|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Bojler Truma
Adecneo - 2013-09-03, 20:20 Temat postu: Bojler Truma Witam, otóż mam nowy problem, w moim domku na kółkach naprawiłem już prawie wszystko, teraz mam problem z bojlerem truma B0, wszystko pięknie chodziło aż do teraz.
Kiedy bojler przestał działać zajrzałem do niego i zauważyłem mały przeciek z rurek dolotowych, rozmontowałem wszystko i dałem do pospawania i złożyłem.
Opiszę jaki mam teraz problem: Odpalam bojler, zielona lampka się świeci, słychać że elektrozawór się otworzył, cyka iskrownik, po 2-3 sekundach bucha ogniem i chodzi, następnie po paru sekundach słychać znowu iskrownik ale już tak bardziej powoli walnie ze 5-6 razy i zamyka się elektrozawór. ZIELONA LAMPKA dalej się świeci, nie odpala żadna czerwona. Rozmontowałem wszystko, elektrozawór działa, przez dyszę przechodzi powietrze. Jedyną wadę jaką zauważyłem to w miejscu gdzie pali się iskra jest brak kawałka materiału na palniku między dziurkami, to może być problem?
Przy palniku jest tylko iskrownik, nie ma żadnej termopary ni nic, czy w tych modelach tak jest?
Daję przykładowe zdjęcie palnika
Adecneo - 2013-09-10, 20:24
Rozwiązałem problem, wystarczyło przestawić w innej pozycji iskrownik, czy jak to tam się nazywa i wszystko działa.
rosomak - 2013-09-10, 22:20
nie ma to jak samemu rozwiązać problem,
cięszę się razem z Tobą
wirtualne piwko leci do Ciebie za mobilizację
ja mam poważniejszy problem bo brakuje płytki elektronicznej w boilerze i nie ma jak ruszyć z ciepłą wodą
Adecneo - 2013-09-10, 22:59
A jaki masz typ bojlera?
rosomak - 2013-09-11, 18:02
mam taki sam jak Twój, BO nie wiem czy rocznik gra rolę,
pisałem już z prośbą o fotki w tym poście
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=16617
w tym poście widać jaka wtyczka mi pozostała bez elektroniki
bo mam możliwość kupić nową płytkę w serwisie w Niemczech, ale chciałbym mieć porównanie jaką potrzebuję zanim wydam 100 euro, dlatego ten post,
u mnie aby wyjąć wtyczkę to odkręcenie dwóch śrubek i wszystko na wierzchu
nie wiem jak w innych, więc jak byś mógł mi pstryknąć tą płytkę będę wdzięczny
może masz taki wtyk jak mój ? 10 pinów
Adecneo - 2013-09-13, 07:31
Postaram się zrobić zdjęcie później podeślę.
pwtwsw - 2013-09-25, 10:30
Witam i bardzo proszę o poradę w sprawie bojlera. Kupiłem kamperka w zeszłym tygodniu i jestem na etapie uruchamiania urządzeń. I tu pytanie. Posiadam bojler taki jak tu http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=16617 Bojler nie działa. Bardzo ogólnie powiedziane. HA hA. Chodzi o to że przełącznik ten z kółkiem nie reaguje, nic się nie świeci, nic się nie dzieje. Poprzedni właściciel powiedział mi że może być problem z masą. Tylko gdzie tego kabla od masy szukać. Co rozkręcić, gdzie spojrzeć????
Adecneo - 2013-09-25, 18:49
Sprawdź wpierw czy jest napięcie na wejściu kabla, to ten gruby który wchodzi do bojlera. Weż miernik i zobacz czy jet + i -, potem posprawdzaj styki i bezpiecznik na płycie głównej.
pwtwsw - 2013-09-26, 09:03
Adecneo napisał/a: | Sprawdź wpierw czy jest napięcie na wejściu kabla, to ten gruby który wchodzi do bojlera. Weż miernik i zobacz czy jet + i -, potem posprawdzaj styki i bezpiecznik na płycie głównej. |
OK. Jak posprawdzam to dam znać!!!
MAWI - 2013-09-26, 12:42
pwtwsw napisał/a: | Witam i bardzo proszę o poradę w sprawie bojlera |
Kolego na naszym foru jest kilku fachowców w róznych dziedzinach.
Zadzwoń do Mirka Matulewicza( Mirek mat.tel 694553878) lub do Darka (ARKADARKA tel.602603100) Pogadaj, poproś o pomoc.Może któryś ma coś takiego.Mirek jest serwisantem trumy na Polskę ,Dla nich to małe piwko przed śniadaniem
pwtwsw - 2013-09-26, 12:51
MAWI napisał/a: | pwtwsw napisał/a: | Witam i bardzo proszę o poradę w sprawie bojlera |
Kolego na naszym foru jest kilku fachowców w róznych dziedzinach.
Zadzwoń do Mirka Matulewicza( Mirek mat.tel 694553878) lub do Darka (ARKADARKA tel.602603100) Pogadaj, poproś o pomoc.Może któryś ma coś takiego.Mirek jest serwisantem trumy na Polskę ,Dla nich to małe piwko przed śniadaniem |
Pięknie dziękuję!!!!!!!
|
|