Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zawory spustu szarej wody

Gruby40 - 2014-06-16, 08:59
Temat postu: Zawory spustu szarej wody
Witam
mam u siebie dwa zbiorniki szarej wody,
1 z wc 2 z łazienka i kuchnia.
Żeby je opróżnić muszę to robić z zewnątrz -
ręczne cięgna zaworów (zasuwki).
Kombinuje jak by to zrobić żeby dało się to obsługiwać z wnętrza kampera.
Może macie u siebie podobne rozwiązania - bardzo proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam Wiktor

gino - 2014-06-16, 09:05

http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=17229

http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=13689

:spoko

Gruby40 - 2014-06-16, 09:56

o proszę a ja tyle się naszukałem :-)
bardzo dziękuję i pozdrawiam
Wiktor

Bronek - 2014-06-16, 10:00

Zamontowalem silownik do bramy ze skokiem 15 cm cena 109 zł . ma ograniczniki krańcowe .
Więc ustawiłem wysuw na 6 cm , czyli taki jaki ma orginalna zasuwa
. Siłownik kątownikiem do ramy . Akurat były tam jakieś otwory . Ramię wysuwane na rzepy , tak by móc tez ręcznie. do uchwytu - tego co sie normalnie pociąga.. Włącznik do rolet lewe/prawo w kabinie i już. zasilanie u mnie z kabiny "pociagnałem" przez uszczelnienie spustu wody . Ale to juz indywidualny sposób w zależności od pojazdu .
2 godziny roboty. Koszt całkowity ok 150 zł .

działa idealnie sprawdzałem na polnej drodze . delikatnie uchylając tak bym nie widział struzki . Po przejechaniu ok 1 km . Zbiornik pusty . TO INFO DLA EKOLOGÓW !!!!! możecie mnie :spoko .... Oczywiście to byla próba z woda destylowana z atestem unijnym . Normalnie tez opróżniam otwierając całkowicie. Pomimo wyłączników krańcowych po zakończeniu trybu pracy na wszelki wypadek ustawiam włącznik w pozycję ZERO. Myślałem tez o założeniu wyłącznika przeciążenowego tak jak jest w bramach . szukam taniego pomysły by wstawić takie coś pomiędzy silnik a włącznik ....

Wersja orginalna--- kupić silnik specjalny do zasuw cena ok 750 zł. Były na allegro i sa na E-bayu i w normalnych sklepach karawaningowych. + dodat koszty czyli 800-850 w sumie , ale musisz wiedzieć czy masz odp typ zasuwy.

janusz - 2014-06-17, 09:57

Bronek napisał/a:
szukam taniego pomysły by wstawić takie coś pomiędzy silnik a włącznik

Zastosuj moduł domykania szyb od centralnego zamka. :spoko
Co do siłownika od anteny fajny pomysł tylko maszyna trochę duża. Już gdzieś pisałem, do takich przesuwanych zastosowań nadają się napędy od siedzeń ustawianych elektrycznie. Za 100 zł da się kupić całe siedzenie i tam są cztery a czasami więcej przydatnych siłowników.

Gruby40 - 2014-06-17, 12:12

patent Bronia przekonuje mnie o tyle że - przynajmniej u mnie - aby dokładnie domknąć zasuwę zaworu, trzeba naprawdę mocno pchnąć cięgno (sztywny pręt).
obawiam się że siłowniczek od fotela czy szyb może okazać się za słaby
i cały czas będę miał "spust kropelkowy" :lol:
może to kwestia konserwacji zaworu i cięgna ale za to zabiorę się dopiero przed zimą.
pozdrawiam Wiktor

Argo - 2014-06-17, 13:12

Niektórzy z nudów komplikują sobie życie. Na Forum było już kilka razy opisane rozwiązanie i nic tańszego i lepszego się nie wymyśli. http://washservice.pl/pl/...b-12V-24V-48V/5
Gruby40 - 2014-06-17, 13:22

U mnie z toalety idzie rura 80mm (i ma to swoje zalety) a z łazienki 50mm więc taki zaworek raczej mi się nie przyda :lol:
coś takiego jak to tylko ręcznie zamykane http://www.rvupgradestore.../auto-drain.htm

Bronek - 2014-06-17, 15:13

Rozważałem elektrozawór Nie chodziło o cenę .

Ale wybrałem zero ingerencji w to co jest. bez wiercenia i wkręcania
zasuwa jest w najniższym pkt. zbiornika. Wiem ,że elktrozawor to moze byc tylko do spustu nadmiaru a zasuwa do zęz... Ale po co 2x, to samo.

Siłownik jakimś cudem na kątowniku w orginalne jakies istniejące w idealnym przez przypadek miejscu . Czyli niemal w osi ruchu cięgna.

Siłownik łapie plastikowa część cięgna przy pomocy plastikowych obejm , zabezpieczonych rzepem .
MOGĘ rzepa odpiąć i klik - recznie jak to producent przewidział zamykac / otwierać.
jedynie co poprułem to plastik w kabinie by tajnie w ok mojej reki lewej sidząc na fotelu kierowcy mógł sterować zasuwą.

PLANY : Z wygody drugi włącznik na zew. np. w kasecie kuwety.
kamerka ( ale to już przegięcie) ale nie mówie nie.
inne zasilanie nie od obwodu pompy . Tak zrobiłem , bom leniwy i pierwsze z brzegu 12v w okolicy złapałem.
Będe na American cars , to jeden z prostszych wariantów . Na razie działa OK.

SlawekEwa - 2014-06-17, 18:08

Gruby40 napisał/a:
coś takiego jak to tylko ręcznie zamykane

Arcadarka ma coś takiego elektrycznie zamykane do sprzedania po taniości :bajer

janusz - 2014-06-17, 18:25

Gruby40 napisał/a:
obawiam się że siłowniczek od fotela czy szyb może okazać się za słaby

Od szyb proponowałem elektronikę nie siłownik. Moduł domykania szyb działa w ten sposób, że mierzy prąd pobierany przez silnik i wyłącza zasilanie po dojściu siłownika do oporu (wzroście prądu). To o czym pisał Bronek. Nie potrzeba krańcówek, zresztą siłowniki od szyb ich nie maja.
Co do siłowników od fotela to nie są "słowniczki". Siedzenie ze 150 kg facetem przesuwają bez problemu. :haha: Bez kłopotu przesuną zasuwę. Mają zaletę, że są nieduże i relatywnie tanie.

Cytat:
kamerka ( ale to już przegięcie) ale nie mówie nie.

Kamerka do spustu wody to jedna z lepszych modyfikacji kampera jaką wymyśliłem.

Bronek - 2014-06-17, 18:36

janusz napisał/a:

przez swoje szybkie intensywne pisanie , mam wielu ...... co...ich to drazni . szczególnie "witaczy" i teoretyków
Tobie sie nie narażam więc -MONTUJĘ :szeroki_usmiech

Co z błotem itp.???

Ps . czytałem o tych siłownikach i szukałem niestety widocznie akurat tu słabo m i poszło.
Chciałem kupić i lipa nie znalazłem . kupiłbym ta elektronikę. bylem rozumiany przez sprzedawców, nie wiedzieli co sprzedaja . " Panie to do Volvo " I tyle

Endi - 2014-06-17, 18:40

janusz napisał/a:

Tak ta kamerka świadczy, że OD nie ma "chorej prostaty" i nie popuszcza w czasie jazdy w czyjeś ślepia, jeno staje kulturalnie i prosto w kratkę spuszcza to swoje.

:diabelski_usmiech

Bronek - 2014-06-17, 18:43

Endi napisał/a:
Tak ta kamerka świadczy, że OD nie ma "chorej prostaty" i nie popuszcza w czasie jazdy w czyjeś ślepia, jeno staje kulturalnie i prosto w kratkę spuszcza to swoje.

Endi widać ,żeś z Kołobrzegu !!!!!

IQ tu od klimatu ponad skalę.
To pozwala obnizyc koszty inwestycji . :ok

Są atrapy kamery . za 24 zł :wyszczerzony:

(Piaskowa babka nie daje mi spać)

Endi - 2014-06-17, 18:48

Bronek napisał/a:
TO INFO DLA EKOLOGÓW !!!!! możecie mnie :spoko ....

Bronek, jednak przyklej sobie tą czekoladową pupę to chętnie Cię pocałuję.... :dewil

i będziesz mógł wreszcie zasnąć :haha:

Bronek - 2014-06-17, 18:54

Wiecej tu buńczuczności niż prawdy ....tak źle nie jest... Zbieram papierki itd.. Nie leje szarej po krzakach , i kotem nie zaśmiecam lasów.

Ostatecznie wylewam do przydrożnego rynsztoka 1x . Najcześciej , jednak u siebie w domu na kamyczki.
Z takiego np Poznania wiozłem do domu . Kuwetka niestety do kibelka wystawowego .

Trudno kompostownika nie mam.
Można spytać to po co te zawory ??? A tak dla samego mania !

janusz - 2014-06-17, 21:02

Bronek napisał/a:

Tobie sie nie narażam więc -MONTUJĘ :szeroki_usmiech
Co z błotem itp.???

Ps . czytałem o tych siłownikach i szukałem niestety widocznie akurat tu słabo m i poszło.
Chciałem kupić i lipa nie znalazłem . kupiłbym ta elektronikę. bylem rozumiany przez sprzedawców, nie wiedzieli co sprzedaja . " Panie to do Volvo " I tyle

Od czasu gdy mam kamerkę uczulony jestem na studzienki w drodze. Każda po prawej stronie drogi/ulicy jest zauważana. Nawet w centrum miasta gdy potrzeba taka jest. :haha:
Elektronika na przykład taka: http://allegro.pl/markowy...4324251784.html
Nie ma potrzeby kropelkować. Jakoś tak udało mi się trafić z umiejscowieniem, że kamera nie brudzi się. W każdym razie nie bardziej niż kamera cofania.

Fotel z siłownikami np taki:
http://allegro.pl/fotel-p...4321670912.html

Większość amerykańskich samochodów na elektryczne fotele.

Bronek - 2014-06-17, 21:52

dzięki kupie ten moduł .
jest to dodatkowe zabezpieczenie jakby wyłącznik krańcowy nie zadziałał.
Co prawda od 6 lat mam takie siłowniki w jednej z bram i OK .
Myslalem tez o module właśnie sterującym bramy , lecz to już przesada.

O ile ustawienia nie okaża się za delikatne to powinno działać . zasuwa chodzi ciężko.

A propos studzienek u mnie wylew raczej z lewej bardziej strony i by przycelować rynienka jakowaś???

Szukałem zdj z Twojej kamerki i nie bardzo mogę trafić .
Ogólnie jako praktyk filmowiec . Reżysersko , jak kadrować ujęcie ????? :szeroki_usmiech

janusz - 2014-06-17, 22:22

Bronek napisał/a:
Szukałem zdj z Twojej kamerki i nie bardzo mogę trafić .

Tu masz cały wątek. http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
W moim aucie są dwa zbiorniki, po lewej i prawej struonie. Połączyłem je razem i zawór założyłem po prawej.

Bronek - 2014-06-17, 22:33

Profesional !~!!

kabel to skrętka ??
Przekaźniki itd sam czy wykorzystałeś z wymienionego modulu domykania ??

Dla tych co tylko orginalne rozwiązania preferują
http://allegro.pl/automat...4323594676.html

janusz - 2014-06-18, 01:04

Bronek napisał/a:
kabel to skrętka ??

Kabel to kabel od drukarki komputerowej. Lubię takie kabelki bo jest tam dużo żyłek z linki. Jest stosunkowo giętki.
Układ sterujący jest bardzo prosty tylko przekaźniki.

Bronek - 2014-06-18, 09:01

Ok
Nie bede zmienial tego co mam
"LEPSZE bywa wrogiem dobrego"

Zasilania kamery nie dam z kabla idącego do siłownika .
Bo po pierwsze tam zmienia sie biegunowość lewo/prawo.
Tylko przekaźnik ?? lub ? zobaczę
Dzieki

janusz - 2014-06-18, 09:25

Bronek napisał/a:
Bo po pierwsze tam zmienia sie biegunowość lewo/prawo.

To nie problem, można zastosować mostek Graetza albo cztery diody.
Do mojego "systemu" należy jeszcze jeden "pseudosterownik". Są trzy kamery i jeden monitor.
Cały czas działa kamera cofania w zderzaku. Przy niej są jeszcze dwa przekaźniki. Jeden przełącza kamerę cofania na umieszczoną u góry gdy włączony jest bieg wsteczny i na kamerę spustu wody gdy zasilany jest zawór elektryczny.

Bronek - 2014-06-18, 09:32

janusz napisał/a:
cztery diody

jestem tylko skromnym ...... ale ambitnym .
czy w tym przypadku kondensator??? bo pamietam ,że w czepce wymienialem .
:lol:

Moja kam cofania jest na radiolini. tak wolałem . kamera jest wysoko i łapie z 10m do tyłu .
dalej wystarcza lusterka.
Druga to boczna prawa - na martwe pole (dostawczakowate)

Byly do nawigacji ale obecnie na 7" oddzielnym monitorze.
mam gdzieś spliter do kamer . dzieli monitor pip itd.. tylko na 7" to tak sobie.
Monitoring OK ale podczas jazdy lepiej mieć solidny obraz .
Mialem kiedyś monitorek 4" G.... widać.

Bronek - 2014-06-18, 09:41

ok myślę i chyba bzdury napisalem kondensator gdy mostek ma prostować zmienny prąd przy stalej amplitudzie zmian np 50hz. W stałym chyba nie trzeba ??? bo zmiana kierunku jak jest to jest i kwita ?
janusz - 2014-06-18, 10:56

Bronek napisał/a:
ok myślę i chyba bzdury napisalem kondensator gdy mostek ma prostować zmienny prąd przy stalej amplitudzie zmian np 50hz. W stałym chyba nie trzeba ??? bo zmiana kierunku jak jest to jest i kwita ?

Mostek/diody nie do prostowania prądu stałego tylko żeby zapewnić stałą polaryzację kamery.
W dużym przybliżeniu rzeczywiście prąd do zasilania siłownika można uznać za zmienny o okresie od otwarcia do zamknięcia zasuwy. :haha: Z tego punktu widzenia trzeba go wyprostować aby kamera zawsze miała + i - tam gdzie potrzeba. Ale to nie ma znaczenia jeśli kamera byłaby przewodowa bo i tak jakieś kable trzeba pociągnąć. Jeśli też bezprzewodowa jak pozostałe to zasilanie z siłownika miałoby sens.

Moje zdanie jest takie, że staram się jak najmniej elektroniki która musi "czuwać", musi być stale zasilana by była gotowa coś zrobić. Jeśli przekaźnik to tak zastosowany by cewka pobierała prąd tylko wtedy gdy coś robi a nie stale. W aucie nie ma aż tyle prądu żeby być rozrzutnym i trwonić go na podtrzymanie przekaźników czy zasilanie układów które tylko czasami są używane. Jeżeli potrzeba podtrzymać przekaźnik to stosuję przekaźniki bistabilne.

Bronek - 2014-06-18, 12:19

Oczywiście ,że zmienny z cyklem 5x na miesiąc a 50 na sekundę . W tym sensie go prostuję :spoko

I zasilanie zrobię podobnie ja Ty . czyli np . zamkniety zawór - przełącznik na zamknięty idzie prąd jakikolwiek na przekażnik przekaźnik bistabilny tak by drugie podanie wyłączyło go. kamera sie włącza . Wtedy celuje i otwieram zasuwę.
Wyłączy mi kamerę !!! drugie klik
To ponownie muszę .....
Ok łapie temat wymyśle coś prostszego.-- po prostu drugie zasilanie z przed włącznika siłownika i tyle .
tym nie problemu AKADEMICKA dysputa Dzięki
:szeroki_usmiech
12v do kamery .... gdzieś znajdę by ten przekaźnik go podawał .
:bigok
Nie ma rury....

Póki co szukam bezpiecznika nadprądowego do tych 12v. najlepiej regulowanego znalazłem centrale bramy 126zl . Pomijam dodatkowe funkcje jak lampa , czujki , pilot
Wystarczy podłączenie do włącznika . Cykl wygląda tak Otwieranie ?Stop / Zamykanie /Stop Ważna możliwość ustawienia oporu w obu cyklach , czyli po domknieciu i otwarciu tak by w razie awarii krańcówek nie wywaliło lub spaliło.
jest fajna opcja ,że po zamknięciu sygnał na "cofkę" - ułamek sek. . To pozwala pozbyć się naprężeń w zasuwie.
Róża do kożucha... zobaczę.
Pisałem do sprzedawcy tego modułu domykania , nie daje gwarancji ,że zadziała
Pisze ,że 6 A go wyłącza , muszę sprawdzić ile siłownik bierze podczas normalnej pracy.