|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Solar sztywny (na szkle), min 90x90cm
koder - 2015-01-17, 14:53 Temat postu: Solar sztywny (na szkle), min 90x90cm Hej,
Mam taką dziwną potrzebę, że potrzebuję sztywnego solara 12V o wymiarach co najmniej 90x90cm, max. 140x200cm. Optymalnie pojedynczego. Poprzeglądałem kilkadziesiąt ofert w internecie i wszyscy mają w zasadzie mniejsze - max. co znalazłem to 158x80 w Modernhome. Budżet - poniżej 1000zł, moc powinna być adekwatna do rozmiaru (~200W/m²). Wolałbym poniżej 200W. Technologia nie jest istotna (przy tym wymiarze), mogę przytulić mono, poli i amorficzny.
Widzieliście może coś takiego? Albo ewentualnie firmę, która robi solary na zamówienie w rozsądnej cenie?
wlodo - 2015-01-17, 15:39
koder, Tak z ciekawosci spojrzałem na Alle....sa tam różne,nawet jakies cienkowarstwowe 55W za 79 zł.
Myślę,że jak już zacząłeś taki temat,i masz wiedzę,to może byś przybliżył temat .Wielu by się przydała co położyć na dach w rozsądnych cenach.Tym bardziej,że są w różnej technologi produkowane.
koder - 2015-01-17, 15:49
Wlodo, jak masz ochotę, to otwórz osobny temat. Nie chcę tu się rozmydlać, bo potrzebny mi panel w konkretnych wymiarach, a jak zaczniemy się rozpisywać o technologiach, to wątek pójdzie na manowce i niczego się nie dowiem.
toscaner - 2015-01-17, 16:03
O technologiach, rodzajach paneli, akumulatorów, czy nawet agregatów prądotwórczych to jest tematów całe "kopy".
Ja widzę jasno określony cel. Użyć panela jako wieka do autorskiego boxa na dach.
Takie 2 pieczenie w jednym. Schowek na manele, który ma przy okazji dawać prąd.
Dach w smoczycy ma jakiś wymiar, więc na logikę panel powinien być mniejszy, żeby finalnie box nie wystawał za dach.
Jakoś tak to widzę.
koder - 2015-01-17, 16:38
No tak. Panel ma być pewnych minimalnych rozmiarów (bo przewozić mam namiot-przedsionek, który złożony jest kołem 85x10cm i trochę innych majtli) oraz nie ma wystawać poza dach. Początkowo planowałem kupić gotowego boxa i zamontować (przykleić) na nim panel elastyczny, ale koszt całości zaczyna zbliżać się do 3000zł. Trochę dużo. Stąd pomysł zrobić własny kufer, i użyć sztywnego panelu jako wieka. Z panelem 150-200W powinno się zamknąć w 800-1000zł.
Jakby ktoś chciał coś na temat homologacji napisać, to o tym temat już jest (tu). W skrócie - to nie jest bagażnik, a bagaż, więc w dupie mam homologacje.
Bronek - 2015-01-17, 17:12
Wagowo i wymiarowo.
Zrobić dekiel taki jaki ma być.
I okleić z wierzchu panelami elastycznymi. Nieważne wtedy czy jeden, czy kilka. Łączysz szeregowo lub równolegle wg swoich preferencji.
Są na tyle lekkie (100w niecałe 3kg). Że chyba pokrywa bedzie lżejsza niż ze szklanego?
Zawsze wtedy ze względu na budżet możesz zacząć od jednego, a potem dobawić. I to nic, że mniejsze. Nie widać a przy właśnie wyborze technologi nawet wydajniejsze od jednolitego w starej technologi.
Ad rem nie widziałem, choć szukałem.
Jeśli ma być szklany by na nim coś kłaść. To na elastycznym też by można robiąc np " drabinke" miedzy fotoogniwami
W tych białych kwadratach podpórki pod relingi.
krzlac - 2015-01-17, 17:37
Bronek napisał/a: | Zrobić dekiel taki jaki ma być.I okleić z wierzchu panelami elastycznymi |
A elastyczne to Ci zrobią w Polsce na wymiar i wcale nie kosmicznie drogo. Dekiel to koniecznie na zawiasach, żeby można było panel do słońca ustawić.
koder - 2015-01-17, 18:00
Taki pomysł miałem, ale stanowczo drożej wychodzi. Dekiel tak i tak jakiś potrzebuję, hartowane szkło panela nie będzie chyba złe - a w cenie elastycznego 100W mam prawie 200W. Plan z elastycznymi jest jako zapasowy.
koder - 2015-02-10, 18:14
Temat daleko odleciał od pytania w wątku, dlatego by nie wprowadzać zamieszania, kwestie budowy kempingowego solarnego boksa dachowego zostały wydzielone do osobnego wątku.
koder - 2015-02-11, 19:28
O, udało mi się trafić: Sovello SV-X-210-fa1. 1650x951, 18.6kg, 12V/210W. Wygląda akurat. 2-letnia używka dostępna na OLX za 350zł (30 sztuk). Kłopot tylko może być z kurierem. Ma ktoś doświadczenia z przesyłką paneli tych rozmiarów?
wlodo - 2015-02-11, 20:34
Mógłbyś się wypowiedzieć,dlaczego,oprócz ceny,warto go kupić?
Ma sporą wagę,elastyczne są o wiele lżejsze.
W ogóle chyba jest kilka rodzai ogniw,które byś polecał?
Pytam,bo dla mnie to inny swiat a cena niska to może warto pojechać?
koder - 2015-02-11, 20:59
W moim przypadku zaletą są odpowiadające gabaryty, napięcie 12V (pozwalające w pełni wykorzystać go na regulatorze PWM, którego posiadam) oraz oczywiście niska cena. Niska cena jest pewnie też z tego powodu, że to panel używany (rok-dwa, w/g ogłoszenia).
Panele elastyczne są bardzo kuszące - cienkie i lekkie, ale tutaj na używkę nie ma co liczyć, bo najczęściej je się klei - i podejrzewam, że przy demontażu nastąpi uszkodzenie. Cena najtańszego nowego, jaki znalazłem, to 700zł/100W, lub 7zł/W. Przy 1.6zł/W w tym, który znalazłem, to jest przepaść. W cenie 100W masz 420. Ale też 40kg zamiast 6kg. Ja się ku takiemu skłaniam, mimo, iż wolałbym lżejsze rozwiązanie.
Bronek - 2015-02-11, 21:12
350 plus ok stówy wysyłka.
Stary, ciężki, używany.....
Koder!
Tyle masy na dachu plus graty.....
Odpuść całkowicie....
KONIEC APELU
koder - 2015-02-11, 21:44
Roczny to nie stary. Fakt, waga jest mankamentem, ale przede wszystkim - spełnia wszystkie założenia początkowe - rozmiar, napięcie, sztywność.
gino - 2015-02-11, 22:00
koder napisał/a: | Roczny to nie stary |
myślisz że sprzedający napisał prawdę?
sovello sv x 210 to model z przed 5-6lat...
sam wiesz, że w elektronice to b.dużo
ale cena faktycznie niezła
koder - 2015-02-11, 22:13
Optymistą jestem
No i tam specjalnie elektroniki nie ma - jedna dioda najwyżej. Nawet jak on ma 5 lat, to ile się zdegradował? 10%? To i tak dla mnie o wiele za dużo, 50W by mnie nawet urządziło. Oczywiście jak da radę 190W to nie będę narzekał
gino - 2015-02-11, 23:08
koder napisał/a: | Oczywiście jak da radę 190W to nie będę narzekał |
tym bardziej, gdy te 190 jest w cenie...50
dulare - 2015-02-12, 14:09
No to ja w sprawie przesyłki.
Swój solar szklany zamawiałem z internetu i był przesłany kurierem. Należy go bezwzględnie ubezpieczyć na co najmniej wartość zakupu. Przesyłka firmą "siódemka" zakończyła się stłuczonym szkłem więc spisałem protokół i nie odebrałem. Sprzedawca wysłał drugi, firmą DHL i ten doszedł bez uszczerbku. Myślę że pisanie o tym że bezwzględnie należy obejrzeć przy odbiorze jest pisaniem oczywistości - ale to naprawdę ważne...
Mój solar to 145W, 150x66 cm, 13 kg wagi.
SlawekEwa - 2015-02-12, 14:44
dulare napisał/a: | Myślę że pisanie o tym że bezwzględnie należy obejrzeć przy odbiorze jest pisaniem oczywistości - ale |
Ale mój kurier /firmy nie pamiętam/ marudził bardzo jak otwierałem przy nim solar, bo bardzo się śpieszy i ma jeszcze wiele przesyłek do dostarczenia
dulare - 2015-02-12, 15:18
SlawekEwa napisał/a: | Ale mój kurier /firmy nie pamiętam/ marudził bardzo jak otwierałem przy nim solar[...] |
Hm, niech sobie marudzi, ma obowiązek zaczekać, niestety czasem zdarza się że kurier uszkodzi przesyłkę. Jeśli sobie zdąży pójść, ciężko jest udowodnić że paczka taka uszkodzona przyszła a nie że to odbiorca sobie uszkodził...
koder - 2015-02-14, 09:47
Interesująca sprawa z tymi kurierami. Słyszałem, że owszem nie ma obowiązku, co więcej - nie powinien pozwolić otwierać paczki przed odebraniem. Pogrzebałem zatem w źródłach i dowiedziałem się tak:
- Kurier ma możliwość odmówić otwarcia paczki przed podpisem. Po podpisie paczka jest problemem odbiorcy,
- ...jednak jeżeli dostrzeże on uszkodzenie, może w ciągu 7 dni złożyć reklamację w firmie przewozowej
- Jest jeszcze wyjątek: można zażądać otwarcia paczki, jeśli nosi ona oznaki naruszenia
dulare - 2015-02-14, 10:52
Kurier z siódemki pozwolił mi otworzyć paczkę owszem zaraz po podpisaniu papierów, ale też zaczekał i w momencie stwierdzenia że solar jest stłuczony przygotował papier reklamacyjny i paczkę zabrał ze sobą. Jaki był finał od strony nadawcy - nie dostałem informacji.
Kurier z DHL pozwala nam otwierać paczki zanim podpiszemy odbiór, w momencie stwierdzenia problemów z paczką na miejscu spisuje protokół.
Zdarzyło mi się nie sprawdzić paczki przy odbiorze, protokół spisaliśmy 2 dni później przy kolejnej wizycie kuriera, reklamacja nie została uznana ponieważ nie było jak dowieść że sobie sami nie uszkodziliśmy paczki po odebraniu...
Regulaminy poszczególnych firm przewozowych różnią się w wielu punktach, między innymi dotyczy to wniesienia paczek na piętro do biura...
koder - 2015-02-14, 11:00
Niestety, rozpoznanie cen usług kurierskich dla takich gabarytów nie wychodzi ciekawie. Powyżej 150cm paczka wpada w kategorię "niesortowalnej" i ceny zaczynają się od 130zł.
dulare - 2015-02-14, 11:16
No, niestety nie ma lekko...
Właśnie sprawdziłem na http://SendIt.pl/ - niestety trzeba mieć konto założone żeby wycenić przesyłkę - paczka 20 kg o gabarytach 20x70x190 wychodzi 84 złote przez DPD... Przez SendIt jest taniej niż bezpośrednio, można też poszukać jeszcze innego pośrednika, albo firmy która ma biuro po sąsiedzku i ma dobrą umowę z kurierem - kwestia czy sprzedawcy będzie się chciało szukać...
Dodane później: nie zauważyłem że ten panel z OLX ma 170x100, takiego gabarytu przez SendIt już nie wezmą... Ale na http://Kurjerzy.pl/ paczka 20kg, 20x100x170 jest w ofercie przez DHL, brutto niecałe 65 złotych... W ten sposób wysyłałem rok temu rower
koder - 2015-02-16, 22:25
Dziękuję wszystkim za pomoc, panel już powinien do mnie jechać. Transport zmieścił się w 40zł (pobraniowy z ubezpieczeniem). Nie wiem jakim kurierem - wybierał sprzedawca. Teraz tylko trzymać kciuki, żeby dojechał cały. Dam znać, gdy przyjedzie i jakie ma faktyczne parametry.
toscaner - 2015-02-16, 23:04
To trzymam kciuki, teraz już z górki.
koder - 2015-02-18, 13:14
Dojechał, cały. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc.
toscaner - 2015-02-18, 14:37
Mariusz to na dachu miałeś zamontować a nie w środku.
Piękności.
Testy oczywiście robiłeś?
koder - 2015-02-18, 14:41
Pod lampą daje 9V, tyle sprawdziłem na szybko. Dokładne pomiary zrobię, jak dowiozę go do domu.
dulare - 2015-02-19, 22:24
A czy pamiętasz może jakim kurierem przyszedł? Może warto dla potomności zachować Super że solar dotarł w całości, będziemy teraz śledzić jego dalsze losy :D
koder - 2015-02-20, 08:00
Oczywiście, panel przyszedł Pocztexem, czyli kurierem polskiej poczty. Usługa w końcu kosztowała 60zł łącznie z ubezpieczeniem i pobraniem. Transport trwał poniżej 24 godzin - panel wysłano wieczorem we wtorek, przyjechał po południu w środę.
Niestety, cały czas nie mam okazji sprawdzić, jak u niego z napięciem w słońcu. Wychodzę z domu niedługo po świcie, wracam przed samym zmierzchem. Jutro mam nadzieję sprawdzić jego parametry elektryczne w świetle słonecznym.
koder - 2015-02-21, 14:23
Wyszło trochę słońca, jakiś normalniejszy pomiar:
W tych warunkach solar robi 0.51A (zwarciowo) przy napięciu jałowym 20.6V. Mam wrażenie, że jak na te warunki (częściowe zacienienie, spory kąt do słońca w 2 płaszczyznach - ok. 60° i 45°) te wyniki są w porządku - w sensie: solar jest sprawny. Jasne, fajnie by było go położyć płasko i sprawdzić w pełnym słońcu, ale nie będę dla jednego testu tachał go dwa piętra w dół po schodach.
mrsulki - 2015-02-21, 15:48
koder, Też zastanawiam się nad takim do mojego kampiórka. Napisz albo cyknij fotę jak wygląda jego mocowanie
koder - 2015-02-21, 15:56
Tutaj masz specyfikację z rysunkiem montażowym.
Z tego co widzę, to planowany był do przykręcenia od dołu. Być może można wykorzystać któreś z licznych akcesoriów montażowych do kampera - ale jako, że u mnie to ma być część boksa, będę w nim wiercił dodatkowe otwory w czole i mocował go do zawiasów na nitach lub śrubach (decyzja nie jeszcze padła).
Jeżeli potrzebujesz fotkę z konkretnego miejsca, to służę pomocą - wiem, że mnie przed zakupem bardzo by się przydało obejrzenie kilku perspektyw.
koder - 2015-03-18, 20:24
Posty o elastycznych solarach wydzielono do dedykowanego tematu.
Tamtam - 2015-05-27, 00:41
koder napisał/a: | Tutaj masz specyfikację z rysunkiem montażowym.
Z tego co widzę, to planowany był do przykręcenia od dołu. Być może można wykorzystać któreś z licznych akcesoriów montażowych do kampera - ale jako, że u mnie to ma być część boksa, będę w nim wiercił dodatkowe otwory w czole i mocował go do zawiasów na nitach lub śrubach (decyzja nie jeszcze padła).
Jeżeli potrzebujesz fotkę z konkretnego miejsca, to służę pomocą - wiem, że mnie przed zakupem bardzo by się przydało obejrzenie kilku perspektyw. |
Jak się sprawuje ten solar? Jak z jego wydajnością? Ile dostarcza mocy?
Zastanawiam się nad zamontowaniem drugiego solara i myślę nad zakupem używanego.
Pozdrawiam
koder - 2015-05-27, 08:13
Tamtam napisał/a: | Jak się sprawuje ten solar? Jak z jego wydajnością? Ile dostarcza mocy? |
Jestem bardzo zadowolony. Jeśli zdegradował się przez ten rok od zakupu, to nie jestem w stanie tego zmierzyć. Największy złapany miernikiem prąd zwarciowy to 11.7A (producent podaje 12.02A), ale oczywiście nie mam referencyjnego oświetlenia, tylko korzystam ze zwykłego słońca, które niekoniecznie dawało tego dnia równo 1000W/m². Biorąc pod uwagę, że solar płasko na dachu leżał, to wynik rewelacyjny. W pochmurny dzień spokojnie dostarcza 5A. Gdy słońce już zajdzie i jest szarówka też robi 0.5A. Jedyne obserwowalne mankamenty tej używki to ślady pomontażowe.
Realnej mocy ładowania nie podam, bo od kiedy mam go zamontowanego oba akumulatory są cały czas naładowane do pełna, a jak wiadomo - do pełnego i Saladyn nie naleje.
Ogólnie - polecam, jestem zadowolony.
Tamtam - 2015-05-27, 17:22
koder napisał/a: | Tamtam napisał/a: | Jak się sprawuje ten solar? Jak z jego wydajnością? Ile dostarcza mocy? |
Jestem bardzo zadowolony. Jeśli zdegradował się przez ten rok od zakupu, to nie jestem w stanie tego zmierzyć. Największy złapany miernikiem prąd zwarciowy to 11.7A (producent podaje 12.02A), ale oczywiście nie mam referencyjnego oświetlenia, tylko korzystam ze zwykłego słońca, które niekoniecznie dawało tego dnia równo 1000W/m². Biorąc pod uwagę, że solar płasko na dachu leżał, to wynik rewelacyjny. W pochmurny dzień spokojnie dostarcza 5A. Gdy słońce już zajdzie i jest szarówka też robi 0.5A. Jedyne obserwowalne mankamenty tej używki to ślady pomontażowe.
Realnej mocy ładowania nie podam, bo od kiedy mam go zamontowanego oba akumulatory są cały czas naładowane do pełna, a jak wiadomo - do pełnego i Saladyn nie naleje.
Ogólnie - polecam, jestem zadowolony. |
Jaki masz regulator? PWM czy MPPT? Jak ładujesz 2 akumulatory? Poprzez regulator dual PWM, czy poprzez osobny separator akumulatorów? Jakiej pojemności masz akumulatory?
Pozdrawiam
koder - 2015-05-27, 18:12
PWM Ep-Solar LS1024S. Akumulatory równolegle przez ręczny wyłącznik (ostatnio stale włączony) i świstakownicę 140W. Akumulatory to AGM 18AH w roli pokładowego i 95AH Ca/Ca na rozruchu.
Szalony - 2015-05-27, 20:33
koder, czy orientujesz sie który solar jest bardziej wytrzymały na działania czynników zewnetrznych tzn. gałezie, grad itp. szklany (twardy) czy ten elastyczny ??
Jestem zielony w te klocki a nie ukrywam że ciekawy temat z tym solarem.
W swoim "zamkowozie" posiadam nowy akumulator AGM 100Ah i mam takie odbiorniki jak: TV manta 1502 (max 32W), konsola PS2 zasilana na 220V (nie wiem ile pobiera) oświetlenie led (max 20W) no i jak każdy lodówke ale ona na 12v działa tylko w czasie jazdy i (120W) a i jeszcze mam małą przetwornice 12/220 (300W).
Jakie do tego panel, regulator dobrac aby to działało i żeby nie przepłacic ??
koder - 2015-05-27, 22:13
sq1fyz napisał/a: | koder, czy orientujesz sie który solar jest bardziej wytrzymały na działania czynników zewnetrznych tzn. gałezie, grad itp. szklany (twardy) czy ten elastyczny ?? |
Zaryzykuję hipotezę, ze albo szklany, albo podobnie. Podejrzewam, że zbić szybę szklanego solara jest równie prosto, jak czołową samochodu (moja ma w sumie 8mm grubości - szkło, kwarc i zabezpieczenie od dołu). Nie widziałem nigdy zbitej. Oczywiście, to hipoteza, nie okładałem żadnego z solarów kamieniami, żeby sprawdzić.
sq1fyz napisał/a: | Jakie do tego panel, regulator dobrac aby to działało i żeby nie przepłacic ??
|
Taki jak mój wystarczy Ci z naddatkiem, ale to trzeba trafić na ofertę. Zestaw (panel + regulator) mieści się w 500zł. Obecnie na rynku jest sporo ogniw ponad 200W w przystępnych cenach, ale do taniego regulatora PWM trzeba znaleźć takie na 12V - a większość jest na 24V. To tych drugich potrzeba droższego (za to wydajniejszego) regulatora MPPT.
Zacznij od zadania sobie pytania: ile chcę wydać?
Tamtam - 2015-05-31, 00:55
sq1fyz napisał/a: | koder, czy orientujesz sie który solar jest bardziej wytrzymały na działania czynników zewnetrznych tzn. gałezie, grad itp. szklany (twardy) czy ten elastyczny ??
Jestem zielony w te klocki a nie ukrywam że ciekawy temat z tym solarem.
W swoim "zamkowozie" posiadam nowy akumulator AGM 100Ah i mam takie odbiorniki jak: TV manta 1502 (max 32W), konsola PS2 zasilana na 220V (nie wiem ile pobiera) oświetlenie led (max 20W) no i jak każdy lodówke ale ona na 12v działa tylko w czasie jazdy i (120W) a i jeszcze mam małą przetwornice 12/220 (300W).
Jakie do tego panel, regulator dobrac aby to działało i żeby nie przepłacic ?? |
Na różnych forach znajdziesz wiele informacji o obliczeniach potrzebnej mocy solara.
Ja podpowiem że akumulator masz 100Ah, ale do wykorzystania masz 50% z tego, więc na tyle projektuj solara.
Drugą sprawą to jest powierzchnia dostępna na dachu kampera: masz alkowę, kominy itp a to ogranicza możliwość zamontowania solara.
Szklany jest trwalszy na działanie czynników.
Uważaj jak kupujesz używanego solara - na rynku pojawia się wiele solarów z elektrowni słonecznych które były budowana na szybko, z wadami ( długie zaciemnienie części solara, zła jakość itd) i teraz te uszkodzone solary wymieniają. Wymieniają takie całe farmy solarne, więc jest też dużo dobrych używanych solarów, ale lepiej sprawdzić czy działa poprawnie dany egzemplarz solara.
Pozdrawiam
andi at - 2015-05-31, 07:52
Ja w nowy rok kupiłem cały zestaw tu http://zakupy.vitis-it.pl/ z doradzeniem co i jak,no i z ulgami %na camperteam .Elastyczny panel 100w-już zamontowany i ładnie ląduje .Okazalo się ze muszę wymienić aku zabudowy (stary już z 2009 roku)
koder - 2015-05-31, 09:24
Niestety nie mileli niczego o wymaganych wymiarach.
toscaner - 2015-05-31, 12:12
Wszelkie wyliczenia to bzdura, życie później weryfikuje. Zawsze trzeba liczyć z zapasem, albo mieć alternatywne źródło prądu. Jak leje to panele dają np. 0,8-4A zamiast 12-17A.
Kamperujemy non stop od stycznia i gdyby nie "zapas", to dawno byśmy np. umarzli w zimie.
Pomijam brak prądu na laptopy, internet.
Dobrze też od czasu do czasu przeczyścić panele. Przed chwilą właśnie to zrobiliśmy.
Niby pierdoła, a 3-4% prądu więcej.
Jak bardzo upier...lone to ta różnica sięgała i 10%. W skali miesiąca to sporo.
Szalony - 2015-05-31, 12:26
Znalazłem cosik takiego Panel
Wiem że duża moc i cena ale w moim zamkowozie dziecko jeździ i komp działa wraz z tv
Czy owy panel moze być i co do nie go jeszcze ?? Chciałbym zmieścić sie w kwocie Mac 1000zl
toscaner - 2015-05-31, 12:49
sq1fyz napisał/a: | Znalazłem cosik takiego Panel
Wiem że duża moc i cena ale w moim zamkowozie dziecko jeździ i komp działa wraz z tv
Czy owy panel moze być i co do nie go jeszcze ?? Chciałbym zmieścić sie w kwocie Mac 1000zl |
Zerknij, na jednym zdjęciu jest naklejka i podane parametry. Napięcie ok. 50V i prąd ok. 5A.
Masz dwie opcje. Olać ten panel, bo w kamperze zakładam masz 12V.
Druga dość kosztowny regulator MPPT, który to przetworzy. Koszt takiego regulatora z wyświetlaczem raczej przekroczy cenę panela.
Szalony - 2015-05-31, 13:06
toscaner, czyli rozumiem ze sie nie opłaca . Ok szukam dalej
Szalony - 2015-05-31, 13:27
Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą tego panela, twierdzi ze kupił kilka palet do swojej farmy i pozostały one z nadwyżki. Ma niby przesłać mi dziś wieczorem namiary do jakiegoś gościa z Redy który robi regulatory MPPT w cenie ok 160zl o max napięciu 130v które moze przyjąć z paneli. Owe regulatory sa bez obudowy niby, jak dostanę namiary to zadzwonię i zbadam informacje i jeśli będzie godne zaufania to sie podziele danymi
Sam panel jest duży - jego wymiary to 106x156, ma jeszcze panele 190v ale w cenie 460zl wiec o ile będzie regulator odpowiedni to nie opłaca sie chyba brać tej 190tki. Gadanie nic nie kosztuje - chyba
toscaner - 2015-05-31, 13:51
Wszystko ok, ale raczej wątpię w MPPT w tej cenie.
PWM od MPPT różni się tym, że przy tym panelu, co dałeś link PWM zbije ci napięcie z tych 50V na takie np. 13-14V, ale prąd max będzie taki jak widzisz na naklejce. Czyli realnie nigdy nie będziesz miał nawet 5A. Różnica 50-14V poleci na grzanie radiatora w regulatorze.
MPPT prawdziwy działa tak, jak przetwornica, czyli przetworzy nadwyżkę napięcia na większy prąd. Czyli jeśli będzie to prawdziwy MPPT i da radę z 250W, to powinieneś mieć np. przy napięciu ładowania 13V prąd 250/13 = ok. 19A (teoretycznie) w praktyce powiedzmy 12-16A. Po prądzie z takim panelem będziesz od razu widział, czy ktoś wpuścił Cię w kanał czy masz prawdziwe MPPT.
Jeśli w cenie 160zł byłby to prawdziwy MPPT np. 20A (do tego panela to minimum), to ja biorę od razu ze 2 szt.
Tamtam - 2015-05-31, 22:54
sq1fyz napisał/a: | Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą tego panela, twierdzi ze kupił kilka palet do swojej farmy i pozostały one z nadwyżki. Ma niby przesłać mi dziś wieczorem namiary do jakiegoś gościa z Redy który robi regulatory MPPT w cenie ok 160zl o max napięciu 130v które moze przyjąć z paneli. Owe regulatory sa bez obudowy niby, jak dostanę namiary to zadzwonię i zbadam informacje i jeśli będzie godne zaufania to sie podziele danymi
Sam panel jest duży - jego wymiary to 106x156, ma jeszcze panele 190v ale w cenie 460zl wiec o ile będzie regulator odpowiedni to nie opłaca sie chyba brać tej 190tki. Gadanie nic nie kosztuje - chyba |
Regulator MPPT 10A kupisz za 180 zł nowy z gwarancją. wersję 20A kupisz za 222 zł.
http://allegro.pl/solar-r...5393849444.html
Przeczytaj sobie o zachowaniu regulatora MPPT przy wysokich temperaturach na solarze (a we wakacje to on się będzie grzał) tutaj:
http://www.victronenergy....PWM-or-MPPT.pdf
Pozdrawiam
toscaner - 2015-05-31, 23:04
Tamtam napisał/a: | sq1fyz napisał/a: | Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą tego panela, twierdzi ze kupił kilka palet do swojej farmy i pozostały one z nadwyżki. Ma niby przesłać mi dziś wieczorem namiary do jakiegoś gościa z Redy który robi regulatory MPPT w cenie ok 160zl o max napięciu 130v które moze przyjąć z paneli. Owe regulatory sa bez obudowy niby, jak dostanę namiary to zadzwonię i zbadam informacje i jeśli będzie godne zaufania to sie podziele danymi
Sam panel jest duży - jego wymiary to 106x156, ma jeszcze panele 190v ale w cenie 460zl wiec o ile będzie regulator odpowiedni to nie opłaca sie chyba brać tej 190tki. Gadanie nic nie kosztuje - chyba |
Regulator MPPT 10A kupisz za 180 zł nowy z gwarancją. wersję 20A kupisz za 222 zł.
Przeczytaj sobie o zachowaniu regulatora MPPT przy wysokich temperaturach na solarze (a we wakacje to on się będzie grzał) tutaj:
Pozdrawiam |
To nie są regulatory MPPT. Naklejka MPPT nie czyni z nich MPPT. Mam taki 30A. Doczytaj co o nich na forum piszemy od ponad roku. Nawet teraz w równoległym temacie piszemy znowu.
janusz - 2015-05-31, 23:10
Zamiast kombinować z drogimi bo dedykowanymi urządzeniami PWM-MPPT Wystarczy taki moduł za 35 złotych i gitarra.
http://sklep.celiko.net.p...00w-p-2394.html
toscaner - 2015-06-01, 00:09
Mam je i step up i step down. 100W i 150W. Fajne, ale nadal za mała moc. Jedna poszła na 16,5V, druga na 9V i trzecia na 6V. Jeszcze dwie czekają, do podnośnika paneli ok 25-30V dam i coś jeszcze.
Do małych paneli niezły pomysł. Przy 250-450W nie za bardzo. No i układ zabezpieczający aku przed rozładowaniem - znowu trzeba coś doklejać, wyświetlacz, coś doklejać. Finalnie zależy co komu potrzebne.
janusz - 2015-06-01, 00:27
toscaner napisał/a: | No i układ zabezpieczający aku przed rozładowaniem - znowu trzeba coś doklejać, wyświetlacz, coś doklejać. Finalnie zależy co komu potrzebne. |
O! Mam jakiś kupiony razem z panelem w komplecie, przykręcony gdzieś w kącie. Nikt na niego nie patrzy, nie ma wyświetlacza. Od patrzenia zresztą na wyświetlacz prądu nie przybywa. Jeśli ktoś rzeczywiście potrzebuje ekranika to niech ma z ekranikiem. O gustach nie dyskutuje się.
Tamtam - 2015-06-01, 00:36
toscaner napisał/a: | Tamtam napisał/a: | sq1fyz napisał/a: | Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą tego panela, twierdzi ze kupił kilka palet do swojej farmy i pozostały one z nadwyżki. Ma niby przesłać mi dziś wieczorem namiary do jakiegoś gościa z Redy który robi regulatory MPPT w cenie ok 160zl o max napięciu 130v które moze przyjąć z paneli. Owe regulatory sa bez obudowy niby, jak dostanę namiary to zadzwonię i zbadam informacje i jeśli będzie godne zaufania to sie podziele danymi
Pozdrawiam |
To nie są regulatory MPPT. Naklejka MPPT nie czyni z nich MPPT. Mam taki 30A. Doczytaj co o nich na forum piszemy od ponad roku. Nawet teraz w równoległym temacie piszemy znowu. |
Każdy regulator MPPT zachowuje się jak PWM w przypadku wysokiej temperatury solara, czytaj niskiego napięcia produkowanego przez solara. Dlatego stosowanie regulatora MPPT w przypadku 12V często mija się z celem - np: gdy używasz solara tylko w lecie i to na południu Europy.
Lepszym rozwiązaniem jest solar na 24V, lub jeszcze wyższe napięcie - przeczytaj link do dokumentacji który przesłałem.
Wtedy MPPT będzie pracowało poprawnie.
Pozdrawiam
toscaner - 2015-06-01, 01:03
Powtórzę co Koder napisał "papier wszystko przyjmie".
Kup, podłącz, zrób pomiary. Co ja zrobiłem. Podyskutujemy. A teorie z kartką mam w...
Przez te teorie o tanim MPPT właśnie go kupiłem.
Ja wykonałem z nim testy w praktyce i na 12 i 24 i latem i zimą. Jest jak napisałem. Ten regulator to żadne MPPT.
Tu masz link do posta Kodera, bo nie chce mi się N-ty raz tego wałkować. Jak znajdę przypadkiem pozostałe, to dokleję. Albo sam poszukaj.
http://www.camperteam.pl/...p=508323#508323
Tym bardziej, że od ponad roku mam to to wmontowane w kamperze. A od stycznia kamperujemy tylko na dziko - czyli środek zimy i temp po -4C. To jest ta wysoka temperatura solara?
Lato i upały na południu, to dopiero teraz się będą zaczynać.
A Ty ile czasu masz ten MPPT?
Szalony - 2015-06-01, 08:58
Chłopaki nie kłucić sie proszę, szukam porady ponieważ nie znam sie na tym a nie chce wydawać kasy w błoto
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale panel najlepiej aby miał jak największy prąd (A) a napięcie max 30v???
koder - 2015-06-01, 09:16
No to tak:
Układ na przetwornicach DC/DC który proponował Janusz będzie działać, ale nie ma wtedy logiki ładowania z regulatora (programu, który ma przedłużyć żywotność akumulatora przez optymalne ładowanie), niekoniecznie da sobie radę z prądami i nie ma zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem. Może się okazać, że po skompletowaniu wszystkiego wcale nie wyjdzie taniej. No i robi tylko step-down, a nie MPPT - nie chwyta punktu, gdzie jest "kolanko" charakterystyki solara, a po prostu zmniejsza napięcie.
Regulator "MPPT 30" ma taki problem, że ma w środku przetwornicę mniejszą, niż ta, co ją Janusz pokazał. Malutki transformator szybciutko się wysyca i nie działa jako MPPT. Mniejsze np. "MPPT 10" w ogóle nie mają w środku przetwornicy.
Sq1fyz, z tanich i sprawdzonych regulatorów MPPT szukaj EP-Solar Tracer. Mówimy o kwotach ~460zł za 20A (co jest raczej minimalną wartością dla takiego solara), ~670zł za wersję 30A.
Jeżeli chcesz taniej, to szukaj panelu z napięciem jałowym (Uoc) w zakresie 16-25V, takie możesz spokojnie podłączyć do regulatora PWM za stówkę. Są takie, ale trudniej znaleźć. No i licz się z tym, że na PWM tracisz "na dzieńdobry" 20-30% mocy solara.
toscaner - 2015-06-01, 10:09
sq1fyz napisał/a: | Chłopaki nie kłucić sie proszę, szukam porady ponieważ nie znam sie na tym a nie chce wydawać kasy w błoto
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale panel najlepiej aby miał jak największy prąd (A) a napięcie max 30v??? |
To nie kłótnia. Po prostu ktoś Ci poleca coś, bo poczytał, co producent napisał, a praktyk odpisał, że to tylko naklejka na chińczyku.
Masz podparcie tego od osób, które też to kupiły.
Ja bym drugi raz tego regulatora nie kupił, bo to nie jest MPPT. Sprzedać mi się nie opłaca już, więc został. Prądu mi nie brakuje pomimo, jego kulawego działania. Czyli zostaje. W kolejnym kamperze jak już będzie pewnie Tracer.
Pytasz na forum, to wiadome, że spotkasz się różnymi opiniami. Np. sprzedawca takiego regulatora będzie zawsze chwalił.
Oczywiście decyzja jest Twoja i możesz go kupić. Ja kupiłem, ale w 2013 i wtedy nie było jeszcze informacji, że to bubel. Ty startujesz z lepszej pozycji.
janusz - 2015-06-01, 11:51
koder napisał/a: | ale nie ma wtedy logiki ładowania z regulatora (programu, który ma przedłużyć żywotność akumulatora przez optymalne ładowanie), |
Samochodowy alternator też nie ma logiki ładowania ani zadniej inteligencji i akumulatory po 8 lat wytrzymują. Moim zdaniem zbytek formy nad treścią.
koder napisał/a: | nie ma zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem. |
Żeby regulator solara miał zabezpieczać przed rozładowaniem akumulatora musiałby być głównym sterownikiem systemu elektrycznego kampera. To przez niego musiałyby płynąć wszystkie prądy pobierane przez zabudowę. Przecież generalnie (standardowo) tak nie jest. Prądy płyną przez energoblok albo i nawet czasami bezpośrednio z akumulatora z ominięciem energobloku. W prostym fabrycznym energobloku to i czasami nawet takiego zabezpieczenia nie ma. Piszę to na podstawie organoleptycznego badania energobloku Callira który mam w swoim aucie. Tam nic nie ma oprócz modułu zasilacza impulsowego i płytki dystrybucji napięć. Jest jeszcze przekaźnik ładowania akumulatora pokładowego z alternatora. W drugą stronę też nic nie ma. Zasilacz nie ładuje aku. samochodowego.
Pewnie wypasione energobloki potrafią dużo więcej ale w starych autach nie ma takich urządzeń elektroniczno-cyfrowych.
toscaner - 2015-06-01, 11:57
Janusz masz dużo racji, ale mamy 2015 i jak ktoś dziś buduje, to może wykorzystać to co już dostępne pod ręką. Jeśli pakujemy 50 tys w budowę, to wsadzenie "zabezpieczacza" przed rozładowaniem jest tylko kroplą w morzu. U mnie np. mam tak zrobione, że są układy z różnymi priorytetami i przy np. sporym spadku nie będę miał muzyki, ale lodówka i net będą działały. Na koniec zostają systemy zabezpieczeń, ale to się nie stanie, bo mam panele i nawet zimą przetestowane - przeżyliśmy. Tylko raz odcięło prąd lodówce ok. 6 tej rano 8go dnia bez słońca i akurat miałem awarię alternatora. Czyli niedużym kosztem można fajnie "pokleić" druciki.
koder - 2015-06-01, 12:11
Gdy ja robiłem instalację u siebie, skorzystałem z tych zabezpieczeń w regulatorze PWM. Jak ktoś konstruuje nowego kampera, to też mu się taka informacja raczej przyda. Przy odkładaniu solara do kampera fabrycznego... no trzeba się zastanowić. Prawdopodobnie puszczenie prawie wszystkiego (oprócz przetwornicy) przez regulator jest jednak dobrym pomysłem.
janusz napisał/a: | amochodowy alternator też nie ma logiki ładowania ani zadniej inteligencji i akumulatory po 8 lat wytrzymują. Moim zdaniem zbytek formy nad treścią. |
Ale alternator nie pracuje po 12h dziennie codziennie. Przy dużym solarze można sobie przeładować akumulator, jeśli damy zwykłą przetwornicę ustawioną na 14.4V. Jeśli damy zaś np. na 13.8V, to ładowanie będzie wolniejsze. No i w końcu - nie widziałem w rozsądnej cenie przetwornicy DC/DC na np. 30A.
janusz - 2015-06-01, 13:05
koder napisał/a: | Ale alternator nie pracuje po 12h dziennie codziennie. |
W tirze albo w aucie u przedstawiciela handlowego?
Nie chcę się kłócić bo przecież nie o to chodzi.
toscaner napisał/a: | ale mamy 2015 i jak ktoś dziś buduje |
To montuje energooszczędne odbiorniki prądu. Ledy światełka, ledy telewizory, ledy wibratory i spłuczki oraz inne duperele.
Znowu z doświadczeń organoleptycznych wiem, że kampery pobierają średnio 100W mocy. I jest to obliczone praktycznie bo zasilaliśmy już i po 170 kamperów naraz i rozliczaliśmy prąd według licznika.
Wracamy trochę do tematu 1,3kW solar w kamperze.
Podstawowe pytanie, po co? Spawarki wozicie w samochodach?
Prąd ze słonecznej Italii chcecie dostarczać do Polski?
Bardzo dobry temat i bardzo podoba mi się po to żeby poteoretyzować - co by tu jeszcze na prąd przerobić.
koder napisał/a: | nie widziałem w rozsądnej cenie przetwornicy DC/DC na np. 30A. |
Jakież akumulatory masz zamiar takim prądem ładować?
Tamtam - 2015-06-01, 13:19
sq1fyz napisał/a: | Chłopaki nie kłucić sie proszę, szukam porady ponieważ nie znam sie na tym a nie chce wydawać kasy w błoto
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale panel najlepiej aby miał jak największy prąd (A) a napięcie max 30v??? |
Nie zamierzam się kłócić.
1. Wg mnie masz dwa ograniczenia: finansowe i pojemnościowe. Nie chcesz przepłacać i masz aku AGM 100 Ah. Jeśli zamontujesz duży panel to prąd przez niego produkowany nie będziesz miał gdzie zgromadzić.
Mój solar 130W produkuje średnio ok 80W od godziny 10tej do 16tej. Z tym że w godzinach szczytu widziałem jak produkował 102W, 107W, ale średnią przyjmuje ok 80W, bo czasem jest to 77W, czasem 70W a czasem 107W
Jesli nie chcesz wydać za dużo to postaw sobie najpierw jeden panel na dachu o mocy na którą będzie Cie stać, zobacz czy Ci wystarczy. Jeśli nie wystarczy to postaw drugi - można je połączyć razem do tego samego regulatora.
2. Jak wykorzystujesz swojego kampera: są to wyjazdy na wakacje, czy też długie wielotygodniowe (wielomiesięczne) wyprawy w głusze. Jeśli to pierwsze to zastanów się nad propozycją z pkt1 jeśli to drugie to musisz wyłożyć większe pieniądze na solara (solary) i akku.
Może są to prawdy oczywiste dla niektórych, ale czasem warto je przypomnieć, bo dyskusje zacząłeś od tego że nie chcesz przepłacać.
Pozdrawiam
toscaner - 2015-06-01, 13:20
janusz napisał/a: |
Podstawowe pytanie, po co? Spawarki wozicie w samochodach? |
Yyy, skąd wiedziałeś?
toscaner - 2015-06-01, 13:24
Tamtam napisał/a: | ...panel na dachu o pojemności na którą będzie Cie stać, zobacz czy Ci wystarczy. |
Ta pojemność chyba w litrach?
Ale masz rację w jednym, dopasowuje się wszystko pod konkretny styl użytkowania. Inaczej na wakacje 2 tyg i na kemping, a inaczej na wielomiesięczne kamperowanie na dziko. Albo siedzi się później po ciemku, jak 9/10 kamperów koło nas, bo bez słupka brakuje im prądu. Wczoraj jeden coś o świeczce gadał. Wyśmialiśmy.
koder - 2015-06-01, 13:30
janusz napisał/a: | Jakież akumulatory masz zamiar takim prądem ładować? |
Mowa była o solarze 250W, bo takie są teraz w miarę tanie. Przez "w miarę tanie" mamy na myśli - w cenie solara ~100W. Jeśli w jednej cenie można ten i ten, to mieć chyba większy.
A 250/12=20.83, a warto mieć zapas, żeby przetwornicy nie spalić.
EDIT: toscaner napisał/a: | Ta pojemność chyba w litrach? |
No mój ma prawie 60l i to było jedno z kluczowych kryteriów do konstrukcji solarboxa. Moc miała drugorzędne znaczenie.
Tamtam - 2015-06-01, 13:33
koder napisał/a: | janusz napisał/a: | Jakież akumulatory masz zamiar takim prądem ładować? |
Mowa była o solarze 250W, bo takie są teraz w miarę tanie. Przez "w miarę tanie" mamy na myśli - w cenie solara ~100W. Jeśli w jednej cenie można ten i ten, to mieć chyba większy.
A 250/12=20.83, a warto mieć zapas, żeby przetwornicy nie spalić. |
Tylko ten solar nie był na 12V, koszt MPPT do tego dochodzi i już się robi większa kasa.
koder - 2015-06-01, 13:39
Tamtam napisał/a: | Tylko ten solar nie był na 12V, koszt MPPT do tego dochodzi i już się robi większa kasa. |
...dlatego była mowa o zastosowaniu przetwornicy DC/DC, o której napisałem tam właśnie, że wersji 30A nie widziałem.
A solara 210W/12V kupiłem za 350zł, jest o tym w niniejszym wątku (tutaj).
toscaner - 2015-06-01, 13:52
koder napisał/a: |
A solara 210W/12V kupiłem za 350zł |
Koder, u Ciebie wyjątkowo, to nie tylko cena, ale i właśnie "pojemność" panela miała dość istotne znaczenie.
Tamtam - 2015-06-01, 13:55
koder napisał/a: | Tamtam napisał/a: | Tylko ten solar nie był na 12V, koszt MPPT do tego dochodzi i już się robi większa kasa. |
...dlatego była mowa o zastosowaniu przetwornicy DC/DC, o której napisałem tam właśnie, że wersji 30A nie widziałem.
A solara 210W/12V kupiłem za 350zł, jest o tym w niniejszym wątku (tutaj). |
Zgadzam się. Dlatego lepszym (tańszym rozwiązaniem) jest solar na 12V bez regulatora MPPT a z PWM. Reszta kasy np: na piwo, albo na drugi akku i regulator dual PWM
Szalony - 2015-06-01, 22:46
Dziekuje wszystkim za uwagi i porady
Mam nadzieje ze spotkam sie przynajmniej z nie którymi w Krasiejowie na zlocie i bede mógł jeszcze porozmawiac na "wizji"
Na chwile obecna mam maly generator 850W i go woże
Ale myśle i przymierzam sie do cichego zasilania
Dośc hałasów już
|
|