mogl rozlozyc rolety i spokojnie odpoczac na fotelu
przed kamperem---bo za chwile przyjedzie policja i stwierdza , ze biwakuje itd
To co pisze Zbyszek --to juz nie jest ta Grecja co wczesniej---a ja przeciez ogladam ja dopiero od 5 lat...
Dlatego bije sie z myslami ,czy jeszcze raz // 11 // pojechac do MNE ,czy " odpuscic " czerwcowy wyjazd na Balkany i we wrzesniu ruszyc do Portugalii // troche dlugi czas oczekiwania//
Na koniec---jednym sie uda,innym --nie----ale uwazam ,ze trzeba byc swiadomym co nas moze spotkac, ale ----Grecja jest piekna.
Pozdrawiam

zbyszekwoj - 2015-01-26, 16:35

BaWa napisał/a:
po prostu za mało się uśmiechasz

Jak wyglądasz tak jak w awatarze to się nie dziwię Grekom.

Co do wysokości mandatów za parkowanie to 300 E ,po zapłaceniu bez zwłoki rabat 50%.

zbyszekwoj - 2015-01-26, 16:37

jarek49 napisał/a:
we wrzesniu ruszyc do Portugalii /

Identyczna jest nasza decyzja.

BaWa - 2015-01-27, 09:13

zbyszekwoj napisał/a:

Jak wyglądasz tak jak w awatarze to się nie dziwię Grekom.

Wyglądam jeszcze lepiej :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Rawic - 2015-01-27, 14:59
Temat postu: Re: Grecja
alekug napisał/a:
Rawic przepięknie przedstawiłeś swoją podróż po Grecji . Musisz jeszcze zwiedzić inne zakątki Grecji
w tym roku planuję zaliczyć szczyt Olimpu :wyszczerzony: :szeroki_usmiech :wyszczerzony: :szeroki_usmiech
Rawic - 2016-12-27, 18:20

Cóż, od ostatniego postu w tym temacie, upłynęło prawie dwa lata, jak ten czas leci. Kończy się rok 2016, nie założyłem żadnego nowego tematu o tegorocznym, rokrocznym urlopie w Grecji bo prawie nic nowego się nie wydarzyło, nie miałem też czasu na relacje. Wstawię parę fotek, może kogoś to zaciekawi i sprawi komuś radość. :spoko
qdlaty_78 - 2016-12-29, 08:23

Rawic napisał/a:
wbobowski napisał/a:
. Tyle, że ten ich ser feta doskonały.
ta ich oliwa też ciut lepsza od naszego oleju rzepakowego, te ich warzywa też jakby trochę lepsze, bardziej dojrzałe a grzech nie wspomnieć o oktopusie z grilla, kalamary, moussaca, pastisio, suflaki, spanakopitakia, dolmadakia a na dodatek tzatziki i popite zimną ritsiną, ahhhh :wyszczerzony:

Wszystko ok ale ta Ritsina smakuje jak popluczyny z domieszką oliwy do maszyn. A reakcja żołądka na to dziadostwo taka jak na etykiecie. Jakby kto kluczem w brzuchu mieszał

Rawic - 2016-12-29, 09:22

qdlaty_78 napisał/a:
Wszystko ok ale ta Ritsina smakuje jak popluczyny z domieszką oliwy do maszyn
Masz tylko trochę racji, do smaku ritsiny trzeba się przyzwyczaić, rzeczywiście wypicie pierwszej butelczyny nie powala a to przede wszystkim, że do jej konserwacji używa się żywicy a nie siary.
qdlaty_78 napisał/a:
A reakcja żołądka na to dziadostwo taka jak na etykiecie. Jakby kto kluczem w brzuchu mieszał
ładne i trafne porównanie, ale wierz mi, że wypicie drugiej i trzeciej butelczyny smakuje lepiej, czwartej i piatej smakuje doskonale a po dziesiątej głowa nie boli :ok
Uwaga; nie kupujcie ritsiny w Lidlu, jest tańsza ale okropna w smaku :spoko