| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Zderzak Ducato II
MILUŚ - 2014-10-31, 20:43 Temat postu: Zderzak Ducato II Witam ; spodobał mi się zderzak jak na zdjęciu poniżej . Podobają mi się szczególnie te światła przeciwmgielne . Ma ktoś pomysł gdzie taki zderzaczek można dostać ?
SlawekEwa - 2014-10-31, 21:05
| MILUŚ napisał/a: | gdzie taki zderzaczek można dostać ?
|
Oprócz wstawek ze światłami pmgielnimi cała reszta to typowy zderzak Dukato II
MILUŚ - 2014-10-31, 21:22
| SlawekEwa napisał/a: | ................
Oprócz wstawek ze światłami pmgielnimi cała reszta to typowy zderzak Dukato II |
Część "biała" zderzaka w/g mnie ma inny kształt niż typowy ducatowski zderzak . Tak mi się wydaje jak porównałem z moim .
SlawekEwa - 2014-10-31, 21:49
| MILUŚ napisał/a: | | Część "biała" zderzaka w/g mnie ma inny kształt niż typowy ducatowski zderzak |
Wg mnie " i cześć "biała" i "czarna" to całość.
kubryk1 - 2014-10-31, 22:11
A nie jest to przypadkiem DucatoI. Ja mam Ducato z 2003 (czyli II) i ma zupełnie inny zderzak
gino - 2014-10-31, 22:14
| kubryk1 napisał/a: | | A nie jest to przypadkiem DucatoI. Ja mam Ducato z 2003 (czyli II) i ma zupełnie inny zderzak |
masz ducato II po liftingu...ten z fotki Milusia to ducato II przed liftem
MILUŚ - 2014-10-31, 22:18
Po za tym w miejscu reflektorów w tym zderzaku ja u siebie mam.......mocowanie zderzaka .
janusz - 2014-10-31, 22:23
Moim zdaniem to do normalnego zderzaka dołożona jest ta biała wkładka. Podłużne otwory wlotu powietrza chyba są trochę krótsze i wygospodarowane jest miejsce na dodatkowe lampy.
MILUŚ - 2014-10-31, 22:38
Szukałem już bez skutku na niemieckim ebay'u i w katalogach paru firm camperowych polskich i zagranicznych . Jak przeglądałem mobile.de takie zderzaki mają tylko kampery CONCORDE lub NIESMANN & BISCHOFF czyli............z górnej półki Znacie jakiś przedstawicieli ?
janusz - 2014-10-31, 22:44
| MILUŚ napisał/a: | | Szukałem już bez skutku |
To moim zdaniem jest dorobione przez jakiegoś złotorękiego, Gdy ogląda się zdjęcia innych takich Concordów to mają normalne zderzaki. Ten jeden tylko ma inny.
OMEGA - 2014-10-31, 22:51
Janusz Ty w swoim kamperku masz już skończony ??? temat mi jakoś uleciał.
janusz - 2014-10-31, 22:58
| OMEGA napisał/a: | | już skończony ??? |
I tak i nie
http://www.camperteam.pl/...p=449853#449853
Zderzak jest ale jeszcze będzie belka u góry tam gdzie 3 stop i będą dwa pionowe łączniki na bokach. Górna belka będzie rodzajem rynny żeby brudy nie spływały po tylnej ścianie.
MILUŚ - 2014-10-31, 23:15
| janusz napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | | Szukałem już bez skutku |
To moim zdaniem jest dorobione przez jakiegoś złotorękiego, Gdy ogląda się zdjęcia innych takich Concordów to mają normalne zderzaki. Ten jeden tylko ma inny. |
Nie koniecznie.............
janusz - 2014-10-31, 23:55
| MILUŚ napisał/a: | | $_27[2] (2).jpg |
Na tym zdjęciu to wyraźnie widać że to jest nakładka.
Socale - 2014-11-01, 09:41
Miluś, nawet nie wiedziałem o istnieniu takich zderzaków. Zainspirowałeś mnie.
Mam halogeny w spadku po mondeo, mam też zderzak zaadoptowany od Lublina.
http://www.camperteam.pl/...p=414656#414656
Będę rzeźbił.
Tobie też proponuję kupić zwykły zderzak za grosiki i spokojnie sobie zrobić tuning a na wiosnę wymienić
MAWI - 2014-11-01, 10:05
Miluś ,wyobraź sobie kogoś kto kiedyś na kempingu zobaczy zderzak Janusza i zacznie szukać .To dopiero będzie miał kłopot.Twój to nie problem.Pewnie firmy budujące kamperki w tych latach wytropiły kogoś co im taką nakładkę zrobił i tyle .Może nawet zastrzegły sobie ten wyrób na wyłączność .Ja w swoim pierwszym kamperzy ( HYMER MOBIL z 1978 roku Botfordzie ) po uszkodzeniu przedniego zderzaka wykombinowałem go z dwóch odpowiednio połączonych zderzaków z poloneza.Więc na szrot i DO ROBOTY PANIE MILUŚ
MILUŚ - 2014-11-01, 10:24
| Socale napisał/a: | .................
Tobie też proponuję kupić zwykły zderzak za grosiki i spokojnie sobie zrobić tuning a na wiosnę wymienić |
Tą opcję biorę pod uwagę ...........można dostać orginalne halogeny p.mgielne . Ale.........to takie mało orginalne . Kiedyś zaprojektowałem sobie coś takiego :
SlawekEwa - 2014-11-01, 10:27
| MILUŚ napisał/a: | | Kiedyś zaprojektowałem sobie coś takiego : |
Te żółte to pewnie pmgielne a reszta ?
kimtop - 2014-11-01, 10:41
| SlawekEwa napisał/a: | | Te żółte to pewnie pmgielne a reszta ? |
A reszta niezgodna z kodeksem drogowym
SlawekEwa - 2014-11-01, 10:42
| kimtop napisał/a: | | A reszta niezgodna z kodeksem drogowym |
A jakby to były reflektory dalekosiężne?
MILUŚ - 2014-11-01, 11:09
| SlawekEwa napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | | Kiedyś zaprojektowałem sobie coś takiego : |
Te żółte to pewnie pmgielne a reszta ? |
A reszta.......reszta to zamontowane juz światła do jazdy dziennej i tak jak piszesz reflektory dalekosiężne . Tylko myślę zmienić atrapę pod światłami na taką z jumpera . Odpadnie mi wiercenie otworów pod halogeny dalekosiężne :
SlawekEwa - 2014-11-01, 11:28
Kuszą mnie światła do jazdy dziennej np takie http://allegro.pl/swiatla...4663333084.html tylko nie mam koncepta co do wzoru na zderzak Dukato II
MILUŚ - 2014-11-01, 11:49
Kiedyś trafiłem na podobne a sprzedający w zestawie montażowym załączał ......wiertła do montażu . Myślałem o podobnych zamontowanych w atrapie pod reflektorami
MAWI - 2014-11-01, 17:58
Do takich zawsze dają wiertła do montażu.
Ale Sławek poczekaj mam nie potwierdzoną do końca ( tak na 85%) wiadomość ,że prawo ma się zmienić.To znaczy ,że ledy będą mogły być użyte jako mgielne ,dzienne czy inne ,tylko wtedy gdy zamontowane będą fabrycznie .Ma być wyraźny ZAKAZ używania ich w tych celach samowolnie, będą mogły być wyłącznie w celach dekoracyjnych.
Mówiąc szczerze coś w tym jest .Nie raz widziałem tira we mgle z zamontowanym takim
gów..em z przodu , a na tyle cimno. I to w zasadzie na legalu.
SlawekEwa - 2014-11-01, 20:39
| MAWI napisał/a: | Nie raz widziałem tira we mgle z zamontowanym takim
gów..em z przodu , a na tyle cimno. I to w zasadzie na legalu. |
No jak we mgle na legalu? z przodu mijania i pmgielne i z tyłu pozycja ipmgielne jak widoczność spada poniżej 50m.
SlawekEwa - 2014-11-01, 20:42
| MAWI napisał/a: | | do końca ( tak na 85%) wiadomość ,że prawo ma się zmienić |
Ja też mam wiadomość http://moto.wp.pl/kat,551...13ba5&_ticrsn=3
MAWI - 2014-11-02, 00:10
| SlawekEwa napisał/a: | | poniżej 50m. |
A jak 55m to już wedle prawa na legalu . A gościa i tak mało widać .Gdzie rozsądek?
| SlawekEwa napisał/a: | | Ja też mam wiadomość |
Sławek ,a gdzie tam jest coś o ledach.Bo może nie doczytałem?
Ja słyszałem swojego newsa od jednego z zainteresowanych by do tego nie doszło.Bo tym handlują.
SlawekEwa - 2014-11-02, 08:26
| MAWI napisał/a: | | A jak 55m to już wedle prawa na legalu . A gościa i tak mało widać .Gdzie rozsądek? |
Wiesiu o brak rozsądku to mnie nie posądzaj, nigdy nie jadę podczas opadów deszczu, śniegu i mgły na światłach dziennych
| MAWI napisał/a: | Nie raz widziałem tira we mgle z zamontowanym takim
gów..em z przodu , a na tyle cimno. I to w zasadzie na legalu. |
Nie raz i nie dwa zobaczysz jeszcze tira tylko z fabrycznymi ledami do jazdy dziennej jadącego we mgle nieoświetlonego z tyłu. Z tym, że ani w pierwszym przypadku ani w drugim nie będzie to jazda na legalu
Socale - 2014-11-02, 16:01
Temat troszku zboczył jak zwykle, dodam zatem od siebie że te "dzienne ledy" niefabrycznie montowane których praktycznie ze 100m nie widać, policjanci powinni eliminować. Z daleka widać jak na patelni, zatrzymać DR i utrudnić trochę życie naiwniakom, co to allegrowe "z homologacją" kupują zakładają i myślą że ich widać.
Sztuka się liczy - klasyka w PL, byleby aby.
.
Wracając do zderzaka, chodził mi swego czasu pomysł zamontowania żarówek 55mm, 12V na ledach, takich jakie montuje się w sufitach.
Taniocha ale są hermetyczne, przynajmniej świecą i są widoczne z daleka nawet pod niskie słońce.
Do tego mleczna szyba fajnie by harmonizowała z ogólnym kolorem kabiny i zderzaka.
SlawekEwa - 2014-11-02, 16:10
| Socale napisał/a: | | żarówek 55mm, 12V na ledach, takich jakie montuje się w sufitach. |
| Socale napisał/a: | | Z daleka widać jak na patelni, zatrzymać DR i utrudnić trochę życie naiwniakom, |
janusz - 2014-11-02, 16:27
Światła do jazdy dziennej muszą mieć na kloszu obok homologacji oznaczenie RL po tym policjant i diagnosta pozna czy zabrać dowód.
Socale - 2014-11-02, 16:28
Sławku ominąłeś istotne zdania i zlepiłeś całkiem fajny kabaret
Ale przytoczę "brakujące ogniwa":
"dzienne ledy" niefabrycznie montowane których praktycznie ze 100m nie widać
...
myślą że ich widać
oraz:
"chodził mi swego czasu pomysł
...
przynajmniej świecą i są widoczne z daleka nawet pod niskie słońce"
Nie zrealizowałem go, wiadomo czemu, ale jeśli dzięki mnie kładziesz się ze śmiechu to na zdrowie, cieszę się z tego - śmiech jest zawsze pozytywny.
Socale - 2014-11-02, 16:37
| janusz napisał/a: | Światła do jazdy dziennej muszą mieć na kloszu obok homologacji oznaczenie RL po tym policjant i diagnosta pozna czy zabrać dowód. |
Janusz, ale te pseudo światła mają homologacje, tyle że fałszywe produkty się sprzedaje.
To że coś świeci nie oznacza że jest należycie widoczne i wolałbym widzieć niehomologowane niż nie widzieć homologowanych.
A wystarczy postawić auto pod słońce i przejść się ze 100m i zobaczyć jak to coś świeci i wtedy ok.
Ale dobra bo OT się zrobił a temat o ledach już jest.
MAWI - 2014-11-02, 16:56
Socole ,nie tylko ty miałeś podobne pomysły.Te lampki ledowe pokazały się dość dawno chyba jako jedne z pierwszych.Znajomy zbudował na ich podstawie kilka masztów oświetlających plac robót ziemnych nocą do dziś mu służą .
SlawekEwa - 2014-11-02, 16:59
| Socale napisał/a: | | "dzienne ledy" niefabrycznie montowane |
Które to wg Ciebie są "fabryczne" bo takie chce zamontować w zderzaku Dukato II ?
Socale - 2014-11-02, 17:44
Ech tam... ironizujesz sobie.
Kup jakieś porządne żeby spełniały swoją rolę a nie tylko odfajkowywały wymóg KD
Właśnie te sztuki mam na myśli by je eliminować.
SlawekEwa - 2014-11-02, 17:50
| Socale napisał/a: | | Ech tam... ironizujesz sobie. |
A gdzież bym śmiał.... sam się wkurzam gdy widzę jakieś dwie popierdółki zamiast dobrze widocznych świateł z ledami SMD
Comsio - 2014-11-02, 18:28
A ja dziś lukałem na przód , i czym zaslepić otwory po śróbkach , jedne by pasowały
dukat - 2017-05-20, 16:22
Odgrzeję kotleta ojcowie .
Kupiłem zderzak z tą dokładką za parę złotych i mam
Na fotce widać co to za cudo.
p.s. po wnikliwym przeryciu internetu nie znalazłem nic na temat firmy która to produkowała.
Jak bym nie obrócił zdjęcia to ładuje sie do góry kopytami.
amples - 2017-05-20, 18:49
| dukat napisał/a: | | Jak bym nie obrócił zdjęcia to ładuje sie do góry kopytami. |
|
|