Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Budowa kampera Ducato 2009

Karas - 2014-08-07, 10:46
Temat postu: Budowa kampera Ducato 2009
Witam, zabieram się za budowę kampera na Ducato 3.0 3L2H.
Planuję rozkład z fotelami z tyłu, coś w ten deseń:

lewa strona zabudowy od wc do przodu ma być na stałe, pozostała część, tj tylna kanapa/łózka, oraz prawa strona zabudowy ma być łatwo demontowana, aby poza wakacjami autko przydawało się w domu ;)

Obecnie wykonane prace za mną:

- montaż 2 okien dachowych 40x40
- ocieplenie styropianem: dach 4cm, podłoga 2cm, boki 8cm
- położone panele podłogowe
- rozprowadzenie instalacji 12v+230v

Aktualnie pracuje nad zabudową łazienki.

Pierwszy wyjazd planowany na początek września. Może uda się poskładać podstawowe elementy auta do tego czasu, a reszta zostaje na długie jesienne wieczory :)

Na tył planuję dać fotele od espace z pasami na szynach. Dach i ściany wyłożyć materiałem obiciowym alcantara z pianką..

Postaram się wrzuć fotki, kilka pstryknąłem podczas prac.

McGali - 2014-08-07, 11:00
Temat postu: Re: Budowa kampera Ducato 2009
Karas napisał/a:

Na tył planuję dać fotele od espace z pasami na szynach.

Pomimo że posiadam fotele od espace to do Kampera włożyłem 2 ławki od Ducato II. Fotele od Espace są bardzo ciężkie

Karas - 2014-08-07, 11:04

a jak rozwiązałeś temat pasów? Mi pasowały te fotele właśnie z powodu wbudowanych pasów.
McGali - 2014-08-07, 11:13

Karas napisał/a:
a jak rozwiązałeś temat pasów? Mi pasowały te fotele właśnie z powodu wbudowanych pasów.

Ławka Ducato ma jeden pas wbudowany a drugi mam biodrowy bezwładnościowy mocowany w miejscu fabrycznym.

Fota poglądowa z internetu

Karas - 2014-08-07, 11:22

mam wolną ławkę, została po demontażu z przodu. Jeszcze ją rozważę, tylko właśnie kwestia że jeden pas będzie tylko biodrówka, 2 to brak regulacji pochylenia, a 3 to są trochę przy wąskie dla 2 osób na długie trasy...
Jednak te z espace są wygodne i na prowadnicach. Możliwe że poświęcę te parę kg. Byłem z autem na wadze i z pełnym bakiem 120l ważył równe 2200kg bez kierowcy. Aby w stanie wyjazdowym mieścił się w 4 tonach :) ) Jak na razie wszystkie inne elementy mam bardzo lekkie.

McGali - 2014-08-07, 11:25

Karas napisał/a:
mam wolną ławkę, została po demontażu z przodu. Jeszcze ją rozważę, tylko właśnie kwestia że jeden pas będzie tylko biodrówka, 2 to brak regulacji pochylenia, a 3 to są trochę przy wąskie dla 2 osób na długie trasy...
Jednak te z espace są wygodne i na prowadnicach. Możliwe że poświęcę te parę kg. Byłem z autem na wadze i z pełnym bakiem 120l ważył równe 2200kg bez kierowcy. Aby w stanie wyjazdowym mieścił się w 4 tonach :) ) Jak na razie wszystkie inne elementy mam bardzo lekkie.

W takim razie zwróć uwagę na przednie fotele od Vel Satisa - wygodne , posiadają pasy i są tańsze :)

Karas - 2014-08-07, 11:33

zwracałem, nawet je oglądałem :)

Ale one są przeogromne :)
Jeden fotel vel satisa jest 10cm szerszy i 10cm głębszy ;/ , a to już robi sporą róznicę

grzegorzalex - 2014-08-07, 13:31

powodzenia ja mam to już za sobą
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19058

Karas - 2014-08-07, 13:50

właśnie oglądałem twojego :)
jak mi tak wyjdzie to będę hepi :)

Powiedz mi, co za kątowniki zastosowałeś na meblach? Gdzie to kupiłeś?

grzegorzalex - 2014-08-07, 15:03

Plastikowe i pomalowałem u lakiernika. Zakupiłem u Duniego. Tylko jedna wada, to są listwy do płyty 10 mm, ja zastosowałem płytę 10 z cejby to jest bardzo lekka płyta.
Karas - 2014-08-09, 19:37

mija kolejny tydzień... :?
mz3545 - 2014-08-10, 17:15

Mam pytanko czy to material tapicerski i czy kleisz na styropian
mz3545 - 2014-08-10, 17:17

Karas, Mam pytanko czy to material tapicerski i czy kleisz na styropian
Karas - 2014-08-10, 20:24

tak, "alkantara" z pianką klejona do styropianu. Trzyma jak skała, ale dopiero 3 klej. Przy pierwszym nie przeczytałem składu, a później okazało się że miał aceton. Nie wyobrażasz sobie mojej furii jak zobaczyłem co się stało z styropianem :zastrzelic

Po poprawce styro i nowym kleju jest idealnie. Trzyma się jak skała, nie oderwiesz tego. A dzięki piance nie widać, a nawet nie czuć niedoskonałości styro pod ręką.

piotr1 - 2014-08-10, 20:29

Życzę powodzenia. :spoko :spoko :spoko
Karas - 2014-08-15, 18:39

Dzisiaj miałem wyjazd po fotele i okazało się, że okno dachowe strasznie szumi. Wcześniej jak była sama blacha, to było tak głośno w aucie, że tego nie zważyłem. Zaczyna się już lekko przy 80km/h, przy 100 już jest uciążliwe, 130-160 to już szkoda gadać ;/

Czy te spojlerki fiammy coś dają? Ewentualnie samemu wyrzeźbić z blach, czy trzeba zaspawać okno? :zastrzelic

Fux - 2014-08-15, 19:24

Gdzieś o tym było, iż spojler nic nie dal.
Pokombinowano z siłą domknięcia i ponoć sie poprawiło.

Karas - 2014-08-15, 19:27

szukałem trochę, ale nic nie znalazłem konkretnego w tym temacie? A jak z siłą domknięcia? Jak chciałem mocniej domknąć, to pokrętło mi zaczęło przepuszczać ;/
Fux - 2014-08-15, 19:41

Wlaśnie chodziło o to, aby nie za mocno.
Karas - 2014-08-15, 19:50

nawet jak kombinerkami dokręcę z umiarem, to bez żadnego wysiłku palcem podnoszę je po rogach.
Sprawdzę jeszcze jutro jak jest przy tylnym okienku, czy tam też szumi, i czy też tak lekko dociska do uszczelki.

grzegorzalex - 2014-08-15, 20:45

Tak samo jest u mnie. Nie sprawdzałem lekkiego docisku okna do uszczelki
toscaner - 2014-08-15, 22:11

No pięknie, pięknie. I szybko Ci to idzie. Trzymam kciuki.
Łazienkę planujesz z kabiną?
Jakie masz te okna? U mnie będę montował 40x40cm, ale ta Fiamma, którą planowałem kupić ma stałą moskitierę i wentylację, a sprzedawca nie wiedział czy będzie szumieć/gwizdać podczas jazdy, czy nie. Odpuściłem. Szukam innego.

HENRYCZEK - 2014-08-17, 05:15

Karas napisał/a:
Dzisiaj miałem wyjazd po fotele i okazało się, że okno dachowe strasznie szumi.

Czy te spojlerki fiammy coś dają? Ewentualnie samemu wyrzeźbić z blach, czy trzeba zaspawać okno? :zastrzelic

Coś wiem na temat szumu przy autostradowych prędkościach. :evil:

Jestem w trakcie testowania spoilera z fiammy,przy predkościach o których piszesz 130-160
szumu brak,wręcz jest bosko,ale jest jeden problem.
Zawirowania powietrza ze spoilera podwiewają pod okno i słychać gwizd jak z czajnika.
Dołożyłem do spoilera lotki,takie akurat miałem,ale to nic nie dało.
Jak coś wymyślę i zadziała to napiszę.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19416

silny - 2014-08-17, 08:05

Zamontuj przed spojlerem spojler :dewil
Fux - 2014-08-17, 10:43

Gwizd daja cienkie elementy.
Idx sobie na spacer i posłuchaj świszczących bagazników dachowych rowerowych nawet bez rowerów.
Na moje to świszczy ten spojler w skutek złego wyprofilowania.
Struga powietrza jest zawirowywana na to okno.
Tam się robi podciśnienie.
Te płetwy spojlera przy dachu także ciszy nie powodują.
Może jeszcze przesuń spojler bliżej okna.

A tą antenę przestawiałeś, świszczało przed montażem okna?

Karas - 2014-08-17, 13:34

z okienkiem jeszcze będę się bawił, prawdopodobnie wymodzę spojler okalający okno + ewentualnie dodatkowa uszczelka samego okienka.

W tym tygodniu rozbierałem jeszcze raz podłogę i ją poprawiałem, obecnie dałem 4cm styroduru, twarde to jak kamień :)
ogólnie fotki z tego tygodnia.

tom-cio - 2014-08-17, 13:59

Wyglada super ale moja propozycja:przemysl wyciecie na kasete kota od zewnatrz,to naprawde potrafi byc brudne i zapackane,wynoszenie fego przez auto raczej nie jest dobrym pomyslem,no chyba ze masz wzmocnienia ramy w tym miejscu,to faktycznie problem.Bo w kasecie tetforda mozna obrucic wylew w dowolna strone
grzegorzalex - 2014-08-17, 14:11

Ja bym też zrobił wyciąganie kasety na zewnątrz.
Karas - 2014-08-17, 14:30

już obracałem na tą stronę kasetę :) , drzwiczki do zamontowania też mam, a wzmocnienia w tym miejscu brak, więc tylko kątówka i ogień :) Plan jest na razie zostawić od wewnątrz opróżnianie, jak się nie sprawdzi to będziemy robić od drugiej strony. Auto ma być jak najbardziej ukryte, nie będzie żadnej kratki ani drzwiczek od zewnątrz.

Lodówka kompresorowa 110l jest na podwyższeniu zaraz za kiblem, nad nią mikrofala do zabudowy. Już wszystko było przymierzane, tylko zdemontowałem aby nie uszkodzić przy pracach.

grzegorzalex - 2014-08-17, 14:41

Wydaje mi się, ze jak lodówka, to tylko absorpcyjna. Dodatkowo ma zasilanie gazowe. Takie jest moje zdanie.
toscaner - 2014-08-17, 16:54

Grzegorz, niekoniecznie.
Kompresorowa nawet na 230V nie jest zła. Są za i przeciw na taką i taką. Zależy od...

Już ze 2x robiłem wyliczenia oparte na pomiarach u mnie. Ja mam kompresorową, która ciągnie ok. 60W, wliczając sprawność przetwornicy wychodzi powiedzmy 70W, ale... tylko gdy pracuje kompresor. Jest to powiedzmy 15-20 min. max. na godzinę.
Kiedyś (wiosną) przez dłuższy czas robiłem pomiary z panelami 260W i przetwornicą, którą mam aktualnie w kamperze. Cały czas ogromna nadwyżka prądu. A to znaczy, że lodówce wystarcza słońce do zasilania i zostaje prądu na inne pierdółki. A mam jeszcze miejsce na jeden panel na dachu w razie "W".

Fakt, jeśli ktoś planuje postój 2 tygodnie w dziczy w Norwegii zimową porą to wiadomo nie sprawdzi się. Wtedy raczej taka na gaz.
Południowe kraje Europy - nie ma problemu z zasilaniem lodówki kompresorowej ze słońca. U mnie pracowała tak długi czas wiosną, bez żadnego doładowywania. Latem to prądu tyle, że można spawarkę odpalać z mojej instalacji.

To znaczy, że mam zimne piwo bez płacenia za gaz. Koszt gazu na chłodzenie: € 0,00 (czy tam zł). I żadnych kratek w bokach auta :)
Niebawem wrzucę trochę ciekawych pomiarów i wniosków, podobnie jak to było z bojlerem.

joko - 2014-08-17, 17:46

Karas napisał/a:
Dzisiaj miałem wyjazd po fotele i okazało się, że okno dachowe strasznie szumi. Wcześniej jak była sama blacha, to było tak głośno w aucie, że tego nie zważyłem. Zaczyna się już lekko przy 80km/h, przy 100 już jest uciążliwe, 130-160 to już szkoda gadać ;/

W temacie okienka masz tutaj gotowe rozwiązanie (nie teoretyczne lecz sprawdzone)
Nie wiem dokładnie jaka jest konstrukcja okienka jakie masz zainstalowane , ale na pewno cześć otwierana, ta z poliwęglanu ma rant na który można nałożyć uszczelkę.
Musisz sobie znaleźć taką która ma kształt jak ta na załączonej fotce i rozmiar który zapewni, że po założeniu wypełni szczelinę pomiędzy tym elementem okna a dachem (przy zamkniętym oknie położy się na dachu)
To załatwia sprawę szumów, a przy okazji jeszcze dwa inne mankamenty, kasuje luz na zawiasach okna a przez to jego tłuczenie się na nierównej drodze, oraz przedostawanie się wody podczas szybkiej , autostradowej jazdy w deszczu.
Ja mam dwa okienka 40x40 i po założeniu uszczelki nastała cisza :spoko

Karas - 2014-08-18, 21:22

przy okienkach fiamma, zapewne się to nie sprawdzi :) w miejscu styku okna z podstawą są wystające podstawy śrubek, tam nie gładkiej powierzchni. To nie miało prawa nawet być szczelne i nie szumieć. wkurzony jestem, że dopiero teraz zwróciłem na to uwagę :gwm

sprawdzę jeszcze z takimi uszczelkami, być może dadzą radę się dopasować do nierównośći:

kolejne etapy pracy za nami

DarKu - 2014-08-18, 23:36

Widze ze prace posuwaja sie do przodu w zaskakujacym efekcie, lecz widze tez ze meble sa robione ze zwyklej wiorowki a to oznacza dodatkowe kilogramy i to nie malo, metr kw. plyty to okolo 8 kilogramow dodatkowo blacik tez swoje wazy.
Karas - 2014-08-19, 09:02

To płyta 10mm, cały arkusz waży 50kg, na razie poszły 2 arkusze, zacząłem 3. Odpadu też trochę jest, więc liczyłem z blatem zabudowę na ok 150kg.
McGali - 2014-08-19, 13:28

Karas napisał/a:
przy okienkach fiamma, zapewne się to nie sprawdzi :) w miejscu styku okna z podstawą są wystające podstawy śrubek, tam nie gładkiej powierzchni. To nie miało prawa nawet być szczelne i nie szumieć. wkurzony jestem, że dopiero teraz zwróciłem na to uwagę :gwm

sprawdzę jeszcze z takimi uszczelkami, być może dadzą radę się dopasować do nierównośći:

Ja mam zaadaptowaną od jakiegoś czasu uszczelkę bagażnika od matiza i sprawdza się rewelacyjnie.

joko - 2014-08-19, 14:36

Karas napisał/a:
To płyta 10mm, cały arkusz waży 50kg, na razie poszły 2 arkusze, zacząłem 3. Odpadu też trochę jest, więc liczyłem z blatem zabudowę na ok 150kg.

Gdyby to było z 12mm sklejki egzotycznej takiej jak stosuje się w kamperach to było by przypuszczam 1/3 z tego ..... i zostaje zapasu wagi na 100l wody :spoko

Co do okienka to na pewno znajdziesz jakąś uszczelkę która będzie pasowała, w handlu jest tego masa w róznych kształtach i wymiarach.
Generalnie to wyposażenie do kamperów (te wszystkie klamki, zamki, okna, drzwi, etc.) to wielka kupa jest i to niezależnie od marki i producenta. Kosztuje to wszystko wiele drożej tylko dlatego że jest do kampera a jakość cieniutka .
Jeżeli kupuje się gotowego to wtedy nie ma za bardzo wyboru tylko trzeba to brać z dobrodziejstwem inwentarza , ale jak budujesz od podstaw to może warto było rozglądnąć się za czymś bardziej do samochodu niż do kampera (jakieś samochodowe szyber-dachy, okna montowane seryjnie w vanach, busach , albo coś na ten gust)

Karas - 2014-08-19, 17:00

tak, tylko jaka kasa za tą sklejkę :)
problem szyberdachów wszelakiej maści jest: brak markizy, brak siatki, i główny... nie są przystosowane do takiej grubości dachu. Więc wyszły by pewnie mało ciekawie wyglądające mody ;/ cóż... będziemy z tym walczyć jak już środek będzie nadawał się do jazdy.

Karas - 2015-05-03, 12:19

Wczoraj była chwila wolnego, zamontowałem schodek, oraz markizę. Muszę jeszcze tylko dorobić uszczelkę pod nią i oświetlenie led... tylko kurna trochę przestaje być ukrytym kamperem ;/

Mam 2 pytanka, czy wiecie gdzie można dostać w dobrej cenie rolety meblowe? Mogą być PCV. Drzwiczki w szafkach nie za bardzo się sprawdzają, zmieniłbym to na roletki.

Druga sprawa to jak rozwijać roletę w 1 osobę aby jej nie złamać? Duży jest możliwy ruch góra/dół? Jakieś to takie liche, że mam wrażenie że zaraz się połamie.

Karas - 2015-05-03, 17:57

Z nudów zabrałem się dzisiaj za ocieplenie wnęki nad kabiną. przy okazji chciałem wyprać tapicerkę i wszystkie plastiki ogarnąć. Po wyjęciu tego wszystkiego wyszła opcja, żeby zrobić większą półkę, albo składane łóżko. Problemem jest belka poprzeczna..

Jak to jest rozwiązane w półintegralach? Czy ktoś ma tą belkę usuniętą?

toscaner - 2015-05-03, 19:59

Ta belka ma już swoją nazwę... Gilotyna. :haha:
Też chciałem wycinać. Odradzili. :)
No ale inaczej zabudowa.

voice - 2015-05-03, 20:27

Karas widzę, twój zamontowany solar i powiem tak , ja bym się nie odważył jechać z nim ponad 60 km/h Ja miałem lepiej to rozwiązane też na profilach i po jednym sezonie, przez przypadek odkryłem, że totalnie się odkleił. Druga sprawa bardzo ważna jakim klejem kleiłeś.
Dobrze Ci radzę popraw montaż tego Solara.
A tak jestem pod wrażeniem tempa prac.

krzlac - 2015-05-03, 20:34

Karas napisał/a:
Druga sprawa to jak rozwijać roletę w 1 osobę aby jej nie złamać? Duży jest możliwy ruch góra/dół? Jakieś to takie liche, że mam wrażenie że zaraz się połamie.

Wysuwasz korbą markizę na około 60-70cm. Teraz rozkładasz podpórki, nie w pionie tylko pod sporym skosem do przodu. Wysuwasz markizę o dobry metr, teraz masz nogi pod skosem tylko poczylone w drugim kierunku. Przestawiasz podpórki i wszystko powtarzasz. Na koniec ustawiasz podpórki w pionie. Składanie w ten sam sposób tylko odwrotnie.

Karas - 2015-05-03, 20:54

jutub się przydał :)

Solar jest przykręcony kątownikiem na całym jego boku, na 16 śrub m6, a do dachu jest na 12 wkrętów m5 wkręconych w wzmocnienia (podwójna blacha) + dodatkowo klejem przemysłowym.

z przodu i styłu na środku dodatkowo przyklejone wzmocnienie, aby nie wpadał w rezonans.. Raczej nie powinien odpaść :)

kurcze, szkoda, że tej belki nie da się pozbyć, a już miałem taką wizje :-/

Bronek - 2015-05-03, 21:28

Roletki firmy Rechau.. drogie ale ok.
U mnie robią nawet za drzwi do wc.
Wszystkie skrzydłowe szafki przerobiłem
W pionie i poziomie
W Kołobrzegu firma Kozmaz, z akcesoriami meblowymi

Karas - 2015-05-03, 21:36

właśnie też rozważam drzwi do łazienki, ale gdzie się chowa roleta? Wszystkie te co widziałem, musiały mieć sporo miejsca na zwijanie.
Bronek - 2015-05-03, 22:06

Tego nie da się zwinąć, musi być tyle miejsca z tyłu, boku na górze itp by po prowadnicach... pojechało
Poszukaj w internecie, to nie są rolety okienne

I tak źle i tak niedobrze :bukiet: :shock:
Kamper to nie dom, kompromis i tyle. Coś za coś.
Ja ze wzg na psa wybrałem rozsuwane

Karas - 2015-05-04, 08:38

To u mnie nie przejdzie, łazienka ma zabudowaną każdą ściankę, nie będzie miała gdzie roleta się schować ;/

Na resztę mebelków wysłałem wycenę, zobaczymy jak to wyjdzie.

frólik - 2015-05-04, 08:43

Pozwólcie że się wtrącę, rolety można zwinąć - nie żebym się wymądrzał, ale może się przydać

:spoko

Bronek - 2015-05-04, 09:56

Ok ale wszystko zależy od lamelek . Jak każda jest oddzielna to "wykręci " na zaretasach
w Tych z Rechau, raczej nie da rady kąt 90 st. może i ciut więcej i tyle. po trzy..

Ale producent twierdził ,że nie da się z nich drzwi zrobić . A ja zrobiłem i tyle . :lol:

Wszystko zależy od sytuacji .
Trzeba szukać są różne systemy . I frezarka w ostateczności ..... 8-) :spoko

toscaner - 2015-05-04, 11:58

Nie da się do środka łazienki to daj na zewnątrz.
Ja zrobiłem leciuuuutkie drzwi odsuwające się jak widać na fotkach.
Rama z listewek + styrodur + super lekka sklejka 3,5mm, na to tapeta jak na ścianie. Grubość drzwi - ok. 22 mm. Waga - niecałe 2 kg.
Mogłem do wewnątrz zrobić, bo tam też zaprojektowałem szczelinę między ścianą a kabiną prysznicową, ale wolę tak i tak zostało.

Bronek - 2015-05-04, 14:00

:shock: O k..... a :kwiatki:
Ten obrazek zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący :mrgreen:

Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko robić nie ma komu.

voice - 2015-05-04, 14:45

Bronek napisał/a:

Ale producent twierdził ,że nie da się z nich drzwi zrobić . A ja zrobiłem i tyle . :lol:

Bronek a powiedz mi czy w trakcie jazdy nie hałasują te lamele ??

Bronek - 2015-05-04, 15:12

Nie słyszę
Jest ok
Inne elementy tak. :lol:

Mam dwie szafki w poziomie. jedną w pionie i drzwi do kibla.

Karas - 2015-05-04, 19:10

Stworzyłem sobie sam problem, którego jeszcze przed wczoraj nie miałem, strasznie mnie irytuje ta belka, dopóki były te plastiki, nie widziałem ile miejsca się marnuje..
Starsze ducato nie miały w ogóle tej belki, ale potrafiły strzelić przednie szyby.

Belka ta jest wzmocnieniem dachu w najniższej wersji, ale już w h2 i h3 zostały jako wzmocnienie, gdzie po dachu i tak jest wzmocnienie

W budach do kamperów niema tutaj w ogóle belki, czy karoseria jakoś inaczej jest wzmocniona? Raczej sama np alkowa nie wzmacnia kabiny w jakiś znaczący sposób :)

Karas - 2015-07-02, 10:28

Trochę zaniedbałem temat, w zimę nic przy aucie nie robiłem.. brrr, teraz a gorąco :gwm

Auto w zeszłym roku było w na takim etapie, że nadawało się na wyjazd... Z racji szybkiego uruchamiania wszystkiego na szybko nawet nie porobiłem zdjęć. Na wyjeździe wyglądało +/- tak:

Karas - 2015-07-02, 10:42

W tym roku zacząłem od przeróbek, kompletnie nie pasowały mi w tej przestrzeni otwierane drzwi do szafek, 2 sprawa, że były za duże i zawiasy nie wytrzymywały. Kupiłem 2 roletki rehau na próbę... Po montażu tak mi się spodobały, że zamówiłem na wszystkie inne szafki... w Poniedziałek mam je dostać i pozamykam w końcu szafki :szeroki_usmiech

Plastikowe obrzeża płyt również się nie sprawdziły, bardzo łatwo się uszkadzały, w tym roku na wszystkim lądują kątowniki z kwasóweczki, efekt jak dla mnie bardzo ok :)

3 sprawa mocno przeszkadzająca to tylne fotele, w kamperach ławki prawie 90stopni w ogóle są tragiczne, ale u nas fotele od espace też się nie sprawdziły, brak wyprofilowania na długich trasach dawał swoje. Na ich miejsce wylądowały fotele od 407coupe ze schowkiem pod nimi.

Doszło jeszcze trochę innej roboty, wyciszone i oklejone drzwi, trzeba jeszcze wykonać zakończenia materiału przy oknach, ale to czekam na rolety okienne, żeby do nich dopasować.

Zamontowane audio, wzmacniacz i głośniki z serii jbl power, oraz wygłuszone przednie drzwi, oraz wykonane komory w tylnych słupkach.

Zamontowany został piecyk truma c6002, jednak jeszcze jest problem z kominkiem, dlatego lodówka nie zamontowana.

Został montaż 2 aku, jeden 90Ah, to za mało, przy słonecznej pogodzie niema problemu, ale jeden dzień opadów, i po prundzie :evil:

ogólnie bliżej jak dalej, ale ta wykończeniówka jest najgorsza...

CORONAVIRUS - 2015-07-02, 11:20

...jechałeś z tyłu na tych fotelach ? Ja nigdy ale słyszałem , że tam potwornie buja i nie da się dłużej komfortowo podróżować .... :bajer
Karas - 2015-07-02, 11:24

jechałem, na Czeskiej, albo Słoweńskiej "autostradzie" była masakra, ale okazało się, że poprzedni właściciel wstawił przedłużane gumy w zawieszenie i tylko na nich się opierało (resory nie pracowały), teraz już jest ok. Komfortowo się jeździ, a czy buja??? ja Citroenem jeżdżę na co dzień... moja ocena nie będzie obiektywna :mrgreen:
Karas - 2015-07-11, 19:01

Trochę prac za nami, truma c6002 uruchomiona, w tak małej przestrzeni po 5min jest sauna :)
voice - 2015-07-11, 20:56

Karas napisał/a:
Trochę prac za nami, truma c6002 uruchomiona, w tak małej przestrzeni po 5min jest sauna :)

Panowie tak przeglądam Wasze wątki odnośnie budowy - Karaś, Tolo61, Grzegorz Sławka i stwierdzam, że ja od roku czasu stoję w miejscu. Skąd wy ten czas na to bierzecie.

Karas pełen szacun, podoba mi się Twoje rozwiązanie z fotelami na tyle, tylko jak już wcześniej wspomniał Adam - Biorca pozostaje kwestia komfortu jazdy.

Karas - 2015-07-11, 22:32

Sam nie wiem jak to jest, z pewnością nie miałem pojęcia, ze to się tyle czasu zejdzie. Jak tak przeliczyłem czas jaki mu poświęcam, to jednak nie wyrobię się w tej optymistycznej wersji 1000 rh. ;/

Co do jazdy z tyłu, na dobrych drogach i autostradach były w 100% komfortowo nawet w zeszłym roku, na gorszych drogach sprawdzę w przyszłym tygodniu, po zmianach w tylnym zawieszeniu i wymianie amorów z przodu.

Karas - 2015-07-29, 09:38

W końcu zabrałem się za temat drzwi, odwlekałem go dosyć długo, bo nie miałem koncepcji....

drogą kompromisu zastosowałem:

toscaner - 2015-07-29, 14:18

Jak to mówią, na wszystko jest czas. Wygrzebałem. Widzę różnicę. Ty masz przy suficie kawałek ściany na której montujesz prowadnicę, na dole też masz próg?
Ja niestety mam od głowy do sufitu 5mm i nie mogłem sobie pozwolić na taka wygodę. Musiałem wyczarować jak wbudować prowadnice w ścianę. Fotki wygrzebałem, więc wstawiam + efekt końcowy.
Dla wzmocnienia ściany (ma zaledwie 2,3 cm grubości) musiałem zastosować płaskowniki 5mm grubości i do nich są zamontowane prowadnice. Wszystko finalnie przykryte tapetami. I na zewnątrz i drzwiach i w łazience, a drzwi łazienkowe od wnętrza mają okleinę pcv. 7-my miesiąc używania wszystkich sprzętów dzień w dzień 24/24h i wszystko do dziś jakby wczoraj zmontował. :bigok

Karas - 2015-07-29, 20:40

to musisz często fryzjera odwiedzać, żeby z 5mm, nie wyszło 0 :wyszczerzony:

Tak, na dole tez jest płyta. tak było u dawcy i tak zostało u mnie.
Ogólnie drzwi ważą ok 1,5kg, wzmocnione będą po długości ceownikiem z kwasówki, plusem jest to, że niema opcji, aby się same otworzyły, oraz wpada światło do środka. Płyta jest mleczna.
minusem jest, że prowadnica bardzo mocno trzyma, i naprawdę trzeba użyć siły, aby je otworzyć. może z czasem się wyrobią.

Zamontowałem dzisiaj 2 aku zabudowy, teraz jest 190Ah w AGM, solar w max opcji widziałem jak dawał 15,2A, co daję przy 14,4V aż 218,88W, nie spodziewałem się że 255W na płasko da taki efekt. Z przodu jeszcze mi się zmieści 2 x 40, lub 30W i kusi mnie je tam wstawić ;p

toscaner - 2015-07-29, 21:20

Maszynka na wyposażeniu kampera. :mrgreen:

Prowadnica powinna się wyrobić. U mnie trzymała, ale po paru mies jeżdżenia non stop zaczęły drzwi lecieć same np. zjeżdżając z górki i małe hamowanie, teraz już nawet bez hamowania. Dołożyłem patent z zaczepem. :bigok

Karas - 2015-08-28, 10:46

Praktycznie skończyłem zabudowę audio, jaka jest różnica do serii chyba nawet nie muszę mówić :)

Głośniki tył: LANZAR MX573 5" x 7" Max Series 3-Way 110W RMS w zabudowie 20l
Głośniki przód: JBL 6560C 16cm 90W RMS w wygłuszonych matami drzwiach
Wzmacniacz: JBL GTO 504 4 x 70W RMS za fotelem kierowcy
Jednostka sterująca: DVD, USB, GPS, i inne 6,5"
TV: Medion 19" (mógłby jednak być większy)

Woj-tek - 2015-08-28, 11:14

Kawał dobrej roboty.
Z drzwiami przesuwnymi to dobry pomysł, godny do naśladowania.

Karas - 2015-08-30, 11:01

Dzięki koledze tom-cio zamontowałem wczoraj bagażnik :) Wykorzystałem jego paten z bagażnikiem od terenówki :) Śruby 8 zamontowane na przelot, od środka niewidoczne, górne są pod roletą, dolne pod listwą wykańczającą. W ten sposób, za niecałe 400zł mam nowy bagażnik na 3 rowery.
Karas - 2015-08-30, 18:20

Czy ktoś ma takie rolety?
Rozważam za i przeciw pomiędzy modelami:

http://www.go-market.pl/A...0,,products.xml

http://www.go-market.pl/C...ck,products.xml

http://www.go-market.pl/C...ck,products.xml

Skłaniałbym się do tej po środku

Woj-tek - 2015-08-30, 20:11

Mam w przyczepie te środkowe, wszystko działa jak należy.
Karas - 2015-09-09, 20:23

Dzisiaj miałem podnośnik na cały dzień. Od 8 do 18 zasuwałem bez przerwy, na czas...

Zamontowana i uruchomiona instalacja lpg :) zawór schowany przy wlewie paliwa

bart.ek - 2015-09-09, 20:29

Mocowanie koła zapasowego przerobione widzę na jakieś sensowne ;)
Karas - 2015-09-09, 20:47

jakoś nie miałem ochoty, żeby ktoś na autostradzie dostał moim kołem zapasowym :spoko

tak elegancko na zawiasie jest opuszczane bez potrzeby wyjmowania bagażu.

bart.ek - 2015-09-09, 20:58

Parę lat temu musiałem koło zmieniać w ducato z plandeką (na całe szczęście nie był to furgon, gdzie z dostępem jest jeszcze gorzej). Oczywiście mechanizm zatarty w cholerę (później w ASO został wymieniony), noc, pośpiech - mało sprzyjające okoliczności...
W każdym razie linkę podtrzymującą koło zapasowe ciąłem brzeszczotem, od czasu do czasu telefonem robiłem zdjęcie, żeby sprawdzić jak idą postępy (nie da się tego sprawdzić "własnoocznie"), po jakichś 2-3 godzinach koło spadło na ziemię, odetchnąłem z ulgą :wyszczerzony:

wlodo - 2015-09-23, 21:17

Karas, Fajna zabudowa,gratki :bigok
Pokaż ten patent z kołem zapasowym,może też przerobię...

janek50 - 2015-09-23, 21:49

ja mam tak mocowane koło zapasowo w swoim dostawczym ducato, mocowanie do poprzeczki zderzaka na pomoca śruby fi nie wiem jakie na klucz 17,od dołu blaszka trzymająca kosz i nakrętka, jedyne co zrobiłem to skróciłem tylne haki mocowania kosza w uchwytach gdy samochód obciążony sa problemy z wyjęciem kółka z kosza , wtedy wyciągam kosz z tylnego mocowania i cały wyciągam spod auta. Ciekawie jest rozwiązanie mocowanie kół zapasowych sztuk 2 w KIA,K2700, jest linka i zębatka z zapadką.
gdyniu - 2015-09-24, 17:39

janek50 napisał/a:
Ciekawie jest rozwiązanie mocowanie kół zapasowych sztuk 2 w KIA,K2700, jest linka i zębatka z zapadką.
Ciekawe, ale niepraktyczne. Te mechanizmy łatwo się zacierają.
Karas - 2016-01-01, 15:46

Miałem dodać trochę aktualnych fotek. Z planów zostało wstawić okno z prawej strony, okleić auto czarną folią z połyskiem, ma imitować pełnego przeszklonego blaszaka. Obszyć gąbki łóżka, obecne rozwiązanie się sprawdziło. Zrobić szafkę nad blatem, na prawie całą jego szerokość. Listwy przypodłogowe. i pewnie zabrać się za kolejne auto :)

tom-cio - 2016-01-01, 22:54

Fajnie wyszlo,teraz tylko udanych podrozy zyczyc.A z budowaniem nastepnego poczekaj,pouzytkuj,z praniem wyjdzie co warto zmienic.I jak mozesz to podaj skad brales te suwane lamelki na szafki,bo mi sie wydumaly dolozyc takie dwie szafki z tylu. :spoko
Karas - 2016-01-02, 09:07

sprecyzuj o jakie lamelki chodzi?
Bronek - 2016-01-02, 09:32

Pewnie chodzi o drzwiczki zrobione w szafkach?
Profile Rehau. W sklepach z cz. do zabudów np. kuchni.

Pewnie m/w o to .

jarko_66 - 2016-01-02, 12:45

Cytat:
Karas napisał/a:
obecne rozwiązanie się sprawdziło.
Myślę że tak można powiedzieć po dwóch latach użytkowania. Pierwszy dłuższy wyjazd i już są znaki ?????? . A po roku połowę byś zmienił , bynajmniej ja tak miałem Powodzenia :spoko :spoko :spoko
piotr1 - 2016-01-02, 16:43

Niekonwencjonalna zabudowa :spoko :spoko :spoko
Ewanka - 2016-01-02, 17:12

Świetna robota, gratulacje!
tom-cio - 2016-01-02, 22:40

Dokladnie,te co Bronek napisal,fronty szafek.Tylko rehau strasznie drogie,pytam czy dostep do tanszych masz
Karas - 2016-01-03, 09:10

Nie znalazłem nic sensownego tańszego. Czasami na olx ktoś się ogłaszała, ale to drobne różnice.
Za te roletki wyszło lekko ponad 2k ;/, ale w zeszłym roku jak miałem zwykłe drzwiczki to na tej przestrzeni trzeba się nieźle gimnastykować, aby otwierać szafki. Przy roletach jest znacznie wygodniej i nie żałuję tej kasy.