Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - internet we Wloszech

jedrek49 - 2014-02-06, 11:04
Temat postu: internet we Wloszech
witam
wybieramy sie w tym roku na dluzszy wyjazd do Wloch-Sycylia
Interesuje mnie jak mozna korzystac z internetu w tym kraju
Czy Wi Fi czy karta
Moze ktos z Was juz praktykowal polaczenia z internetem ,prosilbym o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami
Pozdrawiam
jedrek49

krzlac - 2014-02-06, 11:12

Z moich doświadczeń najlepsza niezaleznie od kraju jest dobra antena Wi-FI. Podłączasz do kompa, stawiasz na dachu, sprawdzasz 4 strony świata i przeważnie masz kilkanaście okolicznych sieci WI-FI. Wybiersz niezabezpieczoną i serfujesz do woli. :spoko
koko - 2014-02-06, 12:05

Ja kupowałem kartę za 28 Eur na miesiąc
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-06, 12:16

Moje doświadczenia sa takie:nawet w MC.Donalds wola passwort,musisz poprosić o kod.Znajomy który często jeździ mowi ze duże centra handlowe maja wifi.Probowalam: pisze strefa wifi,tez nie udało się nawet przy pomocy Wloszki.Mialam raz wifi u koleżanki w Pari.Koko napisz dokładniej gdzie kupilescie te karte,Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-06, 12:19

Wloszka kazala nam probowac pod bankami,tez nie było.Bylo forum Malgorzaty Matyjaszkiewicz o Toscani,ona tez radzila kupienie internetu?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-06, 12:21

Agostini,Frape Wy byliście ostatnio,jak z wifi :?: :?: :?:
frape - 2014-02-06, 12:25

rzadko na wyjazdach korzystamy - wolne sobie robimy od komputera :)

http://www.camperteam.pl/...p=406697#406697

koko - 2014-02-06, 12:44

U operatora telefoni ale którego to nie pamiętam wiem że potrzebne były dane i karta kredytowa
wojtek0 - 2014-02-06, 13:19

Nie wiem jak we Włoszech, ale my korzystamy z anteny wi-fi sky ,podczas tych ferii na Słowacji nie było problemu ze znalezieniem niezabezpieczonego neta,za to w Polsce problem był :lol:
Fux - 2014-02-06, 14:46

W wielu knajpkach, trattoriach jest wifi.
Kupujesz kawę za euro i już.
Są również kawiarenki internetowe w mieścinach turystycznych.

koko - 2014-02-06, 16:47

W knajpce Wifi było kupiłem kawę dostałem kod po wpisaniu kodu poprosił o podanie nr telefonu w celu przysłania sms z indywidualnym kodem podałem Poski nr i koniec tylko nr
Włoskie

jedrek49 - 2014-02-06, 17:21

witam
dziekuje wszystkim za informacje i innych tez prosze o swoje doswiadczenia
Mam tez antenke WiFi Skay i zdawala egzamin w Grecji wspanialy zasieglczy we Wloszech zda egzamin tego nie wiem
Mysle ,ze warto dac 28 euro za miesiac serwowania w internecie we Wloszech
KOKO
do jakiego urzadzenia wlozyles karte internetowa>?
sliczne dzieki
jedrek49

koko - 2014-02-06, 17:50

t.j karta taka jak do telefonu ja mam takiego Plusa i do tego urządzenia włożyłem
Włosi bardzo dbają o możliwość identyfikacji użytkownika,na campingu internatinal w Lido
di Jesolo każdy dostaje indywidualny kod dostępu

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-06, 18:02

jedrek49 napisał/a:
Mam tez antenke WiFi Skay i zdawala egzamin w Grecji wspanialy zasieglczy we Wloszech zda egzamin tego nie wiem
nie zda.Przeciez Ty nam dales namiary na te antene.Nie działa we Wloszech.Przeciez ja bylam już kilka razy.W kawiarniach daja,ale my nie sprawdzaliśmy.Czy ja Koko dobrze zrozumiałam ze dostal kod a i tak nie było wifi.Napiszcie do Malgorzaty Matyjaszkiewich prowadzi zapiski z Toscani na blogu,moze cos poradzi.Ja zadzwonię jeszcze do Sieny do mojej koleżanki.Ona dala mi namiary kolo swojego domu no i zdazylam zrobić przelewy :!: :!: to było ważne.
Agostini - 2014-02-06, 21:48

Na głębokim południu Włoch było słabo z darmowym internetem, a na Sycylii chyba jeszcze gorzej.
W większości sieci są zabezpieczone. Nie ma centrów handlowych i wielkich marketów, więc nawet nie ma za bardzo gdzie szukać.

Ja na wakacjach za internetem się nie uganiam, tak jak i telefon staram się używać jak najrzadziej. Te kilka przypadków kiedy muszę użyć netu - idziemy do kawiarni zamawiamy kawę i pytamy czy będziemy mogli skorzystać z internetu.
W skrajnych wypadkach wykorzystuję internet z sieci komórkowej i poprzez wi-fi hot-spot łączę się ze swoim komputerem. Są to krótkie połączenia więc w rachunku nie zauważyłem nigdy jakiejś wielkiej różnicy.

Mnie ten technologiczny detoks nie przeszkadza, ba... czasami nawet czuję ulgę.
Pewne gdybym był dłużej niż niż te swoje 3-4 tygodnie na wyjeździe, to by mi bardziej go brakowało.

Z kupowaniem kart miejscowych operatorów nie mam w ogóle doświadczenia.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-06, 22:49

Agostini napisał/a:
Pewne gdybym był dłużej niż niż te swoje 3-4 tygodnie na wyjeździe, to by mi bardziej go brakowało.
no wlasnie,a rachunki trzeba zaplacic co miesiac :?: :?: a my się nie znamy jak to polaczyc z telefonem,i tu problem :oops:
Fux - 2014-02-07, 07:49

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Agostini napisał/a:
no wlasnie,a rachunki trzeba zaplacic co miesiac :?: :?: a my się nie znamy jak to polaczyc z telefonem,i tu problem :oops:

Zrób sobie polecenia zapłaty, a energetyka, telefon, inne zostaną dostarczone do banku.

jedrek49 - 2014-02-07, 09:59

witam
Bardzo dziekue
Koko sliczne dzieki za informacje ja mam taki paluszek z wejsciem USB i moge w nim zamontowac karte taka jak do telefonu to urzadzenie to HUAWEL Mobile o nr o197
Ciekaw jestem jak kupie karte czy bedzie dzialac
Basiu zapytaj sie kolezanko gdzie mozna kupic taka karte wazna na miesiac
Tak zgadza sie mam taka antenke jak Wy i super dziala w Grecji ,Serbi,Macedoni,Albanii ,Austrii,Polsce

Widze ,ze trafna dyskusja i ciesze sie ,ze wszyscy bardzo powanie podchodza do informacji-tematu
Slicznie dziekuje i czekam dalej na informacje
jedrek49

amples - 2014-02-07, 10:15

http://www.prepaidgsm.net/en/italia/data_italy.php
jedrek49 - 2014-02-07, 11:37

witam
Slicznie dziekuje Andrzejowi 73 za telefon i informacje odnosnie internetu
Jak cos zalatwie to podam tu na portalu
sliczne dzieki
jedrek49

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-07, 15:49

Fux napisał/a:
Zrób sobie polecenia zapłaty, a energetyka, telefon, inne zostaną dostarczone do banku.
mój bank nie przyjmuje polecen zaplaty..Wyslalam sms do koleżanki w Sienie,zobaczymy co się dowie.Czasami przy dłuższych pobytach jak nasze potrzene wifi,aby oprócz przewodnika / w każdym pisze inaczej /można było sprawdzić jakiś zabytek.Na razie mam o Sycyli 2 a w zadnym nie ma o Tureckich schodach. :chytry
Fux - 2014-02-07, 15:55

:shock: :roll:

To załóż konto w innym banku tylko dla płatności.

Wiele banków oferuje teraz konta bez opłat miesięcznych za prowadzenie rachunku. Przelejesz raz w miesiącu kwotę potrzebna na rachunki i masz z głowy.
A nawet, jeżeli sie spóźnisz, to kilkanaście groszy/kilkadziesiąt Was nie dobije.

zbychu - 2014-02-07, 16:28

Basiu, trzeba zmienić bank z dostępem do konta internetowego , to nic nie kosztuje i przelewy robić z każdego miejsca Waszych pobytów , korzystając z wifi , :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-07, 20:13

zbychu napisał/a:
Basiu, trzeba zmienić bank z dostępem do konta internetowego , to nic nie kosztuje i przelewy robić z każdego miejsca Waszych pobytów , korzystając z wifi ,
to wlasnie tak robie i dlatego przynajmniej 2razy w m-cu musze mieć internet
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-07, 20:17

Fux napisał/a:
To załóż konto w innym banku tylko dla płatności.
nie będę stale zmieniac banków,potrzebna zmiana z Zus i takie tam kłopoty :?: :?:
Fux - 2014-02-07, 20:52

A obecny bank nie ma opcji on line?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-08, 15:27

Fux napisał/a:
A obecny bank nie ma opcji on line?
ma,emerytura przychodzi co miesiąc wtedy robie przelewy,reszte musze mieć na placenie paliwa w podrozy i zakupow.Zreszta jeszcze nie wiadomo gdzie nas oczy poniosą.Bede chodzic do kawiarni po wifi,ale fajniej mieć zasieg w kamperze,nawet na pogadanie z rodzina na skaypie.
Fux - 2014-02-08, 15:55

No to ja nie rozumiem, w czym problem? :oops:
toscaner - 2014-02-15, 21:22

Powiem jak my to robimy. Przez pół roku mieliśmy adsl, a w tym domku nie ma kabli no i zonk.

We Włoszech jest 4 głowne sieci: Vodafone, Wind, 3, Tim. Każda ma w ofercie internet lepszy lub gorszy. Toskania jest chyba najlepszym polem do testów, bo góry i zasięg gów..iany gdzie tylko się da.

Przetestowaliśmy przez lata każdą sieć w kilku w sumie lokalizacjach stałych od Rzymu do Firenze oraz mobilnie w samochodzie.
Dodam, że zbudowałem tu na tych "zadupiach" trochę sieci ludziom w oparciu o te ich nadajniki. W 80% pod turystów.

Opiszę tylko opcję prepaid (zakładam, że nikt nie jest zainteresowany podpisywaniem umów na np 2 lata :lol: )
Tak więc:
- w każdej można kupić internet dosłownie na miesiąc i przed końcem zdeaktywować bez żadnych dodatkowych kosztów,
- w każdej sieci można kupić kartę sim dosłownie na polski dowód osobisty, paszport, raz nawet na prawo jazdy kupiłem,
- nie potrzeba żadnej karty kredytowej (internet mam, a karty nie :) ) - po prostu płaci się za sima a doładowanie robi u nich od razu lub w każdej Tabacai lub sklepie np. Coop,
- w każdej otrzymuje się najzwyklejszą kartę sim, którą można władować do telefonu - z opcją rutera (do sprawdzenia w instrukcji), z opcją udostępnienia połączenia przez bluetooth, lub przez kabel. Teraz chyba tylko najprostrze modele telefonów nie mają żadnej formy udostępnienia internetu. Ale można użyć dowolnego modemu np Huaweii jeśli tylko nie ma blokady sim (chyba era i play nie zakłada simów - tu mnie poprawcie).

Co ważne - każda sieć ma limit danych w miesiącu, po przekroczeniu którego internet zwalnia do poziomu, że strona google otwiera się 3 minuty, lub kompletnie ucinają i albo czekamy do końca miesiąca albo odnawiamy wcześniej.

Tim i 3 w moim przypadku jest niewypałem ponieważ używamy rutera Wifi 3G. W opcji modem podpięty do komputera w chwili gdy zaniknie zasięg pojawiało się pytanie o "roaming wewnętrzny" czyli skorzystanie odpłatnie z innej sieci włoskiej.

Używając routera pytania nie ma tylko automatycznie czesało kasę z konta aż do spodu.
Skończyliśmy korzystać z usług tych sieci.

Pozostały dwie.
Na chwilę obecną używamy Vodafone z limitem 7GB danych na miesiąc za 25Euro miesięcznie.
Druga sieć jako niezła opcja to Wind, ale blokują telefonię voip w jedną stronę - dla nas odpada.
Do ściągania danych bez limitu korzystamy z łącza w pracy, gdzie pracuje moja kobieta, więc 7GB na popisanie na forum, maile i inne sprawy w zupełności wystarcza.

Biura obsługi klienta to masakra jeszcze gorsza niż w Irlandii. Procedurę rozwiązywania problemów czytają chyba z kartki, więc szkoda czasu. Na hasło linux lub macintosh wysypuje im się lista i nie są w stanie pomóc.

Aha, sim kosztuje z reguły 5-10E w zależności od miesiąca czy promocji. Czyli jeśli tylko 1 miesiąc wakacji, to np te 5+25 +....5 - min doładowanie, bo musi być min 1 cent, aby internet zadziałał. Taka głupia polityka. No i czasem coś podkradają i nijak nie idzie tego wyjaśnić na infolinii. Taki kraj.

Aha warto mieć, przynajmniej w Toskanii modem z wejściem na antenę i kawałek jakiegoś "bata" na magnesówce na dachu. To daje większe szanse na złapanie odpowiedniej siły sygnału, aby zabawa w dostęp do internetu miała tu sens. No chyba, że planujecie wakacjować pod nadajnikiem BTS :)

Co do Wifi, to można jeszcze złapać zasięg na starówkach, ale pchać się w ciasne uliczki kamperem...
I jeszcze... taka informacja (poza CT możecie ją sprzedać za 1 piwo :) ) - dużo szpitali ma zasięg darmowego i szybkiego internetu. Jakiś taki wymóg wprowadzili, że pacjenci mają mieć darmowy dostęp. Pewnie dlatego często na parkingach przyszpitalnych widujemy kampery. "Najszybszy" internet we Włoszech :haha:

Jeśli ktoś potrzebuje pomocy przy doradzeniu, aktywacji itp. piszcie do nas. Postaramy się pomóc w miarę możliwości. I lepiej przed kupnem niż po, bo potrafią wcisnąć jakieś "dziwologi", że niby promocja.

Trochę się rozpisałem może, ale chciałem dość szczegółowo wyjaśnić jak to tu wygląda.

Fux - 2014-02-16, 09:21

toscaner,
dobrze rozumiem, że mieszkasz na stałe w Toskanii?

toscaner - 2014-02-16, 09:36

Tak, już trochę lat. Przepiękny region, można się zakochać, ale niestety okrutnie zacofany, więc czasem zdarza mi się ponarzekać, a nawet trochę poprzeklinać.

A teraz wiosna - wg nas najpiękniejszy okres na wakacje. Latem wszystko jest spalone słońcem, a luty - kwiecień to po prostu poezja dla oczu. Te mgły w dolinkach jak w krajobrazach. Słońce przebijające się zza gór. Wiosenne kolorki, Wszystko takie żywe. No bajka.

Taki widoczek mieliśmy kiedyś za oknem:

Fux - 2014-02-16, 09:51

A co masz na myśli pisząc o zacofaniu?
toscaner - 2014-02-16, 10:18

Później Ci na PW jeśli chcesz napiszę trochę jak wygląda życie z mojego punktu widzenia. Klientów, zaopatrzenia sklepów, terminów dostaw zamawianego towaru, olewania klientów, oszukiwania, rasizmmu.
Nie chcę publicznie narzekać, ale już np. w regionie Lazio było całkiem inaczej pod tym względem. Nie wspominając o Neapolu, gdzie kupisz wszystko co potrzebujesz, a biznesy załatwisz dosłownie na gębę, a uścisk ręki jest podpisem na umowie.

Teraz idę coś podłubać przy aucie, bo pogoda się robi ładna, z prognozami się znowu pomylili :mrgreen:
Miało lać, a jest +14 już rano i słońce zaczyna się przebijać. Aż chce się popracować przy kampiórku :bajer

jedrek49 - 2014-02-16, 12:13

witam ponownie
najlepiej pisz na moj adres bezposredni
jedrek49@op.pl

toscaner - 2014-02-16, 19:29

Odpiszę wszystkim. Na pewno, ale ... nie dziś. Sorki.

Aaa zapomniałem dodać, że we Włoszech kupno telefonu na tzw. kartę, czyli prepaid, to samo internetu wygląda troszeczkę inaczej. Trzeba dać swój dowód albo inny dokument. Może być polski jak wspominałem.
Nie ma możliwości, aby kupić takiego prepaida i sobie mieć numer bez wiedzy wielkiego brata :mrgreen:
Każdy sim musi zostać przypisany do kogoś. Ustawa "antymafiozowa" czy cuś.

HarryLey4x4 - 2014-02-16, 19:58

taaa, jakby mafiozo musiał prepaida kupować żeby przekazać zlecenie :haha:

Toscaner bardzo jestem ciekaw tych Twoich opinii o życiu codziennym Włochów. Nie wiem czemu masz opory pisać to na forum. Nie sądzę by Włosi czytali to forum po godzinach - myślę ,że są za leniwi :mrgreen: . Nie krępuj się i skrobnij coś w wolnej chwili między dłubaniem w kampiórze a zachwycaniem się widokami.

Pozdrawiam z ciepłej jak na początek lutego WielkoPolski

toscaner - 2014-02-16, 21:06

No pewnie miało to im utrudnić kontakty :haha:

Coś tam o Włoszech i Toskanii już napisałem w tym temacie, gdzie opisuję budowę. Zerknij tam. Pewnie czasem ponarzekam na nich przy budowie, a raczej na dostępność w okolicznych sklepach brakujących mi do budowy rzeczy :haha:
A i więcej napiszę przy innych okazjach. :mrgreen:

HarryLey4x4 - 2014-02-16, 21:51

Mam jeszcze pytanie natury technicznej dotyczące internetu. Mianowicie, użytkuję do celów internetowych modemu ZTE MF60 . Czy orientujesz się co należy wiedzieć o konfiguracji modemu chcąc skorzystać z karty prepaidowej tej którą polecałeś czyli Vodafone lub Wind.
jedrek49 - 2014-02-17, 07:42

witam
Toskaner
Dziekujemy slicznie za twe podpowiedzi ,opinie ,uwagi oraz opis Wloch ,przybliza nam to ten piekny kraj
propsimy o wiecej ,jak tylko znajdziesz czas pomiedzy codzienna praca,budowa camperka i zyciem rodzinnym
opisuj ,chetnie czytamy ,jak bede jechal na Sycylie to moge Ci cos przywiesc do camperka ,bo bede jechal przez Toskanie
Pozdrawiam
jedrek49

DAKOTA - 2014-02-17, 13:44

jedrek49 napisał/a:
witam
Toskaner
Dziekujemy slicznie za twe podpowiedzi ,opinie ,uwagi oraz opis Wloch ,przybliza nam to ten piekny kraj
propsimy o wiecej ,jak tylko znajdziesz czas pomiedzy codzienna praca,budowa camperka i zyciem rodzinnym
opisuj ,chetnie czytamy ,jak bede jechal na Sycylie to moge Ci cos przywiesc do camperka ,bo bede jechal przez Toskanie
Pozdrawiam
jedrek49

Jedrek ten temat przerabiali my we dwoch przez 2 lata ,a ty zas swoje od poczatku ,widze ze nie masz co robic, zas trujesz du,pe. :haha: :bukiet:

jedrek49 - 2014-02-17, 17:29

witaj Dakota
dziekuje slicznie za ciekawy wpis
Owszem przyznaje iz przerabialismy internet w Italii dosc dlugo ,
Przed wyjazdem do Italii poprosilem Cie abys mi kupil te karte w Austrii ,lecz niestety cos wypadlo i nie kupiles
Trudno
Pojechalem bez karty internetowej ,ktora miala byc wazna w Austrii i Wloszech,ciezko bylo bez internetu ale cZasem zlapalem WiFi
Wiec teraz pytam inne osoby by mi pomogly
Slicznie dziekuje ,ze mi przypomniales ,nie ma sprawy ,jest wszystko ok ,moze i du,pe truje ,ale sa osoby co chca poinformowac i pomodz
Mily kolego takie zycie
dzieki
pozdrawiam i zycze super pogody i szerokiej drogi w Hiszpanii :spoko

DAKOTA - 2014-02-18, 08:26

jedrek49 napisał/a:
witaj Dakota
dziekuje slicznie za ciekawy wpis
Owszem przyznaje iz przerabialismy internet w Italii dosc dlugo ,
Przed wyjazdem do Italii poprosilem Cie abys mi kupil te karte w Austrii ,lecz niestety cos wypadlo i nie kupiles
Trudno
Pojechalem bez karty internetowej ,ktora miala byc wazna w Austrii i Wloszech,ciezko bylo bez internetu ale cZasem zlapalem WiFi
Wiec teraz pytam inne osoby by mi pomogly
Slicznie dziekuje ,ze mi przypomniales ,nie ma sprawy ,jest wszystko ok ,moze i du,pe truje ,ale sa osoby co chca poinformowac i pomodz
Mily kolego takie zycie
dzieki
pozdrawiam i zycze super pogody i szerokiej drogi w Hiszpanii :spoko

Ano witam Jedrku

Cos na stare lata pamiec nie ta
Jedrek Twoja pierwsza podroz planowana (przy ktorej Ci pomagalem )na Sycylie ;
Przyjechales z kolega Rybakiem do wiednia, miales propozycje(z mojej strony) podjechania do sklepu i kupienia karty, za 19,90 3GB na miesiac I potem konieczne doladowanie za 15 euro wazne na rok na Austrie I cale Wlochy wraz z Sycylia.Nie skorzystales z mojej propozycji , spieszyles sie .niewazne ,ale tak bylo,Wtedy tez stwierdziles ze na 3 tygodnie to Ci sie nie oplaca i jest nza drogo.

Druga podroz do Wloch zas planowanie przez prawie rok, miales jechac na Wieden (Wtedy tez mogles kupic drugi raz karte), Grossglockner( nawet tam dzwonilem czy mozesz przenocowac przeca siedziales na Skypie i sie przysluchiwales), i dalej na Wlochy.Z wiadomych przyczyn(Tobie i mnie) odwrociles caly plan do gory nogami ,pojechales na Grecje , potem podobno przeplynales promem do Wloch potem Alpy, Austria , i cmyk kolo Wiednia ,nie stanales z braku czasu(i wiadomych nam powodow)dalej na wegry i do polski .(Wczoraj jeszcze zadalem sobie ten trud i powedrowalem do neta , aby skonsultowac z Pania G. czy tak bylo)nie chcialem pisac nieprawidlowosci.

A wiec prosze tu nie krecic ze cos nie zalatwilem ,nie lubie takiego czegos (a bardzo Cie szanuje jako kolege ) ale nie jako gawedziarza-dopytywacza.

W sumie wszystkie przez Ciebie poruszane tematy byly przez nas (skypowanie po 5 do 6 godzin dziennie przez 2 lata)walkowane tygodniami i miesiacami, a wiec nie wiem dlaczego sie jeszcze dopytujesz.
Co do pomycy innych , nie znalazlem zadnej konkretnej wypowiedzi , w ktorej byloby zawarte tak zrob to jest dobre.

:spoko :spoko
:spoko :spoko

bez odbioru w tym temacie
pozdrawiam
DAKOTA

jedrek49 - 2014-02-18, 11:04

witam
Dakota
Nie bede tego tematu poruszal z Toba
To jest pusta rozmowa
Ten temat dalej aktualny ale poza Toba
Pozdrawiam i dziekuje Ci za wszystko to i tamto i nasze rozmowy nie maja sensu
jedrek49
Najlepiej jest zamknac temat

aDaMoS - 2014-02-18, 14:59

Kolego jedrek49 myślę że poniższy link trochę Ci pomoże w tej materii:
http://www.italiaforum.pl....php?f=37&t=611
Innym może też nakreśli rzeczywistość.
Innym rozwiązaniem jest kupno kart pre-paid (mobilka, e-plus) na all...pl lub polskich pre-paidowych kart, ale finansowo to nie wyjdzie za dobrze. Do naszych kart trzeba naliczać roaming.
Powodzenia.

jedrek49 - 2014-02-18, 15:54

Adamos
sliczne dzieki
za podpowiedz .na pewno skorzystam
jak poczytam i zapatwie dam znac
jedrek49

toscaner - 2014-02-18, 20:52

aDaMoS napisał/a:
Kolego jedrek49 myślę że poniższy link trochę Ci pomoże w tej materii:
http://www.italiaforum.pl....php?f=37&t=611
Innym może też nakreśli rzeczywistość.
Innym rozwiązaniem jest kupno kart pre-paid (mobilka, e-plus) na all...pl lub polskich pre-paidowych kart, ale finansowo to nie wyjdzie za dobrze. Do naszych kart trzeba naliczać roaming.
Powodzenia.

Z w/w linku:
Cytat:

Ja używałem dotychczas internetu mobilnego z Vodafone. Płaciłem 10 euro i miałem 30 albo 100 godzin miesięcznie. Jeśli chodzi o funkcjonalność to sprawdzało się to dość dobrze podczas podróżowania po Włoszech, zasięg też był niezły, często nawet w trudno dostępnych miejscach.

Nie ma w Vodafone od ok. roku już internetu na godziny. Rozwijają się :haha:
I dobrze, bo oszukiwali. Potrafiło odliczać np. 2 godz połączenia np. w dzień gdy byliśmy cały poza domem, jakby krasnoludki modem włączały do laptopa. Zero możliwości reklamacji i odzyskania ukradzionego czasu. Jawne oszustwo Vodafone.
Na ilości danych już trudniej ich sprawdzić. Ale też oszukują. Wind jakoś lepiej liczy i jest tańszy. Jak komuś nie zależy na voip'ie, to Vodaone nie polecam. Już lepszy wtedy Wind.

HarryLey4x4 - 2014-02-18, 21:39

No dobrze, to powiedzcie mi tylko wreszcie , czy jak kupię tego Winda, - no i jeszcze pytanie czy to musi być jakiś konkretny Wind ( znaczy konkretna karta) i wsadzę do modemu bez simlocka, to zacznie on we Włoszech sam gadać, czy muszę coś poustawiać w modemie ?? Jeśli tak to co ??
toscaner - 2014-02-18, 22:04

Wind nie ma rozróżnienia na simy (data, voice - ale Vodafone ma).
Czyli sima po prostu wkładamy do modemu lub fona - musi być bez simlocka !

Jeśli do modemu to modem instaluje, lub już jest zainstalowany program w komputerze.

Trzeba po zakupie poczekać na sms informujący o uaktywnieniu usługi internetowej. Zainicjowanie połączenia z internetem przed jego otrzymaniem szybko nam wyczyści konto z ojrów licząc za dane jak za zboże.

Ustawienia dla Wind:
numer dostępowy (dial number) *99#
APN: internet.wind
login: (puste)
hasło: (puste)

ustawienia dla Vodafone:
numer dostępowy (dial number) *99#
APN: internet
login: (puste)
hasło: (puste)

Vodafone w opcjach internet dla modemu ma simy tzw "data" (dati). Działają tylko w modemach. Wkładając do telefonu nie ma możliwości nawet sprawdzenia stanu konta kodem.

Johny_Walker - 2014-02-18, 23:45

Podaj linki do cenników ww firm.
Czy używacie telefonu VoIP w kamperze? W sumie to ciekawa sprawa mieć lokalny, polski numer na zagranicznych wakacjach i płacić kilka groszy za minutę z Polską. :)

toscaner - 2014-02-19, 00:09

Tak na szybko Wind:
http://www.wind.it/it/int...z=InternetPromo
Jak zmienią promocję to pewnie linki przestaną działać.

I Vodafone - tylko Fly 7GB, bo 4G (15GB) nie działa tam gdzie 3G:
http://www.vodafone.it/po...-piani-internet

jedrek49 - 2014-02-19, 08:24

witam
Slicznie dziekuje wszystkim ,ktorzy pomagaja nie tylko w uzyskaniu internetu ale w wielu innych sprawach
CT jest kopalnia wiedzy ,zyczliwi sie dziela ,
dziekuje
jedrek49

HarryLey4x4 - 2014-02-19, 18:18

Toscaner, królu złoty , dziękuję bardzo :pifko
IAAN - 2015-08-02, 14:12

powiedzcie jaką kartę kupić aby mieć internet w komórce interesuje mnie tylko internet np 1 giga ważny 7 dni
coś jak u nas starter play za 5 zł z 1g internetu ważny 7 dni

toscaner - 2015-08-02, 19:38

Jest np. 3Giga w Wind za 5 euro, ale możesz zużyć w 7 dni. :)
Jakaś nowa promocja. :spoko

Ruda - 2015-08-13, 00:52

Hej. Jestem właśnie we Włoszech okolice Gargano . Problem jest tu z dobrym sygnałem .kupiłam wiec kartę Sim 6g-25 euro. Internet chodzi super i moge dalej planować swoją podróż (Spontan) . Polecam !!!!
flor12ek - 2015-08-16, 21:46

To ja też kupiłem ale jakoś gorzej bo Wind za 35 euro na miesiąc ale 12 giga
Właśnie odpaliłem po trzech godzinach czekania ale zapierdziela wzorcowo !!
Stoje na kamperplacu czy jak go zwał przed wjazdem do centrum Verony,Kamperów tu ze 30 ale zero naszych jakiś był ale zanim wróciłem z obmacywania Julii :) wyjechał na rej WW czyli pewnie gościu ze Stolicy :)

flor12ek - 2015-08-16, 22:09

Daj kolego jakiś nr tel włoski polski jeśli można
obojętnie przedzwonie rano,potrzebuję rady co do trzasy Verona-La Spezia bez parcia na czas :) Może gdzieś też tam planujesz i się jakoś zjedziemy?

toscaner - 2015-08-16, 22:51

A to niespodzianka. My byliśmy w Verona w piątek. Od soboty nad Gardą, ale tłumy i masakra i zwialiśmy. I jeszcze padało. Dziś w Cremona i okolicach. Poszło na PW.
grzegorz_wol - 2015-08-17, 17:39

Cześć
Toscaner dzięki Ci za bezcenne informacje o Włoszech i Włochach. Ja dla odmiany chciałem się zapytać czy nie potrzebujesz czegoś z Polski? Jak wyrobie się z robotą to wyjedziemy 21.08. Planowana trasa to Como, Marina di Massa , Lukka i Wenecja. Powinienem mieć trochę luzu w DMC i objętości :wyszczerzony: więc jeśli coś potrzebujesz to mogę to np. kupić i przywieźć. Jak się będziesz kręcić w pobliżu to sobie odbierzesz. Sorki, że to nie w temacie. Pozdro.

toscaner - 2015-08-17, 18:10

Hehe, dzięki, ale 21 to już będziemy we Francji. Teraz Milano i na Torino, trochę po górkach i okolice. Mamy jeszcze jedno jezioro po drodze na 1 dniowy postój. Uciekamy przed upałami. Miało być załamanie pogody, temperatury spaść na 22-26C, a tu 2 dni i upały wróciły. My już mamy dość.
Jak coś doradzić czy coś, to na PW, albo u mnie w temacie też może być. :spoko

IAAN - 2015-08-22, 09:18

Najtańszy internet jaki udało mi się znaleźć to karta sim za 10 euro i 3 giga za 9 euro
tańszych nie było ,lub 100 minut + 6 gb za 30 euro >
generalnie na kempingach tych których byłem dostęp do internetu płatny

toscaner - 2015-08-22, 12:31

Jeszcze parę dni temu nie było nic ciekawego w ofertach. Przed wakacjami jeszcze robili jakieś promocje. Teraz byle co, a nawet potrafią za czystego sima wołać 20 euro.
Czyli nadal 100 lat za murzynami i jeszcze się cofają, a Europa idzie do przodu.

michal_olk - 2015-10-20, 22:31

Dopiero wróciłem a jako że pracowałem zdalnie więc net musiał być cały czas.
Vodafone działa w większości miejsc dobrze i kosztowało mnie to 20 euro za 10GB, ważne przez miesiąc. Sprawę załatwiemy w prawie każdym centum handlowym po drodze.

jeras - 2015-12-13, 22:56

michal_olk napisał/a:
Dopiero wróciłem a jako że pracowałem zdalnie więc net musiał być cały czas.
Vodafone działa w większości miejsc dobrze i kosztowało mnie to 20 euro za 10GB, ważne przez miesiąc. Sprawę załatwiemy w prawie każdym centum handlowym po drodze.

Michał powiedz czy po wykorzystaniu 10 GB można kupić dodatkowy transfer czy jest jakiś miesięczny limit?

michal_olk - 2015-12-13, 23:12

można było dokupić w każdym z salonów vodafone - sam dokupowałem.
pwojtas - 2015-12-20, 12:25

Jeżdżę trochę służbowo, ale korzystałem też ostatnio na wakacjachi, więc rozwiązanie sprawdzone :) Pakiet Atlantycki w Plusie działa w Europie i USA (szczegóły na ich stronach). Ja zwykle wykupuje pakiet za 200 zł i mam 2,5 GB. Szału może nie ma ale na pocztę i sprawdzenie pogody czy znalezienie miejsca noclegowego spokojnie starcza. Myślę, że inni operatorzy też mają podobną ofertę.